A műanyagmentes óceánok a Cápáknak is fontos cél

Közel másfél éve mutattuk be a Telekom Hello Biznisz oldalán a Rakun nevű céget, amelyet két lelkes, környezettudatos gondolkodású nő hozott létre. Azóta megéltek hullámhegyeket és völgyeket, az RTL Cápák között című üzleti showműsorában pedig nemcsak befektetőre találtak Balogh Levente személyében, hanem elnyerték a Magyar Telekom Digitálisan Tettrekész-díját is.

Pedig a Rakun, amely hulladékmentes csomagolással foglalkozik, nem a legszerencsésebb körülmények között indult, már ami a piaci környezetet illeti. A Covid-járvány sokadik hullámánál tartott az ország, az étteremtulajdonosoknak pedig a legkisebb gondjuk is nagyobb volt annál, hogy visszaváltható dobozokban szállíttassanak házhoz.

„Fél évig csak próbálkozásaink voltak – magyarázza dr. Horvátth Sarolta, a Rakun ötletgazdája és társtulajdonosa. – Aztán 2021 nyarán egyszer csak meglódultunk és egy év alatt eljutottunk a 80 partner étteremig.”

Pénz kell, hogy felneveljük a szerelemgyereket

Néhány szót azonban ejtsünk a kezdetekről. A Rakun tulajdonosai, dr. Horvátth Sarolta és Varga Judit egyetemistaként találkoztak 2009-ben, egy fenntarthatósági nyári táborban. Hamar ráébredtek, milyen hasonlóan látják a világot, és kisvártatva megalapították a Felelős Gasztrohős civil szervezetet.

„Ezt csináltuk 10 éven át, főállás és gyerekek mellett, majd jött a Rakun ötlete. A műanyag ételdobozokat, elmosható, acéldobozokkal váltjuk ki, amelyet a környezettudatos vendég kérhet a partner éttermekben, ha előfizet az applikáción. Így nem költ a műanyagdobozra, amely egy használat után a kukában végzi és a környezetet is szennyezi.”

A két lelkes anyuka egy kezdő honlapot készített, de hamar ráébredtek, hogy az interneten két szálon kell mozogniuk; egyrészt az éttermeket, másrészt a vendégeket is meg kell szólítaniuk. Ehhez pedig egy komolyabb honlapra és jól működő applikációra volt szükségük.

„Szembesültünk azzal, hogyha nincs meg a megfelelő mennyiségű tőke, akkor nem tudjuk felnevelni a szerelemgyereket. Egy angyalbefektető állt mellénk, neki köszönhetően valósulhatott meg ez a digitális ugrás. Az applikáció segítségével többek között nyomon tudjuk követni, merre vannak a dobozaink, illetve ezen keresztül kaphat egy kódot a megrendelő, amit a házhozszállításnál tud használni.”

„Vettünk egy nagy levegőt és belevágtunk”

A Rakun dobozaiba ma már az ország számos pontján kérhetjük elvitelre az ebédünket, vacsoránkat. Pécstől Szegedig, Kecskeméttől Győrig, csak néhány az elérhető városok közül. Az applikációval rákereshetünk, hogy a környékünkön hol vehetjük igénybe a szolgáltatást. Jelenleg közel 3300 felhasználó van, 500-an pedig elő is fizettek a Rakunnál.

„A férjem fejlesztő, így ő mondja meg, mi az, ami az ötleteink közül megvalósítható. Ahhoz azonban, hogy újabb fejlesztésre legyen lehetőségünk, befektetőre volt szükségünk. Tavaly már gondoltunk rá, hogy jelentkezünk az RTL Cápák között című üzleti showműsorába, de akkor még nem voltunk annyi étteremben jelen, így kicsit korainak éreztük. Most viszont vettünk egy nagy levegőt, és tettünk egy próbát. Arra jutottunk; ha nem is találunk befektetőt, akkor is egy értékes tapasztalat lesz, mert egy akkora közönség előtt pitch-elni, mint egy országos televíziós csatorna, nem mindennapi élmény számunkra. Azt azonban a legmerészebb álmainkban sem gondoltuk, hogy Balogh Levente befektet a Rakunba. 13 millió forintot kaptunk, 10 százalék részesedésért.”

Akinek annyira szívügye a cége, mint Sacinak és Juditnak, nem lehet könnyű tulajdonrészt adni belőle.

„Két éve, az angyalbefektetőnknek is részesedést tudtunk felajánlani a tőkeinjekcióért. Bevallom, akkor nehéz volt lemondani a cég egy részéről, de most már könnyebben ment.”

Miért éri meg a vendégnek és az étteremnek?

Azok számára, akik amúgy is környezettudatosan gondolkodnak, és igyekeznek minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni a Földön, egyértelmű választás lehet a Rakun. De miért éri meg azoknak, akiknek ez nem alapvetés vagy éppen az éttermeknek?

„Lehet, hogy a vendéglátósoknak egyszerűbb odaadni a műanyagdobozt, ami aztán a szemétbe kerül, de már sok olyan vállalkozó van szerencsére, aki nem így gondolkodik. Egyrészt sokaknak már ebben az üzletágban is fontos a környezetvédelem, másrészt jó marketingüzenete van, ha az étterem tulajdonosa igyekszik csökkenteni a hulladék mennyiségét. Arról nem is beszélve, hogy törzsvendégépítő és megtartó ereje van, ha egy ilyesfajta szemléletmód is tartozik az üzlethez.”

A Rakun dobozok ára a vásárlót terheli – ahogyan a műanyagtartók esetében is -, a dobozok elmosása, fertőtlenítése viszont az étterem dolgozóinak feladata. Egy Rakun doboz használata havi 500 forintba kerül a vendégnek, amiért cserébe korlátlan alkalommal kérheti ebbe az ételét bármelyik Rakun partner étteremben. Ezzel még spórolhat is, ha szembeállítjuk az eldobható dobozok árával, ami már 100-150 forint alkalmanként. Így évente akár többtízezer forintot is spórolhatunk.

Az alapanyagárak és a rezsiköltség növekedése újabb nehéz helyzet elé állította a Rakunt, hiszen a velük szerződésben álló éttermek 10 százaléka kénytelen volt lehúzni a rolót. Ennek ellenére pozitívan néznek a jövőbe és tele vannak tervekkel.

„Decemberre szeretnénk megduplázni a partner éttermek számát, és 2-3 állandó munkatársat is foglalkoztatnánk. A jelenlegi modell leginkább Magyarországon állja meg a helyét, de nem kizárt, hogy idővel külföldre is terjeszkednénk. Leginkább Románia és Szlovákia lehet a célországok között.”

Mit tanulhatunk Sacitól és Judittól?
 • Ne féljünk elfogadni a segítséget! Bár nehéznek tűnhet először mást az ötletünk közelébe engedni, a fejlődés kulcsa lehet egy jókor érkező tőkeinjekció.
 • Bár kezdetben elég lehet egy ingyenes weboldal elkészítése, a megfelelő ügyfélélményhez idővel áldozni kell egy szakember munkájára.
 • Ha olyan vállalkozásba kezdünk, ami igazán a szenvedélyünk, sokszor a legnagyobb akadályok sem tűnnek legyőzhetetlennek!

Szerző:
Ványik Dóra – Telekom Hello Biznisz szerkezstőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés / 5. Összes értékelés:

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.