A jó biznisz titka: értékeld a múltad, hogy sikeres legyen a jövőd!

A mögöttünk hagyott esztendő értékelése kulcskérdés a következő év sikere szempontjából, így kifejezetten hasznos elkészítenünk a saját évértékelőnket. Már most jelezzük: egy objektív értékeléssel csak győztes lehetsz a magán- és az üzleti életed területén is. Ha a vágyakozás helyett szeretnéd elérni a céljaidat, akkor tudunk segíteni néhány egyszerű és hasznos tippel. Papp Gábor, a The Pitch SEO szakembere volt a segítségünkre.

Az évértékelés az egyik legjobb és legegyszerűbb eszköz arra, hogy ne csupán a magunk mögött hagyott évre tekinthessünk rá, hanem abból kiindulva jobb és eredményesebb új évet tervezhessünk . A rendszeres és őszinte évértékelésből éppen úgy kibontakozik egy fejlődési ív, ahogyan a korrekciót igénylő területekre is ráláthatunk.  Egy jól kategorizált és felépített évértékelő egyfajta kiindulási alapot jelenet számodra vállalkozó-cégvezetőként vagy szabadúszóként is. Miközben a hagyományok miatt a legtöbben alapvetően a december-január hónapokban gondolkodnak, az (év)értékelést nem szükséges ilyen keretek közé szorítani.

Papp Gábor immár egy évtizede minden évben elkészíti – ötödik éve pedig publikussá is teszi – a saját maga értékelőit az általa kialakított személyre szabott kategóriák mentén. A The Pitch SEO szakembere azért döntött a publicitás mellett, miközben megvannak önmagával szembeni elvárásai, mert a nyilvános évértékelés egyfajta egészséges nyomást, elszámoltathatóságot és motivációt is jelent számára.

Miért foglalkozzunk vele?

Gábor szerint azért hasznos rászánni az energiát az értékelésre, mert „így van egy számvetésünk arról, hogy mit is csináltunk az elmúlt időszakban, mit értünk el”. Kiderül, hogy az adott évben a személyes életünket vagy az üzletünket befolyásoló tényezők mögött a tervezés és az aktív cselekvés áll, vagy csak a körülmények alakulása, a véletlenek összejátszása határozta meg, hogy merre haladtunk.

Segít megtervezni a jövődet

Ezek az átláthatóan összegzett tapasztatok – legyenek azok pozitívak vagy negatívak – olyan kiindulópontokat jelentenek, amelyek segítenek a jövő megtervezésében – teszi hozzá Gábor. Egy objektív módon felépített évértékelő során pontosan levezethető, hogy egy-egy cél elérésének érdekében mit tettünk, vagy éppen mit mulasztottunk el. Emellett tudatosítjuk azt is, hogy mik azok a külső- és belső tényezők, amelyek segítettek vagy akár hátráltattak bennünket. Ha ismerjük ezeket az információkat, képesek leszünk a jövőben jobbat, akár valami mást létrehozni. A sikerhez és a jó eredményekhez vezető okokat és cselekvéseinket is érdemes tudatosítani, hiszen azok a jövőben is hasznunkra válhatnak. „Ugyanakkor, ha új cég alapítását tűztem ki célul, vagy szerettem volna lefogyni és egyik sem sikerült, akkor megnézhetem, hogy mennyire voltak konkretizálva a terveim és hogy rendeltem-e hozzájuk egyéni akciókat” – mutat egy példát Gábor. Mindennek a feltárása a jövőbeli sikerek és eredmények egyik fontos tényezője.

Az első lépések

Persze adódik a kérdés: hogyan is kezdjünk neki, milyen kategóriák mentén kezdjünk el írni a kockás papírra? Az a jó hírünk van, hogy nem kell újra feltalálni semmit, hiszen több eszköz és lehetőség is a rendelkezésünkre áll, amivel könnyedén el tudunk indulni. Ilyen a magyar készítésű Year Compass is, amit százezrek használnak a világ minden pontján. Noha a tapasztaltabbak a saját maguk által jól ismert fókuszpontok mentén értékelnek, az elérhető eszközök számos kategóriát kínálnak föl nekünk, amelyek közül tetszés szerint választhatunk s már csak az információkat kell megadnunk. Érdemes használni az előre kidolgozott, de rugalmas keretrendszert, mert noha a kategorizálás maximálisan egyénre szabott, a folyamat során könnyen sűrű erdőbe tévedhetünk; átláthatatlanul sok és számos lényegtelen területet is behúzhatunk az évértékelőnkbe, ami így kisebb eséllyel éri el a valódi célját.

Gábor az értékelői során – miközben akár lehetne háromszor ennyi is – mindössze négy kategóriával dolgozik, mert

 1. a munka
 2. a szakmai kihívások
 3. a magánélet
 4. és az egészség, mozgás

dimenziói fedik le a számára azokat fontos területeket, ahol az átlagnál jobb értékelés egy eredményes évet mutat. Ezek számára egyfajta szükséges életterületek, s mindegyiknek legalább a közepesnél jobb értékelést kell kapnia, hiszen „hiába ment jól szakmailag és üzletileg az elmúlt év, ha közben az egészség és a magánélet romokban”. Vagyis a teljes képet érdemes nézni.

Szubjektív műfaj, de objektíven kell játszani

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az évértékelés erősen szubjektív műfaj, a szubjektivitás viszont könnyen torzíthatja a végeredményt és így a végkövetkeztetéseket is. Gábor szerint a szubjektivitás – s így gyakran az eredménytelenség – eredője az, hogy az emberek egy része „újévi fogadalmakban gondolkodik, s a fogadalmaik legtöbbször valamilyen, az előző évi kudarchoz kapcsolódnak”. Ez lehet egy el sem kezdett és így meg nem valósult projekt, egy karrier- vagy akár életmódváltás is. Ha csak egy-egy szűk területre koncentrálunk – például munka vagy egészség –, akkor nem figyelünk az összefüggésekre – teszi hozzá Gábor. De a szubjektív hozzáállás más formában is megjelenhet: valaki megfogalmazza a vágyálmait, de azokból nem lesznek célok és így a megvalósításhoz szükséges lépések is elmaradnak.

Tehát amikor évértékelésbe kezdünk, az egyik legfontosabb lépésünk az kell legyen, hogy az egész folyamatot objektivizáljuk és mérhetővé, visszakövethetővé tesszük. Az nem elég, ha gondolatban megfogalmazzuk a vágyainkat, mert abból nem lesznek konkrét eredmények. Hiába szeretnénk a következő évben maratont futni, ha mindezt nem rögzítettük konkrétumként és nem rendeltünk hozzá mérhető és nyomom következő módon edzéstervet részcélokkal, akár havi bontásban is.

Tehát a fejünkben megszületett vágyakat a számunkra fontos kategóriákban célokká alakított formában kell írásban megfogalmaznunk, amik eléréséhez részletes cselekvési tervet kell készítenünk. Lépésről lépésre haladva és konkrét határidőkkel, illetve dátumokkal kell mérhetővé tenni a teljes folyamatot. „Ha nincsenek számok, akkor hazudhatunk magunknak és a célokhoz vezető lépések hatását sem tudjuk értelmezni” – hívja fel a figyelmünket Gábor. Az objektivizálásban egyéb lehetőségek is segítségünkre lehetnek; az álmodozást segít elkerülni, ha másoknak is beszélünk a vágyainkról-terveinkről, esetleg nyilvánosan fogalmazzuk meg azokat, így egyfajta elszámoltathatóságot alakítunk ki. De ha egyfajta versenyre is kelünk azokkal, akiknek a miénkhez hasonló célkitűzéseik vannak, mindemellett arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen célokat tűzünk ki magunk elé. Gábor szerint reális és teljesíthető, de kihívást jelentő célokért érdemes dolgoznunk.

Összegzés röviden:

 • az évértékelést könnyű elkészíteni
 • az objektív évértékelő a fejlődés alapja és segít megtervezni a jövőt
 • segít feltárni a sikeres megoldásokat és a kudarcokhoz vezető okokat
 • segít a vágyak célokká alakításában és mérhetővé teszi az odáig vezető lépéseket

Szerző:
Lippai Roland – Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.5 / 5. Összes értékelés: 4

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.