Mi a sikeres márka titka?

Olvasási idő 3 perc

Aki vállalkozásba fogott biztosan elgondolkodott már azon, mitől lesz egy márka sikeres, míg a másik nem annyira? Hogyan lehet elérni, hogy a vevők ragaszkodjanak egy márkához, ha a versenytársak sokan vannak és erősek? Nézzük mi a titok!

Egy logó nem a márka!

Sokan úgy hiszik, hogy a márka külső megjelenése – azaz a logó, a weboldal, Facebook oldal, kreatív anyagok – tulajdonképpen maga a márka. Bár ez nagyon fontos része a márkának, de nem azonos vele. A márka ennél sokkal összetettebb: beletartozik a céges kultúra, a vezetők és a munkatársak viselkedése, hozzáállása is. Egy egyszerű hasonlattal élve, a márka egy cég DNS-e. Egy olyan egyedi „génállomány”, ami csak rá jellemző, viszont ezt a génállományt nekünk kell összerakni úgy, hogy a lehető legjobb legyen. Lássunk hozzá!

1. Találd meg önmagadat!

Ahhoz, hogy ki tudj emelkedni a tömegből, tudnod kell ki is vagy, mik az értékeid, erősségeid, mi különböztet meg a versenytársaidtól. Mitől egyedi a te márkád? Budapest környékén a Zazzi cukrászda rövid idő alatt tett szert hatalmas népszerűségre – alapítói más szakmákban elért sikereik után vágtak bele az édességek készítésébe, mert hiányolták a habkönnyű francia süteményeket a magyar kínálatból. De ott van az August is, amelyben már az ötödik generáció készíti a krémest, és aminek az egyedisége a családi tradícióban rejlik. És mi a te történeted?

2. Mit szeretnél, hogy gondoljanak a rólad?

Fontos tisztázni, milyen reakciókat, érzéseket, szeretnél kiváltani azokból, akik találkoznak a márkáddal? Beszélgess erről a munkatársaiddal is! Kisebb vállalkozásoknál érdemes lehet mindenkit bevonni, együtt átbeszélni, ki mit gondol. Nagyobb cégeknél pedig több lépésben lehet felépíteni ugyanezt: csoportokban gondolkozni és ezek eredményeit beszélni meg egy szűkebb csapattal. Ha ugyanis tudod, mit szeretnél elérni, már könnyebb kitalálni, hogyan?

3. A központban a vásárlók

Mindegy, hogy mit adsz el, a legfontosabb, hogy tudd mire van szüksége a vevőidnek, mi teszi elégedetté őket. Ehhez persze ismerned kell azokat, akik valószínűleg a vásárlóid, ügyfeleid lehetnek majd! Minél jobban ismered ugyanis őket, annál könnyebb megtalálni a közös hangot velük. Tegyük fel például, hogy fejlesztő fajátékokat készít a céged. Valószínűleg olyan szülők fogják vásárolni ezeket, akik szeretnék, hogy természetes anyagból készülő játékok kerüljenek a gyerekük kezébe, azaz a környezetvédelem is fontos számukra. Így ha a csomagolást is újrahasznosított papírból oldod meg, garantáltan értékelni fogják a gesztust – és a márkád is hitelesebb, értékesebb lesz.

4. Találd meg a megfelelő kommunikációs csatornákat

Ahhoz, hogy a márkád sikeres legyen, ismertté kell tenned. Ehhez meg kell keresni azokat a felületeket, amelyeken keresztül hatékonyan tudsz kommunikálni. A weboldal és a Facebook oldal mára szinte teljesen természetes elvárás – de ne feledd: minden kommunikáció. Lehet a tiéd a legszebb weboldal, ha az üzletbe lépve a vevőt lepusztult látvány fogadja.

  • Legyen egységes az arculatod! Törődj azzal, hogy milyen logót, levélpapírt és szóróanyagokat használsz! Inkább legyél egyszerűbb, de egységes, minthogy legyen egy barokkos logód, ami sehova se illeszthető.
  • Gondolj mindenre! A munkatársak öltözéke, az autóitok, az iroda bútorai és az üzlethelyiség is sok mindent elárul rólatok! Ezek esetében is fontos, hogy megfelelj a márkának!
  • Határozd meg, hogyan kell megszólítani nálad a vevőket és a lehetséges vásárlókat!  Lazák vagytok és tegeződtök, vagy komolyak és magázódtok?
  • Figyeld a trendeket és a konkurenciát! Legyél mindig naprakész, tudd, mik az újdonságok a piacon: tíz éve még smsben elég volt üzenni a vevőknek, ma már inkább az applikációkon át éred el őket. Az újdonságok új szolgáltatásokat is hozhatnak – hátha lesz egy jó ötleted!
  • A legjobb reklám az elégedett ügyfél – tegyél meg mindent, hogy minél többen legyenek!

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!