Tökmagból óriás biznisz – a Hekli családi gazdaság sztorija

Kkv 076 1080x610 Tokmag Hekli Hb Cikk

A mesés szépségű Cserhát dombjai közt megbújó Hekli családi gazdaság immár több mint húsz éve működik. Tevékenységük középpontjában a búza, a napraforgó és az olajtök termesztése áll. Az utóbbiból készült finomságokat két éve kiskereskedelemben is forgalmazzák: liszt, krém, olaj és nassonlivaló készül üzemükben.  A személyes eladás mellett nyitogatják szárnyaikat az online piacon is, ebben egy Nógrád vármegyei kosárközösség van a segítségükre.

Hekliék Cserhátsurány központtal működtetik családi gazdaságukat. Mintegy 20 hektáron termelnek héjatlan olajtökmagot, de más növények termesztésével is foglalkoznak összesen 75 hektáros földterületükön. A nagytételes eladás mellett a család a gyermekek kezdeményezésére két éve elkezdett olajtökmagból készült termékek kiskereskedelmi forgalmazásával is foglalkozni. Hekliné Szabó Angelika kifejtette: korábban a héj nélküli tökmagokat csak nagytételes eladásra szánták. A kamionok javarészt gyógyszeripari felhasználásra szállították a tiszta alapanyagot Cserhátsurányból európai úti célokra. Ma már azonban egyre többen ismerik termékeiket, a különböző módon feldolgozott Hekli Tökmagot. Így emlékszik a kisüzemi termelés kezdeteire: – A fiam és a lányom vetették fel, hogy ne csak nagytételben adjuk el az olajtökmagot, hanem csomagoljuk mi magunk is. Férjemmel nyitottak voltunk az ötletre – mondja, majd kiemeli, hogy az olajtök műveléséhez és a magok feldolgozásához szükséges gépsor és üzem saját erős beruházás eredményeképp áll rendelkezésükre, amelyre nagyon büszkék. Mint ahogy örül annak is, hogy termékük arculata is nógrádi: kezdetektől egy helyi nyomdaipari céggel dolgoznak együtt.

A cserhátsurányi termelő elmondása szerint céljuk, hogy egészséges finomságokat kínáljanak a vásárlóknak. Éppen ezért az olajat hidegen sajtolják, így megőrzik annak értékes összetevőit, köztük számos vitamint, zsírsavat és antioxidánst. A tökmagolaj mellett kínálnak pirított, ízesített, sós és chilis tökmagot is, zsírszegény tökmaglisztjük pedig felhasználható különböző ételek, sütemények elkészítéséhez, sőt, akár panírozáshoz is. – Egyre több olyan személy keresi termékeinket, akinek belgyógyász javasolta, hogy használja a nagyon alacsony szénhidráttartalmú alapanyagainkat. Cukorbetegek vagy fogyókúrázók étrendjét is támogatja a tökmag – emeli ki Angelika és hozzáteszi, hogy népszerű a tökmagkrémjük is, amelyet akár sós és édes sütemények töltelékeként vagy mártogatóshoz is fel lehet használni.

A Hekli családnál minden a mezőgazdaság körül forog: a férfiak végzik a munkát a földeken, a nők intézik az eladást és a háttérmunkát. Angelika ismertetése szerint eleinte a személyes árusítás beindítására törekedtek, ezért nyakukba vették a környéket és minden boltba bementek termékmintáikkal abban bízva, hogy a Hekli márka a polcokra kerülhet. – Százból egy üzlet volt nyitott erre, így ez az időszak irdatlan sok energiánkat felemésztette. Csak mentünk-mentünk, nem sok eredménnyel. Nagy nehezen 10-15 boltba bejutottunk, javarészt Nógrád és Pest vármegyékben. A kör ma már könnyebben bővül, mert a vásárlók körében egyre népszerűbbek az egészséges ételeket és sok esetben az üzlettulajdonosok keresnek meg minket. Köszönhetően a közösségi médiának, a Facebook oldalunkon keresztül könnyen ránk is találnak. Saját honlapunk és webáruházunk még nincs, de csatlakoztunk egy kosárközösséghez, a veddanogradit.hu webshophoz, ahol más Nógrád vármegyei őstermelők mellett mi is megtalálhatók vagyunk és amely jelentősen megnövelte ismertségünket a térségben. Ez az oldal egyelőre csak Nógrád vármegyében szállít ki.  Mi azonban gondolkodunk azon – felbátorodva a nógrádi érdeklődésen -, hogy saját webáruházat indítsunk, országos kiszállítással – részletezi a kezdeti nehézségeket és a jövőbeli terveket.

Hekliék előszeretettel jelennek meg termékeikkel rendezvényeken is, ahol személyes találkozásra nyílik lehetőség a vásárlókkal. Adventi és húsvéti vásárokban, hagyományőrző programokon, cégek, önkormányzatok rendezvényein kínálják egészséges portékáikat. – Szeretjük a kitelepüléseket, jó élmény, amikor a vásárlók rácsodálkoznak kézműves termékeinkre. Örömmel váltok ilyenkor szót velük – hangsúlyozza, hozzátéve, hogy számukra a vásárlók a legfontosabbak, nekik szeretnének kiváló termékekkel szolgálni. Éppen ezért maradnak a kistermelői szintnél, mert így tudják megőrizi a minőséget. S ezért kínálják finomságaikat elérhető áron. – Azt szeretnénk, ha sokan hozzájuthatnának a tiszta és egészséges élelmiszerekhezhúzza alá és beavat abba is, hogy a vállalkozás minden évben erősödik.

A családi tűzhely őrzője, az édesanya szívének különösen kedves, hogy fia agráregyetemi végzettséggel, precíziós mérnökként választotta korábbi munkája helyett a családi gazdaságot. Lánya pedig hétköznap más területen dolgozik, de a hétvégéit szívesen áldozza arra, hogy besegítsen a cserhátsurányi teendőkben.

Angelika korábban a vendéglátásban, alkalmazottként dolgozott. 2019-ben döntöttek úgy férjével, hogy teljes emberként ő is a családi vállalkozást fogja erősíteni. – Hosszú évekig álltam helyt beosztottként és segítettem a gazdálkodást is. Ma már nagyon jó döntésnek látom, hogy ki mertem lépni és hogy ma már csak a Hekli családi manufaktúrára koncentrálok. Nagy előny, hogy a magam ura vagyok, a saját céljainkért dolgozunk és mondhatni – az időjáráson kívül – nem függünk semmitől. Csak a vevőknek kell megfelelnünk – sorolja. Mint kiderül, tavaly a család három tonna olajtökmagot dolgozott fel, ennek sokszorosát – körülbelül húsz tonnát – pedig alapanyagként adtak el. A számokat hallva, belegondoltam a mennyiségbe. Sőt, utána is számoltam. Három tonna tökmag annyi, mint 30 ezer darab százgrammos kiszerelésű tökmag-csomag. Kimondani is sok, nemhogy a földeken megtermelni, óvni, nevelgetni, betakarítani, majd feldolgozni. Nagy szerencsénk, hogy vannak emberek, akik mindezt megteszik nekünk, helyettünk. A Hekli tökmagé olyan sikertörténet, amelyben egykori nagyszüleink gazdasága találkozik a huszonegyeik század igényeivel. Sokunk örömére.

A Hekli családi gazdaság sikerének 4 titka
 1. Követik a technológaiai fejlődést és élnek az új lehetőségekkel. Ma már a betakarítást és a feldolgozást is gépek segítségével végzik.
 2. Nem egyféle növényt termelnek, így több lábon áll a vállalkozás, amely biztonságot ad számukra.
 3. Igyekeznek a termékeket elérhető áron tartani, ugyanakkor a kiváló minőség is elsődleges céljuk. Ez a kombináció hozzájárul az eladás folyamatos növekedéséhez.
 4. Családi összefogás jellemzi őket, amely már a nagyszülői generációtól kezdve benne él mindannyiukban.

Szerző:
Lakatos Katalin – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 3.5 / 5. Összes értékelés: 6

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.