Forradalmasíthatja a vívást a Calibur vezeték nélküli rendszere, amely a Cápák tetszését is elnyerte

Az apró eszköz kiválthatja a hagyományos találatjelző gépeket, ugyanis a találatokat – a kapcsolódó applikáció segítségével – okostelefonon vagy tableten képes megjeleníteni. Azt, hogy mennyire helye van a piacon egy ilyen fejlesztésnek, jól mutatja, hogy a tőr, párbajtőr és kardvívás esetén is használható megoldás fejlesztői a Cápák között című üzleti showműsorban is sikert arattak. Az ötletgazda Kákonyi Tibor pedig nagyon is otthonosan mozog a vívás témájában, mivel korábban 10 évig űzte ezt a nemes sportot. Mérnök-informatikai végzettségének köszönhetően pedig megfelelő technológiai ismeretekkel is rendelkezik. Ezzel együtt úgy gondolja, egy vállalkozás kezelésénél a gyakorlat többet nyom a latban, mint az elméleti tudás.

Tibi 10 évig – 8 és 18 éves kora között – vívott sportszerűen. Jó versenyeredményei voltak, de mivel akkoriban egy kisebb településen élt családjával, így sokat kellett utaznia. Ennek kapcsán kiemeli, mennyit is köszönhet szüleinek, akik – pénzt és időt nem kímélve – amikor csak lehetett, autóval hozták-vitték. A sportot harmadikos gimnazistaként, elsősorban időhiány miatt hagyta abba. Illetve elmondása szerint volt egy kevésbé sikeres időszaka, valamint a sport miatt sok mindenből kimaradt, ami egy idő után elkezdte zavarni. Érdekesség, hogy az informatika mellett másik kedvenc tantárgya a történelem volt, amiből – a német nyelv mellett – emelt szintű érettségit tett. Az egyetemen pedig először molekuláris bionika szakon tanult, másodévtől viszont átiratkozott mérnök-informatikára, ahol végül diplomát szerzett.

Már gyerekkorában is sok stratégiai játékokkal játszott szabadidejében, kiskamaszként pedig elkezdett honlapokat szerkeszteni. Ahogy ő fogalmaz, mindig is szeretett „mókolni” a számítógépen. Tette mindezt gyakorlatilag magától, önállóan. És mivel a vívás során azt tapasztalta, hogy a hagyományos találatjelző gépek fizikai értelemben véve is kötötté teszik ezt a sportágat, így hamar megszületett benne az elhatározás, hogy ez ellen bizony valamit tenni kell. Így leültek a szintén vívómúlttal és mérnöki végzettséggel rendelkező ismerőseivel, a közös tervezés eredményeként pedig megszületett a Calibur ötlete (az elnevezés egyébként Artúr Király legendás kardjára, az Excaliburra utal).

Egy olyan komplex, hardveres és szoftveres fejlesztésről van szó, ahol a hardveres eszközt képező jeladó egységet magához a vívófegyverhez kell rögzíteni. A szoftvert pedig a kapcsolódó okoseszközön (telefonon, tableten) futtatható, Android és iOS operációs rendszerre egyaránt elérhető applikáció jelenti, amely a találatjelzést végzi. Mivel mindez vezeték nélküli technológián alapul, így akár a szabadban is használható. Ugyanakkor Tibi elárulja, a fejlesztés során komoly technológiai kihívást jelentett annak elérése, hogy a rendszer képes legyen megkülönböztetni az érvényes és az érvénytelen találatokat. A másik fő műszaki kihívás pedig az volt, hogy a találatok időpontját ezredmásodpercre pontosan tudják rögzíteni, és zavaró késleltetés nélkül tudjuk azokat jelezni. Tehát egy mérnöki szempontból igen kifinomult és érzékeny megoldásról van szó.

Calibur Hb Cikk 230213b 1

Továbbá Tibi azt sem titkolja, hogy a vállalkozás megalapításához szükség volt némi támogatásra is. „Maga az ötlet már korábban is megvolt, azonban magát a kivitelezést szó szerint utólag ’raktuk össze’ a barátokkal. Alapvetően abból indultunk ki, hogy mennyi mindenre jó egy okostelefon” – avat be. Továbbá az anyagi oldal sem elhanyagolható tényező. „Két versenyen is részt vettünk még 2018-ban és 2019-ben. Az egyiken egy-, a másikon pedig félmillió forintot nyertünk. Lehet, hogy ez mai szemmel nézve nem tűnik egy hatalmas összegnek, de akkor nagyon is jól jött számunkra. A támogatások felvételéhez viszont céget kellett alapítani, amit meg is tettük” – meséli.

Így született meg a Techcruiser Kft., ahol az ületi ügyekért Varga Valentin felel. A munka továbbá hardveres és szoftveres oldalon is szétválik, előbbit ugyanis Kovács András viszi, utóbbi pedig Tibi hatásköre. A Cápák elé pedig Balogh Szabi vívóval járult Tibi, aki segít a tesztelésben. „Véleményem szerint nem árt egy olyan felhasználó, aki élesben is próbára tudja tenni a fejlesztést. Illetve kiemelten fontosnak tartom, hogy tesztelés egy fejlesztésnél már az első perctől történjen meg. Ennek hiányában nemigen lehet a célnak megfelelő terméket kialakítani – főleg a mi esetünkben” – hangsúlyozza a fiatal vállalkozó. „A vállalkozásmenedzsmentünket pedig nagyban megkönnyítette, hogy az említett versenyeken a pénzügyi támogatások mellé egy szervezetfejlesztési tanácsadót kaptunk ’ajándékba’. Ő név szerint Szűcs István, azaz ’Szücsi’, akinek a mai napig nagyon hálásak vagyunk” – teszi hozzá.

Eddig nagyjából 1 300 darab terméket sikerült eladni (ezt egyébként bárki megrendelheti a caliburfencing.com weboldalról), továbbá a fejlesztést már egy, a Magyar Vívószövetség által hivatalos versenynek minősített országos eseményen is használták. A pandémia hatása egyébként a Calibur esetében is érezhető volt, mivel első körben maguk a klubok voltak a vásárlók. Ezeknek sok esetben be kellett zárniuk vagy csak korlátozottan tudtak csak működni. Ugyanakkor ezt valamennyire ellensúlyozni tudta, hogy a termékkel a szabadban is lehetett folytatni a gyakorlást. „Ezen felül is akadtak problémáink. A fő nehézséget az ellátási lánc akadozása jelentette, hiszen így az alkatrészeket nehezebben tudtuk beszerezni. Ha egy mondatban kellene összefoglalnom, akkor azt mondanám, hogy az ár és az elérhetőség is gyakran változott.”

Ugyanakkor Tibiék rugalmasságát jól mutatja, hogy képesek voltak változtatni fejlesztési terveiken. A Cápák elé ugyanis azzal a tervvel mentek, hogy a Lasertaghez hasonló csapatjátékot hoznának létre. Habár az ötlet nagyon tetszett a befektetőknek, egyelőre azonban kissé kockázatosnak ítélték azt.

Ahogyan az a fentiekből is kiderül, digitalizáció nélkül ma már gyakorlatilag nem lehet létezni. „Szerintem a mi termékünket az teszi kiemelkedővé, hogy szoftveres megoldást is alkalmazunk, amihez az okostelefon egyfajta univerzális platformot jelent. Habár – másokhoz hasonlóan – mi is kezdetleges termékkel léptünk piacira, amit egy szűkebb kör vásárolt meg, a bevételt viszont a kapcsolódó szoftverek fejlesztésekbe fektettük, így a vevőkör is egyre szélesebb lett. Szerintem valójában ez a digitális szemlélet. Ha valaki nem így gondolkodik, akkor vélhetően nem tud továbbfejlődni. A Calibur esetén folyamatosak a szoftverfejlesztések, egy hardveres megoldásnál viszont már elsőre is egy jó termékkel kell előrukkolni. Mi a magunk részéről az alkalmazásunkat 1-2 hetente, a firmwaret – azaz az alapszoftvert – pedig pár havonta frissítjük” – fejti ki Tibi.

Calibur Hb Cikk 230213a

Továbbá a közösségi média nyújtotta lehetőségeket is kihasználjuk. Sok nemzetközi vívócsoport létezik ugyanis ezeken a felületeken, amelyekbe folyamatosan posztolunk. A honlap és applikációnk pedig angolul érhető el, utóbbinak egyébként most ’jött ki’ a kínai verziója. Ennek oka, hogy a magyar piac esetünkben csak csekély szeletet jelent, így nem ’éri meg’ magyarul fejleszteni. Azzal együtt, hogy maga a magyar vívás sportágként változatlanul a világ élvonalában van” – teszi hozzá.

Másfelől viszont azt is elárulja, hogy egy valóban piacképes megoldás kialakításához azért időre is szükség van. Ő maga például az egyetem befejezése után alkalmazottként helyezkedett el és a munkahelyén informatikai vezetőképző programban is részt vett. Mivel azonban ekkorra már kezdett komolyra fordulni a startup projektjük, így egy teljes évre fizetés nélküli szabadságot kért és a Caliburon dolgozott. A munkahelyére visszatérve pedig azonnal kilépett onnan, hogy a továbbiakban csak a fejlesztésnek szentelhesse magát.

Tibi  ugyanakkor úgy látja, az induló vállalkozások esetén gyakori hiba, hogy az alapítók érzelmi alapon hoznak meg döntéseket és figyelmen kívül hagyják a piaci igényeket. „Ezt egyébként eleinte mi is elkövettük, de a mentorunk objektív képet adott számunkra” – avat be. „A tárgyi tudás, a pénzügyi-jogi ismeretek internetről is megtanulhatók, az úgynevezett soft skillek, tehát az emberi oldal, a kommunikáció, a konfliktuskezelés, a stressztűrés viszont inkább a gyakorlatban sajátítható el. Ehhez fontos, hogy tisztában legyél saját magaddal, legyen megfelelő önismereted, képes legyél önreflexióra. Mi nem alkalmaztunk előre kidolgozott módszertanokat – például az agilis szemléletet –, hanem a ’magunk kárán’ tanultunk meg sok mindent. Ugyanakkor Szücsinek köszönhetően az átlagosnál azért jóval könnyebb helyzetben voltunk” – teszi hozzá.

„Engem személy szerint nagy örömmel tölt el a vállalkozásunknak már csak a léte is, hiszen egy szűk piacot céloztunk-célzunk meg egyetlen termékkel. Úgy gondolom, sikerült egy valódi innovációt létrehoznnuk, egy önálló műszaki megoldást kifejlesztenünk, így tényleg nem az ’egy kaptafás’ startupok közé tartozunk. Léteznek egyébként hasonló, wireless (vezeték nélküli – a szerk.) találatjelző termékek, de ezek közül egyik sem szoftveres és az áruk is jóval borsosabb” – árulja el Tibi.

Ugyanakkor a fiatal vállalkozó úgy véli, több edukációra és nyilvános fórumra lenne szükség ahhoz, hogy a vállalkozók könnyebben boldogulhassanak. A hasznos gyakorlati tudást, a pénzügyi ismereteket pedig már az iskolai tananyagba is be lehetne építeni. Nem beszélve a pszichés fejlesztésről, aminek különösen hangsúlyosnak kellene lennie.

Mi a tanulság?
 1. Mindig legyenek céljaid! A tudatosság Tibiék esetén is kulcsszó, enélkül hosszabb távon nemigen lehet boldogulni.
 2. Ne a saját álmaidat kergesd, hanem a valós piaci igényeket vedd figyelembe! Hiába gondolod azt, hogy hasznos terméket, megoldást fejlesztettél, ha az aztán senkinek sem kell.
 3. Ha mégis elakadnál, ne félj segítséget kérni! Egy mentor tanácsaival sok esetben könnyebben lehet boldogulni.

Szerző:
Bodnár Zsófia – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés / 5. Összes értékelés:

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.