Az iskolakezdés nem gyerekjáték! – kivéve Zsófi nénivel, aki az egyesből is halacskát rajzol

Olvasási idő 7 perc
Kkv 076 1080x610 Iskola Zsófi Hb Cikk

Számtalan sikeres vállalkozás nőtt ki az online megoldásokból, amelyek térnyerése a járványhelyzet idején robbanásszerűen megemelkedett. Kolta Zsófia, vagy ahogy mindenki hívja „Zsófi néni” online sikertörténete azonban mégis egy kicsit más, mint a többi.

„Minden gyereknek jár a kudarcmentes iskolakezdés!” – vallja Zsófi, aki pedagógusként a közösségi média lehetőségeit összekapcsolva egy segítő szándékú szakmai kezdeményezésből sikeres vállalkozást épített.

Hogy miben más az ő története?

Az elmúlt években sokan kényszerültek arra, hogy kilátástalanság, munkahelyi kiégés vagy számtalan más ok miatt az önmegvalósítás útjára lépjenek, és saját vállalkozást indítsanak. Mint minden újdonság elindításához, ehhez is bátorságra van szükség, hiszen az ismeretlen együtt jár a bizonytalansággal. Ezeken a félelmeken azonban a szakmai magabiztosság és az elhivatottság egy pillanat alatt át tudja lendíteni a kezdő vállalkozókat, hiszen ezekkel a tulajdonságokkal meg is teszik az első lépéseket saját sikerük felé.

Zsófi pedagógusi elhivatottsága annyira zsigeri, amire igazából csak születni lehet. Hosszú évek óta tanítóként dolgozott, szerette kisiskolás tanítványait, az iskoláját, számítottak a munkájára. A kétgyermekes anyuka vállalkozói sikersztorija a járványhelyzet idején indult, de korántsem kényszerből. Sokkal inkább a szakmai felelősségérzete hajtotta abba az irányba, hogy minél több óvodás és kisiskolás, és persze kétségbeesett szüleik segítségére legyen, hiszen úgy érezte, nagy a baj.  

Túl nagy lépés egy ovisnak

A 2020 szeptemberében kezdő elsősöknek a Covid okozta óvodabezárások idején kellett volna felkészülniük az iskolára. Zsófi a saját elsőseinek nehézségeit látva hamar rádöbbent, hogy a hiányosságok pótlása nélkül nem taníthatja őket ugyanúgy, mint a korábban induló osztályait. Az olvasási zavar megelőzését szolgáló Meixner módszer alkalmazásával rövid idő alatt kidolgozta saját oktatási tervét, amellyel szilárd alapra építhette a gyerekek tanulmányait, és még az előírt tananyaggal is végeztek a tanév végére. Hamar felismerte, hogy vélhetően nagyon sok gyerek szenvedhet ugyanezzel a problémával, ezért a saját módszere sikerét megtapasztalva gyors piackutatás után belevágott Magyarország első online iskola-előkészítőjének kidolgozásába és megvalósításába. Tanítói főállása mellett indította el a vállalkozását 2020 novemberében, amelynek motorja nem valamiféle megveszekedett haszonszerzési cél, sokkal inkább a segítő szándék volt. Az érdeklődők magas száma azonnali visszajelzést adott arról, hogy erre a támogató tevékenységre óriási igény van, így a vállalkozás hatalmas sikerrel, azonnal beindult. Kezdetben egymásnak ajánlották az anyukák a foglalkozásokat, de Zsófi sokkal szélesebb körhöz szeretett volna gyorsan eljutni.

Mellékesből főállás? Igen!

A fordulópont 2021 tavaszán érkezett el, amikor világossá vált, hogy a dinamikusan fejlődő vállalkozás tanítói főállás mellett nem folytatható, hiszen mindkét tevékenység teljes embert kíván. Hosszas mérlegelés és átvirrasztott éjszaka után férjével úgy döntöttek, hogy Zsófi megpróbálja főállásban folytatni az online iskola-előkészítőt, hiszen rengetegen jelentkeztek a második (és azóta harmadik) évre is.

Érdemes volt, hiszen amellett, hogy eredeti céljának megfelelően Zsófi már több mint ezer óvodás és kisiskolás iskolakezdését tette könnyebbé játékos, de szigorúan szakmai alapokon nyugvó módszerekkel, az ebből származó jövedelme is jóval magasabb, mint a vállalkozás előtti időszakban.

Hogyan csinálta?

Adott volt a tenni akarás, a jelentős szakmai tapasztalat és elhivatottság, valamint a küldetés, miszerint: „Minden gyerek hozzáférhessen egy teljeskörű iskola-előkészítőhöz, attól függetlenül, hogy milyen anyagi helyzetben van a családja, az ország melyik részén lakik, vagy van-e a szüleinek ideje elvinni külön foglalkozásra.” Rendelkezésre állt továbbá az online lehetőségek tárháza, köztük a social media azon felületei, amelyeket a legtöbb kisgyermekes szülő is használ, mint a Facebook, az Instagram és a TikTok.

Zsófi létrehozta a Facebook csoportját „Iskola-előkészítő ONLINE Zsófi nénivel” elnevezéssel, amelyben egy napig ingyenes betekintést enged az online foglalkozásokba, ez alapján a szülők eldönthetik, hogy szeretnének-e vele tartani gyermekük iskolai felkészítésében. Az iskola-előkészítő program vissza is nézhető online foglalkozásai minimális havidíj befizetésével érhetők el, éppen azért, hogy a lehető legtöbb család élhessen a lehetőséggel. Minden online foglalkozás egy-egy kijelölt téma köré épül, amelyet az ovisok könnyen befogadnak, és aktív munkával követhetnek otthonról. A gyerekek játékosan fejlődnek, úgy, hogy észre sem veszik, és éppen ez Zsófi néni csodafegyvere.  

2022 Boritokep

A Facebook csoportba kezdetben az Instagram és a Facebook segítségével csalogatta az érdeklődőket. 2022 októbere óta a TikTok-on is jelen van, ahol nagy rendszerességgel rövid, kedvcsináló videókkal jelentkezik, amelyek hatására a követőinek száma is egyre emelkedik.

TikTok – ami nem is olyan ciki

Bár Zsófi kezdetben idegenkedett tőle, hamar belátta a TikTok hasznosságát. Tapasztalati szerint ezen a felületen a legjobbak az elérései, és annak ellenére, hogy sok hozzáértő az ellenkezőjét állítja, rengetegen kattintanak át innen a Facebook oldalára is. Hozzá kellett szoknia a felület sajátos stílusához, ahol a gyors, pörgős tartalmak gyártása mindennapi odafigyelést igényel. A TikTok sajátosságaihoz igazodva felgyorsította a szövegeit, de épp csak annyira, hogy az ne zavarja az érthető beszédet.

Zsófi számára, mint mindenben, a tartalomgyártásban is a legfontosabb a hitelesség. Persze jelentősége van az elengedhetetlen eszközöknek is (telefon, körlámpa, mikrofon), ezekkel él is, de inkább a tartalmat tartja értéknek. Színes, humoros videóiban „gyerekszáj” idézeteket mond, ünnepekkor dalokat tanít, számokból állatokat rajzol, és sokszor szól kifejezetten a kisgyermekes szülőkhöz tanító-segítő céllal, hiszen ez szintén a küldetésének része. A TikTok olyan felület, amellyel napi rendszerességgel foglalkozni kell, ezért mindig feljegyzi az ötleteit, és amikor ideje engedi, akár több videót is összeállít, több napra előre. A TikTok-trendekhez csak akkor csatlakozik, ha azok közvetlenül köthetők a tevékenységéhez, ez is a hitelessége megőrzésének része, hiszen a legfontosabb, hogy a cél mindig előtérben maradjon.

A kezdeti nehézségek leküzdéséhez kiválasztott egy jól működő vállalkozásfejlesztési továbbképzést, ennek keretében most éppen részt vesz egy 30 napos vállalkozói tartalomgyártó kihívásban. Igyekszik olyan értékes tartalmakat gyártani, amelyek a tanítói tapasztalatai alapján születnek. Elengedhetetlen a figyelemfelkeltés és az olyan témák megragadása, amelyek a célcsoportját érdeklik. Ennek köszönhetően a videók alatt a szülők gyakran kérdéseket is feltesznek, amelyekre nagy örömmel válaszol, és ezzel együtt az elérését is növeli. A TikTok-on leginkább az óvodás gyerekek anyukáit szeretné megnyerni, de gyárt alsó tagozatosoknak szóló tartalmakat is. Sokan ezen a felületen találkoztak vele először azok közül, akik aztán elkezdték az iskola-előkészítőt gyermekükkel. Követik tanítók, óvónők, logopédusok, fejlesztőpedagógusok, tőlük is csak pozitív visszajelzéseket kap.

“Zsófi néniből csak egy van.”

Elhivatottsággal és bátorsággal érdemes tehát belevágni a nagy kalandba, ahogy Zsófi is tette, hiszen a szülői visszajelzések és a vállalkozás eredményei alapján a sikere megkérdőjelezhetetlen. Eddig több mint ezer kis tanítványnak segített, akik mind megállják a helyüket az iskolában, sőt, a harmadik évfolyamra a szülők már a kistestvérekkel jelentkeznek, ami a lehető legnagyobb elismerés. Az online iskola-felkészítő foglalkozások mellett magántanítóként egyéni és csoportos foglalkozásokat is tart, azonban erre egyre kevesebb ideje marad. A social media felületein rengeteg segélykérő megkeresést kap, amelyekre kivétel nélkül válaszol, általában 24 órán belül. Az iskola-felkészítésre óriási igény van, és Zsófi legfőbb célja, hogy minél több kisgyermekes szülővel ismertesse meg az online foglalkozásait annak érdekében, hogy az általa kidolgozott, nagyon jól működő segítség minden családhoz eljusson, ahol szükség van rá.

Img 7440 Lr Ps
Kolta Zsófi tippjei a sikerhez
 1. Csak abba kezdj bele, amiben 100%-ig hiszel, és az életed része!
 2. Pontosan határozd meg a célodat, amit soha ne veszíts szem elől!
 3. Mérd fel a célközönségedet és a hozzá vezető utat, és igazodj az igényeihez!
 4. Minden lehetséges csatornát használj, amellyel növelheted az elérésedet!
 5. Minden csatornán úgy kommunikálj, ahogy a felület adottságai kívánják, de mindig maradj önazonos!
 6. Tervezz elég időt a tartalomgyártásra, és ha teheted, dolgozz előre!
 7. Jegyezd fel az ötleteidet!
 8. Ha kérdés érkezik hozzád, igyekezz 24 órán belül megválaszolni!
 9. Dolgozz a legjobb minőségben, és minden körülmények között őrizd meg a szakmai hitelességed, ez biztosítja, hogy visszatérjenek hozzád, és ajánljanak másoknak is!
 10. Soha ne hagyd abba a tanulást és az új módszerek elsajátítását!

+    Ha mások oldalain a saját mondataid köszönnek vissza, légy büszke, mert csak a legjobbakat másolják!

Szerző:
Fuchs Adrienn – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.2 / 5. Összes értékelés: 10

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

   Értesítések engedélyezése OK Köszönöm, nem kérem