Hogyan törj ki a mókuskerékből? 6 tipp a munka-magánélet egyensúly eléréséhez

Olvasási idő 6 perc

Sok mindenre kell odafigyelni a munka-magánélet egyensúly elérése és a fenntartása érdekében, de azt biztosan állítjuk, hogy önismereti út, tervezés és motiváció nélkül nehéz dolgod lesz. Viszont, ha elszánt vagy és kitörnél a mókuskerékből, adunk néhány tippet az első lépésekhez!

Azt már te is tudod, hogy napjaink egyik leginkább felkapott kifejezése a work-life-balance. De mit is kell tenni a valódi munka-magánélet egyensúlyért? Gyorsan eláruljuk: önismeret, tervezés és motiváció nélkül nehéz dolgod lesz. S ehhez természetesen szervesen kapcsolódik a rendszeres sporttevékenység is. Ezt erősítette meg Kindl Gábor többszörös magyar bajnok triatlonista és Ironman, az Enduraid frissítéstervező alkalmazás Telekom Tettrekész-díjas alapítója is (közgazdász diplomája megszerzése előtt tanult táplálkozástant is – a szerk.). A triatlon bajnok szerint a fogyasztói életmód pillanatnyi örömei nem elégségesek a boldog élethez, a munka-magánélet egyensúly lelki- és fizikai egészség nélkül valójában nem is értelmezhető. S hogy miért kell odafigyelned erre? Azért, mert napjainkra a munka vált a legdominánsabbá emberek millióinak életében, számos súlyos következményt vonva maga után. Többek között ilyen a kiégés is, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közelmúltban vett föl a betegségek listájára. A burnout tünetegyüttes többek között a megborult work-life-balance miatt alakul ki és teszi tönkre százmilliók magánéletét, karrierjét és vállalkozását. Bizony: ha elveszíted az egyensúlyt, a vállalkozásodból sem tudod kihozni a legjobbat!

Kindl Gábor szerint ma már számtalan lehetőség kínálkozik arra, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb mozgásformát, fölébresztve a motivációját.

Tehát vigyázz magadra, szentelj időt arra, hogy egyensúlyba hozd az életed!

A Google pillanatok alatt dobja fel a jó tanácsok és a szükséges trükkök ezreit azok számára, akik végre megengedik maguknak „az élet nem csak a munkáról szól” gondolatát és változtatnának az életükön. Tudjuk, hogy pokoli nehéz rendet vágni a tippek milliói között, így mutatunk néhány olyan alapvetést a sok közül, ami segíthet elindulni az úton – a többi már csak rajtad múlik!

1. Nézz rá az életedre, elemezz bátran:

Minden felépítmény – legyen szó akár egy házról, akár az életedről – csak megfelelő alapokra épülve állhat stabilan és időtállóan. Ha egyensúlyt szeretnél teremteni az életedben, annak első lépése minden olyan akadály és nehézség őszinte feltárása, ami megakadályoz ebben a törekvésedben. Ilyen lehet például a rendelkezésedre álló idő nem megfelelő kihasználása, egy rosszul összeállított és kaotikus napirend, egy tisztázatlan és pontosításra szoruló jövőkép. Megeshet, hogy foglalkoznod kell az önismereteddel és átgondolnod – támogató, esetleg visszahúzó – emberi kapcsolataid is. Elemezd a napjaid, tekints vissza a hetedre, figyeld meg, mikor vagy a legaktívabb s mikor esik lejjebb a fordulatszám. Ha nem boldogulsz egyedül, keress egy jó coachot.

2. Olyan munkát válassz, amit szeretsz!

Mivel az ébren töltött időnk jelentős részét munkával töltjük, egyáltalán nem mindegy, hogy az életünk során összességében éveket jelentő időmennyiséget milyen tevékenységgel, milyen emberek között és környezetben töltjük. A stressz az élet természetes velejárója, viszont annak kiváltó okai mérsékelhetők, a stresszre adott megfelelő válaszadás pedig tanulható. Ezért nagyon fontos, hogy a személyes értékrended és a munkád illeszkedjen egymáshoz, mert ezzel jelentősen javíthatod az életminőséged. Ha home office-ban dolgozol, arra mindenképpen ügyelj, hogy az otthonod egyéb helységeitől elkülönülő munkaállomást rendezz be magadnak. Öltözz föl a munkavégzéshez, alakíts ki napirendet és időnként menj emberek közé, elkerülvén a szociális elszigetelődést. Húzd meg munkaidőd határait s azt bátran kommunikáld a környezeted és a munkaadód felé. Bátran mondj nemet! Az emberek döntő többsége egyszerűen utálja a munkát, több mint ötven százalékuk pedig kifejezetten stresszesnek tartja azt. Ne tartozz közéjük, ha szükséges, bátran nézz új lehetőségek után!

3. Énidő: amikor csak magadra figyelsz

Napjaink másik legtöbbet emlegetett fogalma az énidő, amit sokan és tévesen az egoizmussal azonosítanak. Valójában az énidő alapvető emberi szükségleteink kielégítését szolgálja; ekkor lehet az ember valóban önmaga, illetve végezhet olyan tevékenységeket, amelyek célja nem valamilyen akár mások által is támasztott elvárásoknak való megfelelés, hanem a relaxáció, az elmélyülés, az önmagához való kapcsolódás. Az énidő örömforrás. Ne feledd: ez az idő nem arról szól, hogy a projekteken gondolkodsz, miközben a munkahelyi emailjeidet pörgeted.

4. Sportolj!

Talán szükségtelen hangsúlyoznunk, hogy a tudatosan és rendszeresen végzett sportolás milyen mértékben teszi jobbá és eredményesebbé az életed. Könyvtárnyi kutatás bizonyítja: az inaktivitás szükségszerűen vezet megannyi egészségi problémához, miközben a rendszeres sport az egyik legjobb eszköz arra, hogy a fizikai és a mentális egészséged is karbantartsd. A motivációdat tovább növelhetik a sportolás közben elért eredményeid, az edzések és a versenyek sikerességét pedig az Enduraid applikáció támogatja. A sportolás idején is érdemes észnél lenni a frissítések és a felhasznált tápanyag-visszapótlást illetően is. A szervezeted szigorú élettani szabályok mentén dolgozik, az Enduraid pedig éppen e folyamatokat elemzi s teszi meg a javaslatait az optimális frissítésre. Az app viszont semmit sem bíz a véletlenre: algoritmusai többek között a felhasználó élettani adatait, edzettségi szintjét, de még az időjárási körülményeket is figyelembe véve számolják ki, hogy mit, mikor és milyen mennyiségben kell visszapótolni a szervezetbe. Nem csupán a sportolás, hanem az azt követő pihenés és regenerálódás időszaka alatt is.

Kkv 011 Cikk Kepek Enduraid 5
5. Szánj időt az alvásra!

Ne dőlj be „az alvás felesleges időpocsékolás” típusú kijelentéseknek, hiszen az alvás alapvető élettani és mentális folyamatokat támogat, az agyad és az elméd az alvás ideje alatt piheni ki a napi pörgést. A minőségi alvás hiánya csökkenti a teljesítményed, rontja a hangulatod, gyengíti az immunrendszered és a memóriádat is. Mindig add meg magadnak az időt az elegendő – akár hét-nyolc óra – alvásra. Ha eddig nem tetted, kezdd el ma, hamar érezni fogod a pozitív változást.

6. Digitális detox

Gyakran hangoztatott érv, hogy nincsen időnk semmire, ami óriási tévedés. Persze a nap továbbra is huszonnégy órából áll, így az a kérdés, hogy ezt miképpen használod ki. Figyeld meg, hogy napi és heti szinten mennyi időt töltesz el az online térben úgy, hogy annak konkrét és főleg hasznos eredménye nincsen. A work-life-balance felé vezető út egyik fontos lépése, hogy a haszontalan és céltalan tevékenységeket kiveszed a rendszerből s helyükre hasznos tevékenységet illesztesz. Az online adta lehetőségeket ma már nem lehet nem kihasználni, de figyelni kell arra is, hogy például a céltalan „mobilozás”, vagy a közösségi média-jelenlét mikor válik idő- és energiarabló tevékenységgé. Sőt, olykor ki is kapcsolhatod az eszközeidet – nem fog összedőlni a világ.

Számos egyéb – a munka és a mindennapi élet – területén meglévő lehetőségek vannak még arra, hogy hogyan alakítsd ki és tartsd fenn a saját egyensúlyodat. A siker csak rajtad múlik!

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.5 / 5. Összes értékelés: 24

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.