Hogyan indíts masszázsszalont? – a kecskeméti Arikan Therapy története

Abonyi Réka masszőr és hangtálterapeuta számára a vállalkozás több, mint egyszerű munka. A szakember szerint a mai felgyorsult világban kiemelten fontos, hogy az emberek megtalálják a saját magukhoz vezető utat. A hétköznapok rohanásában sokaknak nincs ideje szünetet tartani, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyják a szervezetük jelzéseit. Pedig testi-lelki egyensúly nélkül nincs mindennapi harmónia. Márpedig ha valaki nem kiegyensúlyozott, az a környezetére is hatással van. Többek között ez is inspirálta Rékát arra, hogy másoknak segítsen. Ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy lépést tartson a technológiai fejlődéssel. 

A kezdetek 

„A masszázs ötlete valójában onnan jött, hogy a környezetemben egyre több embert láttam, akiknek különféle fizikai- és mentális betegségei voltak, de nem nagyon találtak rájuk megoldást, csak tapogatóztak a sötétben. A legnagyobb hatással talán édesapám esete volt rám. Ő ugyanis pszichés beteg volt” – meséli Réka, aki emiatt többek között egy Pránanadi tanfolyamot is elvégzett. A tibeti orvoslásban is használt, kézrátételes energetikai gyógyászati ág célja sok más mellett a félelmek, a harag és a kétségek elengedése, és ezzel a kiegyensúlyozott lét megtalálása. „Nálam a küldetéstudat gyakorlatilag már az első perctől világos volt. Elhatároztam, hogy minél több embernek szeretnék segíteni a jövőben. Habár akkor még nem teljesen tudtam, pontosan hogyan is teszem meg ezt, de az biztos, hogy magáról a célról nagyon határozott elképzelésem volt. Ezt követően fokozatosan, lépésről lépésre építettem fel a vállalkozásomat és végeztem el az ehhez szükséges szakmai képzéseket. Elmentem többek között egy thaimasszázs-tanfolyamra is, ezt követően pedig végigcsináltam a tradicionális tibeti masszázs-, méregtelenítő talpmasszázs- és talpreflexológia-képzést is. Mivel nagyon szeretek új ismeretekre szert tenni, így hangtálterapeutaként is tevékenykedem.”

A modern megoldások elengedhetetlenek 

Az internet pedig gyakorlatilag már az első perctől segítette Réka munkáját, hiszen nagyon sokat használta azt, voltaképpen komplett kutatómunkát végzett annak érdekében, hogyan is lehet egy működőképes céget felépíteni. „Már a kezdetektől használok digitális eszközöket, véleményem szerint ezek manapság elengedhetetlenek a munkához. A vállalkozásom alapításakor – a megfelelő név kitalálása mellett – első dolgom volt egy Facebook- és Instagram-oldal létrehozása. Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy mindez pillanatok alatt sikerült, hiszen valóban informatív tartalmat szerettem volna kialakítani. Ugyanakkor maga a cégelnevezés nem okozott számomra gondot. Az Arikán ugyanis a Réka – azaz a saját keresztnevem – eredeti, ősi alakja. Ezen formáltam egy kicsit, így lett belőle ’Arikan’. Ezt követte a saját honlap megalkotása. Ezzel kapcsolatban a vendégektől is rengeteg pozitív visszajelzés érkezett, mivel sikerült egy letisztult, jól áttekinthető, ugyanakkor tartalmas felületet megteremteni.” 

Ugyanakkor Réka tisztában van vele, hogy lépést kell tartani a korral. „Nemrég elkezdtem videós tartalmakat is gyártani. Persze lehet, hogy a mai világban ebben alapvetően nincsen semmi különös, nekem viszont nagy kihívást jelent ez, ugyanis soha nem szerettem mások előtt beszélni. Így ez számomra egyfajta önfejlesztést is jelentett. És hogy milyen jó ötlet volt az újítás, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a vendégek is értékelik az általam létrehozott tartalmakat. Sőt, akad olyan is, aki ezeknek a videóknak köszönhetően talált rám és azóta is hozzám jár” – avat be a fiatal vállalkozó. És ha ez nem lenne elég, Réka a közelmúltban egy POS-terminált is beszerzett, ezzel bővítve a fizetési lehetőségeket. „Azt gondolom, nem kell félni az ilyen fejlesztésektől, a változáshoz elegendő némi kreativitás. Mindent el lehet intézni, csak akarni kell” – teszi hozzá. 

Ugyanakkor szerencsésnek tartja magát, ugyanis a Manna Studióban, ahol dolgozik, saját csapatuk is van, melynek tagjai sokat segítenek, többek között a social media kezelésében. „Van például egy online, a kollégákkal közös naptárunk is, amelyben azonnal rögzítjük a vendégekkel fixált időpontokat. Tipikusan egyszerű, de nagyszerű rendszer ez, amellyel tényleg hatékonyabbá tehető az üzletmenet és az esetleges ’ütközések’ is elkerülhetők. Ez már csak azért is jó, mert a vendégeim túlnyomó többségével – nagyjából 90%-ával – online, chat formájában tartjuk a kapcsolatot. Ezzel együtt persze vannak olyanok, akikkel személyesen vagy telefonon egyeztetünk. Továbbá a dicséretek is valóban minden formában érkeznek hozzám: szóban, vagy a közösségimédia-oldalamra, külön üzenetben. Akárhogyan is, de mindnek nagyon-nagyon örülök!” 

Támogató környezet és elfogadás nélkül nem megy 

Réka azt sem titkolja, hogy családja és kollégái nélkül sokkal nehezebb lenne boldogulnia. „Azért az korántsem igaz, hogy mindent egyedül csinálnék. A könyvelésemet a férjem édesanyja végzi, aki nagyon sokat segít a hivatalos ügyek intézésében is. A férjem és a szüleim is mindenben támogatnak, példának okáért minden további nélkül vigyáznak a 14 hónapos kislányomra. Ha pedig esetleg elbizonytalanodom, a férjemtől mindig kapok egy kis ’önbizalomedzést’, amitől minden rögtön a helyére kerül. Illetve végtelenül hálás vagyok a Manna Studio csapatának is” – hangsúlyozza Réka, aki azt vallja, hogy kihívások nélkül unalmas lenne az élet. „Szerintem természetes, hogy mindig van valami, amit meg kell oldani. A különféle ’feladatok’ gyorsan jönnek-mennek, a körülmények is folyamatosan változnak. A kulcs szerintem az alkalmazkodóképességben és a rugalmasságban rejlik”. 

Réka úgy véli, a mai világban a megfelelő menedzselés nélkül nemigen lehet talpon maradni.   „Szerintem a sikeres vállalkozás titka a szerénység, őszinteség, kedvesség a vendégek felé, hiszen senki sem szereti a nagyképű szolgáltatókat. A sikeres értékesítéshez pedig mindenképpen megfelelő szakértelemre van szükség, beleértve a socialmedia-jelenlétet is. Az online platformokon történő hirdetéseken túl ugyanakkor offline reklámra is szükség van. El kell menni közösségekbe, bemutatókat kell tartani, meg kell ismertetni másokkal, mivel is foglalkozik az ember. Példának okáért én magam is jártam a régi középiskolámban, ahol elsősorban arra szerettem volna inspirálni a diákokat, hogy igenis merjenek lépéseket tenni az álmaikért” – meséli Réka. „Ugyanakkor a helyszínen sok pedagógus is érdeklődött, akik jelezték, hogy később szívesen eljönnének hozzám” – árulja el. 

De Réka a munkahelyétől is sok segítséget kap. „A Manna Studio mások mellett névjegykártya-készítéssel és ’egyenpólóval’ is támogat. A munkatársakkal pedig kedvezményesen nyújtunk szolgáltatást egymásnak, hiszen nekünk is fel kell töltődnünk valahogyan. Én személy szerint nagyon régóta jógázom az egyik kolléganőmnél, másnál pedig masszázson és tornán is voltam már. Illetve a Manna keretein belül havonta szoktam tartani csoportos hangfürdőt is, amivel régi álmom vált valóra. Bármilyen hihetetlen ez a mai világban, de nálunk tényleg mindenki végtelenül kedves és segítőkész.” 

És hogy mi történt a koronavírus-világjárvány tetőzése idején? „Bevallom, a pandémia időszaka engem szerencsére nem viselt meg, hiszen már akkor is másodállásban folytattam az Arikan Therapy-ban végzett munkámat. Őszintén szólva szerintem nagyon fontos, hogy az embernek legyenek tartalékai, esetleg más megélhetési forrásai, amikből egy-egy kritikus időszakban fent tudja tartani a vállalkozását. Másfelől persze tudom, hogy ez nem mindenkinek adatik meg és hogy az utóbbi időszakban sokak kényszerültek a vállalkozásuk szüneteltetésére, rosszabb esetben pedig akár fel is kellett számolniuk azt”. 

Mi a helyzet a munka-magánélet egyensúllyal? 

Emberekkel dolgozni sokak szerint nem egyszerű feladat. Ráadásul a Rékáéhoz hasonló munkák során bizony könnyedén előfordulhat, hogy a vendégek – önhibájukon kívül – coach-ként vagy pszichológusként tekintenek a terápiás szakemberre, egyfajta nyomás alá helyezve ezzel őket. „Én magam ezt egyáltalán nem élem meg teherként, sőt. Úgy gondolom, az én szakmám azért van, hogy a testi mellett lelki szempontból is segíthessem az emberek regenerálódását. Rengeteget beszélgetek velük, mindig meghallgatom őket. Ugyanakkor nagyon odafigyelek arra, hogy ne vegyem át a problémáikat. Ehelyett a dolgok pozitív oldalát nézem és bátorítom őket a szükséges lépések megtételére. Ilyen szempontból tehát nem vagyok ’lelki szemetesláda’, sokkal inkább egy olyan személy, aki segít rávilágítani az embereknek arra, hogyan is tehetik jobbá a saját életüket” – osztja meg gondolatait Réka. 

„Én magam jógával kapcsolódom ki, illetve néha elmegyek masszázsra. Otthon most teljes mértékben a kislányomé vagyok, de ha úgy adódik, hogy van egy kis időm magamra, akkor olvasok, meditálok vagy Pránanadizom. Ezek mindig feltöltenek. Persze előfordul, amikor azon kapom magam, hogy a szabadidőmben is dolgozom. Leginkább akkor, amikor posztot szerkesztek az internetre. Tudom, hogy ez nem a legszerencsésebb, de bevallom, kifejezetten élvezem ezeket a pillanatokat. A vendégeim pedig tényleg csak olyan időpontokban keresnek, amik megfelelők a számomra – ezért pedig nagyon hálás vagyok nekik.” 

Réka lelkesedését és odaadását jól mutatja a kislányával való kapcsolata is. „Mivel a Manna Studióban jógázom, így őt is mindig magammal viszem oda. Tehát mondhatom, hogy a helyet és a munkatársaimat már jól ismeri. Sőt, látott már dolgozni is, így úgy gondolom, nagyon is tisztában van vele, mivel is foglalkozik az anyukája. Egyébként a maga módján ő is szokta masszírozni a lábamat, ami – azon felül, hogy hihetetlenül aranyos – szerintem szintén ezt bizonyítja.” 

És hogy mi jelenti a legfőbb motivációt? „Vállalkozóként arra vagyok a legbüszkébb, hogy az emberek állapota lényegesen javul annak hatására, hogy hozzám járnak. Például nem fáj a hátuk, nyugodtak és kiegyensúlyozottak, sokkal könnyebben mozognak. De van olyan, mentális problémákkal küzdő vendégem is, akinek rohamosan javul az állapota. Egy másik pedig egyszer csak megjelent nálam egy doboz bonbonnal, hogy elmondja, mennyire hálás nekem és hogy mennyit segítek neki. Úgy vélem, ha már csak egy emberre is ekkora hatással vagyok, akkor már megéri csinálni ezt az egészet. Ezek a visszajelzések pedig mindig megerősítenek abban, hogy jó úton járok.” 

Mire figyelj, amikor belevágsz? 

Ahogyan a mondás is tartja, minden kezdet nehéz, de megfelelő körültekintéssel bármi kivitelezhető. „A legfontosabb tanácsom a kezdő vállalkozók számára az, hogy legyen egy határozott kép a fejükben, mit is szeretnének pontosan létrehozni. A kapcsolódó jogszabályokkal pedig mindenképp legyenek tisztában. A digitális módszereknek köszönhetően technikai szempontból ma már gyakorlatilag pár perc alatt elindítható egy vállalkozás és az ügyintézés és sokkal egyszerűbb, mint a ’papíros’ korszakban” – ismerteti Réka. Ugyanakkor alapvető elvárás, hogy az egyes hivatásokhoz kapcsolódó sajátosságokat is figyelembe vedd. „Az én szakmámban például nagyon fontos a tiszta, ápolt megjelenés, a rendezett helyiség, hiszen a cél az, hogy a vendég jól érezze magát. Ezen a területen mindig van mit tanulni, hiszen nagyon sok új újítást fedeznek fel évről évre. Ráadásul olyan szakmáról beszélünk, ahol folyamatosan képezni kell magunkat, és esetenként a korábban tanultakban is jobban el kell mélyedni. Ami engem mindenképpen motivál, az az, hogy az emberek szeretnek hozzám járni, szeretnek velem beszélgetni. Én pedig szeretem az ő társaságukat – egytől egyig!” 

Ahogyan Réka példája is mutatja, az alábbiakat érdemes mindenképpen szem előtt tartani. 
 1. Légy tudatos! Legyél tisztában a céloddal, hiszen konkrét elképzelések nélkül nem érdemes bármit is elkezdeni. 
 1. Járd körül jogi szempontból is a témát! Ha valamiben nem vagy biztos, inkább kérj tanácsot pénzügyi szakembertől, minthogy később szó szerint ráfizess a dologra. 
 1. Ne feledd, hogy minden szakmának megvannak a maga jellegzetességei! Nem ugyanaz szükséges mondjuk egy szépségipari vállalkozáshoz, mint egy szövegírói munkához. 
 1. Légy kreatív! A bőség zavarában ma már alapvető elvárás, hogy valahogyan kitűnj a tömegből – Rékánál például már maga a név is figyelemfelkeltő. 
 1. A jelszó: lifelong learning! Voltaképpen nem létezik olyan terület, ahol ne képezhetnéd magad akár folyamatosan tovább – a határ tényleg a csillagos ég. 
 1. Használd ki a modern megoldásokban rejlő lehetőségeket! A közösségi média és az online kommunikáció sokat lendíthetnek az üzleteden – és gyakorlatilag nem kerülnek semmibe. 
 1. Légy alázatos! Ami persze nem azt jelenti, hogy bárki bármit megtehet veled, de aki emberekkel foglalkozik, az nem lehet fölényeskedő (ami egyébként a magánéletben sem éppen előnyös tulajdonság). 
 1. Legyél pozitív! Ha rámosolyogsz a világra, az visszamosolyog rád – még akkor is, ha időnként – teljesen normális módon – mindenki szembesül nehézségekkel. 
 1. Gondolj az átmeneti időkre is! Váratlan helyzetek bármikor adódhatnak, így ezekre sem árt felkészülni. 
 1. Merj küzdeni az álmaidért! Réka története is jól példázza, hogy igenis össze lehet egyeztetni a munkát és a magánéletet, nem kell lemondani az egyikről a másik kedvéért. 

Szerző:
Bodnár Zsófia – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 5 / 5. Összes értékelés: 60

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.