Holnapra egy honlap? – Hogyan legyen könnyen és gyorsan weboldalunk

Nincs vállalkozás honlap nélkül. Ahhoz, hogy sikeres céget működtessünk, még a digitális világtól látszólag távol eső üzleteknek is jól jön az internetes jelenlét. A honlap elkészítése pedig egyszerűbb, mint gondolnád, pénztárcától függően választhatsz a nyílt forráskódot használó weblapkészítő szolgáltató honlapokból, vagy megbízhatsz egy profi céget is az elkészítéssel. Lássuk a feladatot lépésről lépésre!

Érdemes összeírni egy vázlatban, mire is szeretnéd használni a honlapot. Egy jó weboldal célja a tájékoztatás cégedről, szolgáltatásodhoz vagy termékeidhez kötődő tartalom biztosítása, webshop felület, interaktív tájékoztatás, ügyfélszolgálat, esetleg játékok, blogok működtetése. Gondold át, mik lesznek azok a nélkülözhetetlen funkciók, amikkel a weboldal elindulhat, és utána vesd bele magad a megvalósításba.

Kell egy jó név!

Egy könnyen megjegyezhető, cégünkre utaló webcím már fél siker. Ez az úgynevezett domain név, melyhez internetes oldalt és céges levelezést is kapcsolhatsz a későbbiekben. Ha kitaláltad a nevet, ellenőrizni kell, hogy nem használja-e valaki más. A Telekom oldalán is tájékozódhatsz erről:

Érdemes több domain nevet is regisztrálnod, egyrészt, hogy ne használhassa fel azt más – például a konkurencia – másrészt, hogy a vevők könnyebben megtalálják a cégedet. A domain név regisztráció abban is meggátol másokat, hogy felhasználják a fantázianevet, amit magunknak álmodtunk meg, még akkor is, ha a cégünk egyelőre nincs bejegyezve ezen a néven. A legnagyobb magyar domain- és tárhelyszolgáltatók: Magyar hosting, Host Gator, Maxer HU és a DottRoll.

Szeretnéd online értékesíteni termékeidet? Tanácsok induló webshopokhoz:

Tárhely? Rendben…

A domain nevet regisztráló cég általában foglalkozik tárhely biztosításával is. Tárhelyre azért van szükségünk, hogy a honlap működjön is: egy bizonyos távoli szerver őrzi adatainkat, és összeköti azokat az internettel. Először érdemes a legkisebb tárhellyel kezdeni, vagy kikérni honlapunk készítőjének a tanácsát. Általánosan igaz: minél több funkciója van egy honlapnak, annál nagyobb tárhelyre van szükségünk. A növekedés főleg a tervezett médiaanyagok méretétől függ, hogy mennyi fotó és videó fog felkerülni a weboldalra.

Indulásnak egy 2 GB-os csomaggal az első 1-2 évben vígan el tud lenni az ember, akár blogot vezet, akár egyéb üzleti oldal. Rendszeres biztonsági mentés javasolt az oldalról, ami szintét felületet igényel, ezt érdemes még megfelelően és automatizáltan beállítani a honlap létrehozásakor. A feltöltött videók és hosszú hanganyagok fel tudják falni a tárhelyet, ezeket érdemes más, bevált felületekre feltölteni (Youtube, Soundcloud, Spotify), és csak behivatkozni az oldalra. A tárhely biztosításért bizonyos időközönként fizetni kell, szolgáltatótól függően bármikor válthatunk nagyobb vagy kisebb tárhelyre is. A Telekomnál választhatsz olyan csomagot, ami egyaránt tartalmazza a domain regisztrációt, a tárhelyet, és még a céges levelezés tárhelyét is, amire szintén szükséged lehet.

A weblap elkészítése

Ha megtaláltad álmaid holnapnevét és a tárhely is rendelkezésedre áll, akkor indulhat a weblap elkészítése! Ehhez először el kell döntened, hogy magad szeretnél varázsolni, vagy inkább másokra bíznád a megvalósítást. Ha van némi technikai érzéked, akkor választanod kell egy olyan weblapkészítő internetes szolgáltatót, aki már kész sablonokkal vár, és nyílt forráskódú panelekből össze tudod rakni a honlapot. Ilyen például a WordPress, a Wix, vagy éppenséggel a Site 123.

Ezek a weblapkészítők segítenek összekötni a weboldallal a domain nevet és a tárhelyet, de ebben a szolgáltatód is tud segítséget nyújtani. A weblapkészítőkön választható sablonok megadják a honlapod kinézetét, könnyedén egyedire szabhatod azt, aloldalakat alakíthatsz ki. Számos kiegészítő panel közül is választhatsz. Az interneten vannak ingyenes lehetőségek, de van, amiért fizetni kell. Egyes esetekben a weblapkészítő reklámokat helyezhet el a weboldaladon

Ha lesz honlapod, a Google Analytics használatával sokat megtudhatsz vásárlóidról. És még sok minden másban is segítségedre lehet:

Ha szakemberre van szükséged

Rengeteg mester várja, hogy honlapot készítsen neked. Viszont el kell döntened, mekkora anyagi kereted van weboldal-fejlesztésre, ugyanis a határ a csillagos ég. A legolcsóbbak a honlapkészítő weboldalakat jól ismerő szakemberek, akik megkímélnek attól a munkától, hogy saját magad ismerd meg a wordpress-féle website építő lehetőségeket. Ők profin összeraknak neked egy alap weboldalt, amit aztán az ő segítségükkel és a wordpress segítségével továbbfejleszthetsz, ha eljön az ideje.

Ha teljesen egyedi munkát szeretnél, jóval nagyobb költséggel kell számolnod, cserébe minden további terhet levesznek a válladról: honlapod funkcióit bővítheted látványos, egyedi megoldásokkal, animációkkal. A munka során együtt dolgozik egy grafikus és egy programozó, akik egyénre szabott weboldalt készítenek neked, és mobiltelefonra is optimalizálják azt.

Ha 2020 nem győzött meg, szakértőinknek biztos sikerül: az online jelenlét nélkülözhetetlenségéről ebben a cikkben is olvashatsz.

Ismerkedés az admin felülettel

Ha egyszer készen áll a honlapod, meg kell ismerkedned a saját admin felületeddel, hogy új tartalmakkal, információkkal lásd el, amikor céges tevékenységed azt megkívánja. Szükséged lesz egy jó szövegíróra, vagy magadnak kell legyártanod a szöveges tartalmakat. A képeid is alig várják, hogy kikerüljenek a világhálóra. Ez már csak a kreatív része: honlapot szerkeszteni igazán jó elfoglaltság, és segíteni fog, hogy ügyfeleid mindig friss infókat szerezzenek cégedről. Ez segíthet, hogy még jobban megszeressenek, lehet egy újabb értékesítési felület is, csak rajtad áll, mennyire tudod kiaknázni a digitális világban rejlő lehetőségeket!

Szerző:
Sin Bettina – Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.7 / 5. Összes értékelés: 3

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

   Értesítések engedélyezése OK Köszönöm, nem kérem