A Cápák nem haraptak rá, de kitart ötlete mellett a FUSI App csapata

Olvasási idő 6 perc
Img 7527 (1) (1)

A Covid-járvány alatt egy online ötleteléssel kezdődött, két évvel később pedig már az RTL-en futó Cápák között című üzleti showműsor Cápái előtt állt Papp Kristóf és Fekete Norbert, hogy bemutassák a FUSI App-ot. Bár befektetés nem lett a találkozóból, a fiatalok rendületlenül hisznek alkalmi munka kereső applikációjukban, mely olyan online piactér, ami a munkáltatókat és a munkavállalókat köti össze gyorsan és egyszerűen.

Már csak azért is optimisták, mert tőlünk nyugatabbra már komoly sikereket tudhatnak maguknak az ilyen típusú vállalkozások. Hollandiában, az Egyesült Királyságban és Németországban is több van belőlük és az Egyesült Államokban is működik ez a fajta modell. A FUSI-n nem főállást kereshetünk, hanem olyan alkalmi munkát, amivel kiegészíthetjük a bevételeinket. És ez nem csak a diákoknak lehet jó lehetőség.

Az igazi konkurencia a közösségi oldalak

A fusi szót talán nem is ismerik a FUSI App ötletgazdáival egyidős fiatalok. A múlt rendszerben, a munkáltató tudta nélkül, annak szerszámait, eszközeit használva vállaltak a dolgozók plusz munkát, némi csúszópénz reményében. Ezt a jelentést szeretné megváltoztatni a fejekben néhány lelkes fiatal.

Papp Kristóf a Corvinus Egyetemen, marketing mester szakirányon tanult, amikor egyik ismerősével, a Covid-járvány kellős közepén kipattant a fejükből az applikáció alapötlete. Két gimnáziumi osztálytársukat is meghívták az online találkozóra, hogy aztán megszülessen a FUSI App, amely végérvényesen más jelentést adhat a fusizás szónak.

„Egy startupoknak szóló versenyen indultunk, és meg is nyertük a legjobb ötlet díját – magyarázza Papp Kristóf, a FUSI App egyik ötletgazdája és tulajdonosa. – Fél évvel később aztán kaptunk egy tőkeinjekciót, melynek köszönhetően részmunkaidőben két fejlesztőt tudtunk alkalmazni. Egy grafikus ismerősünkkel találtuk ki a weboldal és az alkalmazás megjelenését, hogy a FUSI App még jobb felhasználóélményt nyújtson.”

A csapat kezdetben arra gondolt, hogy magánszemélyek is feltölthetnek hirdetéseket – például, ha segítség kell a kert körüli munkákban, vagy kipakolni a tárolót -, ám hamar jött a verseny, ahol egy tapasztalt mentorral dolgozhattak együtt. Ekkor kristályosodott ki, hogy helyesebb, ha csak a munkaadó cégek oldaláról közelítenek.

Img 7559

„Mivel a mi oldalunkon rugalmas, alkalmi munkákat kereshetnek a vállalkozókedvű munkavállalók, ezért nem az ismert, nagyforgalmú álláskereső portálok jelentenek számunkra konkurenciát, sokkal inkább a közösségi oldalak ilyen témájú csoportjai. A mi célunk, hogy a lehető legnagyobb mértékben digitális, személyre szabott és akár automatizált folyamatokat tudjunk biztosítani mind a két félnek. Eredetileg előfizetéses modellben képzeltük el a közvetítést, de ma már inkább a jutalékban gondolkodunk és csak a megvalósult együttműködések után számolnánk fel az adott százalékot. Jelenleg azonban mindkét formát élesben teszteljük a piacon, hogy kiderüljön, melyik működik jobban.”

Az első helyre kerültek

Január óta az applikáció teljeskörűen működik, így reményeik szerint könnyebb lesz munkáltatókat, illetve akár befektetőt találniuk.

„Mivel nem volt még növekvő ügyfélkörünk és bevételünk sem, nem lepődtem meg, hogy a Cápák nem csaptak le az ajánlatunkra. Viszont annak idején egy német ismerősöm azt mondta, hogy egy tévéműsornak óriási hírértéke van, így már ezért is érdemes volt belevágni. Bejött a számításunk, hiszen a legtöbbször a műsor alatt kerestek ránk. Jó lehetőségnek tartottam, és nem csalódtam, a Cápák között című üzleti showműsorban való szereplés egy nagyon pozitív tapasztalat volt. Balogh Petya ajánlotta, hogy egy év múlva, amikor már 1000 állás van a FUSI Appon, menjünk vissza. Meglátjuk, mit hoz a jövő… Az biztos, hogy egyelőre még többet kell beletennünk, mint amit hoz és akkor leszünk sikeresek, ha elérjük a kritikus tömeget. Illetve sok apró, de nagyon is fontos fejlesztés még előttünk áll. Jó lenne személyesebbé tenni a rendszert, például azok, akik már több munkára is sikeresen pályáztak, valamilyen módon előrébb kerülhetnének az ajánlási rendszerben, vagy ajándékot kaphatnának. De mivel nem főállásban fejlesztjük a FUSI Appot és egyelőre fizetést sem tudunk kivenni belőle, a tervek megvalósításához még időre van szükségünk. Viszont ott van az AppStore-ban és volt olyan nap, amikor business kategóriában az első helyen állt az applikációnk. Folyamatosan fejlesztjük, hogy minél jobb felhasználói élményt tudjunk nyújtani, illetve, hogy egyre több és több állás legyen elérhető. Reméljük, a most meglévő többezer felhasználó kitart mellettünk és sikerült megvalósítanunk Magyarország legmodernebb rugalmas munkakereső applikációját.”

Amennyiben Neked is van egy jó ötleted, itt tudsz jelentkezni a Cápák között következő évadába: Jelentkezz Te is az RTL-en futú Cápák között című üzleti showműsorba!

Verő Barbara, humánerőforrás szakértő néhány tippet adott azoknak, akik főállás mellett kezdenek vállalkozásba, vagy éppen annál a fázisnál tartanak, amikor az új tevékenység már sok energiát, időt igényelne, de még teljes fizetés nem nyerhető ki belőle.

Kkv 076 1080x610 Verob Hb Cikk
 1. Karrierváltásnál az egyik legfontosabb szempont, hogy mit engedhetsz meg magadnak anyagilag. Ha tele vagy hitellel, Te vagy a családfenntartó és nincs megtakarításod, érdemes addig a „tutiban” (főállásban, biztos munkahelyen) ülni, amíg nem keletkezik annyi tartalékod, hogy minimum 6 hónapig fenn tudd tartani az életszínvonaladat, ameddig nincs árbevételed a másik vállalkozásból.
 1. Úgy is áthidalható a probléma, hogy amennyiben a vállalkozáshoz csak az ötlet van meg, a főállás melletti időt a korai fázisú tőke bevonásra allokálja az alapító (angyalok, VC-k), amiből rövid ideig a csapat fizetése is finanszírozható, bár az szinte biztos, hogy az első szakaszban ez jó esetben is csak fele a piaci lehetőségeknek. Itt is érdemes azt végiggondolni, hogy ez belefér-e a vállalkozó költségvetésébe.
 2. Alternatív erőforrások bevonására is érdemes gondolni: sok, akár igen tapasztalt felsővezető is hajlandó pro bono segítséget nyújtani, ha van egy jó ügy. Itt érdemes kikérni a tanácsukat egy adott témában – ez a legrövidebb út az elköteleződésük megszerzéséhez.
 3. Vezetői szerep: amennyiben az alapító az ügyvezető is, arra kell figyelnie, hogy ne ragadjon bele a specialista szerepébe. Az ő felelőssége az erőforrások (humán és anyagi) biztosítása, ugyanakkor korai fázisban még biztosan neki is fel kell tűrnie az ingujjat. Amennyiben képes lesz nem többet, hanem másként (vezetőként) dolgozni, az alternatív erőforrások bevonásával elég sokáig lehet két szerepkört is vinni (stabil állás és vállalkozás indítása).
 4. A két szerep párhuzamos futtatásánál elengedhetetlen a többletmunka, de ez nem azt jelenti, hogy napi 16 órát kellene dolgozni. Érdemes ránézni, hogy mit lehet automatizálni, digitalizálni, jó gyakorlatokat máshonnan átvenni. Sokszor nem kérnek az alapítók segítséget, maguk akarják végigjárni az utat, azonban ez drasztikusan felgyorsítható lenne, ha időben vonnák be a megfelelő szakértelmet (akár a vezetői készségeik fejlesztésére is).

Szerző:
Ványik Dóra – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés / 5. Összes értékelés:

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.