„Mindegy, hogy mit csinálsz, a lényeg, hogy a legjobb legyél benne!” – 22 év tapasztalat a kertépítésben.

Orbán Péter agrármérnök üzlettársaival még 2000-ben alapította Miskolcon az ’Agrimen 2000’ céget, ami részben építőiparral, de főképp dísz és haszonkertek építésével és fenntartásával foglalkozik. Az elhivatottságát hosszú évek óta őrzi: élő egésznek tekinti a kertet és amellett, hogy növényeket, gyümölcsfákat, kerti utat hoz létre megrendelőinek, nagy hangsúlyt fektet az edukációra is: igyekszik átadni mindazt a tudást, amit anno az egyetemen és az elmúlt évtizedekben az almafák illata mellett magába szívott. A tapasztalatairól, motivációiról, és a szenvedélyéről mesélt nekünk.  

Milyen speciális kihívásokkal kell szembenéznie egy kertépítőnek a vállalkozásában? 

A kertépítés egy olyan tevékenység, aminek november környékén vége van, és csak márciusban kezdődik el újra. Erősen szezonális. Régebben abban gondolkodtunk, hogy legyen mindig fixen 6-8 fő alkalmazottunk, csakhogy azzal szembesültünk, hogy minden ősszel el kellett volna őket küldeni, tavasszal meg visszavenni. Nyilván ez nehézségbe ütközött, hiszen aki elmegy, és talál más munkát, azt tavaszra nem igazán lehet visszacsábítani. Szezonális munkára meg sok esetben nem a megfelelő kvalitásokkal rendelkező ember jelentkezett. Ott kellett mellette állni, de ha már ott állok mellette, megcsinálhatom én is a munkát. 

Mi volt a megoldás? 

Úgy hidaltuk át ezt a problémát, hogy jelenleg csak hárman dolgozunk fixen a cégben és ketten vagyunk, akik a tényleges kertépítést végezzük, így nem kell elküldeni senkit novemberben. Mi univerzálisnak gondoljuk magunkat, több területen szereztünk tapasztalatot és inkább alvállalkozókkal működünk együtt. Ezen kívül próbálunk gépesíteni, és a technológiával pótolni a munkaerőt, intenzívebbé tenni és növelni a hatékonyságunkat. 

Hogy jött a kertépítés? 

Agrármérnök vagyok, és az agráriumban nem igazán volt feladat egy időben, ezért kerestem az alternatívát. Valami olyasmit szerettem volna csinálni, ami kötődik a gazdálkodáshoz, a földhöz, a növényekhez, az élővilághoz. A kertépítés véletlenül jött szembe velem és megtetszett. Ez úgy történt, hogy amikor egy ideig dolgoztam Nyugat-Európában, láttam, hogy ott teljesen másként, tervszerűen gondolkodnak a kerttel, a kerthasznosítással kapcsolatban az emberek. Hazatérve próbáltam keresni a lehetőségeket, hogy kit tudnék megbízni, hogy a saját kertünket hasonlóan gondozza, de nem nagyon találtam senkit. Így jött az ötlet, hogy akkor lehet, hogy ezzel nekem kellene megpróbálkoznom. 

Mennyire beruházás igényes ez a terület? 

Meglehetősen! Olyan speciális földmunkagépek kellenének, hogy 50-60 millió forintos fejlesztésre is szükség lenne akár most. A megrendelőktől persze nem jön annyi bevétel, hogy nagyobb lépésekben fejleszteni lehessen, bár mostanában már jobban megfizetik a munkánkat. A miénkhez hasonló mikro vállalkozások, amiben mi is dolgozunk, nem nagyon tudják saját forrásból finanszírozni ezeket a gépeket. Nagyon sok olyan munkát feleslegesen kell így kézzel végezni, amit gépesítéssel, technológiával ki lehetne váltani. Mi próbáltuk ezt pályázati forrásból megoldani, de mire másfél év alatt elbírálták, jelentősen fölment a gépek ára, így visszamondtuk.  

Mi a konkrét szolgáltatás, amit kapnak tőletek az ügyfelek? 

Komplex munkát végzünk: a kerttervezéstől kezdve, a térkövezésen keresztül, a kerti tipegők, szalonnasütőhely, magas ágyás, sziklakertépítéstől a növények telepítéséig, gondozásáig mindennel foglalkozunk leginkább Miskolcon és környékén. Általában vagy az van, hogy kész tervvel jön hozzánk a megrendelő, vagy együtt tervezzük meg a javaslataink, és a megrendelő elképzelései alapján. Nálunk Magyarországon egyébként a kertépítés sokszor annyiban merül ki, hogy különböző dísznövényeket helyezünk el a kertben a megrendelő igényei szerint. 

Kik az ügyfeleitek? 

Jellemzően családi házak tulajdonosai, társasházi ügyfelek, intézmények. Én kifejezetten szeretem, amikor egy családi háznak a kertjét kell kitalálni, megtervezni, kivitelezni, mivel azt sokkal komplexebben lehet kezelni: lehet beszélgetni a tulajdonossal, ki lehet kérdezni az életviteléről, a napi rutinjáról, a szokásairól, rá lehet látni az egyéb tényezőkre, így egy igazi kreatív feladattá válik a munka. 

Mivel keresnek meg legtöbben benneteket?  

A legtöbben a tápanyagfeltöltés és a tápanyagpótlással kapcsolatban keresnek. A megrendelők 90 %-a ugyanis nem tudja, hogy mitől alakulnak ki azok a hiánybetegségek, amik a gyepben, a sövénysorban, vagy egyik-másik ültetett növénynél előfordulnak. Igyekszem nekik ebben is segíteni: ugyanis ha megfelelő „immunrendszere” van a kertnek, akkor nem alakulnak ki olyan fertőzések, aminek aztán növénypusztulás a vége.  A másik népszerű szolgáltatásunk, amit sokan keresnek, a gyümölcsfák metszése. Ebben kérnek segítséget főleg tavaszi vagy késő őszi időszakban, de keresett tevékenység még a térkövezés is.   

Sok pozitív visszajelzés jön? 

Szerencsére igen! Értékelik, hogy együtt tudunk gondolkodni velük, és úgy gondoskodunk a kertjeikről, mint a sajátunkról tennénk. Ezen kívül díjazzák, hogy rugalmasak vagyunk. Nyilván ez nekünk könnyebb, mint egy nagy cég esetében. Panaszkodni ritkán szoktak. Talán a határidők tartása okoz néha problémát, de az sem feltétlen miattunk, hanem ha előre nem látható problémákkal találkozunk, vagy az alvállalkozó nem ér rá esetleg abban az időpontban, amikor nekünk arra szükségünk lenne.  

Mennyire jellemző a digitalizáció a cégetekre? 

Nagyon fontosnak tartom, hogy az ember megtalálja azokat a megfelelő applikációkat, ami a munkájához illik, és azt segíti, így elég sokat használunk. Ezek pl.: PlanRadar*, FairApp*, Mostszámláz*, JustDoo*, amelyek a feladatkezelésben, tervezésben, ügyintézésben és a számlázásban segítenek. És van egy nagyon jó fordító program is, a DeepL, amit szoktam használni, nagyon hasznos, élőben fordítja a beszélgetést.  

Milyen platformokon vagytok jelen? 

Facebookon, Tiktokon, Instagramon. De nem mindig látom át azt, hogy mondjuk egy Instagramon hogy tudunk úgy ott lenni folyamatosan, hogy az érdekes legyen. Többet kéne ezzel foglalkozni, de nem sok időm van erre a tényleges munkavégzés mellett. 

Konkurenciával szemben hogyan lehet felvenni a versenyt a kertépítés terén?

Úgy hogy az ember valamiben jobb vagy másabb, mint a többiek. Nekünk ez a haszonkert vonal, és az a tudás, amit én agrármérnökként mögé tudok tenni. Ez jellemzően nincs meg a konkurenciánál. A többiek inkább a díszkerteket célozzák. A mi környékünkön van négy-öt olyan vállalkozás, aki nagyobb, mint mi. Ők a gépesítésben előttünk járnak, így könnyedén birkóznak meg akár a több ezer négyzetméteres felületekkel is, amit rendszeresen karban kell tartani, de nekünk az nagy falat lenne. Mi inkább a kisebbekre mozdulunk, és azon belül is elsősorban, ahogy már említettem, a haszonkertek, gyümölcsösök, veteményesek irányába nyitott megrendelőket próbáljuk megcélozni. 

Mi az, amiben még mások vagytok szerinted? 

Próbálok mindig szaktanácsokat adni, többet nyújtani, mint amit kérnek. Azt tapasztalom, hogy az emberek sok pénzt, és időt áldoznak arra, hogy semmiféle gyom ne legyen a kertben, ezzel „műanyag kertet” hoznak létre, így sokszor kialakulnak benne mohafoltok, hópenészfoltok, jelentkezik a tápanyaghiány.  Amit fűnyírással pl. elhordanak a területről, az a fűnek hiányzik, és még a legkomplexebb műtrágyával sem lehet pótolni. Sokszor tanácsolom, hogy ne szállíttassák el a zöldhulladékot, inkább komposztáljanak, és adják vissza a tápanyagokat a kert számára, valamint hogy az éghajlatunkhoz illő faunát meg flórát telepítsenek a kertbe, ne pl. trópusi növényeket.  A kert egy komplex rendszer, sokkal jobban szeretem egy élő egésznek tekinteni, és javasolni hogyan gondozzák, mert előbb-utóbb, de mindig meghálálja a törődést. 

Orbán Péter agrármérnök tippjei, ha te is kertépítéssel kapcsolatos vállalkozásba szeretnél belekezdeni: 
 1. Mindegy, hogy mit csinálsz, a lényeg, hogy a legjobb legyél benne! 
 1. Azzal ne foglalkozz, ha a megrendelők esetleg mást választanak, hiszen ezzel nem feltétlenül téged minősítenek. Mindig van pl., aki olcsóbb nálad. 
 1. Aki bizonyítottan jó munkatárs, ahhoz érdemes ragaszkodni és megbecsülni. Egy tanárom mondta mindig: „Nem szabad olyan mohónak lenni, hogy a pocsolyából a sárig isszuk le a levét!” Ezzel azt akarta mondani, hogy a kiváló munkatársaktól ne sajnáljuk az anyagi megbecsülést sem, mert sok vállalkozó a nehezen felépített üzletét – ennek hiánya miatt – maga kezdi végül lerombolni.  
 1. A megrendelőnek szaktanácsadóként ne okoskodva, nagyképűen adj tanácsot, hanem partnerként, együttműködve!  
 1. A kerthez, a mezőgazdálkodáshoz természetesen “mindenki ért”, de jó munkát végezni ebben a szektorban is csak kellő szaktudás és tapasztalat birtokában lehet

Szerző:
Mekis Csilla – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség


Planradar – Építő Építőipari, létesítményüzemeltetési és ingatlankezelési platform 
Mostszámlázz – Online számlázás, mobilról is 
Fairapp – pályázati, e-ügyintézési felület  
JustDoo – projekt és feladatkezelő app 

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 5 / 5. Összes értékelés: 2

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.