Okostelefonok: merre tovább?

Olvasási idő 4 perc
Hellobiznisz Cikk 5g 1080x610

Az okostelefonok között az elmúlt egy-két évben nem volt igazán nagy áttörés. Persze, a processzorok egyre erősebbek lettek, a beépített kamerákban szaporodtak a megapixelek, a képfeldolgozást pedig mesterséges intelligencia segíti, de mindez igazából csak business as usual. Idén viszont mintha tényleg történne valami. Nézzük meg azt a három fejlesztést, amely komolyabb hatást gyakorolhat a mobiltelefonokra.

1. Hajtogatható mobilok

Az idei év egyértelműen legnagyobb durranása a hajtogatható telefonok megjelenése volt. Februárban a barcelonai Mobile Word Congressen mutatta be a Samsung a Galaxy Fold-ot, a Huawei pedig a Mate X-et. (Közben azért halkan mindkettőt megelőzte a jórészt ismeretlen kínai-amerikai startup, a Royole, amely már január elején, a CES-en kirukkolt a FlexPai nevű eszközzel.)

Az alapelv mindegyiknél hasonló: van egy normál méretűnek mondható okostelefon, amelyet a hosszabbik éle mentén kinyithatunk (emlékszik még valaki a Nokia Communicatorra?), és rögtön egy kisebb tablet méretű érintőképernyős eszköz lesz a kezünkben. (A Samsung Fold kihajtva 7,3 hüvelykes képernyőt kínál, a Mate X 8 hüvelyket.) Természetesen a külső képernyőn megnyitott alkalmazások a belső képernyőn ott folytatják, ahol abbahagytuk a használatukat.

Két dolog is áll a háttérben, amiért a gyártók ráhajtottak az új formára. Egyrészt az okostelefonokat egyre többet és egyre több célra használjuk, a nagyobb képernyő pedig kényelmesebb használatot tesz lehetővé. A méretet viszont nem lehet a végtelenségig növelni: nem mindenki kosárlabdázó, hogy egy péklapát kezelésével is elboldoguljon, és a hordozásra szánt zakó/farmerzsebek méretére is gondolni kell. Másrészt kellett már valami igazán menő technológia, ami egy kicsit felrázza a csúcskategóriás telefonok némiképp megfásult piacát, és első pillantásra felismerhető státuszszimbólumot ad az erre fogékonyak kezébe. A célra a szuperlátványosan hajtogatható és nagyjából 2000 dollárba kerülő telefonok tökéletesen alkalmasak, még akkor is, ha a megoldás egyelőre gyerekbetegségekkel küzd: a Samsungnak el kellett halasztania a Fold bevezetését, mert a tesztelőknél elég gyorsan tönkrement a készülék. A legújabb hírek szerint már kijavították a hibát, és a közeljövőben az értékesítés is megkezdődhet.

2. Rejtett szelfikamera

A méreten kívül még egy feloldhatatlan ellentéttel birkóztak a mobilgyártók. A keret egyre keskenyebb lett, hogy több hely maradjon a kijelzőnek – de akkor hova kerüljön a kötelező előlapi (szelfi-) kamera? Számos készüléken a kijelző már valósággal körülöleli a kamerát, de azért az elég furán néz ki.

Erre válaszul találták ki a fejlesztők a képernyő alá rejtett kamerát, amelyet a shanghaji MWC kiállításon az Oppo és a Xiaomi be is mutatott. Ezeknél a lencsét a kijelző üvege és pixelei alatt helyezik el. A Xiaomi árult el több részletet a technológia működéséről: eszerint a kamera feletti rész különleges, nagy fényáteresztő képességű és kevéssé tükröződő üvegből készül. A szelfikamera aktiválásakor a felette lévő területen a kijelző átlátszóvá válik, így a beeső fény (majdnem) egésze átjut a kijelző rétegein az alatta elrejtett szenzorokhoz. Azáltal pedig, hogy nem kell egy minél szűkebb helyre beszuszakolni a kamerát, nagyobb lehet a szenzor is, ami javít a képminőségen.

A technológia egyelőre mindkét gyártónál kísérleti fázisban van, egyelőre nem tudni, mikor jelennek meg a rejtett szelfikamerás mobilok.

3. 5G

Igen, az 5G itt van, illetve ha itt még nincs is (Magyarországon a legkorábban az év végén indulhat el a kereskedelmi szolgáltatás), de az USA-ban és a Távol-Keleten már több városban elő lehet fizetni a szolgáltatásra, és természetesen 5G-képes telefonok is kaphatóak – ilyen például a Samsung Galaxy S10 5G vagy az LG V50.

Az amerikai szaksajtó szerint azonban egyelőre nem igazán érdemes rohanni és átváltani a legújabb modellekre. A szolgáltatás a városokban is legjobb esetben szórványosan elérhető. Az 5G-hez használt frekvenciák fizikai jellemzői miatt az igazán nagy sebességet (egyelőre) csak kültéren lehet elérni, és az egyes bázisállomások által nyújtott lefedettség meglehetősen kis területű; ha pedig a lefedettség elfogadható, a sebesség nem lesz lélegzetelállító.

Mindehhez járul, hogy az első generációs 5G mobilok eléggé első generációsak: nem igazán hatékonyak. Fél év sok idő ebben a technológiában, jövőre már új generációs modemek kerülnek a készülékekbe, amelyek feltehetően orvosolnak több mai gyerekbetegséget. Ha az Apple úgy érzi, ráér – és a hírek szerint csak 2020-ban hozza ki saját 5G képes telefonjait – akkor másoknak sem érdemes sietni.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!