A digitális vállalkozó állatorvos lehengerelte a Cápákat

A barátai beszélték rá dr. Piller Pálmát, hogy jelentkezzen az RTL Cápák között c. showműsorába, mert ő maga tartott tőle, mivel idegenkedett a tévés szerepléstől. Az alapos és tudatos felkészülés meghozta gyümölcsét: Pálma mosolygósan, egy új befektetővel és szakmai mentorral távozhatott a műsorból, ráadásul a Telekom Digitálisan Tettrekész díját is elnyerte. Hogy milyen is igazából a digitális vállalkozása, a PetWiseCare, és mik voltak a Cápák közöttben szerzett tapasztalatai, arról mesél nekünk most Pálma.

Tanult hivatását, a felelős állattartás iránti elkötelezettségét és vállalkozószellemét hangolta össze dr. Piller Pálma, amikor még az Állatorvostudományi Egyetem hallgatójaként megálmodott egy új platformot. A PetWiseCare egy olyan szolgáltató oldal, ahol az elfoglalt állattartók megbízható állatszittereket találhatnak – utóbbiak pedig hirdethetik szolgáltatásaikat az oldalon. 

“A mi esetünkben az az innováció, ami a konkurenciánál nincs, hogy csak egy professzionális képzést követően lehet nálunk valakiből állatszitter. Csak ennek a képzésnek az elvégzése és a sikeres vizsga után regisztrálhatnak a jelentkezők az oldalunkon. Így tudjuk garantálni, hogy nálunk valóban biztos kezekben vannak a kiskedvencek” – emeli ki a vállalkozása egyediségét Pálma. 

‘Vigyáznál a kutyámra, amíg nyaralni megyek?’

Az egész azzal kezdődött, hogy még egyetemista korában gyakran kérték meg Pálmát a nyári szünetben ismerősök, hogy viselje gondját kisállataiknak. Mivel mindenki számára nagy megnyugvást jelentett, hogy abszolút szakértő kezekben tudhatja kedvencét, idővel szélesebb körben is ajánlották, hogy Pálma az ideális állatszitter: “Az is előfordult, hogy egy farmra költöztem, és ott két hétig gondját viseltem az állatoknak, amíg a gazdák nyaraltak.   Számukra is hatalmas segítség volt a szittelés, ugyanis ez előtt 15 évig nem voltak nyaralni, mert nem találtak hozzáértő, megbízható embert állataik mellé – meséli Pálma.

Elgondolkodtatta, hogy ez mennyire fontos tényező az állattartók számára, hogy olyan valaki vigyáz a kutyájukra vagy macskájukra, akinek nemcsak tapasztalata van a kisállatokkal, de biztos egészségügyi és elsősegélynyújtási tudással is rendelkezik. “Felismertem, hogy ehhez azonban nem kell állatorvosi egyetemet végezni, elég elsajátítani néhány fontos egészségügyi, és gyakorlati alapismeretet. Ezért kialakítottam egy online képzési programot, amely a vészhelyzetben megoldandó problémákra készíti fel a szittereket. Amivel a képzés digitális, saját tempóban végezhető, de átlagosan 2-3 hét a felkészülési idő, utána kell vizsgát tenni. A képzés moduljai között szerepel az elsősegélynyújtás, a betegápolás, a mérgezések, a táplálás, a viselkedés és a jogi kisokos is. A képzés díja 9000 forint, de az első munkavállaláskor visszakapja ezt az összeget az eredményesen vizsgázó szitter” – összegzi Pálma. 

Az egyetemi évek alatt már bebizonyosodott, hogy a PetWiseCare egy abszolút potenciállal rendelkező vállalkozás lehet – egy egyetemi programban Pálma ötlete bekerült a 100 legjobb közé. Ekkor kezdett el igazán komolyan foglalkozni a megvalósítással: piackutatást végzett, interjúkat készített. Gyorsan beigazolódott, hogy van igény a minőségi szolgáltatásra. Pálma először egyetemista csoporttársait vonta be szitterként, kiképezve őket, de idővel bővülni kezdett a jelentkezők köre. 

Ma már országosan kereshetnek szittert az állattartók kedvenceik mellé, olyan esetekre is, amikor időhiány miatt segítséget kell igénybe venniük, hogy valaki például állatorvoshoz vigye a kutyáját, és olyanokra is, amikor akár hetekig tartó távollét alatt kell gondoskodni egy macskáról. A leghosszabb szittelés eddig egyébként két hónapig tartott – a gazdi épp Ázsiában volt üzleti úton. Leggyakrabban kutyákra vigyáznak a szitterek, de cicák és nyuszik mellett előfordulnak papagájok és teknősök is olykor. A szitterek maguk jelölhetik meg, hogy milyen állat gondozását vállalják, így senkit sem érhet meglepetés. 

“Jelenleg egyszerre dolgozom részmunkaidőben egy klinikán állatorvosként, és startupperként vezetem a vállalkozásomat, mint ügyvezető. Tudatosan kerestem magam mellé egy agilis fejlesztőt, akit 2021 nyarán, egy startup eseményen ismertem meg, Bagladi Gábor személyében. Gábor kérdezett meg, hogy tudnánk-e együttműködni, majd a kezdeti partnerség után úgy döntöttünk, hogy még jobb, ha egyesítjük erőinket. Most már ketten visszük a céget: én a szakmai részért és az ügyvezetésért felelek, Gábor pedig a technológiáért” – vázolja Pálma, milyen is a PetWiseCare üzleti háttere. 

A Cápáktól nem is kell annyira félni, ha jól felkészülsz

A Cápák között c. műsorba azzal az elhatározással érkezett, hogy ha támogatást kap ötlete, a nemzetközi terjeszkedés is gyorsabban megvalósítható lesz. Utólag rendkívül hálás a barátainak, akik rábeszélték őt a szereplésre, Pálma ugyanis egyáltalán nem érezte úgy, hogy neki való terep lenne egy tévéműsor: “Nagyon ijesztő volt a gondolat, hogy egy ilyen szituációban kell bemutatkoznom, ki kellett lépjek a komfortzónámból. Most márt azt mondhatom, hogy nagyon jó élmény volt, pozitív visszajelzéseket kaptam, már csak ezért és a Cápáktól kapott tanácsokért megérte.”

Pálma úgy gondolja, hogy végül minden korábbi félelme ellenére azért sikerült jól a szereplése, mert alaposan felkészült: “Nem bíztam a véletlenre a dolgot, több hétig dolgoztam a pitchen, mentálisan is készültem, hogy a lehető legjobban kezelni tudjam a számomra szokatlan helyzetet. Egy önismereti útként éltem meg az egész forgatást, szereplést, és örülök, hogy belevágtam.” 

“A korábbi műsorokat elnézve arra számítottam, hogy a Cápák majd szétszednek, mindenbe belekérdeznek, tudtam, hogy nem lesz könnyű dolgom, de az alapos felkészülésnek és a határozottan megfogalmazott céloknak köszönhetően egyáltalán nem azt tapasztaltam, hogy a Cápák kötekedőek lennének. Külön meglepetésként ért, hogy elnyertem a Telekom Digitálisan Tettrekész díját, amit nagy megtiszteltetésnek tartok. Úgy érzem, ez is az üzletem validálását jelenti, hogy egy ilyen nagy cég elismerésben részesít” – számol be Pálma a műsorban őt ért kellemes meglepetésekről. 

Balogh Petya mentorként további lendületet adhat a nemzetközi terjeszkedéshez

A digitális tettrekészség kezdetektől fogva jellemzi Pálmát, mivel saját bevallása szerint mindig is digitális megoldásokban gondolkodott, amikor valamilyen vállakozási ötleten törte a fejét. Úgy véli, hogy az internet adta lehetőségeket megfelelően kiaknázva még sokkal nagyobb értéket lehet teremteni. A digitalizáció esetében a skálázhatóság miatt is fontos, mert így a világ bármely pontján bevezethető az általa kínált szolgáltatás, hogy összekapcsolja a gazdikat és a szittereket. Nem titkolt célja, hogy 2024-ben már külföldi piacra szeretne lépni a PetWiseCare-rel. 

Pálma vállalkozói bemutatkozása végül Balogh Petya tetszését nyerte el leginkább, ő szállt be a cégbe és lett egyben mentora: “Ez igazán álomszerű, hogy pont ő lett a befektetőm, mert Petyára eddig is példaképként tekintettem” – árulja el Pálma. Fiatal női vállalkozóként jól is jöhet egy tapasztalt mentor a háttérben, mert bár Pálma azt mondja, hogy konkrét hátrány ugyan nem érte amiatt, mert nőként vezet céget, de gyakran az az érzése, hogy csak azután veszik komolyan, ha kiderül, hogy állatorvosi végzettsége van. 

A kérdésre, hogy hol látja magát és vállalkozását 5 vagy 10 év múlva, Pálma nagyon határozott választ ad: “Addigra már globális céggé fog alakulni a PetWiseCare, így nemzetközi szinten tudunk majd minél több embernek segíteni és értéket teremteni a felelős állattartás terjesztésével. Akkorra biztosan fel kell adnom a klinikai munkámat, mert leköt majd a cégvezetés. Azt sem vetem el, hogy pár év múlva külföldön legyen a PetWiseCare bázisa.” 

Szerző:
Ganzler Orsolya – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.8 / 5. Összes értékelés: 10

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.