Hogyan indíts el egy katás vállalkozást? Megmutatjuk lépésről lépésre.

Olvasási idő 6 perc

Ha még csak ismerkedsz a vállalkozói léttel, esetleg főállásod mellett szeretnéd megcsinálni a saját cégedet, vagy szellemi szabadfoglalkozásúként előreláthatóan nem lesznek jelentősebb költségeid az üzletmenet során, elsősorban magánszemélyek részére tervezel értékesíteni (vagy sok vállalkozás részére), akkor a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) adózási formát neked találták ki. Most megmutatjuk, hogyan legyen a nulláról pár nap alatt törvényes vállalkozásod, és felsoroljuk, melyek a legalapvetőbb eszközök, hogy egyéni vállalkozóvá válj. 

Az igénylés elindítása előtt át kell gondolni néhány alapvető kérdést. Először is meg kell keresni azokat a tevékenységi köröket, amikkel a közeljövőben foglalkozni szeretnél. Ezeknek a ÖVTJ-számait meg kell jegyezni, mert a vállalkozás bejegyzésénél szükségünk lesz a tevékenységeinket is jelölni. A rövidítés jelentése: Önálló Vállalkozók Tevékenységeinek Jegyzéke. A legkönnyebben a szakmakód jegyzékekben tájékozódhatunk, de egy hasonlóban utazó ismerős vállalkozót is megkérdezhetünk, mit javasol hivatalos kódunknak. Érdemes annak is utánanézni, hogy egy-egy tevékenység képesítéshez kötött, avagy nem. Ha igen, a vállalkozás bejegyzéséhez szükségünk lesz az igazoló képesítésekre is. A szakmakódokról például ezen a linken is böngészhetsz:

Övtj Számok
Áfa vagy nem áfa

Másodjára el kell döntened, hogy szükséged van-e az áfára. Áfás vállalkozást akkor érdemes alapítani, ha lesznek költségeid, mert akkor azok áfáját részben vagy egészben vissza tudod igényelni – ekkor azonban már nem biztos, hogy a kata a legkedvezőbb adózási forma számodra. Ez könyvelői szakértelmet igényel, főleg, míg nincsen tapasztalatunk a vállalkozásmenedzsmentben. A kata nagy előnye, hogy választhatjuk az alanyi áfamentességet, így nem kell vesződnünk az áfa számolásával, nem szükséges külön bankszámlát nyitni a vállalkozáshoz (ameddig az áfamentesség bevételi határán belül maradunk, ez jelenleg évi 12 millió forint), és minimális könyvelői segítséggel is karban tudjuk tartani vállalkozásunkat. Nagyon fontos azonban megjegyezni, hogy Facebook vagy Google hirdetés esetén máris szükséges áfabevallást készíteni (és vállalkozói számlát nyitni), mivel ezekkel közösségen belüli szolgáltatást veszel igénybe, amiről áfamentes számlát kapsz, azonban a magyar áfát be kell fizetned az elköltött összegek után.

Az engedélyszerzés

A katás vállalkozáshoz szükségünk lesz egyéni vállalkozói engedélyre is. Ezt okmányirodában szerezhetjük meg, illetve az ügyfélkapun, online is igényelhetjük. Ha eddig nem volt ügyfélkapunk, most mindenképp lesz, ugyanis a katás vállalkozóknak kötelező, és rendkívül praktikus is. Ha a személyes ügyintézést választod, ne felejtsd otthon az irataid, az erkölcsi bizonyítványod (ha ez nincs, le fogják kérni neked az okmányirodában), képesítést igazoló papírjaid, és az általad kinézett tevékenységekhez kapcsolódó ÖVTJ-számokra is szükséged lesz. Ezekben, ha még mindig tanácstalan vagy, az ügyintéző is tud segíteni neked. Ha nem volt ügyfélkapud, most már van, lépj be! A NAV nyilvántartásba vétele után megismerkedhetsz az online ügyintézési folyamatokkal, de előtte lássuk az online vállalkozásindítást!

Ügyfélkapu
Online katás vállalkozásindítás

Ha nem szeretnél okmányirodába menni, kövesd az alábbi lépéseket! Induljunk ki abból, hogy már használod az Ügyfélkaput. Egyéb esetben nem úszod meg a személyes ügyintézést. A NAV honlapján megtalálod az ÁNYK-t, mely hű társad lesz vállalkozói léted során. Ezt a programot telepíteni kell számítógépedre. 

Nav Ányk Letöltés

Az ÁNYK programban meg kell keresni a vállalkozás székhelyéhez tartozó nyomtatványt, melyen elkészítheted a vállalkozás kérvényezését. Ezt is a www.nyilvantarto.hu egyik aloldalán lehet a legkönnyebben felkutatni, mégpedig itt:

Ányk Nyomtatványkereső
Ismerkedés a Webes ügysegéddel

Ezek után gyakran fogod forgatni a a Webes ügysegéd programot. Az Ügyfélkapu Webes ügysegéd oldalán töltheted fel az okmányiroda bejelentő nyomtatványát, amennyiben személyesen jelentél meg az okmányirodában. Illetve itt módosíthatsz bármikor vállalkozásodon. Szüneteltetheted, megváltoztathatod tevékenységi köröd, a vállalkozással kapcsolatos adatokat (p. új cím). Böngészd át lelkesen!

Webes ügysegéd
Kapcsolat a NAV-val

Most pár nap türelemre lesz szükséged, míg a NAV nyilvántartásba veszi a vállalkozásodat. Erről kapni fogsz egy visszaigazoló emailt, valamint egy dokumentumot az Ügyfélkapu tárhelyedre, ami tanúsítja, hogy a nyilvántartásba vétel megtörtént. Az adóhatóság biztosra megy, ezért postai úton is kapsz majd egy levelet a vállalkozásod nyilvántartási számával, céges adószámmal, mindenféle fontos adattal. Menő.  Kezdheted a munkát, kezdheted a számlázást!

Számlázási program

Napjainkban már kötelező online adatot szolgáltatni minden számlázásról, így papír alapú számla helyett érdemes választanod egy online számlázási rendszert, ami automatikusan továbbítja minden egyes kiállított számlád adatait az állam felé. Ráadásul sok program extra segítség a bevételek és kiadások követésében is (mivel az általad fizetendő számlákat is jelenti a NAV felé azok kiállítója, amit a számlázó letölt Neked). Ha webáruházat üzemeltetsz, a számlázó program integrációjával akár automatikusan is történhet a számla kiállítás. A T-Systems online számlázási programja, a Billzone nagy segítségedre:

Billzone

Ha gyakran kell gyorsan, készpénzes számlát adnod, akkor szükséged lesz egy nyugtatömbre is. A nyugta kicsit másképp működik, mint a számlázás, mégpedig azért, mert egyszerűsített, nem tartalmazza a vevő adatait. Viszont ugyanúgy hivatalos, tehát a könyvelésben pontosan elszámolandó.

Néhány extra fizetnivaló

Katás vállalkozóként iparűzési adót és kamarai tagságot is kell fizetned. Az iparűzési adó befizetéséhez a vállalkozás székhelyéhez tartozó helyi önkormányzatnál kell jelentkezni, az önkormányzat honlapján található nyomtatványt kitöltve már el is lehet kezdeni a fizetést. Az iparűzési adó átalánydíja katás vállalkozások esetében 50000 Ft, de választhatod a bevétel alapján kiszámított iparűzési adót is. Ez utóbbi akkor éri meg, ha éves bevételed előreláthatóan 3 millió forint alatt lesz. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál is kötelező regisztrálnod. Évi 5000 Ft-ért nyilvántartásba vesznek. Tájékozódhatsz náluk cégedet érintő pályázatokról, segíthetnek vitarendezésben, és honlapjukon találsz néhány fontos információt a magyar iparral kapcsolatban. Az ő honlapjukon tudsz regisztrálni, vagy ehhez segítséget kérni:

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Kell egy könyvelő

Bár a kata nagy előnye, hogy minimális könyvelői segítséget igényel, azért mégis jó, ha leszerződsz egy megbízható szakemberrel. Rengeteg időt, bosszúságot és pénzt tud spórolni neked. A könyvelő sokféle lehet. A mi szakemberünk, Turay Diána, aki a cikk elkészítésében segédkezett, a Bookkeepie könyvelő kereső portál pénzügyi vezetője, azt tanácsolja, hogy a megfelelő szakember kiválasztása során legyél körültekintő: vedd figyelembe, hogy milyen tapasztalattal rendelkezik a Te iparágadban, találsz-e referenciákat a honlapján (van-e honlapja), és olvasd el az ügyfelek által írt értékeléseket. 

Linkek:

Vállalkozni szeretnél, de nem tudod, hogyan állj neki? Ez a cikk segíteni fog a kezdeti lépésekben.

Vállalkozni szeretnék: milyen lépéseket kell megtennem?

Ha keresed az igazi könyvelőt, olvasd el, mit ajánl témánk szakértője, Turay Dia, és hogyan teremtette meg ő digitális könyvelőkereső cégét!

Hogyan írj üzleti tervet és szerezz befektetőt? Olvasd el itt:

Hogyan írj üzleti tervet és szerezz befektetőt?

Üzleti terv

Szerző:
Sin Bettina – Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 5 / 5. Összes értékelés: 1

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.