Mindent a pályázatokról – mikor, mire, hogyan pályázz?

Olvasási idő 3 perc

2017 első negyedévére óriási pályázati hullámot hirdetett meg a kormányzat, egymás után jelennek meg a jobbnál jobb pályázatok telephelyfejlesztés, eszközbeszerzés témában. Ezeket gondold át, ha pályáznál!

Nincs olyan cég, amely ne indulna szívesen egy-egy pályázaton, ha egy fejlesztéséhez komoly hozzájárulást kaphat az államtól vagy valamelyik uniós programtól. Az elmúlt hónapokban rengeteg pályázati kiírás jelent meg, sokféle területen. Milliárdok vándorolnak a kisvállalkozásokhoz csak azért, hogy a helyzetüket könnyítsék.

A több tucat kiírás kiváló lehetőséget ad a cégek gyarapodásra, a vállalkozások hosszú távú bebiztosítására. Egy-egy technológiai fejlesztés hosszabb távon biztosíthatja a cég jövőjét, egy energetikai fejlesztés pedig a költségek szinten tartását.

Ki pályázhat?

Eszközbeszerzésre, telephelyfejlesztésre szinte minden vállalkozás pályázhat. A jogosultság nagyban függ a földrajzi elhelyezkedéstől és a beruházás céljától. Sokkal többen is kaphatnának uniós pénzt, mint amennyien ma folyamodnak érte. Sok leírt kritérium mellett az egyetlen íratlan: a felkészültség.

Ingyen pénz?

Igen. Tényleg van olyan, hogy egy új gépsor beszerzéséhez az állam, vagy az EU odaadja a beruházási összeg felét. Akár még többet is. 30-50-70, de akár 100 százalékos támogatású pályázatok vannak, ezt a pályázatírok „támogatási intenzitásnak” hívják. Hogy mire mennyi pénzt kér egy cég, ahhoz tudni kell azt is, eddig milyen forrásokat nyert el a vállalkozás, vagy éppen melyik más pályázaton szeretne még indulni.

Mekkorában érdemes gondolkodni?

Kisvállalkozásként akár már hárommillió forintos fejlesztésnél is érdemes megnézni a lehetőségeket. A pályázatírók szerint a felső határ ebben a vállalkozási körben félmilliárd forint, de különleges esetben, nagyon technológiaigényes fejlesztésnél el lehet térni ettől. De milyen területeken vannak a leggyakoribb pályázatok?

 • Telephelyfejlesztés: ezekkel a pályázatokkal új épület építését támogatják. Ez lehet műhely, raktár építése, felújítása, modernizálása.
 • Eszközbeszerzés: gépek, gyártósorok, szerszámok beszerzéséhez és telepítéséhez járulnak hozzá állami pénzzel. Támogatható az informatikai fejlesztés is, akár a nehézgépek és a földmunka gépek beszerzése.
 • Informatika: erről az előbb esett szó, de sokszor az informatikai eszközök bevezetésére külön programok is vannak. Szoftverfejlesztéseket is támogat az állam, sőt akár hagyományos iparágak munkafolyamatainak digitalizálását, webáruházak létrehozását is.
 • Energetika: napelemek, napkollektorok telepítésével, fűtéskorszerűsítéssel, vagy épp a geotermikus energia hasznosításával csökkenthetők a cégek költségei. Az Európai Unió kiemelt prioritást biztosít az ilyen fejlesztéseknek.
 • Képzések: az alkalmazottak képzésére, tudásuk fejlesztésére folyamatosak a rendelkezésre álló források. Gyakornoki programra, megváltozott képességű emberek foglalkoztatására is lehet pályázni.
 • Turizmus: különösen ha falusi, rendre akad rá támogatás.
Pályázatíró szakemberrel?

A pályázatoknál rendkívül fontos a szakember. A kiírások tele vannak törvényi hivatkozással, betartandó jogszabályokkal – ha valaki pályázni szeretne, szükség van olyan szakemberre, aki átlátja a lehetőségeket, kreatívan kombinálja azokat, fel tud vázolni optimális menetrendet egy-egy sikeres pályázat benyújtásához és végig is követi azt.

Fontos a tapasztalat, a referencia és a kapcsolatrendszer. Érdemes olyan céggel dolgozni, aki már több sikeres projektet vezényelt le, és az sem baj, ha az ismeretségi körödben elégedett megbízói vannak. Ez ugyanis bizalmi ügy.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 0 / 5. Összes értékelés: 0

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.