„Az év vége nem a világvége!” – Hogyan vészeljük át a karácsony előtti pörgős időszakot?

Olvasási idő 9 perc
Névtelen Terv (75)

Ahogy közeledik az év vége, úgy lesz egyre sűrűbb ilyenkor az időszak: meetingek, céges események, évzárás, jövőtervezés, ajándékok, rohangálás, családi programok és még számtalan halasztást nem tűrő tennivaló. De hogyan lehet kevesebb stresszel végigcsinálni és élvezhetőbbé tenni ezt a pár hetet, hogy szenteste ne hullafáradtan essünk be a karácsonyfa alá? Erre kerestük a választ szakértőink segítségével, Seres Niki HR és kommunikációs szakemberrel, a Joint Venture Szövetség operatív igazgatójával, Klenovszki Jánossal a NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft.  ügyvezetőjével és Dr. Dura Mónikával a Mindwell Gyerekpszichológiai Központ megálmodójával.

Abban mind a három szakember megegyezik, hogy habár ez egy meglehetősen sűrű időszak, ettől függetlenül az év egyik legszebb és legjobban várt része. Seres Niki számára most is, mint minden évben nagyon intenzív ez a periódus, mivel rengeteg dolgot le akar zárni, miközben a csapata munkáját is szeretné megköszönni, megünnepelni és ilyenkor fontos számára az ún. ’charity factor’ is. „Én egy igazi karácsonyrajongó vagyok! Év közben kevés időt tudok szánni pihenésre, de ilyenkor, amikor tényleg mindenki megáll egy kicsit, én is teljesen kikapcsolok és újratöltődöm.„  – meséli Niki. A december sűrű és kihívásokkal teli időszak sok vállalkozó számára Klenovszki János szerint is, aki úgy látja, a napok zsúfoltak, tele utolsó pillanatos ügyfélmeetingekkel, céges eseményekkel, a jövő év megtervezésével, összegzéssel, de ezzel együtt ő is nagyon szereti, mert ilyenkor több időt tölthet azokkal, akiket szeret. Dr. Dura Mónikának izgalmas volt ez az éve, hiszen májusban nyitotta meg a vadonatúj Mindwell Pszichológiai Központot, így az év vége is erről szólt nála. Ő is kiemelten fontos időszaknak tartja a karácsony előtti pár hetet, de ezzel együtt úgy látja: „Fontos, hogy figyelmeztessük magunkat, hogy ez csak egy év vége, és nem a világvége! Én legalábbis nem szoktam ezt az őrült hajszát magamra venni!” – osztja meg Mónika az álláspontját, de azért persze minden decemberben ő is készít egy mérleget.

TŰZOLTÁS HELYETT TERVEZÉS!

Abban is egyetértenek mind a hárman, hogy mivel rengeteg a feladat ilyenkor, muszáj tervezni, rendszerezni és priorizálni. Seres Niki is jobban megtervezi ilyenkor a napjait, hogy legyen idő a készülődésre, nem szereti utolsó pillanatra hagyni a dolgokat. Úgy van vele, hogy muszáj priorizálni, mi az, amit mindenképpen szeretne az ember év végére befejezni és mi az, amit el tud engedni. „A készülődés már hetekkel karácsony előtt elkezdődik nálam. Hétvégén egy-egy órát december elején már ajándékot csomagolok, és ilyenkor már elkezdünk a családban beszélgetni arról, hogyan töltjük majd az ünnepeket.” – avat be a részletekbe Niki. Klenovszki János is úgy látja, hogy a legtöbb vállalkozó borzasztóan sokat dolgozik ilyenkor, magát nem kímélve igyekszik a lehető legtöbbet kihozni az év utolsó napjaiból, hogy január elsejére minden a helyére kerüljön. „Éveken át én is így éltem, azonban rájöttem, hogy ez nem fenntartható hosszú távon. Változtattam és a tűzoltást felváltotta a több hónapig tartó előzetes tervezés.” – magyarázza. Már novemberben elkészülnek a stratégiai tervezéssel, a jövő évi árakat december elején véglegesítik, a pénzügyi tervezést februárra időzítik és a kollégái már most az első negyedéves ügyféltalálkozókat és programokat szervezik. Áttértek az adatvezérelt tervezésre is, amely sokkal kevesebb stresszel jár és jobb döntéseket eredményez.  „A kollégáim is azt mondják, hogy sokkal jobb nekik egy nyugodt, kipihent vezető, mint egy túlhajszolt, ideges főnök.„- mondja János. Azt tanácsolja, hogy kezdd el te is időben tervezni a karácsonyi időszakot! Ez lehetőséget ad arra, hogy a hajrában már csak a finomhangolásra koncentrálj. Nem csak a cégnél, de a családjában is kialakult egy terv, így a decemberi hajrá ideje alatt nincs stressz az otthonában sem. „Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kialakult egy jó hangulatú felkészülési menetrend, a lakás feldíszítésétől kezdve, a halászlé közös elkészítésén át, egészen a nagy családi programig.” – meséli János.

OSZD MEG A FELADATOKAT!

Ne egyedül akard végigcsinálni a feladatokat, a karácsonyi tervezést, a dekorációt, az ajándékozást, a bulit. János is úgy látja, hogy a munkatársakkal érdemes időben leülni, átbeszélni, hogy mi az, amit az év végéig még mindenképpen szeretné, ha megoldanák, és mi az, ami már a jövő év feladata. Figyelembe kell venni azt is szerinte, hogy másoknál ugyanúgy karácsonyi készülődés zajlik, tehát ne ilyenkor követeljünk túlórát vagy hétvégi munkát! Nemcsak a cégben, de a családban is érdemes szerinte megosztani a feladatokat! „Éveken át úgy éreztem, hogy az utolsó hetekben mindent meg kell csinálnom, és ez szinte minden évben azzal végződött, hogy amint bezártuk az irodát, lebetegedtem.”- meséli Mónika is. Visszatekintve rájött, hogy ha a vezető csak tüzet olt ilyenkor és problémákat old meg, akkor nincs ideje a tervezésre és a stratégiai gondolkodásra. Mónikáék emiatt ma már tervezetten, és ami még ennél is fontosabb, közösen dolgoznak a jövőn. Megtanulták, hogy nem lehet minden év végén hősies erőfeszítéseket tenni, helyette az év során folyamatosan kell tervezniük és haladniuk a céljaik felé. Ő is azt tanácsolja, hogy oszd meg a feladatokat a kollégáiddal, és bízz is meg bennük!

FONTOS A MAGÁNÉLET IS!

Jánosnál gyakran előfordul, hogy munkaidőn túl is dolgozik otthon, a karácsonyi időszakban meg pláne, de a menyasszonya ilyenkor finoman emlékezteti arra, hogy a munka mellett a magánélet is fontos! Nagy és összetartó családja van, ők azok, akik támogatják a nehéz időkben, örülnek a sikereinek. Ugyanakkor lényeges hangsúlyozni János szerint, hogy a magánéletben a céggel ellentétben nem szigorú és merev tervezésre van szükség, sokkal inkább arra, hogy a határokon belül helyet adjunk a spontaneitásnak, a meglepetéseknek és a pillanatok megélésének. Dura Mónika számára is rendkívül fontos a család a munkája mellett. 5 gyermekes anyukaként viszont elengedhetetlenül fontosnak tartja, hogy élesen válasszuk szét, hogy meddig tart a munkaidő és hol kezdődik a magánélet. „A home office sokak számára ezt erősen összemosta, de ez nem ideális: igenis meg kell határozni, hogy melyik idősávban dolgozunk, és mikor koncentrálunk a családra. Csak így működik jól mind a kettő! „ – osztotta meg Mónika a tapasztalatait.

NEM KELL, HOGY MINDEN TÖKÉLETES LEGYEN!

Niki azt tanácsolja, hogy ahhoz, hogy jól érezd magad és ne legyél frusztrált, ne legyenek extrém magas elvárásaid se a teljesítményeddel, se a karácsonnyal szemben! Mónika is hasonlóan vélekedik: „5 gyerek mellett mindig történik valami, nem várhatom el, hogy minden úgy sikerüljön, ahogy elterveztük. A lényeg, hogy együtt vagyunk, és jól érezzük magunkat!!” – avat be a gondolkodásmódjába Mónika, aki ugyanezt a filozófiát szereti a vállalkozásában is képviselni. Úgy véli, ott sem kell, hogy mindig minden tökéletes legyen, annál inkább fontos számára, hogy szerethető és élhető legyen a cég a kollégák számára. Azt is lényegesnek tartja, hogy ha hibákat követünk el, akkor tudjuk azt korrigálni. „Mindenre van megoldás, ezt vallom!” – teszi hozzá Mónika.

APRÓ PRAKTIKÁK, HOGY EREDMÉNYESEBB LEGYÉL!

Ha nagyon körmünkre ég a munka, érdemes néhány apró tippet is bevetni. Niki ilyenkor például korábban szokott felkelni, mint máskor, hogy több ideje legyen. János pedig arra figyel, hogy minden információ ne érhesse el egész nap. „Egyik nap rájöttem, hogy a telefonon érkező állandó értesítések milyen nagy zavart okoznak. Elképzelheted a jelenetet: ott ülök a kanapén nyugodtan, és egyszer csak “Ping!” – egy újabb értesítés, és a figyelmem azonnal a másra kezd fókuszálni. Ekkor döntöttem el, hogy ideje kikapcsolni ezeket a “zavaró bombákat!“- meséli János, aki úgy érezte, hogy amikor leállította az értesítéseket, mintha egy láthatatlan, erős pajzsot helyezne maga köré, ami megvédi a folyamatos, zavaró ingerektől. Azt is fontosnak tartja, hogy pontosan meghatározzuk, mikor van az utolsó munkanapunk az évben, így amikor elérkezik az ünnep, teljes mértékben a családra és a pihenésre tudunk összpontosítani. Mónikának sokat segítenek a rituálék és a szokások is, így ezek segítségével nem kell mindent átgondolni évről évre. Ilyen rituálék náluk, ahogy együtt feldíszítik a lakást, adventkor meggyújtják a gyertyákat, vagy amikor mézeskalácsot sütnek. És még egy dolgot tart fontosnak Mónika: mindig csak az adott feladatra koncentráljunk, ne forgácsoljuk szét magunkat!

ÉREZD JÓL MAGAD!

Talán ez így furcsa tanácsnak hangzik, pedig az ünnepi időszak egyik legfontosabb célja, hogy érezd jól magad! Ezt is érdemes észben tartani és emlékeztetni rá magunkat, hiszen ahhoz, hogy a jövő évben eredményesek legyünk, alapvető, hogy minél több örömteli pillatattal legyünk érzelmileg feltöltődve. Niki például azt javasolja, hogy év végén vedd sorba, hogy mit értél el és légy büszke magadra! Ha teheted, az utolsó utáni pillanatos rohanás helyett érdemes betervezni egy nyugodt hétvégét, akár szenteste előtt elutazni 1-2 napra és hangolódni az ünnepekre. „Én sokszor elkövettem azt a hibát, hogy a nagy hajsza után hullafáradtan estem be a fa alá.” – meséli Niki. Azt is fontosnak tartja, hogy ne egymáson töltsük ki a frusztrációnkat! Az év végi hajrában mindenki rohan, ülünk a dugóban, tömeg a plázákban, könnyen kijövünk a béketűrésből. „Ilyenkor egyet nem vagyok hajlandó, veszekedni és összefeszülni!” – magyarázza Niki, aki inkább karácsonyi zenét hallgat és a megszokottnál is kedvesebb és figyelmesebb másokkal. Fontosnak tartja azt is, hogy minden pillanatát kiélvezze a karácsonyi időszaknak, mégpedig itthon. „Két évet egymás után külföldön töltöttem karácsonykor, de annyira hiányzott a szenteste meghittsége, hogy rájöttem, hogy minden családi tortúrával, főzési mizériával, odaégetett bejglivel még mindig sokkal jobban élvezem ezt, mintha elmenekülnék.” – teszi hozzá. „Engedd meg magadnak, hogy pihenj! A karácsony az öröm, a béke és a megújulás ideje. Használd ki ezt az időszakot a töltekezésre és az elmélkedésre.” – ajánlja János is, aki szerint a legfontosabb, hogy egész évben egyensúlyba kerüljön az ember. Mind a munkában, mind a magánéletben olyan tevékenységeket és időtöltéseket válasszunk, amelyek hozzájárulnak a jólétünkhöz, és segítenek fenntartani a mentális és fizikai egészségünket. Úgy véli, időnként újra kell ehhez gondolnunk a prioritásainkat, a céljainkat, hogy mindig a legjobbat hozhassuk ki magunkból.  János végezetül azt is hozzáteszi, hogy az idei év számára is a kihívások, a sikerek, és az innovációk éve volt, így az év végén már nemcsak ő, de a kollégái és valószínűleg az ügyfelei is elfáradtak, ezért mindannyian alig várják már, hogy rövid időre bezárják az irodát és teljes mértékben a szeretteikre és a pihenésre koncentrálhassanak.

Seres Niki tippjei röviden az év végére:
 • Tervezz és strukturálj!
 • Delegáld a feladatokat!
 • Kelj fel korábban!
 • Zárd le az évet, és legyél büszke az eredményeidre!
 • Utazz el 1-2 napra pihenni az ünnepek előtt!
 • Ne máson töltsd ki a frusztrációdat! A „random act of kindness” csodákra képes és még ragadós is.
 • Ne legyenek extrém magas elvárásaid a karácsonyi időszakkal kapcsolatban!
 • Élvezd itthon ezt az időszakot!
Klenovszki János tippjei röviden:
 • Tűzoltás helyett több hónapos tervezés!
 • Oszd meg a feladatokat a kollégáiddal, és bízz meg bennük!
 • A munka mellett a magánélet is fontos!
 • Ideje kikapcsolni a “zavaró bombákat”!
 • Előre határozd meg, mikor van az utolsó munkanapod az évben!
 • Engedd meg magadnak, hogy pihenj!
 • Tölts időt a szeretteiddel, és élvezd az ünnepi hangulatot!
Dr. Dura Mónika tippjei röviden:
 • Tudatosan teremtsünk egyensúlyt a munka és a magánélet között!
 • Mindig csak az adott feladatra koncentráljunk! Legyen az egy év végi leltár vagy éppen a mézeskalácssütés
 • Segítenek a rituálék és a szokások!
 • Ne kergessük a tökéletességet! Engedjük meg magunknak, hogy hibázzunk! Ne a hibára kerüljön a fókusz, hanem arra, hogy hogyan tudjuk azt kijavítani.
 • Vonjuk be a többieket is az év végi teendőkbe!
 • Az év vége nem egyenlő a világvégével! Egy lezárás és kis pihenés után minden folytatódik tovább!

Szerző:
Mekis Csilla – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 5 / 5. Összes értékelés: 1

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.