Tévhitek és megoldások a számlázás változásával kapcsolatban

Hb Kepek Cikk Szamlazas

Júliustól sem lesz kötelező számlázóprogramot használni, de a jogszabályi változások erősen ajánlottá teszik. Összeszedtünk néhány tévhitet a számlázás változásával kapcsolatban, és megoldást is ajánlunk.

Lássuk először a szikár tényeket. Idén július 1-től, aztán pedig 2021. január 1-től minden hazai vállalkozó, így a katások életében is komoly változásokat hoz a számlázással kapcsolatos jogszabályok módosítása. Jelenleg akkor kell egy számlát beküldeni a NAV-nak (vagyis feltölteni az adatait egy erre szolgáló oldalon), ha a számla áfatartalma eléri a 100 ezer forintot.

Július 1-től már minden belföldi adóalany (vállalkozás, egyéni vállalkozó) részére kiállított számlát be kell küldeni az adóhatóságnak, függetlenül az áfa összegétől. Aki eddig katás egyéni vállalkozó volt, és a számlájában nem számított fel áfát, arra most még nem vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség; júliustól azonban már igen, ha belföldi adóalanynak (így katásnak is!) számláznak. 2021. január 1-től tovább bővül az adatszolgáltatási kör: a magánszemélyeknek és a külföldi vállalkozások, szervezetek számára kiállított számlákat is fel kell tölteni a NAV Online Számla rendszerébe.

Eddig a tények, és most jöjjenek a tévhitek.

1. tévhit: nem lehet majd kézi számlatömböt használni

De, lehet. Továbbra is egyaránt elfogadott lesz a kézi számla, a telepített vagy online számlázóprogrammal kiállított számla és az elektronikus (digitális) számla.

2. tévhit: a kézi számlát nem lehet beküldeni a NAV-nak

Nem csak hogy lehet, hanem kell is. Az más kérdés, hogy a számla adatait egyenként, manuálisan kell rögzíteni a NAV Online Számla rendszerébe, ami nem csak unalmas és sokáig tart, de számos hibalehetőséget is tartogat.

3. tévhit: majd a könyvelő beküldi a kézi számla adatait

Nem vennénk rá mérget. Egyrészt, az adatokat öt naptári napon belül fel kell tölteni a NAV-nak (ha az áthárított áfaérték eléri vagy meghaladja az 500 ezer forintot, egy nap alatt), vagyis sűrűn kellene a könyvelőhöz rohangálni. Elképzelhető, hogy a könyvelő vállalja ezt, de meg is fogja kérni az árát.

4. tévhit: úgyse veszi észre a NAV…

Nem kocáztatnánk meg az adatszolgáltatási kötelezettség megszegésével járó bírságot. Az adatszolgáltatás elmulasztása, késedelmes vagy hibás beküldése egyéni vállalkozók esetében 200 ezer, nem természetes személyek esetében 500 ezer forintos bírsággal is járhat. Számlánként.

Mi lehet akkor a megoldás? A számlázóprogramok használata. Ezekből van számítógépre telepíthető és böngészőből, online elérhető is – akár mobil eszközről, így nem vagyunk az irodához kötve a számlázásnál. Most ez utóbbiakkal foglalkozunk, mert aki eddig kézzel számlázott, azoknak tökéletesen megfelel egy online számlázó.

A folyamat minden esetben egy gyors regisztrációval történik, ami után már használható is a rendszer, vagyis elkezdhetünk számlákat kiállítani. Ez jóval egyszerűbb, mint a kézi számlázásnál, hiszen a saját adataink eleve fenn vannak a számlán, a partner adatait pedig a saját partnertörzsből vagy cégjegyzékből kitölti a rendszer. Hasonlóképpen a termékek, szolgáltatások is egy mozdulattal beilleszthetők, akár árral együtt is. Természetesen a program számol is, akár bruttóban, akár nettóban számlázunk. A kész számláról pdf dokumentum készül, amit automatikusan e-mailben elküldhetünk a címzettnek és a magunk számára is letölthetünk.

Tehát már a számla kiállítása is jóval egyszerűbb, ám minket jelen esetben mégis inkább az érdekel, hogy az összes online számlázó csatlakozik a NAV-hoz. Vagyis ha a saját fiókunkat néhány egyszerű lépésben összekötjük a NAV Online Számla rendszerével, a továbbiakban már semmi dolgunk nincs ez ügyben az adóhatósággal. A számlázók folyamatosan figyelik a kiállított számlákat, és amennyiben szükséges, az adatokat azonnal továbbítják a NAV rendszere felé. Ezt most még csak akkor teszik meg, ha az áfa meghaladja a 100 ezer forintot, de ahogy hatályba lépnek a változások, úgy módosul a számlázók működése is – a rendszer helyettünk is intézkedik.

Már csak az a kérdés, hogy melyik online számlázót válasszuk. Erre nem lehet mindenki számára érvényes választ adni. Több megbízható szolgáltatás is elérhető Magyarországon (billzone.eu, szamlazz.hu, ebiz.hu, billingo.hu), amelyek alapfunkcióikban több-kevésbé megegyeznek, és rendszerint van ingyen is elérhető alapcsomagjuk. Ugyanakkor a fizetős csomagok díja és tartalma eltér – mindenkinek magának kell megnéznie, hogy számára mely funkciók a legfontosabbak (érdemes lehet a könyvelőt is bevonni a döntésbe). Némelyik megoldás külön szolgáltatásokat kínál a katásoknak, amelyek az egyéb adminisztrációs terheket is megkönnyítik – ezt is vegyük figyelembe a választásnál.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.8 / 5. Összes értékelés: 8

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.