Vállalkozásindítás infláció idején? Van segítség! 

Kkv 076 1080x610 Easystart Hb Cikk
Kkv 076 1080x610 Easystart Hb Cikk

Egy új vállalkozás elindítása a lehetőségek, az egyéni elképzelések, a régóta dédelgetett tervek, a megvalósuló álmok beteljesülésének első lépése is lehet. Napjainkban azonban kétségtelenül nagy bátorság kell ehhez a döntéshez, hiszen egy megfontoltan megtervezett üzlet is egyben út az ismeretlenbe, állandóan ott leselkedő buktatókkal és előre kiszámíthatatlan körülményekkel.

Ebben a folyamatosan változó gazdasági, inflációs és recessziós környezetben, a fix és változó költségek állandó növekedése mellett ad kiszámítható alapokat az induláshoz a Telekom és az Erste Bank szerelemgyermeke, a vállalkozások beindítását kettőzött erővel támogató EasyStart. A két multi – felismerve a kedvezmények és megtakarítások jelentőségét egy induló vállalkozás bizonytalanságában – összefogott, hogy díjmentesen, vagy jelentős kedvezménnyel nyújtson banki és telekommunikációs szolgáltatásokat mindazoknak, akik a jelenlegi kiszámíthatatlan piaci környezetben mégis a vállalkozás elindítása mellett döntenek. A fél évesnél nem régebbi alapítású friss vállalkozásokat célozzák alapvetően az ajánlattal, bármilyen cégformát is válasszanak.

Sajnos a statisztikában az elmúlt év történéseinek a hatására az utóbbi pár hónapban csökkenni látszik az új vállalkozások alapításának száma – szögezi le Kollár Péter, a Magyar Telekom mikro- és kisvállalkozások szegmens vezetője. Különösen fontosnak látjuk, hogy támogassuk azokat, akik most vágnak bele, mert a vállalkozások a gazdaság motorjai, és a digitalizációban is mostanában következik be egy olyan ugrás, amely komoly lehetőséget teremt a vállalkozásoknak. Úgy gondoljuk, a vállalkozások digitalizációs partnereként tudjuk őket segíteni abban, hogy sikeresek legyenek. Az ajánlat kidolgozásakor az Erste Bankkal közösen arra fókuszáltunk, hogy a kedvezményeken felül kifejezetten a digitális megoldások használatát segítsük elő. Ezért is emelném ki, hogy mobilelőfizetések esetén a mobiladat havidíját 0 Ft-ért adjuk az első 6 hónapban, vezetékesben pedig ugyanígy 6 hónapra a belépő csomag áráért adjuk az 1000 Mbps sebességű gigabites Internetet, ami ráadásul még más kedvezményekkel is összevonható.

Csajtai Andrea, az Erste Bank mikrovállalati szegmensért felelős üzletág vezetője a cégek számának csökkenését az infláció gazdaságra gyakorolt negatív hatásain túl, a tavalyi Kata-szabályozás változásával is magyarázza. Nehézséget jelent, hogy a vállalkozások már az induláskor is jelentős költségekkel kénytelenek számolni, miközben a bevételeiket a kezdeti időszakban bizonytalanul tudják tervezni. A hangsúly ilyenkor természetes módon a költségcsökkentésen van, annak érdekében, hogy az új vállalkozás a bevételek tekintetében mielőbb szintet lépjen, és megbízhatóan nyereséget termeljen. A pénzügyi szolgáltatásokat minden induló vállalkozás igénybe veszi, önálló, céges számlanyitás nélkül nincs is lehetőségük társas vállalkozásban gondolkodni.  Az Erste Bank az induló vállalkozásokat Jólinduló számlacsomagjával eddig is segítette, amely a díjmentes számlavezetés és elektronikus utalások mellett az első 12 hónapban ingyenes bankkártyát is biztosít. A bank 127 bankjegyautomatájánál lehetőség van az ingyenes készpénzbefizetésre, ezen felül országszerte 100 bankfiókban elérhető még a vállalkozók számára a pénztári befizetés.

Így könnyű!

A friss vállalkozások versenyképes működéséhez nélkülözhetetlenek a digitális megoldások, így a banki díjakhoz hasonlóan infokommunikációs költségekkel is számolniuk kell. Az Erste és a Telekom közös ajánlata különösen kedvező a kezdő cégek számára. Annak érdekében, hogy minél több induló vállalkozás élhessen a lehetőséggel, a bank módosította a kifejezetten nekik szóló ajánlatának feltételeit. Az EasyStart kedvezményei a cégbejegyzéstől számított fél éven keresztül igényelhetők, amely a Telekom oldaláról fél éven át kedvezményes üzleti mobil- és vezetékes internet ajánlatot, az Erste részéről pedig egy éven keresztül tartó ingyenes számlavezetési díjat, bankkártyát és átutalást jelent. A mostani akcióban a bank duplájára, a cégbejegyzéstől számított 6 hónapra emelte a Jólinduló számlacsomag igénylésének lehetőségét. További kedvezmény, hogy az Erste az első 6 hónapban havidíj-mentesen nyújt bankkártya-elfogadási szolgáltatást a kereskedelmi szolgáltató cégek számára. Az egyéni vállalkozók mellett a cégjegyzésre jogosult társas vállalkozók is további 30 ezer forintos jóváírást kaphatnak, ha az akció keretében a vállalkozói bankszámla mellett lakosságit is nyitnak az Ersténél.

Nagyon nehéz előre megbecsülni egy induló vállalkozás költségeit. Ugyanakkor a Jólinduló csomagunk igénybevétele akár 100-150 ezer forintos költségmegtakarítást is hozhat egy ambiciózus vállalkozás számára egy év alatt. Ha hozzászámoljuk, hogy a Telekom által nyújtott kedvezmények is 100-150 ezer forint megtakarítást jelentenek, kimondhatjuk, hogy már egy kisebb forgalmú vállalkozás esetében is jelentős megtakarítás érhető el az EasyStarttal – mondja Csajtai Andrea.

Hogyan kezdjünk neki? Kollár Péter tanácsai az induláshoz

A szakember szerint az új vállalkozások elindítása során fontos a rugalmasság, a skálázhatóság valamint az, hogy a változó igényekhez alakítható legyen a választott megoldás. Érdemes keresni, különösen az induláskor az olyan lehetőségeket, ahol nem egyszeri nagy beruházás szükséges, hanem hozzáférési díjért cserében, havi alapon lehet használni IT megoldásokat, eszközöket, illetve ha úgy alakul, lehet változtatni is a használt megoldásokat, mint például a Telekom rugalmasan kombinálható mobilportfoliójában. Ugyanakkor fő szempontnak a mostani helyzetben sem a költségeket ajánlja.  

Fontos, hogy a figyelem középpontjában az ügyfelek legyenek:

 • Milyen értéket tud a vállalkozásunk teremteni nekik?
 • Miért pont a mi cégünket válasszák?
 • Honnan fognak tudni arról, hogy pont nekik mi adjuk a legjobb megoldást?

Kollár Péter a telekommunikációs támogatást több szempontból is kulcsfontosságúnak tartja. A stabil kapcsolat a megbízhatóság alapja, szakadozó internettel, rosszul hallható hívásokkal nehéz megbízható partner benyomását közvetíteni magunkról. A digitális együttműködési megoldások segítségével már akkor is hatékonyan együtt tudunk dolgozni kollégáinkkal, amikor még a kezdeti időszakban a szűkös forrásokból nem a közös munkahely a prioritás. Elárul egy titkot is: még a két nagyvállalat közötti nagyszabású országos együttműködést is sikerült úgy előkészíteniük, hogy csak az indulás után találkoztak először személyesen.

A digitális megoldások legnagyobb nyertesei az új vállalkozások

Az ügyfelek egyre több témában keresik a digitális megoldásokat, csatornákat, egyre kevesebb időt akarnak tölteni egy-egy probléma megoldásával. A digitális megoldások segítségével egyszerűsíteni tudjuk az életüket, hogy minél könnyebben, minél hatékonyabban érjék el megoldásainkkal a kívánt eredményt. Ezzel akár részben már meg is válaszolhatjuk, hogy miért pont minket válasszanak – javasolja Kollár Péter. A digitális megoldásokat az új vállalkozások tudják a legjobban kihasználni. Kicsit olyan ez, mint amikor az ipari forradalomban úgy körözték le a németek az angolokat, hogy később kezdték, ezért a gyártáshoz beszerzett gépeik már sokkal jobbak voltak, mint amik korábban léteztek. Az AI segítségével például egy honlap induló tartalmát, az első időszak beharangozó marketing anyagait sokkal könnyebb előkészíteni, mint korábban, és a cég folyamatait is új, digitális alapokra lehet kirakni. Ez később nagy hatékonysági versenyelőnyt jelenthet azokkal szemben, akik meglévő megoldásaik miatt nem tudnak ilyen gyorsan váltani.

Szerző:
Fuchs Adrienn – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 5 / 5. Összes értékelés: 1

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Termékajánló

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.