Mitől védheti meg a magánfelhő a cégedet?

Bigpreview 1080x610 1219 3

Miben segíthet a magánfelő az IT biztonságot tekintve? Megnézzük, milyen veszélyek leselkednek a cégedre és miért fontos egy erős rendszer biztosítása.

Cégvezetőként teljes mértékben tisztában kell lenned azzal, mennyire fontos az üzleti információkat bizalmasan kezelni és biztonságos helyen tárolni. Felelősséggel tartozol az ügyfeleid adataiért, épp ezért az adatkezelés és az ehhez kapcsolódó IT biztonságot nem veheted félvállról.

Tedd fel a kérdést magadnak: otthagynád egy kávézó asztalán az éppen megkötött szerződés eredeti példányát vagy a bevételeket összegző iratokat gazdátlanul? Amikor kézzel fogható adatokról vagy iratokról van szó, mindenki rendkívül elővigyázatos. Lezárt irattartókban vagy széfben őrzik a papírokat, melyhez csak néhányan férhetnek hozzá. A digitális világban viszont sokan óvatlanok és nem fordítanak kellő figyelmet az informatikai biztonságra: védelem nélkül, hihetetlen gyenge jelszavakkal, könnyen hozzáférhető helyen tárolnak adatokat.

Pedig a digitális világban az elektronikus adatok komoly védelmet igényelnek. A hackerek egyszerre, akár pillanatok alatt férhetnek hozzá bármilyen adathoz a vállalati gépeken: visszaélhetnek a megszerzett információkkal vagy megsemmisíthetik azokat. Olyan mértékű kárt okozhatnak a cégednek, mely akár a vállalkozásod végét is jelentheti.

Milyen veszélyek leselkednek cégedre?

Habár nem kell szakértőnek lenned a cég informatikai rendszerét tekintve, de fontos tudnod, hogy milyen IT veszélyek leselkedhetnek a vállalkozásodra. Ez segít az egyes támadások megelőzésében, és ha véletlenül mégis áldozattá válik a céged, akkor tudd és lásd, mivel állsz szemben.

A gyenge biztonsági beállításokon könnyen áttörhetnek a hackerek vagy a vírusok, melyek különböző szoftverekbe, de az operációs rendszerbe is beépülhetnek: adatokat lophatnak, károsíthatják vagy törölhetik a fájlokat, vagy akár a teljes számítógépet is tönkretehetik. A gépeket megfertőzhetik kémprogramokkal is, amik minden tevékenységet képesek figyelni egy eszközön, így pedig olyan szenzitív adatokhoz jut hozzá a külső fél, mint a pénzügyi adatok vagy a belépési információk.

Egy-egy ingyenes letöltés során sokszor reklámprogramokat (adware) is leszedhetnek a munkatársaid. Az idegesítő és kéretlen reklámmegjelenések mellett információkat is gyűjthetnek a számítógépet használóról. Adathalászat áldozata is lehet a céged, ilyenkor felhasználóneveket és jelszavakat lopnak el a hackerek. Egy ilyen támadás akár a teljes üzleti hálózatot veszélyeztetheti: bizalmas információk kerülhetnek ki az ügyfelekről, ami komoly bizalomvesztést okozhat. Ráadásul még akár perelhető, kártérítésre is kötelezhető ilyenkor a cég.

Az emberek okozzák a legnagyobb kockázatot?

Az IT rendszer sebezhetőségét nem csak a gyatra felkészültség okozhatja, számos tényező van hatással rá. Amellett, hogy informatikai szempontból ügyelni kell arra, hogy a legkevesebb támadási felületet adjuk a veszélyforrásoknak, az emberi tényezőkkel is számolni kell.

Szép vagy sem, de be kell látni, hogy a legnagyobb kockázatot az embereiddel vállalod: előfordul, hogy hibáznak, figyelmetlenek vagy csak félvállról veszik a biztonsági kérdéseket. A munkatársaid rengeteg értékes ügyféladatot kezelnek, ezért nagyon fontos, hogy ismerd őket és megbízz bennük. Azt is érdemes megfontolnod, hogy kivel milyen információkat osztasz meg, egyáltalán nem kell mindenkinek mindenhez hozzáférnie. Mindenképp reális kereteket állíts fel – olyat, ami nem megy a munka rovására. Emellett mindig emlékezz arra, hogy az exkollégák sajnos extra veszélyt jelentenek a céged számára, főleg ha nem volt kellemes és zökkenőmentes az elválás.

A munka és a magánélet szétválasztása a munkaeszközöket tekintve is kifejezetten fontos. Számos probléma adódhat abból, hogy az egyik alkalmazottad a személyes eszközeit használja. Ha például nincs tűzfala vagy vírusírtó szoftvere könnyen kaphat káros vírust vagy akár kémprogramot, amik a megosztott használat miatt a teljes irodai gépparkot megfertőzhetik. A számítógépek mellett a mobileszközök is növelik a sebezhetőséget: elveszhet vagy ellophatják, de egy letöltött app is hordozhat vírust, így pedig a céges adatok is veszélybe kerülnek.

A fenti veszélyekre közvetlenül nem tudsz felkészülni, azonban van jó pár dolog, amit az IT-sod megtehet a védelem érdekében:

 • A gépen lévő szoftverek mindig legyenek frissítve, a naprakész verzió fusson.
 • A biztonsági beállításokat érdemes rendszeresen ellenőrizni.
 • Erős jelszavak kellenek, akár több lépcsős beléptetéssel a rendszerekbe.
 • A szoftverek, az adatbázisok és lényegében a számítógépek teljes rendszerét tekintve érdemes valamilyen titkosítási eljárást alkalmazni.

A belső cloud lehet a megoldás

A magánfelhő vagy a cég belső hálózatán, vagy az interneten keresztül működik, de csak meghatározott felhasználók érhetik el. A céges tűzfal és a vállalati IT üzemeltetés miatt nagyobb biztonságot és komolyabb adatvédelmet garantál, mint más nyilvános felhő alapú lehetőségek.

Mivel egy belső hálózatról van szó, ezért a nyilvános platformoknál felmerülő problémák nagyrészt elkerülik a céged, viszont szinte minden funkciót és előnyt biztosítanak, amit más felhő alapú szolgáltatások. A vállalati adatok, információk, dokumentumok mind saját kézben lehetnek: mindenre rálátása van az IT részlegnek a rendszeren belül.

Fontos tisztában lenned az IT biztonság komolyságával. Ne habozz szakvéleményt kérni egy informatikustól a céged jelenlegi rendszeréről: kérj vizsgálatot arra vonatkozóan mennyire erős a biztonsági felkészültséged, és ha szükséges, fontold meg a magánfelhő vagy bármilyen felhő alapú szolgáltatás használatát. Az ügyfeleid adatai és a céges információk biztonságánál nincs fontosabb egy vállalkozás életében, így az informatikai kérdések előnyt kell, hogy élvezzenek a cégvezetés körében is.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 0 / 5. Összes értékelés: 0

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Termékajánló

 • Mitől védheti meg a magánfelhő a cégedet?
  MiniCRM
  A MiniCRM online értékesítés- és marketing-rendszerrel valamennyi ügyfelének adatait egy helyen kezelheti, és biztosíthatja az ügyfélszolgálati funkciókat, valamint a számlázást is.
  Megnézem

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Termékajánló

  • Mitől védheti meg a magánfelhő a cégedet?
   MiniCRM
   A MiniCRM online értékesítés- és marketing-rendszerrel valamennyi ügyfelének adatait egy helyen kezelheti, és biztosíthatja az ügyfélszolgálati funkciókat, valamint a számlázást is.
   Megnézem

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.