Hogyan válasszunk tárhely-szolgáltatót?

Kkv 011 1080x610 0508

A felhő használatának egyik legalapvetőbb haszna, hogy fájljainkat elérjük bármikor, kényelmesen, akármelyik eszközünkön is készítettük vagy módosítottuk azokat.

Felhő segítségével van lehetőség útközben dolgozni, és pár apróságot még mobileszközről is elintézhetünk. Ha épp nincs nálunk a céges számítógép, akkor is bármely böngészőből céges színvonalú biztonság mellett használhatjuk a dokumentumainkat.

A felhő alapú megoldások tették lehetővé a BYOD (Bring Your Own Device) módszert, azaz a munkavállalók nyugodtan használhatják a saját eszközeiket is, mert mindegyik nagyobb szolgáltató alapesetben beépített olyan biztonsági megoldásokat, mint például a távoli adattörlés és letiltás.

E cikkben 3 nagy felhőtárhely szolgáltató, a Google (G Suite), Microsoft (OneDrive) és a Tresorit jellemzőivel foglalkozunk részletesebben.

Mindhárom bátran használható üzleti célra, mindegyikhez van iOS és Android app. A tárhelyszolgáltatások minden fő jellemzőt illetően hasonlóak, így akár az egyéni ízlés, kényelmi szempontok vagy benyomások felülírhatják az apróbb különbségeket. Az első és talán legfontosabb különbség a tárhely méretekben jelentkezik.

Tárhelyméret

A G Suite Basic esetében a Google Drive tárhelye alapból 30GB, míg a OneDrive for Business és a Trezorit 1 TB-al indít (ez a Trezorit egyedi ajánlata a Telekom ügyfeleknek). Nagyobb csomagok is rendelkezésre állnak G Suite Business és a OneDrive for Business plan 2 tekintetében, mellyel korlátlan tárhelyet kaphatunk egy céges fiókban 5 felhasználó felett.

Csoportmunka

A Google és Microsoft szolgáltatások esetében a csoportmunka támogatása az egyik legfontosabb szempont: mindkét szolgáltató olyan csomagokat kínál, amelyek további funkcióival lehet egy időben, akár chat alapú munkavégzés jelleggel is közösen szerkeszteni ugyanazt a dokumentumot. Ezzel szemben a Tresorit egyedülálló titkosítási algoritmusának köszönhetően a biztonságot helyezi mindenek fölé, egy időben csak egy felhasználó szerkeszthet.

Felhasználói élmény

A hétköznapi munkafeladatokat tekintve ezért a Google és a Microsoft között aszerint érdemes választani, hogy az Office Online (O365) vagy a Google Docs (G Suite) eszközeit szeretjük-e inkább: mindegyik számos remek funkciót ad, és beépített áruházból még százával érhetőek el további alkalmazások. A legtöbb funkciót az Office 365 felhasználói érhetnek el, de ez eléggé összetetté teszi a kezelőfelületeket. Felhasználói felület szempontjából a Google puritán stílusát gyakran kényelmesebbnek értékelik, és többeknek eleve ismerős a lakossági használatban elterjedt Gmail miatt. A Tresorit inkább egy elkülönülő széfként működik, és olyannyira titkosított a tartalom, hogy keresésekor csak a fájlok nevei alapján tudunk megtalálni valamit, míg a többi szolgáltató esetében a tartalom alapján is kijönnek találatok.

Biztonság

A népszerű felhőalapú szolgáltatások szerver oldali titkosítással védik a fájlokat. Ez azt jelenti, hogy minden náluk tárolt adatunkat olyan kódolással biztosítják, amit csak a náluk levő mesterkulccsal lehet dekódolni. Ehhez a menedzsment alkalmazások szolgáltatóinak és adminisztrátoroknak is lehetőségük van hozzáférni – ezt persze csak kivételesen indokolt esetben, naplózottan és kizárólag üzemeltetési okokból használják. Ez cserébe lehetőséget ad komplexebb funkciókra (lásd fentebb az egyidejű közös szerkesztés), illetve a kód ismeretében a szolgáltató segítséget is tud nyújtani a felhasználónak. A szerverek üzemeltetőinek ebben az esetben megvan a lehetőségük, hogy bírósági végzésre kiadják az adatokat, illetve ha feltörik a rendszereket, akkor hackerek is kinyerhetik azokat, ami kockázatot jelent az ügyfelek számára. A Tresorit speciális kétkulcsos titkosítási megoldásával teljesen biztonságban vannak az esatok, de nélkülözhetetlen szerepet kap az ügyfél oldalon tárolt kulcs, amivel kizárólag az adott felhasználó rendelkezik. Így senki más nem férhet hozzá a titkosított adatokhoz, még a Tresorit főadminisztrátorai sem.

Tudjon meg többet ezekről a szolgáltatásokról! Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 0 / 5. Összes értékelés: 0

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Termékajánló

 • Tresorit
  Tresorit
  A Tresorit ideális megoldást kínál, ha szeretnéd elkerülni az adatlopást és megfelelni az új európai adatvédelmi szabályozásnak (GDPR).
  Megnézem

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Termékajánló

  • Tresorit
   Tresorit
   A Tresorit ideális megoldást kínál, ha szeretnéd elkerülni az adatlopást és megfelelni az új európai adatvédelmi szabályozásnak (GDPR).
   Megnézem

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.