Az álmait választotta és vállalkozó lett: Szilágyi Magdolna a kutatói létet adta fel az önállóságért – az Art in English sztorija

Szilágyi Magdolna régész, a középkortudomány doktora, fordító és angoltanár, s mindemellett bátor vállalkozó nő. Életét meghatározza a kultúra, a művészetek és a történelem iránti elköteleződés. Közel húsz éve volt kutató, kreatív ötletei mégis arra sarkallták, hogy váltson. Évekig készült az önállóságra, de a kételyek őt is sokáig visszatartották a végső döntéstől. Két éve azonban eljött az a pont, amikor az álmaiért bevállalta a bizonytalant. Vállalkozó lett, szakfordítással és nyelvtanítással foglalkozik. Art in English néven megalkotta saját, a művészeti ágakra épülő angol tanítási módszerét, amely online is elérhető.

Mikor és miért döntöttél úgy, hogy vállalkozó leszel?

Másfél évvel ezelőtt, 2020 júliusában lettem főfoglalkozású egyéni vállalkozó. A vállalkozás gondolata már jóval korábban megfogalmazódott bennem, de tele voltam kételyekkel mind saját magammal, mind a váltással kapcsolatban. Vajon meg fogom-e főfoglalkozású vállalkozóként tudni állni a helyem? Lesz-e mindig elegendő ügyfelem? Nem őrültség-e a kutatói pályát föladnom, amire már két évtizede tudatosan készültem, és amin szívvel-lélekkel dolgoztam?

Mi volt a motivációd, ami mégis arra sarkalt, hogy lépj?

A motivációm összetett volt. Egyik oldalról úgy éreztem, hogy a jövőben képtelen lennék továbbra is egyik kutatói pályázatról a másikra élni, ahogyan eddig. Ez egy idő után nagyon fel tudja őrölni az ember lelkét. Nagyobb anyagi stabilitásra, hosszabb távú perspektívára vágytam. Ugyanakkor tele voltam kreatív ötletekkel, új tervekkel, amelyek megvalósításához szabadságra volt szükségem. És végül döntő fontosságú volt az idő faktor is. 2020-ban épp lejárt egy kutatói pályázat, amelyben alkalmazásban álltam, én pedig a 40-es éveim elején jártam és úgy éreztem, hogy most vagy soha.

A kutatói munkád mit takart?

Az egyetemen angol és régészet szakon végeztem, majd középkortudományból doktoráltam. A régészetben helyezkedtem el múzeumoknál és kutatóintézményeknél, de jártam külföldi egyetemeken is különféle kutatói ösztöndíjakkal. Emellett azonban, még ha kevésbé hangsúlyosan is, de az angol nyelv is jelen volt az életemben. Az egyetem óta folyamatosan volt több-kevesebb magántanítványom, és vállaltam fordítási munkákat is. Sőt néhány éve megszereztem a gazdasági és társadalomtudományi szakfordítói képesítést. Tehát mindig is két lábon álltam, most „csupán” annyi történt, hogy áthelyeztem az egyensúlyom az egyik lábamról a másikra.

Melyek a vállalkozásod fő tevékenységei?

Szakfordítás és nyelvtanítás a két fő tevékenységem. Szakfordítóként régészeti és történelmi témájú könyveket, tanulmányokat és kiállítási katalógusokat fordítok magyarról angol nyelvre. Ebben a munkában továbbra is kamatoztatni tudom a régészeti és történelmi ismereteimet. Értesülök a legújabb szakmai fejleményekről és elmélyült alkotó, kutatótevékenységet folytathatok. A nyelvtanításban pedig amellett, hogy továbbra is vállalok angol nyelvből magántanítványokat, elkezdtem egy saját fejlesztésű, egyéni módszerrel csoportokat oktatni, melynek az Art in English nevet adtam.

Mi a tapasztalatod az elmúlt másfél év alapján, sikeres tud lenni egy olyan vállalkozás, amely elméleti tudást, szolgáltatást nyújt?

Még mindig van igény a szépségre, a kultúrára, a minőségi időtöltésre, a fejlődésre, a tanulásra. Sokan nemcsak „letudni” akarják az angol nyelvvizsgát, hanem stabil nyelvtudásra vágynak. És az sem mindegy számukra, hogy miután magas szinten elsajátították a nyelvet, nemcsak az időjárásról tudnak idegenekkel beszélgetni, mondjuk egy külföldi konferencián, vagy fogadáson, hanem választékosan ki tudják fejteni a véleményüket festményekről, az olvasmányaikról, vagy a filmélményeikről. Azt gondolom, hogy az Art in English a való életben is jól használható, gyakorlati tudást nyújt. A kérdés, hogy a szolgáltatásom és az érdeklődők megtalálják-e az utat egymáshoz.

Mi az Art in English lényege?

Ahogyan a neve is sugallja: művészeteken keresztül oktatom az angol nyelvet. Részben eredeti, részben egyszerűsített irodalmi szövegekről, filmekről, rövidfilmekről, festményekről, építészetről, divatról beszélgetünk angol nyelven az általam előre kidolgozott kérdések alapján. A kurzusaim tehát egyszerre fejlesztik az írott és hallás utáni szövegértést és a kommunikációs készséget, valamint a művészi látásmódot, a műértést. Az izgalmas témák, a hasonló érdeklődésű csoporttársak, a barátságos, támogató légkör mind-mind azt segítik elő, hogy még azok a nyelvtanulók is, akik általában nehezen szólalnak meg angol nyelven, szívesen elmondják a véleményüket a művekről a csoportban. Miután pedig kellő gyakorlatot szereztek a kommunikáció terén, fejlődött a kiejtésük, gyarapodott a szókincsük és rengeteg pozitív élménnyel gazdagodtak, az órákon kívül is sokkal magabiztosabban és választékosabban tudják kifejezni magunkat.

Hogy érzed magad a bőrödben vállalkozó nőként? 

Nagyon élvezem a vállalkozás adta szabadságot. Már az elmúlt másfél évben beigazolódott, hogy jól döntöttem, amikor belevágtam a vállalkozói létbe. Nyilván óriási felelősség és sokszor megterhelő egy személyben végezni a szakmai munkát, új termékeket kitalálni, marketing tevékenységet végezni, tartani a kapcsolatot a megrendelőkkel, ellátni az adminisztratív teendőket és még sorolhatnám…Ugyanakkor szabadon megvalósíthatom az ötleteimet, anélkül, hogy erre bárkitől engedélyt kelljen kérnem; olyan és annyi munkát vállalok el, amennyit úgy érzem, hogy még jó szívvel és magas színvonalon el tudok végezni. Az sem utolsó szempont, hogy mindeközben anyagilag, szakmailag és emberileg is megbecsülve érzem magam. Egyszóval remekül érzem magam vállalkozó nőként a bőrömben.

Mit gondolsz, mire kell nagyon figyelni, ha valakinek van egy ötlete, amelyre építve vállalkozás indításon gondolkodik?

Azt gondolom, hogy a vállalkozás indításához elengedhetetlen a tudatos felkészülés, a gondos tervezés. Egy eredeti ötlet mellett kell, hogy legyen konkrét elképzelésünk a vállalkozás életképességéről, lehetőségeiről, megvalósíthatóságáról és megtérüléséről. Egy új vállalkozásnak van egy természetes felfutási időszaka, ami lehet akár két-három év is. Ebben az időszakban kevesebb bevételre számíthatunk. Végig kell mennünk egy tanulási folyamaton, a termékfejlesztéssel foglalkozunk, és még az ügyfélkörünk sem alakult ki teljesen. Erre az időszakra nem árt, ha van minimum fél, de inkább egy évre elegendő pénzügyi tartalékunk. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a vállalkozást el lehet indítani mellékállásban egy főállás mellett, és ha már van annyi megrendelésünk, hogy főállás mellett megterhelő lenne eleget tenni a megrendeléseknek, akkor megérett az idő a váltásra. Én a fordítói és tanári tevékenységeimet az alkalmazotti lét mellett kezdtem, de így is bizonytalannak éreztem magam a főfoglalkozású egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos kérdésekben. Hogyan kell üzleti tervet készíteni? Miből áll egy pénzügyi terv? Hogyan kell marketing kampányt indítani? Milyen jogszabályoknak kell megfelelni? Elkezdtem olvasni, képezni magam és épp a legjobbkor sikerült bekapcsolódnom a Budapest Bank és a SEED Alapítvány vállalkozónők számára indított „Dobbantó” programjába. Majd szintén a SEED Alapítvány Mentorprogramjának köszönhetően volt egy csodálatos mentorom, akitől rengeteg tanácsot és segítséget kaptam, és rajta kívül több szakértővel konzultáltam személyes hatékonyság, marketing, és jogi témákban. Az itt szerzett ismeretek és bátorítás adták meg végül a kellő lendületet a váltáshoz.

A kurzusaidon online is részt lehet venni. Ezt a világjárvány okozta, vagy egyébként is így tervezted?

Egyéni órákat ritkán, már a pandémia előtt is tartottam online, de alapvetően a személyes órákhoz voltam hozzászokva és a csoportos órákat is így terveztem. Már kerestem Budapesten a csoportos órákra alkalmas helyszínt, amikor kitört a járvány. Ekkor a magánóráimat áthelyeztem a digitális térbe és beláttuk a tanítványokkal együtt, hogy számos előnye van az online oktatásnak. Gyakorlatilag megszűntek a földrajzi határok. A jelenlegi Art in English óráimon például négyen négy különböző településről szoktunk bejelentkezni. Ráadásul nem kell elutazni sehová, amivel időt spórolunk magunknak. Ugyanakkor az órák tempója is lényegesen gyorsabb, sokkal kevesebb az „üres járat”, nagyobb anyagot tudunk áttekinteni, mint személyesen. A videó kommunikációs platformok ma már rengeteg olyan lehetőséget kínálnak, amelyekkel nemcsak hatékonnyá, de változatossá és élvezetessé is lehet tenni az órákat. Ugyanezt az eredményt személyesen legfeljebb egy ultramodern osztályteremben lehetne elérni, vagy talán még ott sem.

Blogot is írsz. Ez hasznos marketingfogás vagy inkább csak passzió?

A blog számomra egy igazi szerelemprojekt. Ahhoz, hogy ezt marketingcélra tudjam használni sokkal tudatosabban kellene terveznem a témákat és rendszeresebben, fegyelmezettebben kellene posztolnom. Erre sajnos nem mindig jut időm, energiám. A blogot egyelőre csak a saját magam örömére, a tanítványaim és a követőim tanítására, szórakoztatására vezetem. Olyan nyelvi, illetve kulturális érdekességeket osztok meg, amelyeknek épp valamilyen aktualitása van, de szívesen írok bejegyzést azokról a témákról is, amelyeknek kíváncsiságból vagy valamelyik óra kapcsán utána olvastam.

Szabadidődben mivel szoktál kikapcsolódni?

Lelkes kultúrafogyasztó vagyok, nagyon inspirálnak a színházi előadások, a balett, a mozifilmek, a kiállítások. Esténként szívesen olvasok, még ha csak pár oldalt is. Ez segít kicsit lelassítani, pontot tenni a nap végére. Hétvégén pedig szeretek ráérősen sütni-főzni, új recepteket kipróbálni, vendégeket hívni ebédre, vagy egyszerűen csak egy jó könyvvel, egy nagy bögre forró teával és a cicáimmal bekuckózni.

5 tipp vállalkozásindításhoz az Art in English megalkotójától

1. Legyen egy eredeti ötleted, amelynek életképessége alátámasztható!

2. Készülj fel a felfutási időszakra, amikor kevesebb bevétellel számolhatsz!

3. Nem árt, ha a vállalkozásod több lábon áll, ha nemcsak egy szolgáltatást nyújt.

4. Keress segítőket, tanácsadókat, esetleg csatlakozz egy mentorprogramhoz!

5. A projekted egyben legyen a szenvedélyed is!

Szerző:
Lakatos Katalin – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.6 / 5. Összes értékelés: 7

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.