Olvass, ismerd fel, gondolkodj, és változtass rajta, ha kell – 3 Digitálisan Tettrekész Díjas ajánl okos és hasznos könyveket

Olvasási idő 7 perc

Ki az egyik kedvenc szerzője Szabó Erikának? A Forever Hands alapítójának, Kállai Jankónak melyik választásán lepődnek meg legjobban az ismerősei, amikor könyvespolca előtt állnak? Mi az a klasszikus pszichológiai alapokon kommunikációt segítő könyv, ami Wettstein Albertnek, a Munch.hu társalapítójának az utóbbi időben hatalmas felismerést adott? Cikkünkben az RTL Klubon futó Cápák között üzleti showműsor 3. évadának Telekom Digitálisan Tettrekész Díjasai mesélnek az elmúlt években olvasott és a mostani gondolkodásukat is meghatározó könyvekről.

A Simply on You (soy) márka társalapítója, Szabó Erika
#LegutóbbiFontosKönyv

Szabó Erika színésznő öccsével és sógornőjével közösen alapította a versidézetes ruhákra specializálódott márkáját, a Simple on You-t (soy). A családi vállalkozásban mindenkinek megvan a feladata, Erika felel a marketingért és ő válogatja a verseket is. Legutóbbi inspiráló könyvélménye Barabási-Albert Lászlót reflektorfénybe helyező munkája, a Behálózva volt. „Nem konkrét tippeket kaptam az üzlethez, hanem annál sokkal többet, a könyv világról való hogyan gondolkodásról szól” – meséli Erika. Az életünk minden területére kiható hálózatok elmélete egyébként a Simple on You esetében is érvényes, a színésznő maga is megtapasztalta már, hogy a „vers összekapcsolja az embereket, új kapcsolatokat szülhet”. Soy pólójában többször megállították már, a versek beszélgetést indítottak el, de volt olyan vásárlójuk is, akit a spanyolországi tengerparton kaptak el egy „úristen, Ady!” felkiáltással. A két magyar valószínűleg sosem ismerkedett volna össze, ha nincs egyikőjükön egy póló, rajta egy közös irodalmi élménnyel.  

#MutiMitOlvasolMost

„Ha úrrá leszel a történeteiden, úrrá leszel az életeden”; „Történetmondással mindent el lehet érni” – csak két idézet Kindra Hall: A sztori, amire emlékezni fogsz című könyvéből, amelyet Erika most olvas. „Arról is szól, hogy legyél bármilyen ember, az, hogy milyen kapcsolatot alakítasz ki a főnököddel, vásárlóiddal, nagyban meghatározza, hogy mi a te történeted, mert a történeteknek nagyon erős emocionális ereje van. Nekem pont amiatt is nagyon izgalmas olvasmány, mert igazolja, hogy a vállalkozás és a színház nem esik olyan messze egymástól, mindkét helyen történeteket mesélünk el egymásról” – mondja Erika. 

#Kedvencek

“Hankiss Elemér nagy kedvenc, mindent, ami tőle nyomtatásban megjelent, elolvastam, és időről-időről szeretem újból is elővenni egy-egy kötetét. Számomra egyszerre izgalmas és megnyugtató, ahogy ő látja a világot” – meséli lelkesen Erika, aki kezdésnek Az emberi kaland munkáját ajánlja a pár éve elhunyt szociológusnak.  „Összességében a könyvválasztásban teljesen emocionálisan döntök, ha van valami figyelemfelkeltő a színében, a borítójában vagy egy picit belelapozok, és tetszik, akkor azt elolvasom. Én azt vallom, hogy ebben is érdemes az embernek az ösztöneire hallgatni” – avat be minket szokásaiba Erika, aki azt is elárulja, hogy a márkájuknak köszönhetően az elmúlt két évben annyi verset olvasott, mint soha korábban az életében. „Napi programunk lett verseket olvasni, és ezt a rutint – levenni a polcról a kedvenc verseskötetünket – ajánlom mindenkinek, aki kikapcsolódásra vágyik.”

Kállai Jankó, a kézszoborkészítő szettek, a Forever Hands alapítója
#MeglepőVálasztás

A fiatal vállalkozó az utóbbi időszakban lett aktív könyvolvasó, a polcán elsősorban üzleti könyvek pihennek. Köztük az egyik kedvence Tony Schwarz és Donald Trump közös munkája, Az üzletkötés művészete. „A barátaim furán is néztek rám, amikor meglátták nálam ezt a könyvet, mert Trump politikai ideológiájával – hozzám hasonlóan – nem értenek egyet. De ez egy 80-as években íródott könyv, amikor a volt elnök még tényleg csak az üzlettel foglalkozott, és nekem nagyon izgalmas volt olvasni, hogy párhuzamosan mennyi projektet vitt sikerrel: miközben a Central Parkba jégkorcsolyapályát építtetett, ingatlanberuházásokat csinált, a Trump torony is ekkor készült el. A titka az erőteljes, karizmatikus személyiségén túl úgy tűnik az volt, hogy nagyon jó csapat vette körbe és roppant profin osztotta be az idejét. A könyv kicsit meseszerűen fogalmaz, de én mai napig szeretem elővenni inspirációnak, amikor teljesen el vagyok havazva” – mondja Jankó. 

#AmiSegítVáltoztatni

„Már figyelgettem magamat és másokat is egy ideje, hogy mennyire rutin lett az emberek életében, hogy nem élnek rutinok mentén, és milyen sok idő felépíteni egy olyan napi vagy általános rutint, ami tényleg hozzájárul egy naphoz” – meséli Jankó, akinek épp ezért volt nagy élmény Charles Duhigg A szokás hatalma című könyve. „Rávett arra, hogy mélyebben is elgondolkozzam azon, hogy miért is teszek így vagy úgy, miért nem változtatok egyes dolgaimon” – teszi hozzá. Úgy látja, hogy az üzleti életben nagyon fontos a folyamatosság, hogy felépüljenek rendszerek az ember életében. Ő is megtapasztalta már, hogy új feladatokra csak az első pár hétben nehéz rávennie magát, de utána, ha megszakítja (így volt például a jógával), már hiányzik neki, mert már beépült a mindennapjaiba. A könyv hatására alakította át a vasárnapjait is. „Rájöttem, hogy nem muszáj végig pihenni, hanem egy tök jó kis nap arra, hogy előkészítsem a következő hetet, és rákészüljek a teendőimre. Ez nekem nagyon bevált”.

#Sportolj!

Nemrégiben Anders Hansen könyve adott neki lendületet. Az edzett agyban a svéd szerző azt mutatja be, hogy a sport hogyan járul hozzá a mentális tettrekészségünkhöz. „Érdekes volt olvasni, hogy milyen típusú sportok, miben tudnak fejleszteni minket. Én akkor pont elhanyagoltam a mozgást, de ez a megközelítés visszavezetett a sporthoz; újra heti rendszerességgel teniszezem és szinte minden nap jógázom” – mondja Jankó. Ő azt látja, hogy sokan még mindig csak mentálisan szeretnének edzettek lenni, mert nem tudják, hogy az agyunk serkentéséhez mennyit hozzáad a mozgás, sőt a könyvből az is kiderült számára, hogy okosabbak is lehetünk, ha jó karban tartjuk magunkat. Az élet teljesebb megélése amúgy is foglalkoztatja Jankót, ezért is szereti az üzleti könyvek mellett a sikersztorikat, az inspiráló biográfiákat. Will Smith életrajzát már elő is rendelte, mert amellett, hogy nagyon tehetségesnek tartja a színészt, tetszik neki benne, hogy a sikeresség mellett látszólag mind a mai napig képes nagyon jól érzi magát a bőrében.  

Munch.hu, Wettstein Albert az ételpazarlás ellen küzdő app társalapítója
#MindenCsapatnakKötelezőOlvasmány

Az egyetemista startuppernek mostanában kevés ideje van olvasni, de a hangoskönyv bevált neki. „Gyalog megyek a munkába, és az a 20 perc pont egy fejezet végighallgatására elég” – meséli Wettstein Albert. Mostanság Marshall B. Rosenbergnek az erőszakmentes kommunikációról szóló klasszikusa szól reggelente a fülébe. Szerinte ez egy olyan alapmű, amely kifejezetten tanulságos azoknak, akik egy csapatban dolgoznak. „A legtöbb startup is arra megy rá, hogy alapítók között konfliktusok támadnak. Ezek nem feltétlenül abból fakadnak, hogy valaki nem ért ahhoz, amit csinál, vagy hogy ne lenne eléggé elkötelezett. A probléma jellemzően inkább az, hogy rosszul kommunikálunk: nem jól fejezzük ki a saját szükségleteinket, illetve rosszul detektáljuk azokat az üzeneteket, amelyeket az irányukba küldenek, és ezek a félreértések egy idő után nagyon el tudnak mérgesedni. Rosenberg könyve megmutatja azt, hogy hogyan tudjuk a saját vágyainkat, szükségleteinket kifejezni hatékonyan anélkül, hogy ezzel megbántanánk másokat, és hogyan fordítsuk le mások kritikáját vagy akár támadásait szükségletekre, megtisztítva a személyeskedő vagy egyéb üzenetektől” – folytatja Albert. Ő úgy véli, ha egy csapat minden tagja el tudná sajátítani ezt az eszközkészletet, akkor egy sokkal őszintébb és fenntarthatóbb kommunikáció alakulhat ki közöttük, ami akár az üzletmenetre is pozitív kihatással bírhat.  

#MilyenAJóGamification

Rosenberg könyve előtt Nir Eyal gamifikációról szóló könyve gondolkodtatta el Albertet mélyebben, a magyarul is megjelent Hogyan fejlessz szokásformáló alkalmazásokat?.  A könyv annak a pszichológiájáról szól, hogy az emberek igazából imádnak játszani, és azok a szolgáltatások tudnak sikeresek lenni vagy a Munch.hu esetében egy pozitív életmódbeli változást hozni, amelyek játékosak. „Személyesen azt gondolom, hogy a gamifikáció egy olyan eszköztár, amit lehet jó meg rossz célokra használni, hiszen látjuk, hogy vannak olyan vállalatok is, amelyek akár függőséget okozó szolgáltatások készítésére használják fel ezeket a pszichológiai trükköket” – magyarázza Albert. Szerinte ez a könyv azoknak is fontos olvasmánya lehet, akik nem fejlesztenek terméket, de ebből egy kicsit jobban megérthetik azokat a mozgatórugókat, amelyek például egy közösségi média platform sikere mögött is állnak. 

#MindennapiOlvasmány

Albert egyik legérdekesebb könyvélménye az elmúlt évekből Kathryn Kellogg 101 ways to go zero című munkája. A zero waste mozgalom egyik ismert alakja nem amellett érvel, hogy csak 0 kg hulladéktermelés elfogadható, hanem az apró megoldásoktól a nagyobb életmód váltásokig ad tippeket arra, hogy hogyan tudjuk csökkenteni a környezeti lábnyomunkat. „Rengeteg olyan dolgot mutat be, ami nem okoz túl nagy változást az életünkben, nem is nagy kényelmetlenség és több pénzbe se kerül, de mégis egy fenntarthatóbb életet tudunk majd élni” – mesél arról Albert, hogy mi tetszett neki könyvben. „Kellogg filozófiája a Munch-ban is nagyon fontos számunkra. Mi sem azt várjuk el az emberektől, hogy egyik napról a másikra dobjanak el mindent, változtassák meg az életüket radikálisan: hiszen a Munch-csal a saját útvonalokon haladva, saját környékükön tudnak féláron ételt vásárolni, plusz kényelmetlenség nélkül. Óriási öröm nekünk, hogy már több mint 165 tonna széndioxid kibocsátását előztük meg az eddig megmentett 60 ezer adag étellel. Hiszek abban, hogy egy-egy rosszul beidegződött szokásunk elhagyása egy nagyobb változásnak lehet az indikátora” – teszi még hozzá Albert, aki ma már egészen biztos nem lépne ki otthonról egy bevásárláshoz is jó vászontáska nélkül.

Szerző:
Kandó Eszter – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés / 5. Összes értékelés:

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.