A VPN használata védelmet nyújt a cégednek is!

Megnézzük, mit kell tudni a VPN használatáról és miért fontos mindez a céged számára!

Egyre több cég használ integrált szolgáltatásokat és figyel oda komolyan az ügyféladatok egységes kezelésére, viszont mekkora hangsúlyt kap az adatbiztonság? Gondoltál arra, hogy egy publikus internethálózat használata közben mennyi veszély leselkedik a vállalkozásodra? Nem kétség, hogy az adatvédelem, valamint az IT biztonság kérdése elengedhetetlenül fontos céges környezetben, hiszen az ügyfelek védelme és bizalma múlhat ezen.

Ezúttal a biztonságos és titkosított internethasználat lehetőségét nézzük meg: végigvesszük mi az a VPN kapcsolat, miért is lehet szüksége a vállalkozásodnak rá és végül mit profitálhatsz a VPN használatából.

Mi az a VPN?

A VPN (Virtual Private Network) egy virtuális magánhálózat, amely biztonságos internetkapcsolatot nyújt akár publikus hálózaton is. A lényege, hogy az adatforgalom egy titkosított és biztonságos csatornán megy, így az internetszolgáltató hálózatán nem látszik a pontos tevékenység. A VPN szolgáltató szerverére csatlakozol egy titkosított kapcsolaton keresztül, így az adatokat csak te és a szerver fogja látni: az IP cím is elrejthető ezzel a módszerrel.

A technológiát eredetileg vállalatok számára készítették: a céges belső hálózathoz – a vállalati szerverhez – akár irodán kívül is biztonságosan csatlakozhatnak a munkatársak. A vállalatok számára az egyik legfontosabb, hogy adataikat és a birtokukban lévő információkat biztonságban tudhassák. Egyre több kolléga dolgozik irodán kívül, esetlegesen publikus és nem megbízható hálózatokon keresztül, sőt akár egy kávézó nyílt WiFi-jén is veszélyek leselkedhetnek egy vállalatra. VPN-t használva viszont ezek mind elkerülhetőek lesznek, teljes védelmet kaphatnak a céges információk.

Mára a magánemberek körében is komoly piaca van a VPN-eknek, hiszen privát internetelérést biztosítanak a VPN szolgáltatók, így anonim módon böngészhetnek, akár az adott országban tiltott oldalakat is megtekinthetik vagy akár úgy tehetnek, mintha másik országban tartózkodnának.

Miért lehet fontos a VPN használata a cégednek?

A titkosított és biztonságos kapcsolat mellett a céged több mindent is profitálhat a VPN használatából. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat!

 1. Ügyfeleid biztonságban tudhatják adataikat és persze ki ne akarna egy olyan céggel dolgozni, aki extra erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy az ügyféladatok teljes mértékben jó kezekben legyenek.
 2. Üzleti utazások és home office problémamentesen: az irodán kívüli munka a belső adatokat elérni nem mindig egyszerű feladat, a VPN mindezt biztonságosan teszi lehetővé lényegében bárhonnan.
 3. Nagyobb védelmet biztosít a titkosított hálózatnak köszönhetően az esetleges kibertámadásokkal szemben.
 4. Bárhol is vagy, virtuálisan tartózkodhatsz Magyarországon. A VPN hálózatnak köszönhetően átirányítható az internetes forgalom egy másik országba, így pedig az ottani lehetőségek használhatóak. Például külföldről geoblokkolt, nem elérhető, esetleg letiltott oldalak vagy szolgáltatások könnyedén megnézhetőek így.

Jó tudni, hogy a VPN-en keresztül valamennyivel lassabb internetre kell számítani, mintha helyben használnád a hálózatot. Ez azért van, mert az adatok titkosítása jelentős erőforrásokat igényel és nagyobb távolságot kell megtenniük amiatt, hogy a VPN szerveren is át kell haladniuk.

Ha van ingyenes megoldás, miért kellene fizetni?

A piacon számos ingyenes VPN szolgáltató is létezik, melyek magánszemélyek számára kitűnő lehetőséget jelentenek, azonban cégek számára mindez nem kielégítő. Az ingyenes szolgáltatások nem minden esetben teljesen megbízhatóak az adatok kezelését illetően. Azt pedig fontos tudni, hogy habár titkosításról beszélünk, névtelenségről nem. A VPN szerver számára ismert a céged kiléte, így pedig ha nem is könnyen, de visszakövethető minden.

Egyértelmű, hogy egy vállalat esetében már nem érdemes kockáztatni a biztonságot tekintve: szerencsére megfizethető kategóriában mozognak a fizetős VPN szolgáltatások, melyek sokkal nagyobb adatvédelemet és jobb teljesítményt garantálnak, mint az ingyenes megoldások.

Legfontosabb megjegyezned: a VPN lehetővé teszi, hogy a céged összes munkatársa biztonságosan dolgozhasson a belső hálózaton, akár egy üzleti út esetén is, de lényegében a világ bármely pontjáról megfelelő védelemmel ellátott kapcsolaton keresztül végezhetik a munkájukat. Mindez pedig megéri az árát, hiszen szenzitív adatok és fontos információk forognak kockán.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 0 / 5. Összes értékelés: 0

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.