Szárnyaló céget szeretnél? Akkor maradj egészséges! – Sikeres vállalkozókat kérdezünk

Olvasási idő 9 perc

A vállalkozók egyik legnagyobb kihívása a fizikai- és a mentális egészségük védelme, a kiégés elkerülése. Egy cég lelkét a benne dolgozók alkotják, ezért a vezető és a munkatársak egyéni szintű jólléte döntő tényező. Cikkünkben ennek fontosságát és a mindennapi életünkben is könnyen beilleszthető, ingyenesen is elérhető praktikáit mutatjuk be tapasztalt üzletemberek jó gyakorlatain keresztül. Gangel Péter, a Bizalmi Kör alapító-tulajdonosát és Pálvölgyi Zoltánt, a Pálvölgyi Digital Budapest Kft. tulajdonosát, ügyvezetőjét kérdeztük. 

„A magán- és az üzleti élet egy nagy családként is értelmezhető, s ha ezen belül szeretnénk igazán jól jelen lenni és jól teljesíteni, a körülöttünk lévő emberekkel közösen dolgozni és előre haladni, akkor ennek az egyik legfontosabb alapfeltétele, hogy jó kedvvel indítsuk a napjainkat” – állítja Pálvölgyi Zoltán, a Pálvölgyi Digital Budapest Kft. tulajdonosa, ügyvezetője. „Így tudunk jelen lenni, meghallgattatni, irányítani, nyitottá válni és fejlődni, értéket adni és kapni, ám ennek feltétele az aktív életmód – hívta fel a figyelmet Zoltán. 

A munka domináns helyet foglal el az életünkben, ami a sikerek mellett a kiégés, vagy adott esetben egy komolyabb egészségromlás előidézője is lehet. Ezért is fontos, hogy a vállalkozók, cégvezetők tudatosan foglalkozzanak a fizikai- és a mentális egészségükkel is. Ez nem csak a privát életükre, hanem a cégük teljesítményére is hatással bír. Persze a fizikai- és a mentális egészség, a „jó kedv” és a vitalitás nem jön csak úgy magától; tudatosságra és cselekvésre van szükség.  

 „Gyakran csak akkor foglalkozunk tudatosan az egészségünkkel, amikor már elveszítettük azt, pedig odafigyeléssel, a jó szokások kialakításával megelőzhetők a problémák és jobban, eredményesebben telnek a hétköznapok is – fogalmazott Gangel Péter, a Bizalmi Kör alapító tulajdonosa. „A lélek és a szellem, valamint a test hármasa csak együtt képes a fejlődésre, ha az egyik pillérrel valami gond van, az kihat a többire is” – tette hozzá Zoltán. A Pálvölgyi Digital Budapest Kft. tulajdonosa is tudatosan figyel az étkezésére, Ironman-teljesítőként jelentős időt szán a sportra és kultúrafogyasztásra is, ezzel pedig önkéntelenül is motiválja a környezetét. A sport Péter életéből sem hiányzott, hiszen a futással és a bringázással tartotta magát formában, ám egy tavaly diagnosztizált gerincsérv a korábbinál is magasabb szintű egészségtudatosságot hívott életre benne. Tehát új célokat fogalmazott meg és ennek megfelelően állította össze például a heti edzéstervét is. „Emellett sokkal nagyobb hangsúlyt fektetek az minősági alvára, illetve teljesen átalakítottam az étkezésem, ma már kifejezetten furcsa érzés, ha reggel nincs elég zöldség a tányéron, vagy ha alvás előtt még képernyőt nézek” – fogalmazott Péter. „Egy ideje dietetikussal, edzővel dolgozom, azaz igyekszem ebben is szakértő segítséget kérni, hiszen így tudok hatékony lenni. Ez a táplálkozásban, alvásban, edzésben óriási ugrásszerű fejlődést hozott az életembe” – avatott be minket a Bizalmi Kör alapítója. 

Jó példával járj elől! 

Azt tudjuk, hogy a cég első számú vezetőjének gondolkodás- és életmódja jelentős mértékben meghatározza a szervezeti kultúrát, ám Zoltán szerint az is lényeges, hogy egy szervezeten belül az emberek pozíciótól függetlenül is tanulhassanak egymástól, figyeljenek egymásra, a kölcsönös motiválás pedig még nagyobb tudatosságra és aktivitásra ösztönöz. „Nem szeretném egy irodában elszigetelődve tölteni a napjaimat; a cég életében fontosak a munkát érintő megbeszélések, de éppen ilyen lényegesek a lazább, kötetlenebb beszélgetések is” – hallottuk Zoltántól. Péter is egyértelművé tette: a vállalkozás vezetőjének gondolkodásmódja és példamutatása döntő jelentőségű. „Energiával teli jelenléte éppen olyan meghatározó, mint ha például valamilyen fizikai fájdalom elvonja a figyelmét s emiatt ingerültebben kommunikál a kollégákkal” – hozott egy életszerű példát a Bizalmi Kör alapító-tulajdonosa. Ugyanakkor szerinte a példamutatásnak van egy másik dimenziója is, ugyanis egy vállalkozó a munkatársai mellett a többi vezető számára is szolgálhat mintaként. „Könnyebben tekintünk példaként egy hozzánk hasonló emberre, így például egy csúcsvezető nem biztos, hogy példaként tud szolgálni egy több szinttel lejjebb dolgozó kolléga számára” – mondta Péter. A Bizalmi Kör mastermind csoportjai viszont kifejezetten alkalmasak arra, hogy a cégvezetők egyéb kihívásaik mellett szabadon beszélhessenek akár a személyes jóllétüket érintő kérdésekről is, ezzel is inspirálva egymást.  

Adni és kapni – a mentorok szerepe 

Zoltán igyekszik sokat tanulni és mások számára is átadható, az ő sikereiket is támogató iránymutatásokat is magáévá tenni. „Mindig vannak olyan emberek, akiktől tanulhatunk, ezért fontos, hogy legyenek mentoraink, majd később magunk is mentorrá válva támogassunk másokat, adjunk azoknak, akiknek szükségük van rá” – tette hozzá a Pálvölgyi Digital Budapest Kft. tulajdonosa, ügyvezetője. „Ha jobban odafigyelünk magunkra és másokra is, akkor több értéket tudunk teremteni és átadni” – hívta föl a figyelmet Zoltán, aki éppen egy külföldi út- és a mentorával való találkozás előtt csípünk el.  

Sok vállalkozó különböző belső okok és külső tényezők együttes hatása miatt nem engedni meg magának a pihenést, a feltöltődést, nem foglalkozik megfelelően a személyes jóllétével. Péter szerint a vállalkozók tudatossági szintje eltérő és gyakran azok válnak tudatosabbá, akik figyelmét az élet ráirányította erre a témára. Ugyanakkor a vállalkozás, a cég fejlődése fokozódó terhelést is jelent, s ezzel együtt jelenik a változtatás és a tudatosságra való törekvés igénye is. „Megszületik az a felismerés, ha az étkezésem nem biztosítja napi szinten a minőségi energiát, ha nem alszom megfelelően, akkor egy tárgyaláson sem tudok hatékonyan és eredményesen részt venni” – árnyalta a képet Péter. Zoltán szerint ezen vállalkozók egyfajta jó értelemben vett önzőségre kell törekedjenek, hiszen, „a legfontosabb az egészséges önbizalom és önértékelés. Ha én belül rendben vagyok, csak akkor tudok kifelé is figyelni, másokkal is törődni, értékelni másokat. Ha ezzel a szemlélettel vagyok önző, hogy én mindenképpen legyek jól, akkor tudok adni és elfogadni, tehát cselekedni és figyelni. Így a már említett hármas egyensúly is stabilabb.” 

Az egészséges életmód hat lépése 

Hogyan védhető és fejleszthető a mentális- és fizikai egészség? Mutatjuk a legfontosabb lépéseket! 

 • Stresszmenedzsment 
  A stressz az életünk természetes velejárója, megszüntetni nem lehetséges, ezért a személyre szabott megoldásokra kell helyeznünk a hangsúlyt. A rendszeres testmozgás, a relaxáció és a meditáció, valamint a mindfulness gyakorlatok, illetve a különböző és egyszerűen elvégezhető légzéstechnikák hatékonyak a stresszel való megküzdés során. Ne törekedjük a teljességre: válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb megoldást. Krónikus-, kritikus állapot esetén érdemes szakembert (coach vagy pszichológust) felkeresni.  
   
 • Alvás 
  Az időben megfelelő mennyiségű és jó minőségű alvás során regenerálódik a testünk és az idegrendszerünk, a napközben begyűjtött információk és élmények az agy megfelelő helyeire kerülnek. A jó alvás pozitív hatással van a memóriánkra, a szervező- és döntésképességünkre, kedvezően befolyásolja a produktivitásunkat, az érzelmi állapotunkat, emellett erősíti az immunrendszerünket is. A napközbeni gyakori ásítozás és az irreális mértékű kávéfogyasztás erős jelzés lehet, amit az egészségünk védelme érdekében érdemes komolyan vennünk. Az alvás alapvető életfunkciónk, hiánya súlyos problémákhoz vezethet.  
   
 • Rendszeres sport 
  A rendszeres sporttevékenység vagy bármilyen fizikai aktivitás az életminőségünkre való pozitív hatása sokszorosan bizonyított tény. A sport remek módszer a stressz levezetésére, általa kiegyensúlyozottabbá és kitartóbbá válunk. Hatékonyabbá teszi a gondolkodásunkat, pozitív hatással bír az önértékelésünkre, erősíti az önbizalmunkat, s jelentősen csökkenti a korai halálozás rizikóját is. A WHO ajánlása szerint már heti 2,5 óra is jelentős mértékben járul hozzá az egészségi állapotunkhoz, ezért nem kell olimpiai bajnok-üzemmódba kapcsolnunk.  
   
 • Minőségi családi- és emberi kapcsolatok  
  Vállalkozóként, vezetőként a klasszikus alkalmazotti léttől jelentősen eltérő időbeosztással, terheléssel és (olykor azonnali megoldásért kiáltó) kihívásokkal telnek a napjaink, amiben sérülhetnek a személyes kapcsolataink is (a jó emberi kapcsolatok egészségvédő hatásúak). Éppen ezért tudatosan kell törekednünk a munka-magánélet egyensúlyára, a minőségi idő visszapótlására, legyen szó a családunkról vagy más emberi kapcsolatainkról.  
   
 • Énidő és hobbi 
  Az énidő a mentális feltöltődésünk egyik legfontosabb pillérét jelenti. Az énidő nem egyenlő az egocentrikus gondolkodásmóddal; az igaz, hogy például az olvasással, makettépítéssel vagy sporttal töltött idő alatt csak magunkra koncentrálunk, ám ez szükséges ahhoz, hogy legyen elég energiánk, figyelmünk valamennyi más életterületünkön is.   
   
 • Kell egy kis áramszünet 
  A folyamatos koncentráció, aktivitás energiaigényes folyamat és egy bizonyos szint után kifejezetten kontraproduktívvá válhat (egy mentálisan fáradt ember nem tudja pontosan és hatékonyan elvégezni a napi-heti feladatait). A teljes kimerülés elkerülése és a rendszeres felfrissülés érdekében a napi- és heti algoritmusunkba rendszeres időközönként építsünk be kisebb-nagyobb szüneteket. Egy hosszabb meeting utáni 20-25 perces séta, vagy havi egy-két szabad-, esetleg alacsonyabb intenzitású munkanap csodákra képes.   
A napi tűzoltás helyett 

Az is egy lényeges kérdés, hogy a vállalkozók egy része miért nem foglalkozik megfelelő módon az egészségével és hogy hogyan lehetne javítani a helyzeten. „Csak az tudja igazán irányítani az életét, aki az idejét is jól tudja irányítani” – felelte Zoltán arra kérdésünkre, hogy van-e kapcsolat az időmenedzsment és az egészségi állapot minősége között. Szerinte megfelelő időbeosztás nélkül – legyen szó akár a reggeli rutinokról – nem tudjuk jól kihasználni a kapacitásainkat. „Én magam is a folyamatos tanulás állapotában vagyok, kisebb-nagyobb sikerekkel igyekszem fejlődni ezen a területen is” – tette hozzá Zoltán. Péter pedig úgy látja, hogy a cégvezetők kisebb része proaktív, nagyobb részük viszont – és ez egyfajta „műfaji sajátosság” – tűzoltás üzemmódban, a feladatok által irányítottan éli a mindennapjait. „Egy fejlődő cég számos kihívást jelent egy vállalkozó számára, ám mindenképpen meg kell határozni azokat a tényezőket, amelyek számunkra elengedhetetlen fontosságúak és amelyekből nem engedünk” – mondta Péter. Az ő rendszerében például a heti négy edzés kőbe vésett program, ám ha néhány havonta kimarad egy-egy alkalom, akkor sincs gond. A Bizalmi Kör alapítója szerint a kedvezőtlen helyzetből kiugrani és a folyamatok elszenvedése helyett az azok feletti irányítást visszaszerezni csak egy alapos gondolkodásmódváltással lehet, aminek pozitív hatásai az üzleti folyamatok mellett megjelenik a családi életben és a személyes egészség szintjén is.  

Összefoglalva: 
 • Egy vállalkozás csak egy egészséges vezetővel lehet igazán sikeres 
 • A problémákat egyszerűbb megelőzni, mint később megoldani 
 • A cégvezető személyes példamutatása a munkatársak számára is irányadó lehet 
 • Már heti 2,5 óra aktivitás is pozitívan hat a mentális- és fizikai egészségre 
 • A napi tűzoltás legjobb ellenszere a gondolkodásmódváltás 

Cikkünk a Bizalmi kör együttműködésével valósult meg. 

Szerző:
Lippai Roland – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 5 / 5. Összes értékelés: 2

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.