Saját gyermekén akart segíteni, ma már társadalmi vállalkozást vezet

Sok szülő szembesül gyermekén keresztül a mai oktatási rendszer nehézségeivel. Harsányi Eszter azonban úgy döntött, hogy nem akar éveken át kudarcok elszenvedője lenni, inkább a változás motorjaként hozzájárul a részképesség-zavaros gyerekek sikeres integrációjához. Második fia, Áron, epilepsziával született, számos beilleszkedési nehézséggel kell megküzdenie. Egy édesanya, aki felépített egy társadalmi vállalkozást és szakértőkkel dolgozik együtt az oktatási integráció rendszerszintű fejlődéséért. Interjú a Nestingplay tulajdonosával, az Ashoka világszervezetének magyarországi ösztöndíjasával.

Miért döntöttél úgy, hogy társadalmi vállalkozást indítasz?

A második kisfiam epilepsziával született, miatta lettem társadalmi vállalkozó. Nem volt még óvodás sem, amikor észrevettem, hogy nem tudunk játszóterezni, mert nem alkalmasak számára az ott lévő játékok. Ezért elkezdtem azon dolgozni, hogy legyenek mindenki számára alkalmas játszóterek. Aztán észrevettem, hogy Áronnak nehéz a barátkozás. Ekkor felismertem, hogy kellenek olyan játékok, amelyek ebben segítik a hozzá hasonló gyerekeket. Amikor óvodás lett, feltűnt, hogy a pedagógusok nincsenek felkészülve azokra a gyerekekre, akik egy kicsit mások. Ekkor elkezdtünk tréningeket tartani a pedagógusoknak. Mindent azért csinálok, hogy megoldjam azokat a nehézségeket, amelyeket nála látok. És ebből kinőtt egy társadalmi vállalkozás.

Miben más a társadalmi vállalkozás, mint egy hétköznapi vállalkozás? És miben különbözik a nonprofit szervezetektől?

Mi a rendszerszintű változásért dolgozunk. A társadalmi vállalkozó tudja, hogy nem fog meggazdagodni a munkájából, itt az anyagiaknál sokkal fontosabb a társadalmi hatás. A megélhetéshez szükséges bevétel fölötti nyereséget a társadalmi vállalkozó visszaforgatja, hogy tovább haladhasson a célja felé. Én azt szeretném, hogy amit mi szülők megélünk itt a végeken, az eljusson magasabb szintre. Azért dolgozunk, hogy ahol én vagyok, ott induljon el a változás és ezt a változást lássák meg a jogalkotók, a döntéshozók. Szeretném, ha lenne ráhatásunk a rendszer alakulására. Sokszor összekevernek minket a nonprofitokkal, pedig teljesen mások vagyunk. Mi máshogy működünk. Vállalkozók vagyunk, nem donorokból, támogatásokból és állami normatívákból élünk, hanem egy szolgáltatást árulunk a piacon, pénzért. Vannak versenytársaink is.

Pontosan mivel foglalkozik a Nestingplay?

Kedvezményezettjeink azok a gyerekek, akiknek elmaradása van bizonyos fejlődési területen, és akár extrém magatartásként is megjelenhet frusztrációja. Ők nem a klasszikus fogyatékkal élők. A szakma részképesség-zavaros gyermekekként nevezi meg őket. Mi azonban nem közvetlenül velük, hanem a pedagógusokkal foglalkozunk. Szakértőkkel dolgozom együtt, akikkel a gyakorlatban felmerülő problémák megoldásához keresünk olyan mankókat, amelyeket a nevelők a hétköznapi gyakorlatban alkalmazhatnak. Tanácsadók vagyunk és a csoportos terápiában hiszünk. Egy általános pedagógus – mondjuk egy óvónő – nem fejlesztő és nem is várható el, hogy az legyen. De felvértezheti magát olyan eszközökkel, olyan tudással, amely segít neki abban, hogy felismerje a részképesség-zavart, a szenzoros hiányosságot és egy szintig segítse a fejlődést. Azt szeretnénk, hogy a tanárok változzanak és egyre kevesebb olyan gyerek legyen, aki kiesik az oktatási rendszerből.  Azt a rendszerszintű változást szeretnénk elérni, azért küzdünk, hogy amit mi csinálunk, az része legyen a pedagógus képzésnek. 

Mondanál egy példát egy sokszor rejtve maradó részképesség-zavarra?

Ha egy ovis gyermek arra a kérésre, hogy „tedd fel a kezed!”, nem csinál semmit, sokan azt gondolják, hogy neveletlen, szófogadatlan, vagy esetleg azt, hogy nem tudja felemelni a kezét. Pedig az is lehet, hogy nem érti ezt az egyszerű kérést. Segítünk a pedagógusoknak abban, hogy ezeket észrevegyék és megfelelően kezeljék a mindennapokban. A kulcs egyébként a játékban van, mindent innen közelítünk meg.

Miért éppen innen?

Mert az 1-8 éves korosztálynak erről szól még az élete, illetve erről szólna, ha nem lennének benne akadályozva különböző okok miatt. Lehet, hogy egy gyerek a társasjátékozás során csak arra képes, hogy ő dobjon a kockával. De akkor azt engedjük neki, legyen így részese a közös élménynek. Vagy ha egy ovis a homokozóban szanaszét szórja a homokot, mert csak azt tudja, akkor ne tiltsuk ki a homokozóból, hanem vonjuk őt be a játékba azzal, hogy az elkészült homoksütiket szórja meg cukorral.  A részképesség-zavaros gyerekek nagy része nem diagnosztizált. Nem csak azoknak a gyerekeknek nehéz a beilleszkedés, akik diagnózist kaptak az autizmus spektrum zavarról vagy az ADHD-ról. Gondot okozhat egy gyerek fejlődésében egy trauma vagy a szegénység is. Mi abban segítjük a pedagógusokat, hogy lássák meg ezeket a rejtve maradt problémákat, értsék meg a gyerekek viselkedésének okait.

A pedagógus tréningek személyes foglalkozások?

Igen, bár a covid nem tett jót nekünk. Egy évig online voltunk és csak régi ügyfelekkel tudtunk dolgozni. Szeptembertől remélem, újra beindulunk a személyes tréningekkel. De a járványnak köszönhetünk az új felismerés: a digitalizáció hasznos is lehet. Mi most egy applikációt készítünk.

Mit tud majd ez az applikáció? 

Segítségével a pedagógus egyszerű lépések mentén, de sok szituációt felvillantva tud készíteni egy „felmérést” a gyerekről. Ha ezek során valami gyanússá válik, akkor egy újabb szituációt javasol az app, hogy abban is nézze még meg a gyereket. És így tovább addig, amíg ki nem derül, hogy mely szenzoros – érzékszervi – részképessége hiányzik vagy van elmaradva. Ha ez megvan, akkor az app ad fejlesztőjáték javaslatokat, amelyekkel fejleszteni lehet az adott területet. A végén pedig visszamérés is történik. Azért van rá szükségünk, hogy minél több embert elérjünk és ezt sokkal könnyebben online. Az appot webshopon keresztül lehet majd megvásárolni.

Szülők számára is elérhető lesz?

Nem, csak pedagógusok használhatják. Azt valljuk, hogy a szülő ne fejlesszen, csak játsszon. Még akkor is így gondoljuk, ha tudjuk, nagyobb bevételünk lenne a szülőkből. A szakmai szempontok azokban sokkal fontosabbak a pénznél. Stabil, fenntartható rendszert akarok, de a szakmai érdekeket semmi nem írhatja fölül.

2018 óta tagja vagy az Ashokának. Mit jelent ez neked?

Ez egy óriási megtiszteltetés és nagy segítség. Ha kérdésem van vagy valamiben támogatásra szorulok, akkor a hazai segítőim összekötnek egy hozzáértővel. Most éppen piacra lépési kérdésekben kaptam tanácsokat. Nagyon sok mindent kínálnak, amire lehet pályázni és a hálózatépítésben is segítenek. Emellett nagyon fontos, hogy az Ashokának oroszlánrésze van abban, hogy elérhessem a jogalkotókat, a döntéshozókat. Az Ashokának köszönhető, hogy nagyon tudatosan mérünk. Minden, amit csinálok, hatásméréssel van dokumentálva, így meg tudom mutatni, hogy amit csinálunk, az jó, van értelme belénk fektetni, mert itt vannak az eredmények.

Mit mondanál más nőknek. Érdemes kreatív családanyaként társadalmi vállalkozóvá válni?

Igen! Én olyan területen dolgozom, az oktatásügyben, amelyben nincs sok forrás. Ezt vállaltam, ez a misszióm. De azoknak is ajánlom a nemes ügyek érdekében végzett munkát, akik mögött nem áll olyan biztos háttér, mint amilyen nekem az én férjem. Mert ha valaki ügyes, akkor számos cél mentén be tudja csatornázni a pénzt a társadalmi vállalkozásába.

Mennyire igényel üzleti gondolkodást a tevékenységed?

Induláskor voltak számaink, tudtuk, honnan indultunk és hová tartunk. A multik világából jövök, megvan bennem az üzleti látásmód. Tudatosan haladunk, de előfordul, hogy ösztönszerűen hozunk döntést.  

Mit gondolsz, mi a kulcsa a Nestingplay működési stabilitásának, fejlődésének?

Hiszem, hogy a céllal, amiért mi küzdünk, sokan tudnak azonosulni. Mert bár mindannyian mások, különbözőek vagyunk, mégis ugyanabban a világban kell boldogulnunk. Mindenkinek helye van a társadalomban, a különbözőségeket meg kell segíteni, támogatni kell, ezért fontos az oktatási integráció. Ráadásul a gyerekek változnak és ehhez is alkalmazkodni kell. Kulcsfontosságú számunkra, hogy minél több óvodának adjunk el. Már elég széles a portfóliónk és ha annak minden elemét tudnánk árulni és ezt, mint társadalmi franchise tudnánk megtenni, azzal is növelhetnénk az árbevételt. A fejlődést a számosságban látom, egyre több embert kell elérnünk. Mindemellett hazai és nemzetközi szervezetekkel is együttműködünk. Ez is erősít minket.  Én csak a partnerségben hiszek.

6 kérdés 6 válasz Lévai Gáborhoz, az Ashoka angyal befektetőjéhez, társadalmi vállalkozások szakértőjéhez
1. Mi a társadalmi vállalkozás?

Olyan vállalkozás, amely a profittermelés mellett valamely társadalmi / környezeti probléma megoldásában kitűzött célok elérése mentén is méri az eredményességét, és ez a társadalmi / környezeti hatás az alaptevékenység szerves részeként (tehát nem adomány-adáson, CSR tevékenységként) valósul meg. 

Tipikus példa a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, de a használt tárgyak újrahasználatának elősegítésétől kezdve a rovarfehérje alapú táplálékkiegészítők gyártásán keresztül a látássérülteknek nyújtott online jelnyelv-tolmácsolásig számtalan formája lehet. A lényeg, hogy egy hátrányos helyzetű társadalmi csoport tagjainak életében a cég tevékenysége következtében pozitív változás következzen be.

2. Mit értünk hatásmérés alatt?

A szervezet tevékenysége következtében a célcsoport tagok életminőségében, vagy a környezetterhelés csökkenésében bekövetkező pozitív és negatív változásokra vonatkozó szisztematikus adatgyűjtés, az adatok elemzése és bemutatása.

3. Miért fontos ez egy társadalmi vállalkozás esetében?

Mert a társadalmi és környezeti hatás ezzel követhető nyomon. A hatásmérés egyrészt segít annak a visszamérésében, hogy a szervezet tevékenysége ténylegesen okoz-e pozitív változást, másrészt segít a társadalmi vállalkozás érintettjei számára bemutathatóvá tenni ezt a pozitív változást.

4. Miben tud segíteni a társadalmi vállalkozásoknak egy angyal befektető?

Ugyanabban, mint a hagyományos startupoknak. A vállalkozás első, kockázatos életszakaszában a termékfejlesztéshez, a termék piacraviteléhez, növekedéshez szükséges tőke és szakértelem biztosításában.

5. Ön személy szerint milyen ügyeket karol fel szívesen?

Én elsősorban az oktatás, fenntarthatóság, fenntartható élelmiszerellátás területen tevékenykedő társadalmi vállalkozásokba fektetek be.

6. Miért jó a networking?

Ennek a segítségével a társadalmi vállalkozások kapcsolatba kerülhetnek a számukra fontos szakértőkkel, befektetőkkel, a hasonló célokért dolgozó szervezetekkel.

Szerző:
Lakatos Katalin – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.1 / 5. Összes értékelés: 14

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.