Egy közösségi szerelde, hatalmas közösségépítő hatással – a Repair Café sztorija

Névtelen Terv 2024 05 14t205800.342

Közhasznú civil szervezetként alakultak 22 évvel ezelőtt, alaptevékenységük pedig az úszásoktatás volt. Napjainkra azonban az alapkoncepciót túlszárnyalva újabb tevékenységi körökkel bővítették szervezetüket, és létrehozták a Repair Cafét, mely fiatalokat és idősek fantáziáját, kreativitását és alkotási vágyát egyaránt megmozgató, ingyenes tudásalapú közösségi szerelde Budapesten. Az ingyenes javítóüzem történetéről Gégény Noémi alapítóval beszélgettünk.

Mennyire jó lenne, ha lenne egy olyan hely, ahova bármilyen, számunkra kedves kisebb tárgyat, személyes emléket vagy használati eszközt bevihetünk megszerelni, ha valamiért elromlik? Jó hírünk van, ugyanis van ilyenre is lehetőségünk, ezzel pedig nem csupán egy civil szervezetet támogathatunk, hanem egy szuper közösség tagjává is válhatunk, számos programban részt vehetünk és kikerülhetjük az egyhangú márkaszervizeket és drága műhelyeket.

Közösségi szerelde holland mintára

A Para-fitt Egyesület értelmi-, halmozottan sérült, autista és fogyatékos gyermekek és fiatalok rehabilitációjával és úszásoktatásával foglalkozó szervezet, mely az igények felmerülésekor folyamatosan bővíti tevékenységi körét. Legnagyobb és legszuperebb kezdeményezésük egy holland mintára épülő modellprogram, melyet immár 5 éve indítottak Repair Café – Precious Plastic néven Budapesten. Az egyesület tavaly egy újabb és nagyobb műhelybe költözhetett, és ekkor kerültek kapcsolatba a Holland Nagykövetség fenntarthatósági részlegével, akik bemutatták nekik, Hollandiában hogy működik bizonyos területeken az újrahasznosítás. „Teljesen más szisztéma alapján épül fel külföldön ez a téma, és úgy gondoltuk, a körforgásos gazdaságot és a fenntarthatóságot érdemes lenne hazánkban is megvalósítani valamilyen formában. A részvételi költségvetés pályázatára a fővárosi önkormányzatnál beadtunk egy ötletet egy közösségi szereldére, mely 700 egyéb ötlet közül bejutott a legjobb 50 közé. Az önkormányzat kiírt egy pályázatot, melyet megnyertünk, így indult a Repair Café története Budapesten.” – kezdi történetüket mesélni Gégény Noémi.

Noémiék a holland mintákat tanulmányozva tájékozódtak és felmérték a piacot, vajon itthon mennyire lenne sikere egy közösségi szereldének. Sok hellyel találkoztak hazánkban, mely hasonló tevékenységet végez, ám mindezek csak időszakos jelleggel. Ők azonban az alkalomszerű összejöveteleket szerették volna tuningolni, és egy rendszeres helyet kialakítani civil szervezetük újabb közösségi programjaként.

Mit szerelhetünk meg, ha betérünk a Repair Caféba?

A 8. kerületi közösségi térben számos javítást eszközölhetünk, hogyha valamilyen berendezésünk bemondja az unalmast. Gégény Noémi elmondta, akkora gépeket tudnak megszerelni az ott dolgozó kollégák, amit kézben be lehet vinni és ami elfér. Szakembereik 90%-ban mindent meg tudnak javítani, legyen szó valamilyen elektronikai szerelésekről, varrásról, asztalos munkákról, kerékpár vagy kerekesszék javításokról, kisebb mechanikus barkácsjavításokról. „A kollégák kétféleképpen dolgoznak nálunk. Van, aki megbízási díjjal tevékenykedik nálunk, de egyre több önkéntes is betér hozzánk, hogy szeretne segíteni a javításokban. Minden szakemberünk ugyanannyiért dolgozik. Két villamos mérnökünk van, egy gépész, egy varrónő, egy asztalos, és itt van a kerékpárokat és mindennemű kereket megszerelni tudó kolléga is, aki egyébként épületszobrász végzettségű” – meséli az alapító, aki azt is elmondta, hogy mindegyik szakemberüknek van saját főállása. A Repair Caféban keresetkiegészítésként, illetve szenvedélyből dolgoznak, mert szeretik csinálni azt, amit. Minden kolléga a saját munkája után megy be a számára kijelölt napokon a szereldébe, de van olyan is, aki a hét minden napján néhány órára benéz, és segíti a kintről betérők eszközeinek megjavítását.

A Repair Café különlegessége, hogy ha valaki bevisz valamilyen elromlott tárgyat, saját magának is be kell vonódnia a javítási folyamatba, tehát részt kell vennie az eszköz helyreállításában. Természetesen mindenki a maga szintjén ad bele valamilyen hozzáadott értéket. „Számunkra a tudásmegosztás kulcsfontosságú, így a kollégák elmondják mindig az adott ügyfélnek, hogy hogyan lehet megjavítani az eszközét, milyen előkészületek szükségesek, és ehhez miben tud nekik segíteni. A lényeg, hogy itt közös munka van.” – ismerteti Noémi, hogyan tudnak az ügyfelek csatlakozni a közösségi szerelde folyamataihoz.

„Díjmentes a szolgáltatás, és ez mindenkinek nagyon vonzó”

Noémi elmondta, nagyon vevőcsalogató tényező, hogy a szerelde ingyenes. A civil szervezet által üzemeltetett közösségi tér azonban a díjmentes szolgáltatásokon felül számos előnyt nyújt. Tapasztalatuk alapján sokan megriadnak a szakszervizektől, mert ránéznek az adott eszközre és élből elutasítják őket, mondván, nem javítható és még azért is komoly összegeket számíthatnak fel, ha csak rápillantanak a javítanivalóra. A Repair Caféban senkit sem utasítanak vissza, és az esetek túlnyomó részében meg tudják szerelni a szóban forgó eszközöket, mindezt ingyen. „A fizetés opcionális, hiszen nem kérünk pénzt a szolgáltatásokért, de amennyiben valaki szeretne, hagyhat az üzletben adományt, mindenesetre ez semmi esetben sem kötelező vagy elvárt dolog részünkről.” – mondja.

A Repair Café megújító és innovatív mozgalma nagyon sikeres, és minden korosztályt felölel. Fiatalok és idősek egyaránt betérnek hozzájuk, hogy segítsenek kedvenc tárgyaik átalakításában, renoválásában vagy megjavításában. Az idősebb korosztály régebbi eszközöket is bevisz, vagy azért, mert ragaszkodnak hozzá és személyes emlék fűzi őket hozzájuk, vagy azért, mert nem tudják megtenni, hogy újat vegyenek, de az is előfordulhat, hogy az adott darabot tudják csak biztonsággal használni, ezért is tartják olyan fontosnak. A fiatalabbak új eszközöket is visznek, ami Noémi szerint nagyon szomorú, mert ezek a használati cikkek tapasztalataik szerint direkt úgy vannak összerakva, hogy ne legyenek javíthatók, sőt, szét se lehessen szedni őket. Ugyanakkor nagyon örülnek, hogy a fiatalabb generáció is részt szeretne venni a szerelési folyamatokban. „Ezek a fiatalok mind akarják a tudást elsajátítani és fontos nekik a fenntarthatóság. Mindemellett nagyon pozitív, hogy ők is szeretnének tenni valamit a közösségért, hiszen nem csak saját eszközeiket hozzák be javításra, hanem adakoznak is olyan dolgokat, melyek teljesen használhatók, de már nincs rá szükségük. Ezeket az adományokat pedig mi továbbítjuk a rászorulóknak. Például kapcsolatban állunk a közeli hajléktalanszállóval, ahova sok-sok dolgot szoktunk küldeni.” – mutatja be Noémi, mennyire segítőkész a fiatal generáció is. „Sok adomány érkezik hozzánk. Van az üzlet előtt egy ruhaállvány és egy polc, ahonnan mindent ingyen el lehet vinni. Sokan nem visznek azonban, hanem hoznak valamit rá. Az emberek megkérdezik, mibe tudnak segíteni, szóval hatalmas közösségépítő hatása és ereje van ennek az egésznek” – mondja.

Folyamatosan tanulnak, de digitalizáció terén még van hova fejlődni

A Repair Café haladva a korral próbálja felvenni a lépést a digitalizációval is. A manuális hibaleírások és kézzel írott táblázatok helyett, amennyiben van rá mód, mindig kérnek egy fényképes emailt hibaleírással a közös email címükre. Itt lehet időpontot foglalni arra vonatkozóan, hogy ki mikor szeretne menni a szereldébe. A civil szervezet közös naptárt tart fenn digitális formában a szerelések nyomon követhetősége végett. „Ez arra is jó, hogy ebből később készüljön egy adatbázis. Ez alapján később táblázatba rendezik, ki mikor mit szerelt meg és mennyi ideig tartott. Ebből tudnak egy összesítőt készíteni, ami nagyon praktikus és nagy segítség” – mondja Noémi.

Vannak nehézségek és fennakadások is a szereldében, hiszen előfordul, hogy a közös email miatt valaki elolvas egy üzenetet, ami nem a saját szakterülete, és nem jelöli meg olvasatlanként, így néha egy-egy kérés elveszik. Noémi azt mondja, itt még van hová fejlődniük. A Repair Caféban jelenléti ívet készítenek, melyre név és irányítószám kerül, illetve az, hogy milyen javítás történt. Céljuk, hogy ezt is digitalizálják majd, de erre egyelőre nincs szabad kapacitásuk, ugyanakkor nagyon fontos a dokumentálás, mert a kerületi önkormányzat felé bizonyos időközönként kell egyfajta visszacsatolás a sikeres projektekről.

A social médiának hatalmas közösségformáló ereje van

Szeretnének Instagramot létrehozni, de még nem jutottak el ide. Egyelőre Facebook oldaluk elérhető, melyen figyelemfelkeltő hirdetéseken, részletes fényképeken, élő videókon és történeteken keresztül prezentálják, kik is ők, és egyes munkafolyamataik hogy haladnak. Facebook közösségükhöz bárki csatlakozhat, és ott segítséget kérhet, ha valamiben elakadt vagy egy-egy jó tapasztalatot szeretne megosztani bizonyos szerelési munkákkal és felújításokkal kapcsolatban – ez egyfajta fórum is számukra.

„Az oldalnak és a csoportnak is van közösségformáló hatása. Nemrég például kaptunk egy megkeresést egy segítségre szoruló házaspárról, ahol elromlott a bojler. Igen rossz helyzetben voltak, főképp, hogy az egyik fél kerekesszékes. Kimentünk a helyínre, felmértük, majd indítottunk egy kampányt az oldalon, ahol megadtuk a pár számla számát, és rendkívül sok adomány érkezett rá. Azóta új bojlerük lett, akadálymentesítették a fürdőszobájukat és a kijáratot a házból. Ezt mind abból, hogy rengeteg ember beleállt, hogy szeretnének segíteni. Mi láthatóvá tettünk mindent, folyamatosan lekommunikáltuk az egyes folyamatokat, változásokat. Nyomon követhető volt ő történet, és az, hogy a sok támogatásból mi jött létre.” – említ egy nagyon pozitív példát Gégény Noémi.

A Repair Café számos workshopnak ad otthont. A különböző eseményeket pl. üvegfestés, neszesszer készítés, közös horgolás mindig meghirdetik Facebookon, ahol digitális formában várják a jelentkezéseket. Szeretnék, ha mindenki online regisztrálna, hogy tudjanak előre kalkulálni. Nem utolsó sorban a részvételi arányból látnak egy digitális összesítőt, melyből statisztikát készíthetnek.

A Precious Plastic műhelyük egyik célja: újbóli fókusz a műanyag és csomagolási hulladék újrahasznosításra

Noémiék céljaik elérése érdekében már felvették a kapcsolatot jónéhány céggel a Good Impact projekt résztvevőiként, akiknek újrahasznosító workshopokat tartanak, és számos megrendelésük is érkezett már újrahasznosított tárgyak készítésére. „Hosszútávon fenntarthatóvá szeretnénk tenni magunkat és mindazt, amit csinálunk. Az, hogy kapcsolatban vagyunk a forprofit szektorral, az nagyon jó bevételi forrás. Szeretnénk ezt fejleszteni még tovább a másik műhely mellett, hogy mindez jól kiegészítse egymást – akár pénzügyileg is.” – zárja szavait Noémi.

A Repair Café ötletei, mire kell egy civil szervezetnél figyelni, ha a közösségépítés a cél:
 1. Mindig a közösség igényeit mérjük fel és arra próbáljunk fókuszálni, majd reflektálni
 2. Ne mi találjuk ki, mire van a célközönségnek és a közösségnek szüksége
 3. Mindig az alulról jövő kezdeményezések visznek nagyban előre
 4. Vegyünk részt közösségépítő csoportokban – akár mintaként
 5. Vonjuk be az embereket az egyes folyamatainkba, hiszen, ha kimaradnak belőlük és nélkülük döntünk bizonyos dolgokban vagy találunk ki bármit, nem érünk el megfelelő hatást és eredményeket
 6. Nem mindenki elérhető a közösségi oldalakon, így próbáljunk közösséget építeni akár személyesen is, higgyünk a személyes kapcsolatokban, még akkor is, ha rengeteg időt és energiát visznek el

Szerző:
Müller-Hegedűs Henriett – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 0 / 5. Összes értékelés: 0

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.