A munka-magánélet egyensúlya nem luxus, hanem a vállalkozásod sikerességének egyik legfontosabb alapja

Olvasási idő 5 perc
Duram Hb Cikk
Duram Hb Cikk

A munka-magánélet egyensúlya egy vállalkozó számára a személyes jóllétének biztosítása mellett alapvetően határozza meg a vállalkozása, cége sikerességét is, hiszen az egyensúlytalanságból fakadó stressz többek között rontja a döntéshozatali képességet és a hatékonyságot is. Dr. Dura Mónika, a Mindwell Pszichológiai Központ alapító CEO-ja őszintén beszélt nekünk arról, hogy anyaként, feleségként és vállalkozóként hogyan törekszik egyensúlyt tartani az élete különböző területei között. Emellett mutatjuk a munka-magánélet egyensúlya kialakítása felé vezető út első lépéseit és a várható pozitív változásokat is.

Napjaink egyik legerősebb kihívását a munka és a magánélet egyensúlyának megtalálása, és fenntartása jelenti. Azzal viszont érdemes tisztában lennünk és elfogadnunk, hogy az egyensúly kialakítása időigényes folyamat, vagyis hétfőről keddre nem tudunk jelentős változásokat elérni. Azonban mégis érdemes törekedni rá, mert a befektetett energia bőségesen megtérül az életünk valamennyi területén.

„Azért fontos szétválasztanunk ezt a két területet, mert alapvetően mindkettő más szerepet kíván meg tőlünk, amelyek konfliktusba keveredhetnek egymással” – fogalmazott Dr. Dura Mónika, a Mindwell Pszichológiai Központ alapító CEO-ja. „Ismerjük a mondást: ha anya jól van, akkor a család is jól van, de ugyanez igaz a másik olvasatban is: vagyis, ha a vezető jól van, akkor a csapata is jól van” – tette hozzá a többgyermekes édesanya és vállalkozó. „Korábban próbáltam mind a két területre egyszerre figyelni, ám gyakran belecsúsztam abba a helyzetbe, hogy a munkaidőmben a gyerekekért aggódtam, míg a családdal töltött időben a munkával kapcsolatos dolgok feszítettek” – tette hozzá Dr. Dura Mónika. A cégvezető ezek után döntötte el, hogy meghúzza a határokat és igyekszik mindkét területre dedikált időt szánni.

„Ennek megfelelően a napjaimban kialakítottam egy úgynevezett törzsidőt, ami csak az intenzív és fókuszált munkáról szól, ekkor abszolút elérhető vagyok a munkatársaim számára” – mondta a vállalkozó. Viszont délután négy órától már kizárólag a családdal és a munkához nem kapcsolódó dolgokkal foglalkozik s csak a legégetőbb helyzetekben nyitja meg a munkahelyi levelezését. Elmondása szerint egy jól működő rendszerről van szó, aminek egyik legfontosabb pillérét a kollégákkal való őszinte és tiszta kommunikáció jelenti, mert így „a munkatársaim pontosan tudják, hogy mettől meddig, milyen ügyekben vagyok elérhető és ezt tiszteletben is tudják tartani, én pedig így a dedikált munkaidőmben egy intenzív jelenlétet tudok számukra biztosítani”. Mint mondja, olykor becsúszik egy-egy azonnali döntést vagy intézkedést igénylő ügy a nap végén is, de az esetek kilencven százalékban sikerül megtartani az egyensúlyt.

Időmenedzsment, rugalmasság és énidő

A Mindwell Pszichológiai Központ alapító CEO-ja szerint az egyensúly kialakításának lényeges eleme a jól működő idő- és feladatmenedzsment is, de „arra érdemes figyelnünk, hogy a napjaink és a heteink megtervezése során kerüljük el a naptárunk túlzsúfolását, hiszen természetes módon bármikor bármi megváltozhat és ilyen esetekben az a jó, ha rugalmasak vagyunk és van mozgásterünk az új helyzetekhez való alkalmazkodáshoz.” Mindemellett úgy látja, hogy az énidő biztosítása szintén segít bennünket az egyensúlyra való törekvésben, amit viszont szintén az igényeink és a szükségleteink kommunikálásával és a családon belüli csapatmunkával tudunk kialakítani. „Mi a férjemmel megbeszéljük, hogy kinek mikor lenne szüksége néhány órára a feltöltődéshez és ennek megfelelően szervezzük a napjainkat” – tette hozzá a cégvezető.

Az egyensúly kialakításának első hat lépése

A munka-magánélet egyensúlyának kialakításának lehetőségeit és kialakításának folyamatát meghatározzák az életkörülmények és a munka jellege is, ám vannak olyan alapelvek, amelyeket mindenképpen meg kell fontolnunk, ha változtatni szeretnénk.

Az induláshoz mutatunk néhány tippet:

● Határozzuk meg a prioritásainkat a privát életünkben és a munkánk területén

● Tervezzük meg az időbeosztásunkat napi és legalább heti szinten

● Alakítsunk ki a személyre szabott időmenedzsmentet

● Húzzuk meg a határokat és ezt tisztán, őszintén kommunikáljuk a környezetünk felé

● Ha szükséges, kérjünk segítséget a családtagjainktól, barátainktól

● Vállalkozóként, vezetőként és alkalmazottként is kérhetünk támogatást segítő szakembertől (coach, hatékonyság szakértő)

● Törekedjünk a fizikai és a mentális egészségünk védelmére elegendő alvással, egészséges táplálkozással és fizikai aktivitással, iktassunk be énidő-blokkokat

A kulcsszó: a tisztelet

Ugyanakkor hiába ismerjük a legjobb tippeket például a határok meghúzásáról vagy a megfelelő priorizálásról, mert az egyensúly kialakításának nulladik lépése az, ha békében vagyunk önmagunkkal és nem okoz gondot (stressz, szorongás, lelkifurdalás) a munkától való „távolmaradás”.

„Bennem is megvolt a dilemma azzal kapcsolatban, hogy meddig húzzam ki a munkavégzés határait, hiszen elvégzendő feladat mindig van, de aztán elhatároztam magam és hoztam egy döntést” – emlékezett vissza Mindwell Pszichológiai Központ alapító CEO-ja. Egy, a napi működésen túli nézőpontot behozva pedig úgy fogalmazott: a családunk és a munkatársaink is megérdemlik a tiszteletet és a lehető legteljesebb figyelmet, ám e két fontos területen egyszerre nem lehet, vagy csak korlátozott ideig lehetséges a megfelelően jelen lenni. „Gyakran halljuk, hogy az anyák multifunkcionálisak, de igazán fókuszáltan csak egyetlen dologra lehet oda figyelni” – tette hozzá Dr. Dura Mónika.

Miért érdemes kialakítani a munka-magánélet egyensúlyát?

Noha az egyensúly kialakításához időre és energiabefektetésre van szükségünk, e munka bőségesen megtérül számunkra. Több lehetőségünk van arra, hogy tudatosan foglalkozzunk a személyes jóllétünkkel, valamint a fizikai- és a mentális egészségünkkel. A szerepkonfliktusok minimalizálása pedig jelentős mértékben csökkenti a stresszszintünket is. Ha pedig mi magunk jól vagyunk, az a privát életünk mellett a vállalkozásunkban, a munkahelyünkön is megmutatkozik. Egy kiegyensúlyozott emberként is sokkal jobban megálljuk a helyünket a mindennapok kihívásaiban, hiszen több energiával, nagyobb motivációval és kreativitással, erősebb elkötelezettséggel, élesebb koncentrációval s a döntéshozatali képességünk javulásával tudjuk vinni a vállalkozásunkat legyen szó akár új ötletek megvalósításáról vagy a nehezebb helyzetek megoldásáról. Az egyensúlytalanság a stressz egyik legerősebb forrása, így ennek minimalizálása és megfelelő stresszkezelései technikák elsajátítása nem csak a személyes hatékonyságunkat növeli, de jobbá is teszi az emberi kapcsolatainkat is, így javítva az együttműködést a csapatunkkal és az üzleti partnereinkkel is.

Szerző:
Lippai Roland -Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 5 / 5. Összes értékelés: 7

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Címkék

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.