Megtalálták a piaci rést a covid-járvány alatt és azóta növekednek

Olvasási idő 5 perc

Aki a covid-jávány időszakában nem indított webáruházat, az komoly lehetőséget szalasztott el. Balló Zsolt, feleségével, Tamarával, és felesége szüleivel Attilával és Katival azok közé tartozik, akik jó időben voltak jó helyen, de még inkább a legmegfelelőbb ötletre alapozva indítottak családi vállalkozást 2020-ban. Mára 100 Fejér megyei település lakóit szolgálják ki a Kosarbatettem.hu élelmiszer-webáruházzal, és a koronavírus csendesedésével is töretlenek növekedési terveik.  

A család Fejér megyében, egy kistelepülésen él, személyes tapasztalatuk volt, hogy nem tudnak házhoz rendelni élelmiszer bevásárlást. 2019-et írtunk, a nagyobb élelmiszerláncok leginkább a nagyvárosokra koncentráltak, és nem volt még a piacon olyan vállalkozás, amelyik kihasználta volna ezt a piaci rést. Zsolték már csak ezért is döntöttek úgy, hogy különösebb kereskedelmi tapasztalat nélkül is belevágnak, és ők lesznek az elsők, akik online élelmiszer webáruházat hoznak létre a régióban élőknek.  

„Az ötlet még 2019-ben jött, végül 2020 áprilisában tettük le a vállalkozás alapjait, ekkorra lett a családban többeknek is kapacitása az új feladatokra. A tényleges induláshoz fél évre volt szükségünk. Kereskedelmi tapasztalata nem volt a családnak, ezért is volt nehéz a kezdet, ki kellett taposni minden ösvényt. Cégtulajdonosi háttérrel, HR tapasztalattal a hátunk mögött nagyon sok akadályt könnyen vettünk, de rengeteg megoldandó feladat is várt ránk az élelmiszeripari szabályozások útvesztőjében” – idézi fel Zsolt a vállalkozás első hónapjait. 

Ugye emlékszünk még, milyen időket éltünk 2020-ban? 

A covid-járvány határozta meg a mindennapjainkat, a bezártság sokakat új szokások kialakítására késztetett, például az idősebbek is nyitottabbak lettek az online vásárlás iránt. „Mivel mire mi a családi cégünkkel, az EUtrip Transport Kft.-vel elindítottuk az online áruházunkat, már beütött a világméretű járvány, a vállalkozásunk tevékenysége rövid idő alatt felértékelődött. Első körben a Fejér megyei falvak lakóit céloztuk meg a szolgáltatásunkkal” – mondja Zsolt, és hosszan sorolja, ki mindenkinek jelent kiváló lehetőséget a Kosarbatettem.hu-n keresztül bevásárolni.  

Ideális partnerei lehetnek mindazoknak, akik bizalmat szavaznak egy helyi, növekvő vállalkozásnak; akik tudnak előre tervezni és heti, kétheti vagy akár havi bevásárlást egyszerre bonyolítani; akik nem szeretik a tömeget, a sorban állást és az ezzel járó stresszt; akik nem akarnak cipekedni; akik idősek, vagy mozgásszervi gondokkal küzdenek és problémát jelent számukra a boltba járás; akiknek autó hiányában nem könnyű megoldani a bevásárlást; vagy akik egyszerűen csak időt szeretnének spórolni.  

Előnyt vagy hátrányt jelentett a koronavírus tombolása alatt vállalkozást indítani? 

A célcsoport tehát széles spektrumot fed le, és a különleges helyzetre való tekintettel eleinte nem volt nehéz megszólítani a célközönséget. Az idő előrehaladtával a tapasztalat azt mutatta, hogy azok, akik csak a járványhelyzet miatt vásároltak náluk, idővel visszatértek a boltokba: „Eleinte könnyű volt új vásárlókat szerezni, azonban a járványból kifelé tartva sokan a régi szokásaikhoz ragaszkodtak újra. Mivel ebben az időben még nem igazán volt konkurensünk a térségben, legalább ilyen jellegű elszívó hatással nem kellett számolnunk. Az elmúlt fél évben viszont már a nagyobb láncok is erőteljesebben megjelentek a városhatárokon kívül is” – foglalja össze Zsolt, milyen nehézségekkel jár a célközönség megtartása.  

Mindent egybevetve mégis inkább szerencsés volt a covid időszakában startolni, több előnyét látják most így utólag, mint hátrányát. Mindenképpen pozitívba billenti a mérleget az, hogy nagyon gyorsan elérték a vásárlóikat, és még azokat is meg tudták győzni, akik egy normál időszakban továbbra is a boltban intézték volna szívük szerint a bevásárlást. Mivel az emberek alig jártak el otthonról, kijárási korlátozások is életben voltak, kapóra jött a házhozszállítós szolgáltatás. Hátrányt csak abban érzékeltek, hogy túl gyors volt a növekedési ütem, a kezdetekben a folyamatok még nem tudták ezt teljesen lekövetni, ezért heteken keresztül hajnaltól késő estig dolgozott Zsolt és a család – ekkor pedig hibák is könnyebben becsúsztak. 

A digitális megoldások jelentik a növekedés zálogát? 

Na de ki ne szeretne úgy vállalkozást indítani, hogy nem kell éveket várnia a gyors növekedésre? Zsolték is igyekeznek a maximumot kihozni ebből a lendületes indulásból, és ambiciózus terveik vannak a jövőre nézve: „2023-ban szeretnénk Fejér megye egyik legnépszerűbb élelmiszer-webáruházává válni, és egyben tovább bővíteni a kiszállítási területünket. A hosszú távú célok között pedig az is szerepel, hogy az egész Dunántúlt kiszolgálhassuk, és legyen egy saját csarnokunk Székesfehérvár környékén. 10 év múlva szeretnénk magunkat országosan a TOP5 élelmiszer-webáruház között látni.” 

Az idei év is a növekedésről szól majd: szeretnék megnövelni a dolgozói létszámot és bővíteni a gépjárműflottát is. Zsolt azt is nagyon fontosnak tartja, hogy idén szakértő kezekbe kerülnek a cég marketingfeladatai, mert szerinte ez az egyik leglényegesebb szelete egy online vállalkozásnak.  

Zsolt és a család hisz abban, hogy ebben a vállalkozásban nagy a potenciál: „Mi kizárólag online vagyunk jelen, és úgy gondoljuk, hogy abszolút ez a jövő. Webáruházas kiszolgálás, online elérés, digitális eszközök a munkafolyamatokban – ez visz minket előre. Így tudunk korrekt, megbízható szolgáltatást nyújtani, és így talál ránk egyre több kedves vásárló, akik az első találkozás után megkönnyebbülve nyugtázzák, hogy olyan partnert találtak, amelyik vevőcentrikus, rugalmas és kiváló minőségű termékeket szállít az ajtóig.” 

Balló Zsolt, a Kosarbatettem.hu webáruház üzemeltetőjének, az EUtrip Transport Kft. társ üzemeltetőjének 3 legfontosabb tippje kezdő vállalkozások számára:  
 1. Tanulni, tanulni, tanulni 

Csak így lehet belevágni, és csak így lehet folytatni, ha nyitottak vagyunk a folyamatos tanulásra. Engem például rendkívül inspirál, ha szakmai podcastet hallgatok, például Gál Kristóffal, a Klikkmarketing vezetőjével.  

 1. Ne veszítsd el a fókuszt! 

Kezdő vállalkozóként könnyű elveszni a részletekben, de ha tartod a fókuszt, ha mindig előtted lebeg egy határozott cél, akkor biztosan nem zavarodsz össze.  

 1. Légy türelmes! 

Rómát sem egy nap alatt építették fel – Te is adj időt a vállalkozásodnak. Nem lehet mindig szerencsés az időzítés, de biztosan minden időszakban megtalálhatod azokat a tényezőket, amiket a javadra fordíthatsz.  

Szerző:
Ganzler Orsolya – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.3 / 5. Összes értékelés: 3

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.