Vállalkozók mentális egészsége: nem kell a tóparton jógáznod, mutatunk ennél sokkal egyszerűbbet!

Egy bisztró és egy digitális ügynökség példáján mutatjuk be, hogy a közhiedelemmel ellentétben milyen egyszerűen tehetünk nagyon sokat a magunk és a munkatársaink mentális egészsége érdekében. Jó, ha tudjuk: a cégünk csak akkor tud igazán sikeres lenni, ha mi magunk és a munkatársaik is jól érzik magukat a bőrükben! 

„Nagyon sok stressz ér bennünket a mindennapokban, így foglalkoznunk kell a mentális egészségünk védelmével egyénileg és a csapatunkat illetően is” – állítja Nagy Krisztián, a Szaft Bisztró tulajdonosa. „Nekem azért fontos a mentális egészségemmel való foglalkozás, mert ha felborulna, akkor nem tudnám a környezetemet úgy segíteni, ahogy jelenleg, ezáltal nekik is nehezebb lenne az életük, ami végső soron ugyanúgy csapna rám vissza” – fogalmazta meg az okokat Fincza Gergely, az Y-shift digitális ügynökség alapító tulajdonosa. Ők is azok közé tartoznak, akik tisztában vannak azzal, hogy vállalkozóként is csak úgy lehetnek sikeresek és „válságállók”, ha az üzleti folyamatok mellett az emberi szempontokra is figyelmet fordítanak.  

E tudatosságra azért van kiemelten szükség, mert a mentális egészségünk állapota alapvetően befolyásolja az érzelmeinket, az érzéseinket és így a tetteinket is. Hatással van a stresszkezelő képességünkre, a környezetünkhöz való viszonyunkra s a döntéshozatalunkra is. A mentális egészségünk magában foglalja az érzelmi-, a pszichológiai és a szociális jóllétünket; úgy is mondhatnánk, hogy amikor fejben jól vagyunk, akkor a privát- és az üzleti életünkben is jól mennek a dolgaink. „Az adatok alapján egyértelmű, hogy a depresszió, a szorongás a huszonegyedik század nagy betegségei, és a WHO már a munkahelyi kiégést is felvette a betegségeket és rendellenességek jegyző listájára” – mondta Schubauer Krisztina coach, szervezetfejlesztő és kommunikációs szakember. Innen nézve pedig könnyen beláthatjuk, hogy vállalkozóként, különösen nehéz időszakokban, nem engedhetjük meg magunknak a lazaságot-e téren sem.  

A péknek és a multisnak is megvan a felelőssége

Schubauer Krisztina szerint a mentális egészség kérdésében mindenkinek megvan a maga felelőssége, „teljesen mindegy, hogy egy pék kisvállalkozóról vagy egy ezer fős multi alkalmazottjáról van szó, bizonyos lépéseket nekik is meg kell tenniük.” De szerinte sokszor problémát jelent, hogy sokan azt gondolják: a munkájukkal és a karrierjükkel kapcsolatban nincs a kezükben az irányítás. „Ennek éppen az ellenkezője az igaz és valójában akár egészen apró dolgokkal is tudjuk önmagunkat és a munkatársainkat támogatni” – állítja Schubauer Krisztina.  

Bisztró vagy digitális ügynökség: meg lehet csinálni 

Nagy Krisztián is ezt az elvet vallja, szerinte bárhol is tartunk az életünkben, folyamatosan fejlesztenünk kell magunkat. Miután az életének mindig is része volt a sport, természetes volt, hogy vállalkozóként sem mond le róla. „A rendszeres mozgás mellett a meditáció segít elengedni a negatív gondolatokat és érzéseket, felfrissít és így később tisztább fejjel tudom átgondolni az aktuális kihívásokra adható válaszokat is – tette hozzá. Esetében alapvetően is egy versengő és a feladást hírből sem ismerő emberről van szó és ennek a mentalitásnak nagy hasznát veszi a bizniszben is. A sajátja mellett fontosnak tartja a munkatársak jóllétét is, éppen ezért amellett, hogy egy támogató munkahelyi légkörben dolgozhatnak, rendszeresen kapnak masszázskuponokat is.  

„Törekszem a folyamatos egyensúlyra, próbálom megtartani az azonos fókuszt a család, a sport és a munka között. Sokat segít, ha az ember már jó önismerettel rendelkezik és a megfelelő szituációkban észreveszi, hogy mit nem kellene tennie, vagy hogyan viselkedhet másképp” – tudtuk meg Fincza Gergelytől. Emellett a cégvezető közel egy évtizede úgy döntött: eltünteti az összes nem szakmai híroldalt, a politikai üzeneteket és „influenszereket” az életéből. Ennek köszönhetően csak az őt feltétlenül érintő információk jutnak el hozzá és így sokkal jobban tud azt adott pillanatra fókuszálni.   

És mi mit tehetünk a mentális egészségünkért? 

A mentális egészségünk védelmében megvannak a személyes teendőink is és valójában sokkal egyszerűbb a dolgunk, mint gondolnánk, hiszen nem kell hónapokra, évekre elköteleződnünk egyetlen intézmény mellett sem. Csupán annyit szükséges megtennünk, hogy az egyébként olykor valóban hosszúnak tűnő listáról kiválasztunk néhány alap- és számunkra fontos tevékenységet, s azokkal napi-heti rendszerességgel foglalkozunk. Ennek többek között része lehet az önismeret és az önreflexió fejlesztése, a rendszeres sport vagy valamilyen hobbi művelése. A pozitív gondolkodás, a negatív gondolatok átkeretezése, a meditáció, a hatékony stresszkezelés, a megfelelő minőségű alvás és a strukturált napi- és hetirend is a jóllétünket szolgálja.  

Mindemellett Schubauer Krisztina további szempontokat is behozott, nézzük meg ezeket! 
 • Találjuk meg a személyes miértünket! 
  Ha tudjuk, hogy mit miért csinálunk s hogy mi motivál bennünket a munkánkban, akkor csökkenthetjük a kiégés és a mentális egészséggel kapcsolatos problémák kialakulásának veszélyét. 
   
 • Kezeljük tudatosan a tevékenységeinket! 
  Fókuszáljunk a bennünket energizáló, örömmel eltöltő feladatainkra és tervezzük meg úgy a napjainkat, hogy a pozitív dolgok kapjanak nagyobb figyelmet.  
   
 • Ne gyártsunk maguknak problémákat! 
  Sokszor olyan dolgokon rágódunk, amelyek megváltoztatására nincsen lehetőségünk, ami viszont jelentős stresszforrást jelent. Az adott helyzet átkeretezése és a pozitív tényezők megtalálása a mentális jóllétünket szolgálja. Például lehet, hogy az adott munkahelyünkön nem kaptunk fizetésemelést, de van lehetőségünk a szakmai fejlődésre. Vagy szabadúszóként nem érjük el egy nagyvállalati vezető jövedelmi szintjét, de több időnk marad az életünk egyéb területeire.  
   
 • Tanuljunk meg nemet mondani! 
  Tévesen gondoljuk azt, hogy vállalkozóként vagy alkalmazottént nekünk napi huszonnégy órában rendelkezésre kell állnunk. Húzzuk meg a határainkat, mondjunk nemet az esti- vagy a hétvégi elérhetőségre.  
   
 • Work life balance: nézzünk rá másképpen! 
  Az életünkben fontos tényező a balansz, de a munka-magánélet egyensúlya a közvélekedéssel ellentétben nem egy kétpólusú állapot. Sokkal inkább egy, a különböző életterületek közötti dinamikus egyensúlyról van szó, amikor időnként egy adott terület – például a munka – túlsúlyba kerül. Valamennyi ilyen kilengés szabályozható a határok kijelölésével, megfelelő időmenedzsmenttel
   
 • Jelöljünk ki reális, kisebb célokat! 
  A reális, kisebb célok megfelelő tervezéssel elérhetőek, míg az átgondolatlan és túlságosan, akár irreálisan nagy célkitűzések jelentős stresszt és mentális terhet jelenthetnek.  
 • Merjük őszintén kommunikálni és vállaljuk fel az érzéseinket! 
  A nehéz érzések és a stressz feldolgozásában s így a mentális egészség védelmében önmagában az érzéseink kimondása is jelentős segítséggel bír.  
 • Ne bántsuk magunkat! 
  A szavaknak teremtő ereje van, így egyáltalán nem mindegy, hogy egy-egy helyzetben milyen címkével látjuk el magunkat. Az érzéseink megfogalmazásának módja hatással van az önmagunkról alkotott képre és a viselkedésünkre, akár szélsőségesen nehéz helyzetekben is.   
Sokat tehetnek a cégek a munkatársakért 

Schubauer Krisztina szerint mérettől és tevékenységtől függetlenül ma a munkaadók egyik legnagyobb kihívása a munkatársak mentális egészségének megőrzése. Bonyolult folyamatról van szó, ugyanakkor vannak olyan alaplépések, amelyek egyetlen felelős menedzser- vagy vállalkozó repertoárjából sem hiányozhatnak. Eszerint a nehéz helyzetekben jelentős védelmet jelent a csapat- és a szervezet számára az őszinte kommunikáció és információáramlás a vezetés és a csapat, valamint a csapattagok között. A feladatok egyértelmű meghatározása mellett a folyamatos visszajelzés is a stabilitás érzetét növelheti. A munkahelyi rendezvények és csapatépítők, vagy akár egészségnapok szervezésével szintén jelentős pszichés támogatást adhatunk a kollégáinknak, akik számára akár egyéni segítséget is biztosíthatunk szakember bevonásával. Mindezzel csökkenthető a stresszszint és mérsékelhető a bizonytalanságérzet is.  

Fincza Gergely szerint a mentális egészség kérdésében a vezetői szerepfelfogás mellett a szervezeti kultúrának is kiemelkedő szerepe van. Problémák, nehézségek keletkezése esetén csak jó szervezeti kultúrában tudnak megjelenni a folyamatosan önszerveződő, pozitív csoportok. „Ettől függetlenül természetesen vezetőként szükségesek a bizalomépítő adottságok, nálunk pedig eléggé lapos a szervezet ahhoz, hogy pozíciótól függetlenül mindenki nyíltan beszéljen a kollégáival” – tette hozzá Fincza Gergely. A Y-Shift-nél nagy segítséget jelent az is, hogy a szakmai- vagy csapatvezetők rendszeresen direkt módon beszélnek a kollégákkal. Ha pedig valahol probléma van, akkor coach- vagy pszichológus szakembert is bevonnak a folyamatba a munkatársak egyéni szintjén is. Ezek mellett pedig még a nyári időszak elején coach segítségével tartottak egy „Hogyan legyünk JÓL ebben az őrült világban?” elnevezésű tréninget is annak érdekében, hogy a munkatársak jobban tudják kezelni a külső hatásokat és könnyebben lépjenek az egyéni fejlesztés útjára is.  

Készülnek a nehezebb időszakokra is 

Az elkövetkező időszak kihívásaira vállalkozóként is fel kell készülni. Nagy Krisztián is nehéz hónapokat vár; valószínűleg lejjebb kell majd venni a fűtést, illetve átalakítják az étlapot azáltal, hogy inkább a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket használják. A pandémia mögöttünk hagyott évei megmutatták, hogy vége van annak az időszaknak, amikor „minden pénzünket elköltve élünk, mint Marci Hevesen”. Szerinte kiemelten fontos a takarékoskodás, a jövőre való felkészülés az anyagiak szempontjából is. Mint mondja, „ha igazán beüt a baj, akkor jó, ha tudunk mihez nyúlni magánemberként és vállalkozóként is”. Erre a gondolkodásmódra biztatja a munkatársait is.  

Fincza Gergely előző gazdasági válság idején már vállalkozó volt, így az akkor szerzett tapasztalatai segítenek a jelenlegi- és a jövőbeli helyzetre való felkészülésben is. „Ez is egy megoldandó kihívás, illetve lassan azt lehet mondani, hogy hozzá kell szoknia mindenkinek, hogy ne mástól várják a megoldásokat, hanem az adottságokhoz mérten mindenki maga találja meg a legjobb kiutakat” – mondta az ügynökség tulajdonosa. A stratégiájuk legfontosabb eleme a munkatársak biztonságban tartása, mert ha a csapat nehéz helyzetben egységes tud maradni, az mutatja meg egy vállalat igazi erejét és szerinte a hosszútávú lojalitás sarokköve is. „Emellett viszont tudatosan készülünk arra is, hogy ha változtatni kell az ügyfélkörünkön, akkor azt könnyedén elérjük, illetve néhány beruházási ötletből mi is kihátráltunk, hogy nagyobb biztonságot tudjunk nyújtani” – avatott be minket Fincza Gergely. 

Összefoglalva 
 • Egy vállalkozás sikerességének alapja a benne dolgozók mentális jólléte 
 • A vállalkozók kis dolgokkal is sokat tehetnek önmagukért és a csapatukért 
 • Számos ingyenes lehetőség áll rendelkezésre 
 • A jövőre való felkészülést nem lehet megspórolni 

Szerző:
Lippai Roland – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 5 / 5. Összes értékelés: 10

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.