A Cápák is nagyra tartották a vállalkozó házaspár ötletét: a fenntarthatóságot ötvözik a digitalizációval és az oktatással

Robokaland Gajdács Krisztián Gajdács Leszkó Georgina

Hogyan hozható össze egy tevékenységben a fenntarthatóság és a kütyük világa? A Békéscsabán működő családi vállalkozás, a RoboKaland megtalálta rá a választ: gyerekeknek és fiataloknak szóló foglalkozásaikon már kidobásra ítélt elektronikai eszközöket szerelnek szét és alakítanak újjá úgy, hogy hosszú távon használható eszközökhöz juthassanak. Nem mindennapi vállalkozási ötletükkel az RTL Klub Cápák között c. műsorában is szerepeltek, és elnyerték a Telekom Digitálisan Tettrekész díját. Hogy mi a RoboKaland alapgondolata, milyen gyakorlati hasznot tud felmutatni a vállalkozás, és milyen terveik vannak a jövőre nézve, arról az alapítókkal Gajdács Krisztiánnal és Gajdács-Leszkó Georginával beszélgettünk.

Gina pedagógus és andragógus végzettséget szerzett, az oktatásban nagy tapasztalata van, hiszen jelenleg is tanító egy békéscsabai általános iskolában. Krisztián eredeti foglalkozása hardver- és szoftverfejlesztő. Kettejük szakmája, érdeklődési területe adódik össze családi vállalkozásként indított projektjükben, amely a RoboKaland nevet viseli. Tényleg az egész család szívét-lelkét beleadja a vállalkozásba, mert még Krisztiánék 7 éves lánya, Gréti is fontos tagja a csapatnak: tesztel és együtt ötletel a szüleivel.

A RoboKaland ugyanis elsősorban a gyerekeknek szól: nekik szerveznek élményprogramokat, ahol már kidobásra ítélt elektronikai kütyükből barkácsolhatnak valami új, még működőképes dolgot. „Az a küldetésünk, hogy egy élhetőbb bolygót hagyjunk magunk után” – magyarázza Krisztián, mi is a RoboKaland alapgondolata. – „Azzal szembesültünk évekkel ezelőtt, hogy több millió tonna elektronikai hulladék keletkezik évente világszerte, és mivel ez a mennyiség lassan már egy kisebb bolygó méretének felel meg, ezzel valamit kezdeni kell.”  

2019-es indulásuktól a tavalyi év közepéig már 15 tonna elektronikai hulladékot sikerült újrahasznosítaniuk – ennyivel is kevesebb szennyezi a környezetet. De legalább ilyen fontos hozadéka a vállalkozásnak az is, hogy a gyerekeknek átadják a környezettudatos szemléletet, bevezetik őket az elektronikai eszközök, a digitalizáció világába. „Azt vettük észre, hogy a gyermekek nagyon nyitottak a technológiára, már 5-6 éves korukban érdeklődnek iránta, hihetetlen fantáziával és lelkesedéssel kísérleteznek, bütykölnek. Ezért is szerveztünk egy nyílt napot, ahol lehetőség volt elektronikai eszközöket szétszerelni, megjavítani, illetve azok alkatrészeiből új, hasznos eszközöket építeni. Mivel ez az esemény hatalmas sikerrel zárult, még lelkesebben, gőzerővel folytattuk álmaink megvalósítását, 100% önerőből. Mára már a legmodernebb felszerelésekkel és technológiákkal felszerelt műhelyünkben folytatjuk tevékenységeinket, ahol robotokat, okos kertet, mikroprocesszoros eszközöket, víztisztítót, ion hajtóművet is építhetnek a látogatók” – meséli Gina.

Nemcsak az általános iskolásokat célozzák meg programjaikkal, az idősebbek is találnak náluk hasznos elfoglaltságot. Például szoftver- és hardverfejlesztést tanulhatnak. De partneri kapcsolatot ápolnak több egyetemmel is, szakmai gyakorlatot biztosító helyszínként számíthatnak rájuk a felsőoktatásban. Már csak ezért is elengedhetetlen, hogy kövessék a digitális világ újdonságait, építsenek a digitális technológia alkalmazására. Krisztián azt mondja, hogy ők arra törekszenek, hogy a digitális világ és a természet egyensúlyát megteremtsék, és a fiatalokat arra ösztönzik, hogy praktikus, örök életre tervezett berendezéseket építsenek. Terveik között szerepel, hogy az online térben is hangsúlyosabban jelen legyenek, ami szintén digitális fejlesztéseket igényel.

A RoboKaland nemrég az RTL Klub Cápák között c. műsorában is bemutatkozási lehetőséget kapott: „Nagyon izgultunk, de imádtuk a forgatás minden másodpercét. Nálunk az a módszer vált be inkább, hogy kevesebbet beszéltünk, de sokat cselekedtünk. Fantasztikus csapatot ismerhettünk meg a stábban, őrült jó maga a műsor, és nagyon szerethetők a Cápák” – mesélik lelkesen tévés élményeiket Krisztiánék. Arra különösen büszkék, hogy a Cápák felajánlották nekik személyes elérhetőségeiket, és biztosították őket arról, hogy mindenben segítik és támogatják őket. „Nekünk ez mindennél fontosabb, mert megerősítettek minket abban, hogy jó úton haladunk. A legfontosabb tanácsuk talán az volt, hogy higgyünk még jobban abban, amit csinálunk, merjünk többet beszélni arról, amit teszünk” – idézi fel a tapasztalatokat a páros.

A RoboKaland további motivációt is kapott a műsorban, mivel elnyerték a Telekom Digitálisan Tettrekész díját is. Krisztián és Gina azért is örülnek különösen ennek, mert ez az első igazi elismerésük, eddig nem nyertek semmit, néhány hete még álmodni sem mertek volna hasonlóról. Mindemellett nagy megtiszteltetésnek érzik, és bíznak benne, hogy a díjjal járó lehetőségeket maximálisan ki tudják majd használni.

Merthogy tervekben nincs hiány, jól jön majd minden szakmai támogatás a jövőben a vállalkozás számára. Krisztián így összegzi az elképzeléseket: „A következő öt évre vonatkozó tervünkben szerepel az országot lefedő hálózatunk kiépítése, délutáni szakkörök és egyhetes táborok formájában. Ha ez sikerül, akkor már elképzelhetőnek tartjuk, hogy ne csak napközis tábort szervezhessünk, hanem olyat is, ahol folyamatosan együtt lehetünk a gyerekekkel. A tízéves tervünk ennél még messzebb megy, már a lehető legtöbb oktatási intézményben jelen szeretnénk lenni az általunk képviselt foglalkozásokkal.”

A tervek megvalósításához már most gyűjtik a partnereket, várják a csatlakozni szándékozó intézmények, pedagógusok, lelkes szülők, szakemberek jelentkezését weboldalukon, ahol pontosan felsorakoztatták, milyen témákban keresik az együttműködési lehetőségeket.

Krisztián és Gina, a RoboKaland megálmodóinak 5 tanácsa kezdő vállalkozók számára:

 1. Motivációt adhat egy jó mottó.

Ahogy egyik kedves barátunk mondani szokta: egy út van és az előre vezessen!  

2. Egy jó üzleti terv legyen a legelső lépés.

Átgondoltan, lépésről-lépésre kell kidolgozni az üzleti tervünket, mert abból sokat tanulhatunk és jó mankó lehet a következő időszakra.

3. Támaszkodjunk tapasztalt szakemberekre!

Ne féljünk tanácsot kérni más szakemberektől, illetve már befutott vállalkozóktól.

4. Érdemes más vállalkozói történetekből inspirációt nyerni.

Hasznos, ha sokat olvasunk, keresünk kimondottan startupokról szóló cikkeket, könyveket, azok is sokat segítenek megtalálni az utat ahhoz, hogy mit hogyan érdemes megvalósítanunk.

5. Egy percig sem szabad kételkedni saját magunkban.

A legfontosabb, hogy higgyünk abban, amit elterveztünk.

Ha lemaradtál róla, az adást vissza tudod nézni az RTL Moston.

Szerző:
Ganzler Orsolya – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 5 / 5. Összes értékelés: 6

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.