Sikeres vállalkozását az anyaság ihlette – Király Anikó és a Ficserke Családi Központ története

Kétgyermekes ikeranyuka, vállalkozó nő, munkaadó, társ. Király Anikó sok éves multi cégeknél szerzett vezetői tapasztalat után úgy döntött, hogy édesanyaként már nem tér vissza a nagyvállalatok világába, inkább a maga ura, vállalkozó lesz. Saját élethelyzete, a szülőtársak felé meglévő együttérzése, valamint a gyermekek boldogsága és fejlődése iránti elköteleződése vezérelte abban, hogy létrehozza a Ficserke Családi Központot.

Király Anikó élete alaposan megváltozott azzal, hogy tizenöt évvel ezelőtt édesanya lett. Ikrei születtek, majd hamar belátta, hogy szülői hivatása mellett nem fog tudni a korábbi munkahelyén napi 8-10 órát dolgozni, s az igazat megvallva, már nem is akart. Mint elmondta, vágyott arra a szabadságra, hogy ő maga oszthassa be rugalmasan az idejét úgy, hogy a gyerekeivel sokat lehessen együtt. Közben kertvárosi ikeranyukaként érzékelte a hiányát egy olyan helynek, ahol a szülők megoszthatják egymással kérdéseiket, örömeiket és nehézségeiket. Így hát azért, hogy segítsen másokon és magán is, megalapította akkor a Ficserke Családi Napközit, amely immár tizenegyedik éve sikeresen működik és folyamatosan bővül.

A nyitást több hónapnyi tervezés, ingatlankeresés és előkészítő munkálat előzte meg.  2011 márciusa óta fogadjuk a XXII. kerületi anyukákat, kisgyerekes családokat. A mottóm abszolút a “Segíts magadon…” volt, mivel a gyermekeim születése előtt kicsivel költöztem ki Budapest belvárosából a kertvárosba, ahol szinte senkit nem ismertem és se hely, se társaság nem volt, ahol megoszthattam volna az élményeimet. Így gondoltam egyet, és arra adtam a fejemet, hogy létrehozzak egy olyan helyet, ahol az egész családnak jó. Ebben a szellemben próbálunk működni azóta is – részletezi, hozzátéve, hogy a kezdet nehéz volt. Évek kellettek, mire a vállalkozás önfenntartó lett.

Multis tapasztalatok a családi vállalkozásban

Anikó korábban az egyik kereskedelmi tévénél dolgozott, majd marketingesként egy német nagyvállalatnál. Mint elmondta, sok hasznos tapasztalattal és értékes szakmai és emberi kapcsolattal a tarsolyában vágott bele saját vállalkozásába. Ugyanakkor visszagondolva még neki is meglepő, hogy milyen bátor volt akkoriban. – Mai fejjel nem teljesen értem, hogy hogy volt merszem hinni abban, hogy valakik tényleg besétálnak a kapun… de jöttek – mondja mosolyogva. Az érdeklődők nagy száma szerinte azt támasztja alá, hogy jól mérte fel az igényt: valóban hiányzott egy ilyen hely a környékről.

Visszatérve a multiknál szerzett tapasztalataira, elmondása szerint az üzleti tervezésben, marketingben volt gyakorlata, mint ahogy szervezésben, rendezvényszervezésben, emberekkel való kommunikációban is. – Ezek nagyon jól jöttek az induláskor és azóta is – hangsúlyozza. A nagyvállalti kapcsolatrendszer sorsdöntő lehet egy kisvállalkozás számára, mint ahogy az volt a Ficserkének is. A szolgáltatásban elsősorban a gyermekek napközbeni ellátását biztosítják, de szerveznek iskola-előkészítő foglalkozást, szülinapi zsúrokat, nyári táborokat és családi színházat – ez utóbbiak sajnos az elmúlt években nagyban függtek a világjárvány aktuális helyzetétől. S mindezek mellett a Ficserke kitárta kapuit a nagy cégek felé is, ezzel bővítve üzleti kínálatukat, erősítve bevételi forrásaikat. – Céges rendezvényeken és nyári napközbeni felügyeletben segítettünk sokszor a kerületi Törleynek, az RTL Klubnak, Csepelen a Siemens Zrt. transzformátorgyárának. Nyári táborokat is tartottunk cégeknél, s kulturális programok szervezését is vállaltuk. Remélem, eljönnek újra ezek az idők, amikor ismét jelen lehetünk az ő életükben is. Abban, hogy felfedezzük ezt az üzleti rést, a női vállalkozókat felkaroló Dobbantó program volt segítségemre. Fantasztikus trénerektől szerzett ismeretekkel, javaslatokkal és egy azóta is élő támogató közösséggel lettem ezáltal gazdagabb – meséli Anikó.

Anyaság és cégvezetés

Vállalkozást vezetni akkor sem könnyű, ha nincs családunk. Anyaként azonban a munka mellett cipelni kell sok édes terhet is. Anikó azt is bevallja, hogy vállalkozóként sokkal többet dolgozik, kevesebb anyagi ellentételezésért, mint tette korábban. – A kötetlen munkaidő késő esti, hétvégi vagy akár hajnalban végzett munkát is jelent sokszor, de ez legalább a saját döntésem – húzza alá a Ficserke vezetője, aki ahhoz, hogy igazán helyt tudjon állni, még az iskolapadba is visszaült egy időre. – Tanári diplomám mellé elvégeztem a Montessori módszertani képzést, mert ez az a pedagógiai modell, amit vezérelvünknek tekintünk a Ficserkében – avat be Anikó, aki eleinte maga is a csoportszobákban dolgozott a gyerekekkel. Saját csemetéi ekkor már óvodás korúak voltak, a Ficserkéhez közeli intézménybe jártak. – A gyerekeimmel ebből a történetből rengeteg értékes, közös pillanatot tudtunk élvezni és számtalan élménnyel, emberrel megismerkedhettek a Ficserkének köszönhetően – hangsúlyozza. Cége egy „otthonos” vállalkozás, így Anikó vállalkozóként és édesanyaként is komfortosan működhet benne. A küldetésük ráadásul a családra épül:Nagyon fontosnak tartom, hogy a Ficserkében a családot, mint egységet látjuk. Nem csak a gyerekekkel foglalkozunk. Az adott család szemléletét, otthoni körülményeiket is figyelembe vesszük, csak így képviselhetjük a gyerekek érdekeit – vallja a cégvezető és beavat abba is, hogy legfőbb támasza a párja, aki minden nehézség ellenére is támogatta ezen az úton.

S hogy miért Ficserke az intézmény neve? A válasz erre a kérdésre is a családi fészekben keresendő. – Ficserke volt a gyerekeim egyik kedvenc kortárs meséjében szereplő kislány neve, az Egyszervolt meseantológiából. Közösen egyeztünk meg a gyerekekkel, hogy ez lesz az akkor még családi napközi neve és valahogy egyértelmű volt az is, hogy egy kismadár legyen hozzá a logónk.

(Kihívások körforgása) Egyszer fent, egyszer lent

A két, 7 fős családi bölcsődét működtető központ egyre népszerűbb Dél-Budán, jelenleg már mind beteltek a következő tanévre hirdetett helyek és megkezdték az előjegyzéseket a 2023 szeptemberében induló csoportokba is. Ugyanakkor sok nehézséggel is szembesül Anikó. – Egyrészt büszke vagyok, hogy oly sok éve fenn tudom tartani az intézményt és fejlődni is tudtunk. Nagyon sokat köszönhetek a kollegáimnak! A jelenlegi csapatom tagjai szakmaiságukkal, lelkesedésükkel, a gyermekek iránti elkötelezettségükkel öregbítik a Ficserke hírnevét. 2017-ben szép új helyre költöztünk, sokan a “régi” családjaink közül abszolút számítanak ránk és a második, harmadik gyermeküket is a Ficserkébe hozzák. Másrészt pedig vannak mélypontok, nehézségek. Jól bánni mindenkivel, a kollegáimból jó csapatot kovácsolni és ezt fenntartani, sokszor nehéz. A pályát elhagyó pedagógusokat pótolni és versenyképes jövedelmet biztosítani szintén nehézség. Ezen felül sokszor érzem a felesleges állami ellenőrzések hiábavalóságát, céltalanságát – részletezi a mindennapok kihívásait.

A hullámvölgyekből a munka mindig kihúzza, így például az olyan programok, amelyekkel idén tavaszra is készülnek: – Jön a farsang, tervezünk télűző kerti bulit is és lesz Anyák napi és Apák napi közös mulatság, ünneplés a tavaszi, júniusi kertben. Közös kertészkedést is szervezünk a családokkal – mondja Anikó, aki szerint a marketing nagyon fontos minden vállalkozás életében. Amikor a Ficserke nyitását szervezte, még szórólapokat terjesztett a környéken. Ma már ezt a szerepet az online világ vette át. – A digitális eszközök használata elengedhetetlen a vállalkozás megtalálása, megismertetése miatt. Akármennyire is tiltakozik bennem néha a kisördög, „You have to feed the beast!”, vagyis „az online fenevadat etetni kell”, másképp észrevétlen maradsz – vallja, hozzátéve, hogy a pandémia előtt a szülőkkel nem kommunikáltak online, a járvány alatt azonban létrehozták az első facebook csoportjukat és bevált. – Maradandónak és értékesnek bizonyult, ezért ez azóta is minden tanévben elkészül a szülőknek. Itt minden héten fotókat, tevékenységeket, pillanatképeket osztunk meg, sőt dokumentumokat is, amelyek eddig a faliújságon voltak olvashatók – mondja.

Nem minden a munka

A sikeres vállalkozónőkről él egy sztereotípia, miszerint legfőképp a munkájuknak élnek. Anikó jól bizonyítja, hogy ez nincs így, hiszen számára elsők a gyermekei, akikkel nagyon szeret időt tölteni és támogatni őket céljaik elérésében. Ehhez igazította a munkáját. Továbbá azt vallja, és tanácsolja mindenkinek, hogy muszáj kikapcsolódni is.Szeretem a közös programokat a családommal, a barátaimmal. Sokat jelentenek a kirándulások, a kerti főzőcskézés, és szeretünk színházba, koncertre járni. Korlátok mellett, de ezek szerencsére újra az életünk részei lehetnek. Ahogy a mozgás is. Elkezdtem jógázni, egy régi Ficserkés anyukához járok. Ez segít kikapcsolni, saját magammal lenni kicsit. Plusz tanulni is szeretek – teszi hozzá a kezdő kisvállalkozást családi központtá fejlesztő Anikó, aki egyben a megújulás mestere is. Most éppen coach képzésre jár.

Tanácsok Király Anikótól, a Ficserke Családi Központ alapítójától vállalkozásindításhoz:
 1. Legyen benned kellő elhatározás, erő és kitartás!
 2. Legyenek támogató személyek, közösségek, akik akár üzleti, akár lelki ügyekben segíthetnek!
 3. Ismerd az iparágat, amelybe belevágsz és sose legyél rest tanulni, képezni magad!
 4. Legyen egy jól megalapozott üzleti terved, igaz meglepetések még így is érhetnek!
 5. Ne csak a munkának élj! Töltekezz, legyen olyan időtöltés, amely csak érted van!

Szerző:
Lakatos Katalin – Telekom Hello Biznisz Szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.5 / 5. Összes értékelés: 4

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.