„Számomra a kreativitás mindig funkcionális” Interjú Vedres Tamással, a MagentaKraft Challenge különdíjasával

Olvasási idő 4 perc
Vedres Tamas Kek Hatter

A Telekom meghirdette KraftChallenge pályázatot, hogy a fiatal gondolkodók, digitális alkotók anyagi lehetőséget kapjanak ötleteik megvalósítására. A Hello Biznisz egyik különdíját Vedres Tamás webdesigner vihette haza, aki pályázatában a pandémia miatt profilváltásra kényszerülő cégeknek ajánlott fel teljes digitális arculatváltást. S hogy Tamás mi alapján választja ki, hogy kinek segít? Erről már meséljen ő.

Mesélj először pályafutásodról, hogyan lettél digitális alkotó?

A Metropolitan Egyetemen szereztem média designer diplomát. Az alma mater közege igazán inspiráló volt, számos kreatív elmével találkoztam a tanulás során. Designerektől kezdve fotósokon és videósokon át a textilesig mindenféle emberrel kapcsolatban voltam, akiknek a célja egy volt: valami újat létrehozni. Már fiatalon rájöttem, hogy az én világom a számítógép: elkezdtem komolyabban foglalkozni az online arculatépítéssel, cégekkel és projektekkel. És ami nyolc éve motivált, az ma is éberen tartja a lelkesedésem. A honlapok világa folyamatosan bővülő piac, jelenleg több 100 millió weboldal van a világon, melyek négy-öt évente elavulnak. Így munka mindig van. Sokáig egyedül oldottam meg mindent, de idén megérett bennem az elhatározás, hogy csapatot szervezzek, új embereket ismerjek meg.

Kivel dolgozol együtt?

A freelander.blog.hu által szervezett workshopon ismertem meg Szőllősi Annát, és rögtön tudtam, hogy vele nagyon jól tudnék együttműködni. Láttam benne a fantáziát, gyorsan tanul, egy nyelvet beszélünk. Azóta közösen dolgozunk, és együtt adtuk be a pályázatunkat a MagentaKraft Challenge-re is. Csapatunk pedig tovább bővül.

Hogyan változtatta meg a munkádat a tavasszal beütött karantén?

Hamar megjelentek új igények: olyan projektek, mely során egy működő vállalkozás teljesen más irányt vett, és ehhez szüksége volt egy új arculatra is. Az online jelenlét minden eddiginél fontosabbá vált. Nagyon sok érdekes emberbe botlottam ezen idő alatt, és az ő történeteik inspiráltak a pályázat megalkotására is. 

Mi a győztes pályázat lényege?

Tervezett projektünk során húsz cégnek szeretnénk segíteni teljes vagy részleges arculatváltásban. Lényeges az is, hogyan választjuk ki ezt a húsz szerencsést: érdekes történeteik alapján. A Hello Biznisszel együttműködve olyan, a pandémia miatt kényszerpályára álló, de abból győztesen és ügyesen kilábaló embereket keresünk, akiket a válság jó irányváltásra ösztönzött. Csináltam már hasonlót, igyekeztem korrekt pályázati anyagot leadni, alkalmaztam az ismereteim és tudtam, hogy nemes célért dolgozom.  Szeretnénk videósorozatban is megmutatni, kiknek segítettünk és miért.

Mit szeretsz a munkádban?

Szeretek új embereket, új ötleteket megismerni, és jó érzés, hogy segíthetek nekik terveik megvalósulásában. Emellett szeretem az arculatépítés befejezhetőségét is. Imádom átadni a tudásom, és látni az örömöt az ügyfelek arcán.

Honnan merítesz ötletet?

Figyelem az internetet, a közösségi oldalakat, a szakmai hírportálokat. Követem a nemzetközi trendeket, újdonságokat, a munkámmal kapcsolatos startupok tevékenységét. A digitális világ a végtelen lehetőségek tárháza.  Kocka vagyok, de azért igyekszem emberekkel kapcsolódni. Workshopokra járok, tagja vagyok digitális nomád közösségeknek, freelancer csapatoknak, a tagokkal támogatjuk egymást.

Mit jelent számodra a kreativitás?

Olyat alkotni, ami még nem volt. Nekem a kreativitás mindig funkcionális. Egy ötlet legyen hasznos! Az esztétikában kevésbé hiszek. Megértem, ha valakit lenyűgöz a puszta vizualitás, de én a gyakorlatias ember vagyok, és szeretem, ha a szépség funkcióval bír.

Tagja vagy a MagentaKraftnak? Miben segített neked a Telekom kezdeményezése?

Számos konferencián vettem részt az elmúlt években, de most legtöbb ilyen esemény az online felületekre költözött. Digitális érdeklődési köreimnek köszönhetően találtam rá a MagentaKraft programra és éreztem, hogy ez pályázat testhezálló kihívás lesz számomra. Eljutottam több szervezett médiatáborba is, és együttműködöm több startuppal, akik szintén tagjai a MagentaKraft közösségnek.

Melyik általad készített honlapra vagy a legbüszkébb?

1 hónapja adtam át a Legrand Partner Klub honlapját. A cég országosan több száz partnerrel működik együtt, szeretem az innovatív attitűdjüket, és a honlapjuk komplexitását. Imádtam a Camp Offline – Digitális Detox tábor projektünket is, melyet egy pszichológus ismerősömmel találtunk ki. Kicsit ironikus, de néha jó leszakadni az internetről.

Sin Bettina

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.