Hogyan írj üzleti tervet és szerezz befektetőt?

Fontolgatod, hogy a Cápák között műsor bátor vállalkozóinak a nyomdokaiba lépj? Ha a vállalkozásod eljutott abba a stádiumba, amikor a további fejlődéshez már tőke bevonásra van szükséged, akkor egy jó üzleti terv az, amire elsőként szükséged van.

Az üzleti terv egy dokumentum melyben ismertetjük már meglévő vagy leendő vállalkozásunk jelenlegi és jövőbeni elképzeléseit, mindezt írásos formában és az elképzeléseink megvalósítási lehetőségeit elemzi. Az üzleti terv segít abban, hogy a céljainkat hogyan érjük el, ehhez milyen eszközökre, és ami a legfontosabb mennyi tőkére lesz szükségünk.

Miért van szükség üzleti tervre?

 • segít a vállalkozásunk céljainak és feladatainak meghatározásában
 • megmutatja, hogy a vállalkozásnak milyen esélyei lehetnek a piacon (piackutatás)
 • segíthet a döntések meghozatalában
 • partnereknek, vevőknek és beszállítóknak segíthet az érdeklődés felkeltésében és a bizalom megteremtésében
 • működő vállalkozásoknál az üzleti terv rendszeres alkalmazása jó lehetőségeket nyújt a működés stabilitásához illetve az vállalkozásunk fejlesztéséhez

Milyen a jó üzleti terv?

Fontos, hogy az üzleti tervünk legyen letisztult, könnyen átlátható és csak a releváns információkat tartalmazza, hogy aki olvassa, egyszerűen és gyorsan megtalálhassa benne a számára lényeges adatokat. Kiemelten lényeges szempont, hogy üzleti tervünk tulajdonképpen cégünk „önéletrajza” ezért fontos, hogy megfelelő körültekintéssel készítsük el tervünket.

Befektető, tőke bevonása

Üzleti terv készítésének gyakori indítéka, hogy vállalkozásuk indításához vagy fejlesztéséhez tőkét szükséges bevonni. A vállalkozás üzleti terve átfogó képet nyújt befektetőknek vagy hitelnyújtóknak arról, hogy megéri-e a szükséges forrást biztosítani, reális-e a hitelek visszafizetéséhez, a befektetett tőke megtérüléséhez. Ahhoz, hogy célunkat elérjük, különösen fontos, hogy az üzleti tervünk megfelelően és logikusan épüljön fel, alaposan alátámasztva a terv egyes részeit. A megtérülés befektetői szempontból esszenciális része tervünknek. A megtérülést a lehető legpontosabb becsüljük meg és igazoljuk adatokkal.

Milyen a jó befektető bevonásához készített üzleti terv?

Több esetben is érintettük, hogy a jó üzleti terv nem eladni akar. A jó üzleti terv megmutatja és alátámasztja, hogy vállalkozásunk a piacon képes nyereségesen működni. Mivel az üzleti terv igen változatos terjedelmű lehet (függ a vállalkozás életkorától, céljától, stb.) ezért érdemes egy rövidebb (maximum1-2 oldal) összefoglalót készíteni, mely vezetői összefoglalóként tartalmazza üzleti tervünk lényeges elemeit, információt annak érdekében, hogy megragadja azon személy/személyek érdeklődését, aki/akik számára készült az üzleti tervünk. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy további kérdések is érkezhetnek üzleti tervünkkel kapcsolatosan, ezekre már elkezdhetünk felkészülni az üzleti tervünk készítése során úgy, hogy megpróbáljuk másik szemszögéből is megvizsgálni helyzetünket, tervünket és azt, hogy milyen kérdések érkezhetnek és ezekre van-e már válaszunk, dokumentált formátumban is – tényekkel, számokkal alátámasztva.

Üzleti terv készítés a gyakorlatban:

 • először határozzuk meg, hogy mi az üzleti terv megírásának a célja
 • átláthatóság szem előtt tartása az üzleti terv készítése során
 • üzleti terv fő részei: Vezetői összefoglaló, vállalkozás bemutatása, szervezeti felépítés és a vezetőség bemutatása működési terv (termelési, kereskedelmi és szolgáltatási terv), piac bemutatása, marketing terv, kockázatelemzés, pénzügyi terv
 • vezetői összefoglalót csak az üzleti terv elkészülte után állítsuk össze

Üzleti terv sablon letöltése:

Szerzőről:

Gerencsér Dorka

Innovációs és startup szakértő

Smart Future Lab Zrt.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.8 / 5. Összes értékelés: 4

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.