Save the date – 2021. évi adónaptár

Olvasási idő 3 perc

A NAV ugyan nem büntet automatikusan, ha véletlenül kicsúszunk valamelyik határidőből, és jó esetben a könyvelőnk tökéletesen képben van ezekkel, mégsem árt, ha tisztában vagyunk a cégünket érintő fontosabb határidőkkel és teendőkkel.

A NAV egyébként ebben is segít: minden vállalkozó összeállíthatja saját adónaptárát, és még emlékeztető üzeneteket is beállíthat (bevallási, befizetési határidőkre). A naptár mobiltelefonos alkalmazáson keresztül is elérhető. Ügyfélkapus bejelentkezés esetén jó pár kérdés megválaszolása megspórolható, így célszerű ezzel kezdeni.

A jövő év számos változást hoz az adózásban, adatszolgáltatásban, a legfontosabbak a teljesség igénye nélkül:

 • KATA szigorítás: Talán a legismertebb módosítás, amely számos vitát és heves indulatokat váltott ki szakmai körökben. A legfontosabb változások dióhéjban: a korábbi szabályozást jelentősen szigorítva, ha egy katás egy belföldi (vállalkozás) megbízó/vevő részére évi 3 millió forint feletti összegben állít ki számlát, a 3 millió forint feletti összegre 40 százalékos többlet adó terheli a számlát befogadót, külföldi partner esetén a többlet adóteher a katást terheli; kapcsolt vállalkozások esetén összeghatár nélkül alkalmazandó a többlet adó. (Az őszi adócsomag a külföldi partnerek felé történő számlázásra vonatkozóan tartalmazott némi enyhítést.)
 • NAV online számla adatszolgáltatás 3.0: Teljeskörűvé válik az online számlaadat-szolgáltatás kapcsán jelentendő számlák köre, vagyis már a magánszemélyek részére kiállított számlákat is jelenteni kell.
 • eÁFA: A NAV a vállalkozások részére elkészíti az Áfa bevallás tervezetét. Fontos, hogy ellentétben az eSZJA-val, ez csak az érintett adózók aktív közreműködésével minősülhet bevallásnak (levonható adóról döntés szükséges), ami rövid távon jelenthet némi adminisztrációs többletterhet.
 • KIVA módosítás: Az adó mértéke 12 százalékról 11 százalékra csökken, a bevételi értékhatár pedig 3 milliárd forintra nő, így több vállalkozás számára lehet releváns alternatíva (főleg a magasabb bérköltséggel rendelkező vállalkozások számára, akik a megtermelt nyereséget nagyrészt visszaforgatják fejlesztésekbe).
 • Egykapus HIPA bevallás: A jövőben nem az önkormányzati, hanem kizárólag az állami adóhatósághoz kell benyújtani a helyi iparűzési adóbevallást, ami a több telephellyel rendelkező vállalkozások számára jelent segítséget.

Nézzük a legfontosabb határidőket!

Az 2021. évi adónaptárat a Könyvelő-Net oldaláról hozzá tudjátok adni a Google naptárotokhoz is.

Év végén bizonyosan ismét változnak az adótörvények, illetve más, a vállalkozást érintő körülmények. Az év végi hajrában is érdemes egy kis időt szakítani arra, hogy a jogásszal, könyvelővel karöltve átbeszéld, hogyan is fognak ezek hatni a vállalkozásra. Továbbá az év vége a könyvelő váltás csúcsidőszaka is, hiszen a naptári év végével a régi és az új könyvelő felelőssége egyértelműen meghatározható, egyszerűbb az átadás-átvétel folyamata. Érdemes tehát végig gondolni, hogy a könyvelőd érdemben együtt tudott-e nőni a cégeddel, minden iparágban, amiben a vállalkozásod tevékenykedik, rendelkezik-e releváns tapasztalattal, nyújt-e minden olyan szolgáltatást, amire szükséged van, illetve lépést tart-e a digitalizációval. Amennyiben felmerült már benned, hogy érdemes lehet váltani, annak oka van, és ilyen esetben egy könyvelő kereső portál (például a Könyvelő-Net) sokat segíthet.

Turay Dia – Könyvelő-Net

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.2 / 5. Összes értékelés: 5

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.