Eszközpark kisokos vállalkozásindítóknak: ezeket az eszközöket és szolgáltatásokat használd!

Shutterstock 324763673

2020 minden szempontból egy rendkívül furcsa év volt. A koronavírus hullámai sok család megélhetését veszélyeztették vagy tették tönkre, ráadásul még ma sem tudhatjuk biztosan, hol végződik a történet, milyen maradandó változásokat hoz majd a járványhelyzet az életünkbe.  Mégis sokak fejében fordulhat meg, hogy itt az ideje vállalkozni – akár azért, mert rég dédelgetett álmukat szeretnék valóra váltani, akár azért, mert újratervezésre kényszerülnek. Összegyűjtöttük, milyen eszközökre és szolgáltatásokra lehet szükség egy vállalkozás indításához.

1. Alakítsd ki az eszközparkodat!

Lehetséges, hogy egy jobb, gyorsabb vagy egyszerűen plusz egy számítógépre, laptopra lesz szükséged. Vagy akár többre, ha munkatársaid lesznek. A mobiltelefon alaptartozéknak mondható, és mindenképpen olyat érdemes használnod, amit megfelelően védhetsz az illetéktelen kíváncsiskodók elől. Persze nem elég kiválasztani a legmenőbb modellt, valóban aktiválnod kell az ujjlenyomatos képernyőfeloldást, hogy ne akkor érjen kellemetlen meglepetés, ha esetleg ellopják a telefonodat.

Ha pedig szeretnéd, hogy a telefonod egyfajta hordozható irodaként is funkcionáljon, választhatsz ma már Samsung DeX funkcióval ellátott készüléket is, amely lehetővé teszi, hogy a Samsung Multiport Adapterrel beköss a telefonodba egy nagyképernyőt, billentyűzetet, egeret. Így a telefonodról dolgozhatsz, mobilalkalmazások igénybevételével, mintha csak számítógépet használnál: erről szól a Telekom Mobil Iroda.

Nyomtató és scanner sem árt, hogy a hivatalos dokumentumokat könnyen digitalizálni lehessen. Ha viszont Office Appot használsz, akkor az képes lefényképezve PDF formátumba menteni a dokumentumokat, vagy akár a lefényképezett táblázatokat azonnal Excelbe rendezni. Na és az online meetingek világában már nélkülözhetetlen kellék a webkamera – vagy a laptopba épített kamera.

Tevékenységedtől függően ennél lényegesen több eszközre is szükséged lehet, érdemes azonban felmérni előzetesen, hogy valóban kell-e minden már rögtön az indulás pillanatában. Ne feledkezz meg a stabil internetről sem, egészen biztosan találsz direkt vállalkozások számára kialakított előfizetői csomagokat.

2. Intézd az ügyeidet digitálisan!

Már a cégalapítás is megoldható online, a vállalkozás ügyeit pedig többnyire a neten egyszerűbb intézni. Az Ügyfélkapu, a Netes Websegéd, és az ÁNYK (Általános Nyomtatványkitöltő szoftver) még mindig sokkal gyorsabb, mint a Kormányablakban való sorban állás. Sok cég ma már egyszerűen nem fogad be papír alapú számlát, ráadásul ha nincs NAV-hoz bekötött pénztárgéped vagy számlázó programod, háromnaponta fel kell töltened mindent eladott tételed. Online számlázó programokból több ingyenes változat is elérhető, de relatív kis havi díjért extra kényelmi szolgáltatásokhoz is juthatsz. A Billzone számlázót megtalálod a Telekom kínálatában is, különféle opciókkal.

3. Válassz munkádat segítő szolgáltatásokat, alkalmazásokat!

A vállalkozásod mindennapi működéséhez felhasználóbarát szoftverek és szolgáltatások sokasága áll a rendelkezésedre. Amivel garantáltan nem fogsz mellé, az a Microsoft 365. Havidíjas előfizetési rendszerben használhatod, az előfizetési díj mértéke pedig attól függ, hogy mi mindent szeretnél igénybe venni, hányan használnátok a csomagot. Nagy előnye, hogy a dokumentumok nemcsak egy időben szerkeszthetők, de könnyedén megoszthatók és tárolhatók is. Bárhol, bármikor, tetszőleges eszközön naprakészen elérhető az üzleti levelezés, a naptár, a dokumentumok, a Word, az Excel, a PowerPoint fájlok. A szolgáltatásfrissítés ráadásul automatikusan történik, így mindig újabb és újabb funkciók válnak elérhetővé.

Ha pedig a vállalkozásod már olyan szinten áll, hogy fontossá válik, hogy egy helyen nyomon tudd követni a történéseket, hozzáférj adatokhoz, egy kézben tudd a marketinget és az ügyfélkapcsolatot, és netán még emlékeztetőt is kapj az üzleti partner születésnapjáról, akkor CRM szoftver lehet számodra a megoldás. A MiniCRM már 5 fős vállalkozások számára is tökéletes választás lehet, ha online értékesítés- és marketing-rendszerre van szükség, amelyben egy helyen kezelhetők az ügyfelek adatai, de emellett megoldhatók vele az ügyfélszolgálati funkciók és a számlázás is.

4. Tárold felhőben az adataidat!

Lehet, hogy elsőre meredeken hangzik, hogy ne tarts adatokat a számítógépeden, – vagy legalábbis ne csak ott – de ha egyszer kipróbálod, magad is rájöhetsz, mennyi előnye van a felhőszolgáltatásoknak. Könnyen hozzáférhetsz, egyszerűen oszthatsz meg tartalmat másokkal, és abszolút biztonságban tudhatod a vállalkozásoddal kapcsolatos dokumentumokat és egyéb fájlokat. Ugye te is hallottál már olyan rémtörténetről, amikor víz borult a klaviatúrára, vagy nem volt ott épp a pen drive-on a prezentálandó fájl, esetleg ellopták a laptopot? Tudjuk, hogy ez veled nem történhet meg, de ha valami hasonló mégis megesne, felhőben tárolt adatok esetén nem kellene aggódnod, hogy minden odalett. A OneDrive for Business szolgáltatást pont erre találták ki: megoldás a biztonságos adattárolásra és megosztásra, valamint a vírusvédelemre. Ha pedig a már emlegetett Microsoft 365 havidíjas előfizetést választod, akkor egyből a OneDrive szolgáltatást is igénybe veheted.

5. Légy jelen a világhálón a vállalkozásod színeiben!

A terméked, szolgáltatásod, de legfőképp az ügyfélköröd és célcsoportod döntheti el, hogy milyen típusú online jelenlétre van szükséged- Kell egy saját weboldal, és ha igen, milyen? Vagy inkább a Facebookon lenne jobb üzleti profilt kialakítani? Esetleg Instagram, mert ma már az a menő? Netán LinkedIn, hiszen komoly szakember benyomását akarod kelteni? A kérdéseket akkor tudod megválaszolni, ha végiggondolod, kikhez akarsz szólni, és ők vajon hol találnának meg téged a legkönnyebben. Nincs kőbe vésve, hogy minden vállalkozásnak weboldalra van szüksége, mint ahogy arra sincs szabály, hogy ott kell-e lenni a közösségi médiában. Egy a vállalkozásodhoz kapcsolódó domainnevet azért akkor is érdemes bebiztosítanod, ha induláskor még nem gondolkodsz weboldal fenntartásában. Ez a saját cégneves e-mailezési lehetőséget adja meg, például Microsoft 365 csomaggal. Ezen túl így garantáltan a tiéd maradhat az esély, hogy a választott néven egyszer honlapot hozz létre.

Szerző
Ganzler Orsolya – Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!

Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
regisztrálj a hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.