3 + 3 tanács vállalkozó anyáktól, hogyan álljunk helyt egyszerre a családban és a munkában is

Kkv 011 Cikk Csalad

Lehet-e összehangolni az anyaságot a vállalkozói léttel? Mire számítson, aki vállalkozóként vállal gyereket? Gyerek mellett is belekezdhetünk egy új ötlet megvalósításába? Kérdések, amelyek sok nőt foglalkoztatnak, s amelyekre legjobban akkor találunk kompetens válaszokat, ha olyanokat kérdezünk, akik maguk tapasztalták meg, hogy milyen az élet vállalkozó anyaként. Barbara és Orsi története is különleges és tanulságos, és egész biztosan érdemes megfontolni tanácsaikat.

Barbara öt gyermek édesanyja, akár főállású anya is lehetne. Gyermekei 6, 9, 11, 13 és 16 évesek. Mielőtt még gyarapodott volna a család, főállásban dolgozott, amikor azonban a legkisebb is megérkezett és már egy éve otthon volt vele, úgy érezte, valami új dologba kell kezdenie.

Szellemi kihívásra vágytam, szerettem volna mással is foglalkozni, mint ami a gyerekes anyukák napi rutinja. Férjem tanácsára blogírásba fogtam, ami aztán kiszélesedett és voltaképp egy saját online magazint alakítottam ki magamnak

– meséli Barbara, hogyan lett a hobbinak indult elfoglaltságból üzleti vállalkozás.

Már a blog nevét is úgy választotta, hogy hozzá kapcsolódjon szorosan: Mom with Five. A témákat is a személyiségéhez, az aktuális életszakaszához igazította: „Arról írtam, ami engem foglalkoztatott, beleszőttem az írásaimba, hogy mit gondolok a világról. És számomra is meglepő módon egyre több mindenkit érdekelt ez. Egész hamar érkeztek pozitív visszajelzések, kialakult egy stabil olvasóközönség.”

Egy női portál égisze alatt indította el, de idővel felismerte, hogy akkor tudja a lehető legjobban kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket, ha saját lábára áll, nem függ semmilyen tartalomszolgáltatótól, ezért külön domaint jegyeztetett be. A korábbi olvasói pedig követték őt, így nem sokáig kételkedett a döntése helyességében.

„Mostanra 10.000 fős követőtábora lett a magazinomnak, akiknek egy jelentős része napi szinten követi az oldalt, hozzászól a cikkekhez. Van egy Facebook csoportom is, ahol jól egyben tartható az olvasóközönség. És nemrég becsatlakoztam egy irodalomterápiás workshopba is, ahol az én korábban megírt szövegeim alapján beszélgetünk az anyaságról” – összegzi Barbara, hová jutott el öt év alatt.

Kihívást jelent számára a sok pozitív reakció mellett a néhány negatív megjegyzéssel, trollal szembesülni, de nem hagyja, hogy mindez visszavegyen a lelkesedéséből.

A gyereknevelés mellett úgy talál időt a magazin szerkesztésére, hogy előre tervez: „Havonta egyszer átgondolom, milyen témák jöhetnek épp szóba, van-e valamilyen aktualitás, amiről épp érdemes írni. Hetente három új, saját cikkel kalkulálok, ha lehet, előre dolgozom.

A blog szerkesztéséhez, a Facebookra való posztoláshoz is használok olykor applikációt, ami sokat segít abban, hogy a terveknek megfelelően haladjon a kivitelezés is” – árulja el a kulisszatitkokat az ötgyermekes édesanya.

Barbara tanácsai a vállalkozó kismamáknak és anyukáknak:

 • NINCS IDEÁLIS ÁLLAPOT. Mindig lesz valami, ami prioritást élvez, amihez alkalmazkodni kell. Nem szabad arra várni, vagy azzal számolni, hogy minden pont tökéletes.
 • AHOGY LEHET, NEVELD ÖNÁLLÓSÁGRA A GYEREKED! A mi családunkban csak úgy működnek jól a hétköznapok, hogy amit lehet, a gyerekek elvégzik maguktól: maguk mennek iskolába, vagy keresnek maguknak uzsonnát a hűtőben. Sok időt és stresszt megspórolhat a szülő, ha nem állandóan a gyereke kiszolgálásával van elfoglalva.
 • A GYEREK MELLETT SE FELEJTSD EL, HOGY VAN ÉLETED AZ ANYASÁGON TÚL IS! Csodálatos dolog anyának lenni, sokan érzik úgy, hogy így teljesedhetnek ki igazán – és nincs ezzel gond. A gyerekünknek azonban akkor lesz kedve hozzánk hasonlóan családot alapítani, ha azt érzékeli, hogy az anyaság nem csupa stressz, és lehet mellette más fontos dolog is. Munka, sport, kreatív hobbi – ki miben találja meg a sikerélményt, a feltöltődést, ami aztán a gyerekére is pozitív hatással van. Egyszer (nem is olyan nagyon sokára) a gyerekek is felnőnek, és az anyáknak kezdeniük kell valamit a saját életükkel, nem foghatják örökké a gyermekük kezét.

Orsi könyvelőként dolgozik, 2013 óta vállalkozóként – több éves tapasztalata van már abban, milyen szabadúszónak lenni. „Azért választottam ezt az utat, mert szerettem volna én eldönteni, hogy kikkel dolgozom és mikor, nem az hajtott, hogy egy céget növesszek magam alá” – magyarázza a váltás okát. A dolog bevált, kialakult egy stabil ügyfélköre és idővel a saját kereteit is lefektette. Ez nem ment könnyen, ahogy meséli, meg kellett szoknia, hogy nem feltétlenül 9-től 5-ig kell az íróasztalnál ülnie. De mára már abszolút előnynek érzi, hogy maga alakíthatja a munkarendjét.

Főleg azért is, mert édesanya lett. Férjével 2017-ben fogadták örökbe az akkor 22 hónapos Borit. Örökbefogadó szülőként az anyaságra készülés is egészen más, mint amit hagyományosan elképzelünk. „Az ember végigjárja az előírt procedúrákat, feliratkozik a listára és vár. Nem tudni, meddig. Mivel mi fél évestől két éves korig jelöltük meg a gyerek életkorát, valamivel gyorsabb eljárásra számíthattunk, mint azok, akik éveket is várnak egy csecsemőre. De nehéz volt belőni, meddig érdemes dolgozni, mikortól kell készenlétben állni” – meséli Orsi.

Igyekeztek azért előre tervezni: elhatározták, hogy a férje marad otthon a gyerekkel, míg Orsi megőrzi vállalkozói státuszát, de majd kevesebbet dolgozik.

 „Ez a terv kb. azonnal borult, amikor működésbe kellett volna lépnie. Én rájöttem, hogy nehezen tudok távol maradni a családtól, arra vágyom, hogy a gyerek mellett legyek, míg a férjem egyre nehezebben bírta az állandó gyerekfelügyeletet. Ezért megosztottuk a napokat, volt, hogy neki volt komplett szabadnapja, volt, hogy én tervezhettem be több munkát.”

Az ilyenkor nélkülözhetetlen nagyszülői segítség mellett az is jól jött Orsinak, hogy a munkája jellegéből adódóan választhatott olyan feladatokat, amik mellett nem kellett hosszabb időre elköteleződnie. „Könyvelőként az ember könnyen talál úgynevezett ’tűzoltó munkákat’, amikor be kell segíteni valahova, ahol épp ’ég a ház’. Itt belefér, hogy előre tisztázzuk, csak időszakos a besegítésem, csak bizonyos óraszámban állok rendelkezésre egy héten. Így marad időm a családra is, de a munkával sem hagyok fel teljesen.”

A vállalkozóknak gyakori félelme az, hogy ha a gyermekvállalás miatt hónapokra, vagy akár évekre kiesnek a munkából, akkor elveszítik megbízóikat, ügyfeleiket. Orsinak ezzel kapcsolatban abszolút pozitív tapasztalata van:

Tény, hogy van rizikó abban, hogy marad-e ugyannyi munka, mint korábban, egyáltalán lesz-e még feladat. Én igazából egyetlen ügyfelemet sem veszítettem el, olyan volt esetleg, akit én adtam át időlegesen, mert be kellett látnom, hogy annyi munkával épp nem bírok el.

De akikkel csak dolgoztam, mind megértően álltak az anyaságomhoz, sokszor most is érdeklődnek, hogy bírom.”

Orsiék most épp egy újabb örökbefogadás előtt állnak, a következő hónapokban érkezhet családjukba az újabb gyermek. Ezúttal kikötötte, hogy ő szeretne otthon maradni, és már el is kezdte csökkenteni a feladatait, lezárni a projektjeit, hogy ne okozzon majd gondot az átállás. „Erre az időszakra muszáj előre felkészülni, anyagilag is úgy tervezni, hogy számolni kell vele, amíg a gyermeknevelés a fő feladat, kevesebb lesz a bevétel. Könyvelőként én ennek gyorsan utánaszámolok, hogy mi számomra a legkedvezőbb megoldás, de azt tapasztalom, hogy a kismamák nagy része nincs tisztában a lehetőségeivel, és nem is nagyon tud kihez fordulni kérdéseivel. Pedig érdemes utánajárni, hogy hogyan járunk a legjobban vállalkozó anyukaként” – összegzi Orsi.

Hogy miért éri meg mégis vállalkozónak lenni anyaként? „Korábban volt olyan munkahelyem, ahol még 30 éves korom előtt feltették a kérdést, hogy mikorra tervezek gyereket, amikor ez nálam még egyáltalán nem volt napirenden, kényelmetlenül is éreztem magam emiatt. A munkáltatók nem mindig állnak pozitívan a nők gyermekvállalásához, sem a tervezés időszakában, sem azután, hogy az anyukák visszatértek a munkába. Látom kolléganőkön, hogy sokszor az jelenti számukra a legnagyobb stresszt, hogy tudják, az adott napon egy bizonyos feladatot minden körülmények között el kell végezniük fél négyig, mert akkor muszáj elindulniuk a gyerekért az oviba, vagy a bölcsibe. Ez a nyomás csak feszültté teszi őket, még rosszabbul tudnak koncentrálni, ráadásul jó eséllyel hazaviszik magukkal a feszültséget. A vállalkozói lét abban mindenképp jobb, hogy magunk alakíthatjuk, mit mikor csinálunk, nem kell állandó időszorításban élnünk.”

Orsi tanácsai a vállalkozó kismamáknak és anyukáknak:

 • ELŐRELÁTÁS ÉS TERVEZÉS NÉLKÜL NEM MEGY. Már akkor, amikor eltervezzük, hogy gyereket szeretnénk, érdemes előre gondolkodni, szakaszokban meghatározni, hogy milyen munkáink lehetnek, mennyi bevétellel kalkulálhatunk. Ha kisgyermek mellett dolgozunk vállalkozóként, akkor pedig a munkaügyeinkben kell a lehető legnagyobb rugalmasságot megteremteni, hogy a családra, a gyerekre is mindig maradjon elég idő és energia.
 • MINDIG LEGYEN EGY ’B’ TERV. Vállalkozó anyukaként számolj azzal, hogy gyakran van szükség újratervezésre. Előfordul, hogy a gyerek lebetegszik, vagy a nagymama épp mégsem ér rá, és akkor neked kell átszervezned mindent. Egyszerűbb, ha már eleve úgy tervezel, úgy beszélsz meg találkozókat, hogy kijelölsz egy ’B’ opciót is arra az esetre, ha borulnak az eredeti elképzelések.
 • TUDNI KELL SEGÍTSÉGET KÉRNI. Az anyák hősök, pláne a vállalkozó anyák. De nem kell, hogy mindent egyedül oldjunk meg és ezzel még több terhet szedjünk a nyakunkba. Amikor valami sok, akkor merjünk nemet mondani, segítséget kérni, legyen szó otthoni feladatról vagy munkáról. Csak így maradhat elég idő arra, hogy néha kicsit magunkkal is foglalkozzunk – ha az én-idő drasztikusan lecsökken, nem csak mi magunk szenvedjük meg, hanem a környezetünk is.
Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.8 / 5. Összes értékelés: 6

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.