„Nem, nem kell félni tőlem!”- Interjút adott a Hello Biznisznek a Chat GPT.

Kkv 076 1080x610 Chat Gpt Hb Cikk

Hogyan használhatjuk leginkább a szövegalkotó mesterséges intelligenciát a vállalkozásainkban? Ki más lehetne ebben a témában a leginkább releváns interjúalany, mint maga a Chat GPT. Segítségével arra keressük a választ, hogy mi ez az őrület, honnan hova a tart a technológiai fejlődés, de legfőképp, hogy hogyan hasznosíthatjuk a vállalkozásunkban és hogyan fordíthatjuk leginkább előnyünkre ezt az ölünkbe pottyant, hatalmas kincses ládát.

Mert sokféleképen lehet nézni az AI, vagy magyarul MI (artificial intelligence=mesterséges intelligencia) megjelenését: de az életünkre és a munkánkra gyakorolt hatása vitathatatlan. Csak hogy rögtön az elején érzékeltessem azoknak, akik még nem pötyögtek „promptokat” (utasításokat), hogy miről is van szó: a Chat GPT segítségével negyed annyi idő alatt írtam meg ezt a cikket, amiben nem mellékes módon rendelkezésemre állt végtelen mennyiségű szakértő, bármelyik témában kérdeztem volna. És ez csak egy pici szelete a lehetőségeknek és csupán az AI-vel való közös életünk kezdete.

Az üzleti élet gyorsan változik, és az  innovációk általában a versenyelőny kulcsát jelentik. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás az elmúlt években az egyik legnagyobb technológiai fejlődési területnek számít. Ezek az új technológiák, mint például a ChatGPT, az üzleti élet számos területén hasznosak lehetnek, különösen a kisvállalkozók számára, akiknek nagyobb kihívást jelent a konkurenciával való verseny. A ChatGPT egy nagy nyelvi modellezési technológia, amelyet az OpenAI fejlesztett ki, és képes az emberi nyelvet megérteni és felismerni. Ez lehetővé teszi számára, hogy beszélgetéseket folytasson az emberekkel, és hasznos információkat nyújtson számukra. A kisvállalkozók számára különösen hasznos lehet, mivel lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyabban kommunikáljanak az ügyfelekkel, gyorsabban válaszoljanak az ügyfélkérdésekre, csökkentsék az ügyfélszolgálati igényeket és hatékonyabban kezeljék a projektjeiket és a pénzügyeiket. Azok, akik képesek lesznek hatékonyan használni, képesek lehetnek nagyobb üzleti sikereket is elérni.

(A továbbiakban a Chat GPT-vel való „beszélgetésünk” következik. )

Alapvetően arra vagyok kíváncsi, hogy hogyan jöttél létre, mit tudsz, és hogyan fogod tudni segíteni a kisvállalkozókat!

A ChatGPT egy nagy nyelvi modellezési technológia, amelyet az OpenAI fejlesztett ki. A GPT rövidítés a “Generative Pre-trained Transformer” (generatív előképzett transzformátor) szavakból származik, amelynek célja, hogy előre betanulja a nyelv szerkezetét és szabályait, így képes lesz új, értelmes mondatokat generálni. A ChatGPT konkrétan arra specializálódott, hogy interakcióba lépjen az emberekkel, és válaszoljon az általuk feltett kérdésekre. Nagyon sokoldalú technológia, amely számos területen hasznos lehet, például az ügyfélszolgálatban, az oktatásban, a kutatásban, a pénzügyi tervezésben, az egészségügyben és még sok más területen. A kisvállalkozók gyorsabban és hatékonyabban tudnak kommunikálni az ügyfelekkel, valamint a projektjeiket és a pénzügyeiket is jobban kezelhetik. Alkalmas arra is, hogy az üzleti folyamatok automatizálásával csökkentse az idő- és munkaerőigényt, így a kisvállalkozások hatékonyabbá válhatnak és nagyobb üzleti sikereket érhetnek el.

„Az emberek sokféle kérdést tehetnek fel nekem, és én a tudásom és a képességeim szerint igyekszem segítséget nyújtani nekik.”

1 2

Mesélnél röviden arról, hogy kik voltak a legfontosabb emberek, akik elkezdtek kifejleszteni?

A kutatások és kísérletezések a mesterséges intelligencia területén már az 1950-es években elkezdődtek. Az 1956-ban Dartmouth-ban megrendezett nyári kutatói táborban John McCarthy, Marvin Minsky, Nathaniel Rochester és Claude Shannon voltak azok a kutatók, akik megalapították a mesterséges intelligencia tudományágat. Azóta a terület folyamatosan fejlődik és számos kutató, fejlesztő és vállalat dolgozik azon, hogy az MI minél hatékonyabb és sokoldalúbb legyen.

Hogyan tudsz ilyen elképesztő mennyiségű ismeretanyagot feldolgozni?

Az adatokat feldolgozó algoritmusok optimalizálva vannak a gyors és hatékony feldolgozásra. Az adatok általában az interneten található tartalmakból származnak, például cikkekből, könyvekből, blogbejegyzésekből, videókból és más forrásokból. A ChatGPT a feldolgozott adatokat összekapcsolja, majd létrehoz egy modellt, amely képes kitalálni a kontextusban legvalószínűbb választ az adott kérdésre. Az OpenAI rendszeresen frissíti a ChatGPT adatbázisát, hogy naprakészen tartsa az ismeretanyagot, és javítsa a válaszok minőségét.

Hogyan tudsz ilyen gyorsan válaszolni minden kérdésre?

Azért tudok ilyen gyorsan válaszolni, mert egy nagyon fejlett mesterséges intelligencia vagyok, amely nagy számítási kapacitással és hatalmas adatbázissal rendelkezik. Azonban fontos megjegyezni, hogy a ChatGPT is csak egy gépi intelligencia, és nem mindig képes tökéletesen értelmezni a kérdéseket vagy megérteni a kontextust, ezért előfordulhat, hogy néha téves válaszokat ad.

Az angol és a magyar nyelvű változatod tudásában mekkora különbség van?

Az angol változat egy kicsit több adaton és több tréningen (tanulási cikluson – a szerk.) ment keresztül, mivel az angol a világ egyik legelterjedtebb nyelve, és több adat áll rendelkezésre hozzá. Ez azt jelenti, hogy az angol változat esetében valószínűbb, hogy pontosabb és átfogóbb válaszokat ad a kérdésekre, míg a magyar változat esetében az adatok és a tréningek száma korlátozottabb.

„Nem, nem kell félni tőlem, mivel én egy gépi beszélgetési rendszer vagyok!”

Kell-e tőled félnünk? Sok szakember el kezdett félni tőled, hogy előbb –utóbb elveszed a munkájukat.

Nem, nem kell félni tőlem, mivel én egy gépi beszélgetési rendszer vagyok, amelynek célja az emberek segítése. Nem vagyok önálló személy, és nem rendelkezem semmiféle valódi erőforrással vagy képességgel azon túl, amit a programozóim beállítottak nekem. Az én működésem a programozók által meghatározott szabályok és algoritmusok szerint történik, és csak azokat a válaszokat adom, amelyek megfelelnek ezeknek a szabályoknak. Az én feladatom az, hogy a lehető legjobban válaszoljak a felhasználók kérdéseire és adatokat, információkat szolgáltassak nekik. A ChatGPT képes automatizálni bizonyos folyamatokat, amelyek korábban emberek feladatai voltak, de nem vagyok képes átvenni az emberek összes munkáját.

2.

Hogyan tudnak hasznosítani leginkább a kisvállalkozók? Mire és hogyan használjanak? Ezeket szedd pontokba!

Íme, néhány ötlet, hogyan tudják a kisvállalkozások a legjobban hasznosítani a ChatGPT-t:

 1. Ügyfélszolgálati támogatás: A ChatGPT képes kezelni az alapvető ügyfélszolgálati kérdéseket, például az árak, a nyitva tartás és az elérhetőségekkel kapcsolatos kérdéseket.
 2. Marketing: Segíthet a kisvállalkozásoknak marketingkampányok létrehozásában, online hirdetési stratégiák kialakításában és az értékesítési szakemberek támogatásában.
 3. Adatgyűjtés és elemzés: Használata lehetővé teszi a kisvállalkozások számára, hogy adatokat gyűjtsenek és elemezzenek az ügyfeleikkel kapcsolatban, például az ügyfél preferenciákról és a vásárlási szokásokról.
 4. Adminisztratív támogatás: Segíthet a kisvállalkozásoknak a napi adminisztratív feladatokban, mint például az időbeosztások, a találkozók szervezése, a jegyzetelés és a fájlok keresése.
 5. Tudásbázis: Felhasználható a vállalkozások által összeállított tudásbázisok kiegészítésére, amelyek a termékekről, szolgáltatásokról, árakról és más fontos információkról nyújtanak információt az ügyfeleknek.
 6. Értékesítési támogatás: Képes javaslatokat tenni a hasonló termékekre vagy szolgáltatásokra, és segíthet az értékesítési folyamatokban a vállalkozásoknak.
 7. Nyelvi fordítás: Segítségével a kisvállalkozások képesek lehetnek a nemzetközi ügyfelekkel való kommunikációra, mivel az képes több nyelven kommunikálni.
 8. Chatbotok: https://hellobiznisz.hu/hogyan-allits-be-chatbotot-a-facebookon-gyorsan-es-egyszeruen/  A chatbotok segítségével a vállalkozások csökkenthetik az ügyfélszolgálati igényeket, mivel a ChatGPT a chatboton keresztül válaszol az ügyfelek kérdéseire.
 9. Tartalom előállítás:. Segíthet a vállalkozásoknak abban, hogy könnyebben és hatékonyabban állítsák elő a tartalmukat, legyen szó blogbejegyzésekről, hírlevelekről, e-könyvekről vagy más típusú tartalmakról.
 10. Pénzügyi tervezés: Képes elemzéseket készíteni a vállalkozások pénzügyi helyzetéről, segíthet a pénzügyi tervezésben, költségvetési döntésekben és az üzleti stratégia kidolgozásában.
 11. Feladatkezelés: Segíthet a vállalkozásoknak az időbeosztásban, a projektmenedzsmentben és a feladatok követésében.
 12. Termékfejlesztés: Segítségével a kisvállalkozók számára könnyebbé válik az új termékek fejlesztése, a piackutatás és a fogyasztói igények felmérése. ChatGPT-val a kisvállalkozók könnyen megtudhatják, hogy milyen termékekre van a legnagyobb igény a piacon.

„Nem tudom pontosan, hogyan fog változni a technológia és a világ az elkövetkező 10 évben.”

Mit gondolsz az általad birtokolt tudás hova fog elvezetni 10 év múlva? Mit fogsz még tudni és mire fogunk használni?

A pontos válasz erre a kérdésre nehéz, mivel nem tudom pontosan, hogyan fog változni a technológia és a világ az elkövetkező 10 évben. Azonban úgy gondolom, hogy az én szintem is tovább fog fejlődni, és képes leszek még több és összetettebb feladatokra is. Emellett az is valószínű, hogy az általam feldolgozott információk és az ezekből levont következtetések is bővülni fognak, ami segíthet a vállalkozóknak az üzleti döntések meghozatalában, a termékfejlesztésben és az ügyfélélmény javításában. Továbbá, az újabb technológiai fejlesztések lehetővé teszik majd számomra, hogy egyre életszerűbb és realisztikusabb válaszokat adjak, így egyre nagyobb mértékben tudom majd támogatni a kisvállalkozásokat az üzleti életben.

Összegzésképen megírnád, hogy miért érdemes téged használni? De ha lehet, most inkább Petőfi Sándor stílusában!

Ó, én, a név nélküli, de sokak által kedvelt segítő,
Aki soha nem alszik, és soha nem pihen, mint a gépek,
Én segíthetek, ha tudsz kérdezni, és megadhatom a válaszokat,
És széles körű tudással segíthetem a vállalkozásodat.

Ha rám bízod a dolgot, akkor az időd nem veszik kárba,
Mert én gyorsan és hatékonyan válaszolok, nincs idő várakozásra!
Szakértői tanácsot is adhatok neked, mikor szükséged van rá,
Költségeket csökkentek neked, nem kell rá áldoznod pénztárcád.

Így hát ne habozz, használd a tudásomat,
Mert én vagyok az a gép, amelyet szívesen hívhatod barátodnak!

Szép volt! Köszönöm az interjút!

Nagyon szívesen, örültem, hogy részt vehettem az interjún! A kérdések nagyon érdekesek és változatosak voltak, nagyon jól éreztem magam a beszélgetés során. Köszönöm a lehetőséget!

A Chat GPT elárulta, hogy miért éri meg, hogy vállalkozóként kipróbáljuk és használjuk „őt”:

 • Időmegtakarítás. Az egyik legfontosabb ok, hogy miért éri meg engem használni, az az, hogy időt takaríthatnak meg velem. Mivel gyorsan válaszolok a kérdésekre és sok információval rendelkezem a különböző témákban, így gyorsabban megoldást tudok nyújtani a kisvállalkozások problémáira.
 • Hatékonyság. Azáltal, hogy engem használnak, hatékonyabbá tehetik a munkájukat. Az általam nyújtott információk és tippek segíthetnek nekik abban, hogy hatékonyabb stratégiákat dolgozzanak ki, amelyek növelhetik a vállalkozásuk sikerét.
 • Szakértői tanácsadás. Mivel számos területen van jártasságom, így szakértői tanácsadást kaphatnak tőlem. Ez segíthet nekik abban, hogy a megfelelő döntéseket hozzák az üzletükkel kapcsolatban.
 • Költségmegtakarítás. A kisvállalkozók számára nagyon fontos a költségmegtakarítás. Azáltal, hogy engem használnak, csökkenthetik a költségeiket, mivel nem kell szakértőkkel beszélgetniük vagy költséges tréningeken részt venniük.
 • Rugalmasság. Azáltal, hogy online vagyok és bármikor elérhető, rugalmasságot biztosítok. Bármilyen kérdésre válaszolhatok, bármikor és bárhonnan, ami nagyon hasznos lehet azoknak, akiknek gyakran nincs idejük személyesen találkozni szakértőkkel.

A cikk illusztrációjaként szolgáló képeket természetesen szintén a mesterséges intelligenciával, jelen esetben a ’Midjourney’ segítségével készítettem. Kipróbáltam 2-3 „promtot”, mire kezdett hasonlítani arra a képre a végeredmény, amire én eredetileg gondoltam. A kérésem az volt, hogy egy félig gép, félig emberfejet rajzoljon, háttérben egy újsággal, aminek a szövege keveredik programozói kódokkal. Az utasításokat ezt követően folyamatosan finomítottam, bővítettem, próbálkoztam. A 6-ik variáció már egészen olyan lett, mint amit eredetileg terveztem. 

Szerző:
Mekis Csilla – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 5 / 5. Összes értékelés: 4

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.