10 gyakorlati tipp a hatékony távoktatáshoz

Távoktatás

A jelenlegi járványhelyzet komoly feladat elé állít szinte minden kis- és középvállalkozást. Ez alól természetesen a nyelviskolák és magántanárok sem jelentenek kivételt. Habár sokan éltek korábban is a távoktatás lehetőségével, azonban a legtöbbeknek egyik napról a másikra kellett elszakadni a tanítás évtizedek óta megszokott eszközeitől és digitális platformra helyezni óráikat.

Sokakat ez a váltás felkészületlenül ért. A hatékony távoktatás ugyanis nem csak megfelelő eszközöket, de megfelelő hozzáállást és új látásmódot is igényel.

Ha te sem tudod, hogyan vágj neki a feladatnak, ne aggódj, mi segítünk! Megmutatjuk azt, hogyan viheted te is eddigi offline óráidat gyorsan és hatékonyan digitális felületre!

1.Tekints a távoktatásra lehetőségként

Az online tanítás sokak számára riasztó lehet, hiszen rengeteg új eszköz és friss megoldás használatát követeli. Nem szabad azonban megijedned tőle. Egyrészről azért sem, mert a nyelvtanítás szempontjából sok helyen régóta működő folyamatnak számít. Rengeteg magántanár és nyelviskola tart ugyanis online tanfolyamokat világszerte, tanulóik nagy része a kurzusok után képes arra, hogy hatékonyan tegyen vizsgát az adott nyelvből.

Másrészről pedig azért sem aggasztó a helyzet, mert néhány ésszerű megoldással a folyamat lényegesen gyorsabbá tehető. Érdemes tehát úgy tekintened a távoktatásra, mint egy lehetőségre, mely megannyi új dologra nyitja meg a kaput előtted és diákjaid előtt!

Vegyünk példának egy átlagos nyelvórát. Tanárként online felületeken nem csak a szokásos, csoportos órák megtartására nyílik ezután lehetőséged. A különböző platformokon rengeteg hasznos, multimédiás anyagot is megoszthatsz tanítványaiddal.

Ezek nem csak a te munkádat, hanem az ő gyorsabb fejlődésüket is elősegítik, és a közösen meghatározott célok mellett pozitív hatással lehetnek a tanulás menetére.

2. Használj megbízható szoftvereket

Személyes megjelenés hiányában a távoktatás legfontosabb eszköze az a platform, melyen kurzusaidat levezényelheted. Ez szolgál virtuális tanteremként, itt bonyolíthatod le azokat az órákat, melyeket korábban otthonra szerveztél tanulóiddal.

Attól függően azonban, hogy magán- vagy csoportos órákat tartasz, olyan felületre lesz szükséged, ami kielégíti az igényeidet. Ha a tanulókkal egyenként foglalkozol, elég a face-to-face videochat, de ha csoportos órákat is tartasz, akkor már konferenciabeszélgetésre lesz szükség.

Éppen ezért fontos, hogy a rengeteg lehetőség közül olyan mellett dönts, melynek biztosítja számodra a megfelelő résztvevőszámot, és használata során a legkevesebb technikai hibával kell számolnod.

Ami minden körülmények közt stabilan működik, és a videókonferencia lehetősége mellett a szöveges üzenetek fogadását is lehetővé teszi.

Az online videokonferencia egyik legnépszerűbb eszköze a Skype, melyet sokan egyszerűsége és általános funkciói miatt kedvelnek. A legtöbben azonban most a Zoom-ra voksolnak. A program ugyanis számos külső szolgáltatással képes együttműködni, és a koronavírus-járványra való tekintettel jelenleg ingyenesen használható. A Zoom-nál azonban érdemes figyelembe venni az adatvédelmi kockázatokat.

De jó megoldás lehet például a Discord is, mely a szöveges üzenetek mellett a hanggal történő, csoportos csevegést is lehetővé teszi.

Nem feltétlenül kell persze egy adott applikációhoz ragaszkodnod. Ha egy új platform, vagy szolgáltatás hatékonyabbnak bizonyul, menet közben is érdemes lehet váltani.

A megfelelő szoftver kiválasztása attól is függ, diákjaid lehetőségei mit engednek meg. Azonban rengeteg az ingyenes, könnyen kezelhető program, mely akár egy okostelefonról is használható, így érdemes kísérletezni és megtalálni a hatékony távoktatásra leginkább alkalmas opciót.

3. A tananyag megosztásának legjobb módjai

A digitális oktatást úgy is felfoghatod, mint egy hatalmas lehetőséget tanári kelléktárad bővítésére. Rengeteg olyan online felület áll rendelkezésre, ahol tanulóiddal hasznos anyagokat, jegyzeteket, videókat, vagy az órákhoz kötődő linkeket oszthatsz meg.

A szöveges dokumentumok, jegyzetek és táblázatok kezelésére és a közös munkára kiváló lehetőséget kínál az ingyenesen használható Google Drive, az órák anyagát pedig látványos prezentációban a Prezi felületén is megszerkesztheted.

Ez segít a tanulóknak abban, hogy személyes kontaktus hiányában is jobban megragadjon bennük a tananyag, és a tanulás során könnyebb legyen visszaidézniük az online órákon elhangzott, fontos tudnivalókat.

Az olyan megoldások, mint a Wakelet.com pedig lehetővé teszik, hogy egy adott témához rengeteg hasznos könyvjelzőt összegyűjthess és azokat a tanulók rendelkezésére bocsájthasd.

4. Gondold újra az órák struktúráját

Annak érdekében, hogy a távoli kapcsolattartás gördülékenyen működjön, természetesen nem csak a megfelelő eszközök megválasztására lesz szükséged. Érdemes a hagyományos órák menetét némileg átgondolnod és a körülményekhez mérten újratervezned.

Mivel nincs személyes jelenlét, emiatt minden oktatási alkalmat a használt eszközökhöz kell igazítanod.

Ez némileg korlátozza a lehetőségeid, más szempontból azonban jóval nagyobb kreativitásnak és hatékonyságnak adhat teret!

Próbáld meg minél hatékonyabban szétválasztani az elméleti és gyakorlati tananyagot. Ez nem csak a te munkádat teheti könnyebbé, de a tanulóknak is gördülékenyebben mehet a tananyag befogadása és a következő alkalomra való felkészülés.

5. Tisztázd az elvárásokat

A felkészülés és a megfelelő elszántság persze nem csak a te oldaladról lényeges. Fontos, hogy az ügyfeleiddel a távoktatás megkezdése előtt tisztázd azokat az elvárásokat, melyek a tananyag elsajátításához szükségesek. Így az elvárások mindkét oldalról transzparensek lesznek és az együttműködés is gördülékenyebb lesz.

6. Kommunikáld a menetrendet

A folyamatos kommunikáció kiemelten nagy jelentőséggel bír, segítségével ugyanis elkerülhetők a félreértések és a technikai problémák. Ha tanulóiddal jól együtt tudsz működni, akkor a magán és csoportos órák lebonyolítása sem kell, hogy nagyobb problémát jelentsen, mintha a tervezett anyagot otthon, vagy egy tanteremben magyaráznád el nekik! Mindig előre fektesd le, hogy a tanulók mit várhatnak az egyes órákon, így ők is jobban tudnak tervezni.

7. Egyszerűsítsd, ami egyszerűsíthető

A távoktatás egyik legnagyobb nehézségét a komplikáltabb folyamatok újragondolása, átstrukturálása jelenti. Fontos azonban, hogy a tudásanyagot a lehető legegyszerűbb és egyben legérdekesebb módon próbáld meg átadni tanulóidnak a képernyőn keresztül.

Koncentrálj tehát kizárólag azokra a dolgokra, amik valóban lényegesek!

Csupaszítsd le az oktatás menetét annyira, amennyire csak lehet, és a felesleges dolgok helyett kösd le a tanulók figyelmét a korábban már említett érdekes, multimédiás segédanyagokkal.

8. Használj teszteket a megszerzett tudás felméréséhez

Az online megoldások a tananyag kikérdezése szempontjából némileg megnehezítik a feladatodat. Nem igazán van lehetőség az óra eleji, kötetlenebb beszélgetésre, nehezebben megy a korábban tanult dolgok felfrissítése.

Nem kell azonban aggódnod, hiszen a tudás felmérésére a digitális megoldások sokkal több lehetőséget kínálnak a beszélgetésnél.

A különböző online űrlapok és tesztek kiválóan helyettesítik az aktív bekapcsolódást igénylő órai feladatokat, az óra előtti teszteket, vagy akár egy több hetes kurzus esetén a megszerzett tudás felmérését, ellenőrzését is.

Az olyan applikációk segítségével, mint a Kahoot vagy a Redmenta gyors, pörgős teszteket, vagy összetett feladatlapokat is készíthetsz tanulóid számára. A legtöbb ilyen megoldás pedig nem csak a tanult dolgok felfrissítésében, de a válaszok kiértékelésében is hasznos segítőtársad lesz, így te és diákjaid is jobban tudtok azokra a dolgokra koncentrálni a jövőben, amik több idő- és energiabefektetést igényelnek a haladás érdekében.

9. Fektess nagyobb hangsúlyt a kommunikációra

Fentebb már említettük, hogy a legjobb távoktatási megoldások felfedezésében mennyire fontos a tanárok és tanítványaik közti kommunikáció. A hatékony oktatás érdekében legalább ekkora szerepe van annak is, hogy az órák során folyamatosan tartsuk a kapcsolatot a tanulókkal, interakcióra, kommunikációra ösztönözzük őket.

Sokan a távolságnak köszönhetően ugyanis nehezebben tudnak bekapcsolódni az óra menetébe, nem feltétlenül mernek kérdezni, vagy észrevételeiket, tudásukat hozzátenni a virtuális tanórához.

Éppen ezért fontos, hogy a diákokat amennyire csak lehet, aktív és hasznos kommunikációra ösztönözd!

10. Légy kreatív

Végeredményben rengeteg múlik azon, mennyire tudod érdekessé és tartalmassá tenni az óráidat személyes jelenlét nélkül. Az új oktatási megoldások rendkívül sok lehetőséget rejtenek magukban, melyeket megfelelő kreativitással nem csak diákjaid, de saját magad hasznára is fordíthatsz!

Minél innovatívabban állsz a jelenlegi helyzethez, annál nagyobb az esély ara, hogy valami igazán jót tudsz kihozni belőle végeredményként. Így a távoktatás nemhogy hátráltatná, hanem elősegíti majd munkád gyümölcsének beérését!

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 3.8 / 5. Összes értékelés: 4

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.