10 évesen kezdett el programozni, de 14 évesen abbahagyta, mert elkezdte jobban érdekelni az üzleti világ

Olvasási idő 8 perc
Gáll-Szöllösi 1080x610

A Hajdúszoboszlón élő Gáll-Szőllősi Rajmund nem sokat várt, hogy beindíthassa az első bizniszét. Alig 14 évesen már belevágott, jelenleg 16 évesen pedig már a harmadik vállalkozásán dolgozik. A buli, a foci vagy a fesztiválok helyett marketinggel és cégépítéssel tölti az idejét, és az eredményei azt bizonyítják, hogy fiatal kora ellenére valamit nagyon jól csinál. Rajmund mesélt nekünk arról, hogy mi az ami hajtja és hogyan kezdte el az iskolapadban ülve megvalósítani az álmait.

A legelső céged egy kriptós cég volt. Hogy jött az ötlet, hogy egyáltalán belevágj egy vállalkozásba ilyen fiatalon ahelyett, hogy ültél volna a PlayStatiton vagy a Youtube előtt, mint a kortársaid jórésze?

14 éves koromban rátaláltam egy lehetőségre és fantáziát láttam benne. Olyan nagy teljesítményű gépeket raktam össze, amelyek kriptovalutát voltak képesek „bányászni”, vagyis hitelesíteni bizonyos tranzakciókat, amelyért cserébe a gép tulajdonosa tranzakciós díjat tudott zsebre rakni. Később kiderült, egy barátom is ezzel foglalkozik. Akkor jött az ötlet, hogy csinálhatnánk egy céget közösen. Ez lett a MinTec Kriptobányászat Bt, később MinTec Hungary Kft. Az első 5 hónap alatt körülbelül 25-30 milliós forgalmat értünk el, de mindet vissza is forgattuk a cégbe: irodát béreltünk, berendezéseket vettünk, raktárkészletet bővítettünk, vásároltunk új gépeket, új alkatrészeket.

Felnőtt segített neked a cégalapításban és a munkában?

Nem volt rá szükség. Viszont édesapám vállalkozó, valószínűleg tőle örököltem a vállalkozói vénát. Ő sem értette egyébként a legelején, hogy mi az amivel foglalkozom, de utólag Ő is meglátta benne a lehetőséget.

Hogyan indultál el? Honnan volt a kezdő tőkéd? 

Volt egy elektromos rollerem, azt adtam el. Vettem belőle használt számítógépes alkatrészeket, és abból csináltam meg az első gépet. Összeraktam ezt követően körülbelül 10-15 ugyanilyet. Ekkor még nem volt cég, magánszemélyként árultam őket. Emlékszem, volt hogy a szobámban ment egyszerre 4-5 gép. Le is verték párszor a biztosítékot, ráadásul az általuk termelt hő miatt 35-40 fok volt.

Amiket összeraktál, mindegyiket sikerült eladni?

Mindegyiket, aha! Szerencsém volt, szinte egyből elvitték őket.

Mennyi idő alatt jött vissza a roller ára?

Egyből, az első után! 180-200 ezer Ft körüli összeget fektettem az első gépbe, amit sikerült eladni 410.000-ért. Ezt követően kezdtem el skálázni az egész dolgot, vagyis már két gépet raktam össze, és azokat is 400.000 forint körüli áron adtam el. Többnyire a Jófogáson, vagy egy számítástechnikai portálon, a Hardveraprón, és a Facebookon, a Market Place-en hirdettem meg őket.


Honnan volt a tudásod, hogy összerakj ilyen „bányász” gépeket?

Alapból nagyon szerettem számítógépekkel foglalkozni, de programoztam is kb. 4 évig. Volt egy magántanárom, egy egyetemi oktató. Sokszor olyan feladatokat oldottunk meg, amik egyetemi szintűek voltak. 10 évesen kezdtem el programozni, de tizennégy évesen abbahagytam, mert elkezdett jobban érdekelni az üzleti világ.

Említetted, hogy apukád vállalkozó. Mit tanultál tőle?

Ő részben biztonságtechnikai, járműkövetési rendszerek fejlesztésével foglalkozik, egy szoftverfejlesztő és gyártó cégnek az ügyvezetője és tulajdonosa Debrecenben.  Mindig láttam, hogy mivel foglalkoznak, milyen üzletet csinálnak éppen. Megmutatta nekem a lehetőségeket is, együtt kerestük azt az irányt, ami engem érdekelhet, és így találtam meg a programozói szakmát. Az üzlet pedig alapból megfogott, mivel mindig is szerettem a kihívásokat. Anyukám is rengeteget segített egyébként, ő leginkább lelkileg támogatott és mindig biztatott.

Hogyan zajlott a munka a kriptós cégben? Mikor volt rá egyáltalán időd a suli és a tanulás mellett?

Mi ezt a vállalkozást szinte 0-24-ben csináltuk, alig aludtunk. Andris, az üzlettársam egyetemre, én pedig gimnáziumba jártam, és 6-7 órakor keltem. Őszinte leszek: igazából sokszor nem a tananyagra figyeltem az órákon, mert nem igazán érdekelt, inkább kerestem az üzleti lehetőségeket. Potenciális ügyfeleknek írtunk, posztokat csináltunk, tartottuk ügyfeleinkkel a kapcsolatot, meg ilyenek. Sokszor szóltak is, hogy tegyem el a telefont, bár nem tudták igazából, hogy mit csinálok. Amikor suli után hazaértem úgy fél 2 körül akkor ebédeltem, volt egy félórás pihenő, és 3 órakor neki álltunk dolgozni. A munka nagy része nem az volt, hogy össze kellett rakni a gépeket, hanem, hogy az ügyfeleket meggyőzzük, hogy megéri 2-3 millió forintot befektetniük.  Elég nehéz volt ilyen fiatalon elérni, hogy megbízzanak bennünk. Körülbelül este 8-fél 9-ig dolgoztunk, majd volt még egy pihenő. És utána kezdődött a második műszak kb. este 10 órától, egészen hajnali 2-3-4-ig. Nem mondom hogy egészséges életet éltünk…

 Miért kellett még éjszaka is dolgoznotok?

Olyan sok volt a munka, hogy akkor volt csak rá időnk. Igazából tényleg egész nap ezzel foglalkoztunk, a kínai beszerzéstől kezdve a Facebook, Instagram posztokig, gyártási hirdetésektől, a könyvelőnek ilyen-olyan számla küldésekig mindennel. Excel-táblázatokat raktunk össze, TikTok videókat, árajánlatokat készítettünk, hogy meggyőzzük az ügyfelet, hogy komoly cég vagyunk.

A sulival eközben mi volt a helyzet?

Nem azt mondom, hogy ötös, meg négyes voltam, de mondjuk volt egy jó 3-as átlagom.

Továbbtanuláson gondolkodtál már? Hogyan tudnád összeegyeztetni ezt a kettőt?

Nagyon szeretnék egyetemre menni, de ez a vállalkozás a prioritási sorrendben az első helyen van nálam. Most azon vacillálok, hogy melyik irányba is mennék el szívesen, vagy az üzleti irányban képzelem el a tanulmányaimat, vagy műszaki irányban.

Hogyan tudnál időt szakítani a felkészülésre?

Hogy több időm legyen tanulni, és készülni a felvételire, próbálok most minden folyamatot automatizálni. Olyan cégekkel dolgozom együtt, amelyek leveszik a terhet a vállamról, és professzionálisabb módon elvégzik a kiszervezett feladatot.


Az év honlapja versenyen nyertél egy díjat is…

Igen! Volt korábban egy olyan tevékenységem is, hogy egyedi weboldalakat készítettem és ennek a weboldala nyert díjat. 

Ezt Debrecenben vettem át egy cégnél, mert a covid miatt nem volt megtartva a díjátadó. A cégnél a díj mellé rögtön ajánlottak egy gyakornoki állást is. Azt mondták, hogy mindenképpen folytassam, amit csinálok, mert szerintük van benne fantázia.

Most viszont a fő tevékenységed már az innovatív pénztárcákat forgalmazó MONTEEN-hoz kötődik. Hogyan kezdted ezt és mi volt a motivációd, hogy megcsináld?

Egy nyári európai körutazás során figyeltem fel egy problémára: Olaszországban egy tucat adathalász és tolvaj próbálja ellopni a gyanútlan emberek adatait és pénzét a bankkártyákban található chipek leolvasásával. Elég hozzá egy 10 000 Ft-os POS terminál. Az átlagos bőr pénztárcákban, vagy kártyatartókban pedig nincs NFC védelem. Ez a probléma szinte mindenhol jelen van a világban, még Magyarországon is. Ráadásul mindenkit érint, aki bankkártyát hord magával. A technológia mellett pedig fontos szempont volt számomra a pénztárca dizájnja, kialakítása is, mert nem jöttek be a régi típusú bőr vagy más anyagból készült darabok. Elkezdtem keresgélni különféle termékeket, technológiákat, amik megoldhatják ezt a problémát. Megtetszett egy dizájn, ami egy vékony, kompakt darab, ráadásul RFID blokkoló technológiával van ellátva, így lopásbiztos, könnyű és tartós szálcsiszolt alumíniumból, illetve carbonból készült. Kerestem olyan gyártókat, akik ezeket a termékeket le tudják gyártani, majd össze tudják szerelni prémium minőségben. Rengeteg gyártóval beszéltem a világ minden pontjáról, kértem teszt termékeket is. Így találtam meg a jelenlegi beszállítómat is. Kb. fél évig tartott velük az egyeztetés, míg megállapodtunk a végleges formatervekben. Most készül egy új dizájn is, ami nem csak kompakt, és RFID biztos, de Apple Airtag nyomkövető is lesz benne. Ha ott hagyod valahol a pénztárcád, vagy ellopják, és pár méterre eltávolodik tőled, akkor riaszt, és GPS jel alapján meg is tudod keresni.

Mindent egyedül csináltál?

Igen, teljesen! Amint készen volt a weboldal, elkezdtem kialakítani, hogy pontosan milyen ütemterv alapján kezdjem el a marketing stratégiát. A Facebook-ot próbáltam először, de nem volt hatékony, nagyon-nagyon rosszul hozta a konverziókat. Az nagyon szörnyű volt! Elkezdtem inkább a Tiktokon hirdetni, mert tudtam, hogy az jobb lesz értékesítési szempontból, a fiatalabb generáció ugyanis ott van általában. A Facebook-ot és Instagram-ot tehát egy ideig szüneteltettem, de miután a TikTok-on beállt egy fix és jól működő hirdetés, újra próbáltam. A tanulság az, hogy a teszt időszakra időt, energiát, és nem utolsó sorban pénzt is kell szánni, hiszen csak akkor tudod belőni a pontos célközönséged, illetve hogy milyen kreatív tartalmakat kell készíteni.

Mi volt az első lépés a Tik-tok-on?

Elkezdtem gyártani a videókat, persze eleinte nagyon-nagyon rossz minőségben. Úgy voltam vele, hogy le is törlöm majd, de végül nem töröltem le. Rájöttem, hogy igazából a kreatívon múlik minden, vagyis hogy milyen a tartalom. Eleinte nem akartam benne lenni a videókban, soha nem szerettem a kamera előtt lenni, de Apa mondta, hogy aki nem adja az arcát a bizniszéhez, az nem vehető komolyan. És ebben teljesen igaza volt!

A konkurenciával mi a helyzet?

Hébe-hóba van egy, két – általam komolytalannak ítélt – projekt. Persze nem kell őket lebecsülni, de nincsenek ott a TikTok-on és más Social Media felületen sem, így nem gondolom őket erős konkurenciának!

Tizehat éves vagy. Nem érzed azt, hogy az üzlet miatt kimaradsz valamiből?

Volt egy ilyen érzésem, de aztán rájöttem, hogy engem egyáltalán nem érdekel a bulizás. Sokkal szívesebben töltöm az időmet olyan emberekkel, akiktől tanulhatok, ezáltal fejlődhetek.

Szabadidőd? Van ilyen?

Igen, mivel mindenképpen ki kell valahogy kapcsolódni! Nem akarom, hogy elteljen két-három év és kiégjek. Hobbi szinten kosarazok, így jó esetben egy héten kétszer-háromszor kimegyek játszani kb. két órát. De utána jövök vissza és csinálom tovább.

6 tipp hasonlóan fiatal vállalkozóknak Rajmund-tól:
 • Találj mentorokat! Keresd azokat az embereket, akik már sikeresek a területeden, és tanulj tőlük! Ők segíthetnek elkerülni a tipikus hibákat és buktatókat, amelyekkel szembesülhetsz az indulás során.
 • Készíts üzleti tervet! Az üzleti terv a vállalkozásod alapja. Részletesen tervezd meg a céljaidat, a termékedet/szolgáltatásodat, szánj időt a piackutatásra, a versenytársak elemzésére és a pénzügyi tervek kidolgozására.
 • Fejleszd a kommunikációs képességeidet! A jó kommunikáció kulcsfontosságú a vállalkozásban. Tanulj meg hatékonyan tárgyalni, inspirálni és befolyásolni másokat.
 • Csináld éjjel-nappal! Egy vállalkozás beindítása nem csak egy egyszerű 9-től 5-ig tartó munka lesz.
 • Értékeld az ügyfeleidet! Az elégedett ügyfelek hűségesek és ajánlásokkal segíthetnek a vállalkozásod növekedésében. Ügyelj arra, hogy mindig első osztályú ügyfélszolgálatot nyújts és figyeld a visszajelzéseiket.
 • Ne add fel! A vállalkozói út tele van kihívásokkal és nehézségekkel. Ne hagyd, hogy a kudarcok eltántorítsanak. Maradj kitartó és tanulj minden tapasztalatból!

Szerző:
Mekis Csilla – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.7 / 5. Összes értékelés: 23

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

   Értesítések engedélyezése OK Köszönöm, nem kérem