„Végigmentünk minden olyan hibán, amit egy kezdő vállalkozó elkövethet!” – A feleség inzulinrezisztenciájával kezdődött az Alexa IR sikertörténete 

Névtelen Terv (19)

Az Alexa IR, azaz Antónia és Ákos története tökéletes példa arra, hogy ha az élet citromot ad, készítsünk belőle limonádét. Mindketten állásváltásban voltak, amikor egy kényszerhelyzetből előnyt kovácsoltak. 8 éve működik ételfutár cégük, amely inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek jelent mindennapi segítséget. 

Baranyai Antónia 20 évet töltött a színház világában. Jelmeztervező-asszisztensként Kentaur mellett dolgozott. Miután 11 éve megszületett kislánya, Alexa – egyben a cég névadója -, egyértelmű volt, hogy az egész napos próbák és a késő esti ruhaigazítások nem fognak a család életébe beleférni. Az nem volt kérdés, hogy váltani kell. Eközben pedig az élet Antónia férjét, Ákost is új irányba terelte.

A feleség sütött, a férj hordta ki a rendeléseket

Antónia kismamaként cukorbetegséggel küzdött, ami ugyan elmúlt, de 2011 végén diagnosztizálták inzulinrezisztenciával. A semmiből kellett egy komoly diétát elkezdenie, miközben itthon még alig-alig árultak teljeskiőrlésű termékeket, pékárukat.

„Antónia magának kezdett el sütni, kísérletezgetni, és mint annyian, ő is feltette a közösségi oldalara, hogy mit sikerült alkotnia – meséli Antónia férje, Plesz Ákos. „Anyukám még mondta is egyszer, amikor vittünk neki néhány süteményt kóstolóba, hogy „ebből még egyszer vállalkozás lesz”, de mi nem is vettük ezt akkor olyan komolyan, annak ellenére, hogy látható volt, hogy Antó nem tudja folytatni a színházi munkát egy pici gyerekkel. Aztán jött egy pénteki nap, és engem elbocsájtottak a munkahelyemről. Még fel sem ócsudtunk, amikor vasárnap vendégségbe voltunk hivatalosak és oda is vittünk Antó süteményeiből. Ott kérdezték meg tőlünk, hogy nem gondoltuk-e arra, hogy eladásra is süthetnénk. Egymásra néztünk, és ott eldőlt, hogy megpróbáljuk. Akkor 2015 novemberét írtuk.”

Először az ismerősöknek hoztak létre egy zárt csoportot az egyik közösségi oldalon, de néhány napon belül egyértelművé vált, hogy a 60 négyzetméteres lakásuk kis konyhája nem fogja bírni ezt a rendelésmennyiséget.

„Mindenhol teljeskiőrlésű péksütemények keltek, vártak a sütésre, vagy éppen hűltek – idézi fel nevetne Ákos. „A feleségem sütött, én pedig intéztem a kiszállítást; egy óriási kék zacskóval a vállamon utaztam a villamoson, hogy aztán a Nyugatinál, az óra alatt kiosszam a rendeléseket. Januárra aztán már láttuk, hogy Antónia nem fogja egyedül bírni a sütést, így akkor már egy barátnőjét felvettük, két hónappal később pedig még egy ismerős csatlakozott a kis csapatunkhoz.”

A saját pékség nem jött be

Ákos úgy emlékszik vissza, mindent az Alexa IR-ben tanultak meg. Nem volt vendéglátós tapasztalatuk, ahogyan vállalkozni sem vállalkoztak soha.

„Nekem akkor még fogalmam nem volt, hogy milyen közterheket kell befizetni vagy éppen mikor van áfa-bevallás. Viszont a kezdetektől a feleségem volt a szakma, én pedig a minden más. És végigmentünk minden olyan hibán, amit egy kezdő vállalkozó elkövethet. Próbáltunk saját pékséget üzemeltetni, de hamar rájöttünk, hogy kézműves termékekkel ez nem lehet kifizetődő. Ha záráskor megmarad az áru, azt ki kell dobni, óriási veszteség. Ha viszont zárás előtt egy vevő beesik, többet nem jön, ha üres polcokat talál.”

2016-tól már ebédkiszállítást is vállaltak, sőt, 2017 elejéről másfél évig éttermet is üzemeltettek, mert csak tudták kivenni a konyháját, hogy lefőzzék az ebédeket.

„A stressz 95 százaléka akkor került le a vállunkról, amikor egy éve az utolsó konyhát is feladtuk, és azóta bérbe főzik az ebédeket is és bérbe sütik a péksütiket. Amikor kijött az első villanyszámlánk 200 ezer forint helyett 1 milllióról, beláttuk, hogy nem tudjuk így fenntartani az üzemet. Viszont dolgozik velünk hat ételfutár, illetve a péksüteményeket a mai napig én hordom ki. Heti két napra nem lehet embert találni, ám egy futárt sem vehetünk ki a munkából erre az időre. Mára elmondhatjuk, hogy napi 200-250 adag étel kerül tőlünk a megrendelőkhöz.”

Nem csak terméket kínálnak, hanem edukálnak is

Az Alexa IR a szakemberek körében is ismert, gyakran ajánlják a dietetikusok és a diabetológus orvosok is a pácienseknek. Az ételekben grammra pontosan vannak kiszámolva a tápanyagok, amelyben sokáig Tárczy Virág dietetikus volt a házaspár segítségére. Bár az elmúlt években egyre több áruházlánc pékosztályán megjelentek a teljeskiőrlésű termékek, mégsem érzik úgy, hogy konkurenciát jelentenének.

„Az IR-es termékek gyártása nem könnyű, sok apró szabályra kell figyelni és az alapanyag sem olcsó. Ezért kisebb cégek nem igazán jöttek létre az elmúlt években ezzel a profillal. A törzsvevőink pedig kitartanak mellettünk, főleg, mert egy-két láncnál nem feltétlenül olyan arányban vannak a termékben a lisztek, mint ahogyan az egy IR-diétában elő van írva. Az internetes keresőkön általában hamar ránk találnak azok, akiknél nemrég diagnosztizálták a betegséget és teljesen kétségbe vannak esve. Sokan azt hiszik, mostantól nem ehetnek egy jóízűt, pedig ez nem így van. Antónia pontosan tudja, hogyan érzik magukat az első időszakban, hiszen ezt ő is átélte; a honlapunkon például létrehoztunk egy tudásbázist, hogy támogassuk ezeket a betegeket. Fontos számunkra, hogy a cég nevével a humánum, az odafigyelés is összefonódjon.”

Antónia és Ákos tanácsai, ha a szenvedélyedből vállalkozást szeretnél építeni
 1. Ha van egy jó ötleted, vágj bele! Ne engedd, hogy lebeszéljenek róla, mert mindig lesznek körülötted negatív emberek, akik el akarnak bizonytalanítani.
 2. Óriási kitartás kell, főleg az elején. Ne hagyd, hogy az első nehézségek eltántorítsanak!
 3. Várd a legjobbat, de készülj a legrosszabbra! Fontos, hogy egy-egy feladat megoldására mindig legyen B-terved!
 4. Képezd magad folyamatosan, ha máshol nem, hát internetes tartalmakból. A vállalkozás vezetéséhez találhatsz tippeket a világhálón.
 5. Amiről azt hiszed, hogy nagy bajt jelent, később kiderülhet, hogy áldás. Ne ess kétségbe!

Szerző:
Ványik Dóra – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.4 / 5. Összes értékelés: 7

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.