„Merj álmodni és légy bátor!” – Vállalkozó nők tanácsai, ha te is valami újra vágysz

Olvasási idő 8 perc
Névtelen Terv 2024 04 10t110449.022

Megváltoztatott az anyaság? Áthelyeződött a fókusz a munkáról a családra? Nem fér bele a napodba a napi 10-14 órás mókuskerék? Eluralkodott rajtad a kiégés érzése? Esetleg van egy vállalkozási ötleted, amelyet szeretnél megvalósítani? Váltanál? Nincs ok a pánikra, ebben a cikkben három sikeres vállalkozó nő példáján keresztül bemutatjuk, hogy merre és hogyan indulhatsz tovább.

Békéssy Olga, a Női Váltó magazin és a Női Váltó Vállalkozói Klub életre hívója, Pirner Alma nemzetközi holisztikus egészség és life coach, az Absolutely Woman alapítója, író és Sándor Ildikó vállalkozásfejlesztési szakember, pályázatíró és tanácsadó egyetértenek abban, hogy a saját lábunkra állni bátor tett, de megfelelő hozzáállással és szakértelemmel sikerre vihető egy jó ötlet. Ami a saját vállalkozást illeti, Olga, Alma és Ildikó is évtizedes tapasztalattal rendelkezik.

Gyerek mellett vállalkozni? Igen!

Bármikor jöhet olyan fordulópont, amikor úgy érezzük, hogy váltani szeretnénk. Különösen sokaknál fordul elő, hogy a gyerekvállalás után merül fel bennük az igény a saját vállalkozásra. Olga szerint ez egy kiváló életszakasz ehhez, mert az anyai örömök idején a nőknek végre van idejük arra, hogy átgondolják, honnan, hova szeretnének eljutni. Mint mondja, tét nélkül kísérletezhetnek ilyenkor. – Az ember ebben a helyzetben hajlamos valami nagyon másra gondolni, mint amivel korábban foglalkozott, pedig az is lehet, hogy az lesz a nyerő, amit korábban csinált, csak némi csavarral és a piaci igényekhez igazodva – fejti ki. Ő maga is a gyermekei születése után váltott, az általa nagyon szeretett televíziózást adta fel. – Nem tudtam két gyerek mellett napi tíz órát dolgozni a tévénél szerkesztő-riporterként. Pedig imádtam. De megváltoztam. Nem tudtam teljes mértékben odafigyelni a munkámra. Izgultam, hogy ötig odaér-e a multiból a férjem a családi napközibe és megszakadt a szívem, hogy csak este fél nyolcra értem haza a másféléves kisfiamhoz – idézte fel  el Olga, aki végül PR- és filmes céget alapított. Idén pedig újra fordulat következett: előtérbe helyezte a vállalkozása mellett öt éve elindított Női Váltó magazint. – Rá kellett jönnöm, hogy ha nem teszem bele a teljes energiámat, akkor ez mindig hobbi projekt marad, pedig nagy potenciál van benne. Elköszöntem tehát azoktól a céges ügyfeleimtől, akikkel rendszeresen dolgoztam és januártól teljes erőbedobással a magazinra összpontosítok – avat be Olga. A Női Váltó mellett immár egy éves a Női Váltó Vállalkozói Klubjuk, amellyel tavaly Bridge Vállalkozói Közösségi díjat nyertek Womenpower kategóriában.

Pirner Alma több mint húsz éve vállalkozó, „pályakezdőként” kezdte a saját útját járni. Meghonosította Magyarországon a rúdtánc sportot, előadóművészként és táncstúdió vezetőként is komoly sikereket ért el, egzotikus tánc világbajnok, igazi színpadi ember. Azonban Alma is meghozott egy sorsfordító döntést a kisfia születésekor: a csillogó színpadi világot feladta és vállalkozását az online világba „költöztette” azért, hogy több időt lehessen a gyermekével. Az önmegvalósítást azonban nem engedte el. Férjével létrehozták az Absolutely Woman-t, amelyben Alma a személyes tapasztalatait és a megszerzett tudását holisztikus egészség trénerként adja át a nőknek. Szerinte ugyanis mindenki megérdemli, hogy megvalósíthassa önmagát az élet minden területén, és kiteljesedjen azokban a női szerepekben, amelyek neki fontosak. – A közösség ereje és támogatása hatalmas húzóerő a nehezebb napokon, egy igazi védőháló, mely megtart, egy hely, ahol önmagad lehetsz – olvasható honlapjukon. Alma segít a nőknek az önmegvalósításban egyéni mentorprogram, klub és online tréningek formájában. Közösségük ma már százezernél is több főből áll, klubjuk pedig 800-nál is több nőt támogat a világ 16 országából. A karrierváltáson töprengőkhöz szólva röviden így fogalmaz: „Legyenek bátrak, merjenek!”.

Sándor Ildikó vállalkozásfejlesztési szakember először fiatal munkavállalóból lett vállalkozó a rendszerváltást követően. – A társaimmal azt láttuk, hogy vannak piaci rések, amelyeket ki lehet használni. Akkoriban egyszerre csináltam és tanultam a vállalkozást, amely mérhetetlenül hasznos volt. Később aztán egy izgalmas feladat visszacsábított a munkavállalók világába. De azt azért kitűztem magamnak, hogy az ötvenes éveimben jó lenne ismét szabadnak lenni. És valóban, addigra összegyűjtöttem annyi tapasztalatot, kapcsolatrendszert, hogy ezt meg is tudtam lépni – fogalmaz karrierjéről Ildikó, aki a támogatások, pályázatok világában segít eligazodni a vállalkozóknak.

A jó vállalkozó személyiségjegyei

Szakértőink egyetértenek abban, hogy egy vállalkozó fő kulcskompetenciái a pozitív szemlélet, céltudatosság, bátorság, kitartás. – Egyre fontosabb az alkalmazkodóképesség is, hiszen szélsőséges piaci viszonyok jelentek meg az életünkben. Egy vállalkozónak rendelkeznie kell kockázat vállalási hajlandósággal és rendkívül fontos az is, hogy legyen nyitott a folyamatos tanulásra. Nem lehet kitűnni a többi vállalkozó közül innovativitás nélkül, amely megtestesülhet egy termékben vagy szolgáltatásban, de akár technológiában, vagy az értékesítés módjában is. Mindemellett fontos a kommunikáció, bár ennek digitális megoldásai már nem feltétlen követelik meg, hogy az illető nyitott személyiség legyen – sorolja Ildikó, Olga pedig arra figyelmeztet, hogy ez az életforma egyáltalán nem való mindenkinek. – Aki szereti, ha megmondják neki, hogy mit csináljon, akit kiborít a bizonytalanság, az, hogy nem jön a fizetésről szóló sms minden hónap tizedikén, az ne vállalkozzon – fogalmaz. Pirner Alma mindezt azzal egészíti ki, hogy egy vállalkozó esetében fontos a kíváncsiság, a fejlődni akarás, az alázat, valamint, ha emberekkel foglalkozunk, akkor az emberek szeretete. – Ha pedig még tehetségesek is vagyunk, akkor valóban fogunk tudni alkotni valami utánozhatatlant és különlegeset – teszi hozzá.

Előnyök és hátrányok

Békéssy Olga szerint aszabadság és a rugalmasság az egyik döntő ok, amikor nők, főleg anyukák úgy döntenek, hogy vállalkozók lesznek. – Ugyanakkor éppen a szabadság és a rugalmasság az, amely miatt a vállalkozásunkat tulajdonképpen 0-24-ben visszük. Amíg alkalmazottként simán leteszi az ember a problémákat a munkaidő végével, ez vállalkozóként nincs így. Magamon is észreveszem, hogy akkor is beugrik egy-egy ötlet vagy megoldás, amikor éppen valami nagyon másban vagyok. De az, hogy azt csinálom, amit szeretek, hatalmas szabadság és ajándék nekem – húzza alá Olga, hozzátéve, hogy egy vállalkozás nagy önállóságot vár el. – Nincs senki, aki elmondja, hogy aznap mivel kezdj, mégis minden nap fel kell kelned és csinálnod kell. Mert befektetett munka nélkül nincs siker. Hátrány, hogy egy új cég esetén gyakran sok évet kell dolgozni ahhoz, hogy beinduljon. És legyünk őszinték: a KATA változásával nehezebb lett vállalkozni – összegzi. Sándor Ildikó az előnyökhöz hozzáteszi, hogy ő vállalkozóként kevésbé érzékeli a nőként való érvényesülés nehézségeit, mint munkavállalóként. – Nagy előny, hogy te döntesz, te helyezed el magad a piacon, te építész üzleti kapcsolatokat és nem téged rangsorolnak be valahová. A sikert, netán a sikertelenséget a saját bőrödön tapasztalod meg, nem a főnököd tart valamilyen tükör elé – foglalja össze. Pirner Alma szintén egy előnyt fogalmaz meg, mégpedig az online vállalkozás tekintetében. Szerinte azzal, hogy napjainkban a digitalizációval távlatok nyíltak, lehetőségek kincsestára áll előttünk. Egy online vállalkozás tereket nyit meg a személyes kiteljesedéshez, az anyagi fejlődéshez. A digitalizáció előrehaladásával párhuzamosan a vállalkozások esetében a határ immár a csillagos ég, mind ügyfél, mind bevétel szempontjából.

Tanácsok az induláshoz

 Békéssy Olga tapasztalata szerint az induláskor sokat segíthet, ha támogató a családunk. – Nélkülük sem lehetetlen, csak sokkal nehezebb – fogalmaz. Számára sokat jelentett, hogy a hozzátartozói mellette álltak, segítették őt.

Pirner Alma szerint az induláskor türelmesnek kell lenni, egy kezdő vállalkozásnak legalább két évet kell adni. Azt vallja, hogy erre az időre érdemes felkészülni, ki kell számolni, hogy mennyi pénzt emészt fel a projekt és miből fogunk megélni addig, amíg be nem indul. Ugyanakkor Alma kiemeli azt is, hogy mielőtt bárki belevágna, fontos tudni, hogy a vállalkozóvá váláshoz egy jó ötlet nem elég. Azt ki is kell dolgozni. – Szükség van piackutatásra, marketingre, üzleti és pénzügyi terv alapra. Ezeket nem kell túlgondolni, de jó szolgálatot tesznek később. Azt látom sok esetben, hogy nem látják át a kezdő vállalkozók, hogyan fogják eladni a terméket vagy szolgáltatást, mert nem készült marketing terv és hozzá tartozó büdzsé. Szerintem eladni nehezebb valamit, mint létrehozni, ezért ezt a folyamatot nem szabad elbagatelizálni. Az önmagunkba és a missziónkba vetett megkérdőjelezhetetlen hit pedig alap kellene, hogy legyen, anélkül kár is belevágni – hangsúlyozza és mindezekben egyetért vele riportunk másik két szereplője is. Kifejtik: soha nem késő váltani, de biztosabb, ha a döntést kutatómunka előzi meg, amely kiterjed saját magunkra és a minket körülvevő környezetre is. Át kell gondolni, hogy az illetőnek mihez lenne kedve, mihez ért, miben szokták a tanácsát kérni mások, miben leli örömét. És persze vizsgálja meg a piacot, hogy mire lehet szükség, kik a versenytársak, ha vannak. Szakemberek és különböző csoportok is segíthetik a karrierváltást. Mind mondják, nem szabad félni attól, hogy segítséget kérjünk. Egy karrier coach például nagyban hozzájárulhat a lehetőségeink feltérképezéséhez. Továbbá vállalkozói női közösségek is adhatnak segítséget. Ilyen Békéssy Olga Női Váltó Vállalkozói Klubja, ahová elmondása szerint sokszor érkeznek kisgyerekes anyák, hogy inspirálódjanak, megszondáztassák ötletüket. Pirner Alma is segíthet az Absolutely Women szolgáltatásai által. Sándor Ildikó pedig konkrét vállalkozásfejlesztés területén nyitott a megkeresésekre. Hölgyek, csak előre!

5 TIPP NŐKTŐL NŐKNEK VÁLLALKOZÓVÁ VÁLÁSHOZ
 • Soha nem késő váltani. Engedd el a „mit gondolnak majd rólam ha…” kezdetű mondatokat és a megfelelési kényszert! Merj álmodni és legyél bátor!
 • Kezdd kicsiben! Az új tevékenységet el lehet kezdeni esténként, hétvégenként, s ha beindult az üzlet, akkor lehet végérvényesen váltani.
 • Ne félj segítséget kérni! Karrier coach, fejlesztési szakemberek, vállalkozói klubok állnak rendelkezésedre. Érdemes szaklapokból is tájékozódni.
 • Nem elég egy jó ötlet. Azt ki is kell dolgozni, szükség van üzleti és marketing tervre.
 • Tájékozódj az aktuális pályázatokról, indulást segítő lehetőségekről!

Szerző:
Lakatos Katalin – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 5 / 5. Összes értékelés: 1

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Címkék

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.