Így fejleszd magad, ha sikeres vállalkozó akarsz lenni

Egy építésziroda vezetője inspiráló történetén keresztül mutatjuk meg, hogy egy vállalkozónak, különösen, ha vezető, miért is érdemes kiemelten foglalkoznia az önismerettel és az önfejlesztéssel. De nem csupán sztorizunk: szakértőink segítségével konkrét tudást adunk és eszközöket is mutatunk azoknak, akik valóban sikeres vállalkozást szeretnének építeni.

„Amikor elindítottam a vállalkozásom és az organikusból a tudatos fejlődésbe léptem, gyorsan kiderült, hogy nem csak a vállalkozással, hanem önmagammal is foglalkoznom kell” – avatott be minket önreflektív szemléletmódjába Holló Mátyás, az indelab építésziroda tulajdonosa és vezetője. Az építész szakember speciális szakmai tudással érkezett a vállalkozói létbe s az önfejlesztés szükségességére akkor ébredt rá igazán, amikor eldöntötte, hogy a saját útját szeretné járni. „Noha voltak tapasztalataim, azok még nem voltak egyenlőek a konkrét tudással” – fogalmazott Holló Mátyás, aki nem csupán a vállalkozásfejlesztés területén kezdett el tanulni, hanem hangsúlyt helyezett a soft skilljei erősítésére is.

„Arra fel voltam készülve, hogy mérnökként, tervezőként hogyan legyek jelen a piacon, viszont a vállalkozóvá válás egészen másfajta képességeket és készségeket igényelt – mondta a szakember. Holló Mátyás többek között a kommunikációs- és tárgyalási készségeket, a vezetői kompetenciákat emelte ki, mint olyan területeket, ahol fejlődni szeretett volna, ám az időmenedzsment kérdése vezetőként komoly kihívást jelentett számára. Ezek mellett fontos tapasztalata volt, hogy „amikor valaki specialistából vezetővé válik, már nem csak a szaktudására van szükség s nem csupán a tervezésről szólnak a mindennapjai, hanem az emberekkel való foglalkozás is kiemelten fontos területté válik”. Szerinte ez a helyzet a korábbiaktól eltérően egy egészen másfajta gondolkodásmódot igényel azzal együtt, hogy felmerül a „vezető hogyan tudja megtanítani a csapatát az önálló munkavégzésre?” kérdése. „Ennek érdekében elvégeztem egy team coaching-képzést is, mert szerettem volna, ha a csapatom az önálló munkavégzés mellett képes lenne más csapatokat is biztonsággal vezetni” – árnyalja a képet Holló Mátyás. A generáltervezőként is tevékenykedő indelab esetében erre a képességre kiemelten szükség van, mivel „sok projekt esetében dolgozunk együtt egyszerre több alvállalkozóval a mikro- és kivállalkozások szintjén is”.

Egy vállalkozó számára is fontos az önfejlesztés

Szavai szerint fontos az önfejlesztéssel foglalkozni vállalkozóként is, ami számos területen meghozza az eredményeket. „Cél, hogy meg tudjam tartani a ritmust a munka és a magánélet között, a vállalkozás is fejlődik és halad előre, hiszen a befektetett energia megtérül a kollégáktól kapott innovatív ötletekben és javaslatokban, amik mennyisége és eredményei azt mutatják meg, hogy a csapat tagjai biztonságban érzik magukat a cégnél” – fogalmazott a szakember. Szerinte egy vezető az önfejlesztésén és saját életminősége jobbításán keresztül csapat napjait is megemeli. „Ugyanakkor vezetőként nem szabad csak önmagunkra figyelnünk, támogassuk és fejlesszük a munkatársainkat is”, hívta föl a figyelmet egy fontos szempontra Holló Mátyás.

Egyre többen adják fel az alkalmazotti létet s vágnak bele vállalkozóként az ötleteik fejlesztésébe, az álmaik megvalósításába egyéni- vagy társas vállalkozás formájában. Ugyanakkor egy sikeres vállalkozónak – ahogyan az látszik az indelab- és Holló Mátyás sztorijában is – számos olyan képességgel kell rendelkeznie, amikre talán alkalmazottként nem volt kiemelten szüksége.

Milyennek kell lennie napjaink vállalkozóinak?

„Elhivatottnak, bizonyos szempontból megszállottnak kell lennie annak, aki vállalkozóként a törvényszerűen megjelenő nehézségek és hullámvölgyek közepette is el akarja érni a céljait” – állítja Túri Márton közgazdász, a Wellyou ügynökség alapítója, az ujraterveztem.hu alapító-főszerkesztője. Szerinte napjaink vállalkozóinak „ütésállónak” kell lennie, és jól teszik, ha sprint helyett bizonyos szempontból inkább egy hosszú távú triatlon versenyen való részvételre készülnek. A gyakran hangzó „nem mindenki való vállalkozónak” kijelentést árnyalja, mert a legtöbb esetben a váltás gátja a bátorság hiánya. Ennek leküzdése után a kihívásokhoz, kockázatokhoz és a bizonytalanságokhoz való hozzáedződés nem lehetetlen főleg akkor, ha a vállalkozóban megvan a fejlődés és önfejlesztés igénye is.

A gondolkodásmód milyensége mellett arra is oda kell figyelni, hogy a szükséges képességek és készségek „listája” a vállalkozás jellegét tekintve néhány ponton eltér egymástól. Egy egyéni vállalkozó gyakorlatilag mindent egymaga koordinál, minden feladatot ő végez el és kicsi a lehetősége akár például az értékesítés, akár a marketinggel kapcsolatos feladatok kiszervezésére. „Éppen ezért mindenképpen foglalkoznia kell a saját tudásmenedzsmentjével, figyelnie kell a trendeket és meg kell terveznie, hogy mit érdemes és mit szükséges megtanulnia” – hívta fel a figyelmünket Svéda Dóra coach és HR-szakember, a Coachingcentrum alapítója. Napjainkra a cégvezetés rendkívül komplex feladattá nőtte ki magát, egy társas vállalkozást sikeresen vezetni lehetetlen megfelelő menedzsment tudás hiányában, ráadásul az üzleti- mellett felértékelődött és szükségessé vált a people menedzsmentben való nagyfokú jártasság is. Ezt bizonyítja többek között, hogy az emberekkel való jó bánásmód képessége a versenyképességet meghatározó TOP10-es kompetencialistán is szerepel Világgazdasági Fórum kutatása alapján. Ezért Svéda Dóra szerint a társas vállalkozások vezetőinek folyamatosan figyelniük és fejlődniük kell ezen a területen is. Viszont a megfelelő stresszkezelés és energiamenedzsmentre, a személyes hatékonyság fejlesztésére mindkét vállalkozási forma esetén szükség van.

Mik azok a képességek, amelyek megléte sikeressé teszi a vállalkozókat?

Egy vállalkozó számára a folyamatosan változó világ és az azzal együtt járó kihívások szinte megkövetelik az erősségek és a fejlesztendő területek tudatosítását és az azokkal való foglalkozást.

Például az önismeret kifejezetten az a terület, amivel mindenkinek foglalkoznia kell. Erre azért van szükség – tudtuk meg Svéda Dórától – mert a magas önismerettel bíró emberek tudatában vannak az erősségeiknek, illetve a fejlesztendő területeikről is képet kapnak. A coach az érzelmi intelligencia (EQ) szerepét és fontosságát is kiemelte, ugyanis az EQ teszi lehetővé, hogy valaki képes legyen belehelyezkedni egy másik ember helyzetébe, megérteni az ő érzelmeit és szükségleteit. „Az a vállalkozó, akinek magas az érzelmi intelligencia szintje, jobban és stresszmentesebben megérti a meglévő vagy potenciális ügyfelei, üzleti partnerei vagy kollégái igényeit” – hívta fel a figyelmünket a HR-szakember.

Nézzük meg, hogy Svéda Dóra és Túri Márton szerint mik azok a legfontosabb készségek és képességek, amelyek szükségesek egy vállalkozó számára:

• önismeret

• önbizalom

• motiváció a fejlődésre

• érzelmi intelligencia

• nyitottság

• asszertív kommunikáció

• megoldásközpontú gondolkodásmód

• döntésképesség

• kockázatvállalási képesség

• stressztűrés és kezelés

• empátia

• bizonytalanságtűrés

• magabiztosság

• emberekhez való kapcsolódási képesség

Jó hír, hogy a fejlődés lehetősége mindenki számára adott egyedül vagy akár szakember bevonásával is. „Például az online is elérhető önkitöltős önismereti kérdőívek és tesztek segítségével ráláthatunk azokra a vakfoltjainkra, amelyeknek nem vagyunk tudatában, ám a gondolkodásunkat, a viselkedésünket meghatározzák” – említ egy lehetőséget Svéda Dóra. A licensz alapú kompetencia felmérések (Pl.: Profiles PXT, Genos) pedig azok számára adnak lehetőséget, akik a legnagyobb biztonsággal szeretnék tudni, hogy valóban nekik való-e a vállalkozói lét. Ekkor pontos képet kapnak a belső késztetéseikről és attitűdjeikről, alkalmazkodási képességeikről, rugalmasságukról. Túri Márton szerint mindezek mellett – akár még az indulás előtt – érdemes részt venni olyan képzéseken, workshopokon, amelyek fókuszában kifejezetten a vállalkozói létre való felkészítés áll. Ezek az alkalmak nem csak a vállalkozói léthez szükséges képességek fejlesztésében segítenek, hanem lehetőséget adnak hasonló gondolkodású emberekhez való kapcsolódásra is, amik új lehetőségekre is ajtókat nyithatnak. „De hiába a sikeres vállalkozás, a gazdasági siker nem értelmezhető a magánéletbéli kiegyensúlyozottság nélkül” – említette meg a munka-magánélet egyensúly aspektusát Túri Márton.

Svéda Dóra felhívta a figyelmünket arra is, hogy társas vállalkozás esetében a vezető szerepe kulcskérdésként jelenik meg. Berögzült mintázatok esetén a vezetői készségek fejlesztése során nagyon jó eredmények érhetők el és ezzel a lehetőséggel generációktól függetlenül egyre többen élnek is. A HR-szakember szerint a vállalkozók és vezetők kifejezetten nyitottak a változásra, mert felismerték, hogy ők a cégek zászlóshajói, címerei. 

Összefoglalva
 • bizonyos tulajdonságok nélkülözhetetlenek a sikeres vállalkozói léthez
 • vállalkozóként is fontos az önismeret és a folyamatos fejlődés
 • számos lehetőség áll rendelkezésre a képességek/készségek felmérésére és fejlesztésére
 • felértékelődött az emberekkel való megfelelő bánásmód képessége

Szerző:
Lippai Roland – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 5 / 5. Összes értékelés: 3

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.