Valódi kiút a szegénységből: családanyák sikertörténetei

Olvasási idő 7 perc

A tavaly SozialMarie-díjjal elismert, kizárólag magánadományokból működő Kiútprogram évente hetven-száz közötti családnak ad lehetőséget a szegénységből való kitörésre. A legtöbben uborkatermesztésbe fognak, és sokan meg is maradnak az őstermelői pályán: állandó bevételi forrásra lelnek a kétkezi munkájukban. A fábiánházai Jónás Mária és a kisrozvágyi Balogh Emese többgyermekes édesanyaként vágott bele az uborkázásba, amely teljesen megváltoztatta az életüket. Jó irányba.

Mielőtt csatlakoztam a Kiútprogramhoz, nagy szegénységben éltünk. A közmunka mellett egészen 2020-ig alkalmi munkával kerestünk pénzt a párommal – mondja a három gyermeket nevelő Jónás Mária, aki szeretne a lehető legtöbbet megadni családjának. Havi biztos bevételük mindössze 130 ezer forint körül van az uborkázás nélkül. – Tavaly kértem a Kiútprogram segítségét ahhoz, hogy a saját kertemben uborkázhassak. A növénytermesztésről voltak előzetes ismereteim, de az ültetvény létrehozásához nagy szükségem volt a Kiútprogram terepmunkásának a segítségére. Korpás András véleményét eleinte szinte mindenben kikértem – avat be Mária. Mint mondja, nehéz volt a kezdet, de az első év nem várt sikert hozott: a haszon nagyjából 1 millió forint volt. – Idén is sikerült átlépni az egymillió forintos álomhatárt. Ez hatalmas összeg a családomnak. A pénz nagy részét a három gyerek támogatására fordítjuk – hangsúlyozza a Kiútprogram háziversenyén „uborka királynőnek” is megválasztott asszony.

Ez a cím azt jelenti, hogy tavaly ő vitte be a felvásárlónak egyszerre leszüretelt legtöbb uborkát, több mint 6 mázsát. A Kiútprogramhoz való csatlakozás élete egyik legjobb döntése volt – vallja:

– Bár az uborkatermesztés rengeteg munkával jár, nagyon sok mindenre kell figyelni – mint például az állandó öntözés vagy a növényt elérő betegségek kezelése -, de ez megtérül. Mi sosem nyomorogtunk, mert mindig addig dolgoztunk, amíg az éppen kitűzött célunkra össze nem gyűlt a pénz. De mégis elmondhatom, hogy megváltozott az életünk. Nagyon jó az anyagi biztonság érzése, és az is, hogy értéket teremtő munkám van – avat be a Mátészalka közelében élő asszony, hozzátéve, hogy a családja mellett számíthat faluja, Fábiánháza polgármesterére és a közmunkaprogram vezetőjére is. Támogatják őt minden törekvésében. – Idén a közmunkaprogramban egy fólia alatt paprikát termesztettem. Nagyon jó termést hozott, ezen felbuzdulva elhatároztam, hogy jövőre a saját kertemben is fogok paprikát nevelni – mondja. Mária céltudatos. Ha valamit elhatároz, akkor addig dolgozik, amíg el nem éri azt.

Sosem adom fel. Az elmúlt nyáron több betegség is megtámadta az ültetvényt és volt viharkárom is, de megoldottam mindent, nem volt jelentős veszteség a termést illetően. Nagyon sokat kutatok a növénytermesztésről, például megkérdezem az időseket és tájékozódom a mezőgazdasági boltban. De a netet is igyekszem használni. Éppen ezért a Mobildonor program nagy segítség lehet nekem és azoknak a szegénységben élőknek, akik saját erejükből próbálnak meg kitörni – részletezi. Jónás Mária a Kiútprogramtól kapott mikrohitelt nagyon hamar visszafizette és hálás azért a lehetőségért, amit szegénységben élő családanyaként kapott ettől a programtól.

Balogh Emese négy éve csatlakozott a Kiútprogramhoz. A kisrozvágyi asszonynak hat gyermeke van, közülük hárman már felnőttek. Emese tizennégy éves kora óta dolgozott varrónőként. A gyes-ről visszatérve azonban csak a közmunka állt előtte, mint lehetőség, mert időközben a környéken minden varroda bezárt. A Sátoraljaújhelyhez közeli Kisrozvágyban elsőként lett kiútprogramos őstermelő. Mint mondja, nagy támasza ebben a párja, de a település polgármestere is támogatja.

Nem könnyű három iskolás gyerek és a közmunka, valamint a háztartás mellett a kertet is megfelelően gondozni, de lelkes vagyok. A férjem támogat, s bár neki van munkahelye egy gyárban, amikor csak tud, segít nekem. A fóliás krizantémozást az önkormányzatnál is csináljuk a közmunkaprogramban. Ott beletanultam, s úgy gondoltam, önállóan is megpróbálom. Az elindulásban segített a Kiútprogram, de mellettem áll a polgármester asszony is, aki jó szemmel nézi, hogy igyekszem. Mindenszentek idején segített a virágjaim eladásában – részletezi, és megtanultam azt is, hogy az eladásban a legnagyobb szerepe a közösségi médiának van.

A környékbeliek ugyanis arról értesülnek a kisrozvágyi virágokról. Amikor Emese megtudja, hogy a Telekom Mobildonor programja idén a Kiútprogramot támogatja, nagyon megörül. – Nagyon nagy segítség lenne, ha kaphatnék én is egy telefont, mert jelenleg a nagylányomét használom. Ilyesmire nekünk nem telik, pedig nagyon fontos lesz már tavasztól, hogy hirdetni tudjam a termékeimet – mondja. Arról pedig, hogy mi a legfőbb motivációja a munkához, így fogalmaz:

– Nagy a családunk, a gyerekeket muszáj taníttatni, ebben senki másra nem számíthatunk. Mindent megtennék értük – avat be, hozzátéve, hogy már a második uborkázós esztendő nagy sikert hozott számára: vissza tudta fizetni a kamatmentes hitelt, ami az induláshoz kellett. A bevétel azóta a házuk csinosítását, a gyerekek taníttatását és az új ötletek megvalósítását szolgálja. – Ma már minden eszköz az enyém, ez önbizalmat ad a folytatáshoz és az új tervekhez. Idén színes virágjaim is voltak, jövőre pedig „téglis” krizantémokkal bővítem a kínálatot. Kevesebb lesz az uborka és több a fólia – mondja. Ez utóbbi lépésre a vásárlói igényekre reagálva szánta el magát Emese. Változás lesz az is, hogy a savanyításba komolyabban belefog, amelyre a Kiútprogram ösztönzi az uborkázókat. Maga a termelés ugyanis az időjárás miatt az utóbbi években nem elég kiszámítható. – Nyáron az uborka, ősszel a virág, télen pedig a savanyúságom jelentené a bevételt. Nagyon hálás vagyok ezért a lehetőségért, amely megváltoztatta az életünket: szebb jövőt tudunk teremteni a családunknak. 

A Kiútprogramról röviden

A 2007-ben indult Kiútprogram a leghátrányosabb helyzetben élőknek kínál lehetőséget a társadalmi felzárkózáshoz. Az önálló, egyéni teljesítményen alapuló, tervezhető, biztos jövedelemszerzés sokak személyes története által bizonyította, hogy az egyik kiút a mélyszegénységből. A Program egyedülálló módszere a fedezet nélküli, kamatmentes hitel szaktanácsadással és mentorálással. Ügyfeleik el tudják kezdeni azt a vállalkozói vagy őstermelői tevékenységet, amelyre vágynak, és amelyet reálisan meg tudnak valósítani. A helyszínen dolgozó terepmunkások folyamatos mentorálást nyújtanak számukra: a technikai-szakmai ismeretek átadását, az adóbevallások készítését, és a hétköznapi gondokban való támogatást, mindazt, amire a vállalkozás során felmerülő nehézségek leküzdéséhez szükség lehet. Ez utóbbi mozzanat – a folyamatos támogatás – teszi a Kiútprogramot egyedien sikeressé. Magyarország legszegényebb térségében, Borsod-Abaúj-Zemplén és SzabolcsSzatmár-Bereg megyében végzik tevékenységünket. Olyan embereket vonnak be a programba, akik nem rendelkeznek különösebb szakképzettséggel, de megvan bennük a képesség és igény, hogy tanuljanak és szívós munkával javítsanak a helyzetükön. A Kiútprogramot a Világbank jó gyakorlatként ajánlja, 2020-ban pedig elnyerték a társadalmi innováció nemzetközi díját, a SozialMarie-díjat. A Kiútprogram kizárólag magánadományokból működik.

Amit a Mobildonor programról tudni érdemes

A Telekomnál hiszünk abban, hogy a digitalizáció mindenki számára megteremtheti egy jobb élet lehetőségét, hogy az okoseszközök segítségével mindenki előre léphet. Veled együtt már egyetlen használt készülékkel megváltoztathatjuk egy rászoruló életét. Ezért hoztuk létre a Mobildonor programot.

Az elmúlt időszak egyértelműen rávilágított arra, hogy a digitális szakadék még mindig létezik, még mindig sokan vannak azok, akik nem férnek hozzá az online világ lehetőségeihez. 2020-ban például mintegy 125 000 diák családjában nem állt rendelkezésre egyetlen okoseszköz sem. Ezzel szemben egy tavalyi kutatás szerint Magyarországon az emberek 71 százalékának 3 évesnél fiatalabb az okostelefonja. A lecserélt, de még működőképes okoseszközök nagy része tartalékeszközként a fiókban végzi és ott is marad évekig, amíg teljesen el nem avulnak. Pedig egy ilyen okoskészülék egy rászoruló számára belépő lehet a digitális világba. A Mobildonor program egyedülálló módon lehetőséget nyújt ezeknek a készülékeknek az újrahasznosítására. Ha felajánlod a nem használt készülékedet, mi futárt küldünk érte bárhová az országban, bevizsgáljuk, adatmentesítjük és a NIOK Alapítvány támogatásával helyi alapítványokon és egyesületeken keresztül rászorulókhoz juttatjuk el.

A programot 2020 októberében indítottuk el, célunk 300 készülék begyűjtése volt, végül 3 hónap alatt a felajánlók segítségével sikerült megdupláznunk a célszámot. A tavalyi év sikerén felbuzdulva idén újraindítjuk a telefongyűjtést: immár nem csak a digitális oktatásban résztvevő diákokat, de nagycsaládosokat, egyedül élő időseket, esélyegyenlőséggel és hajléktalanok segítésével foglalkozó szervezeteket is támogatunk készülékekkel. Idén a kedvezményezettek között a Foglalkoztatás/esélyteremtés kategóriában megjelenik a KIÚT program is, ami nonprofit vállalkozásként Magyarország észak-keleti településein segít a mélyszegénységben élő családoknak regisztrált őstermelővé vagy családi vállalkozássá válni.  

A felajánlott okoseszközök mellé SIM kártyát is biztosítunk, hogy a rászorulók valóban ki tudják használni a digitalizáció lehetőségeit. Adj új esélyt a fiókban porosodó nem használt, de még működőképes készüléke(i)dnek, legyél te is Mobildonor!

Szerző:
Lakatos Katalin – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Fotós:
Nemes Róbert/Ti:me Agency. 
Szarka Zoltán

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés / 5. Összes értékelés:

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.