Nem sírunk, előre megyünk! – Csermely Ákos az alkalmazkodás és a tanulás fontosságáról

Olvasási idő 5 perc
Csermely Ákos

A média és kommunikációs szakma legendás konferenciáinak (Internet Hungary, Média Hungary, Evolution és sok minden más) szervezője, Csermely Ákos, 2020-ban fontos jubileumra készült. De a koronavírus miatt változtatnia kellett tervein. A járvány meghiúsított mindent, ami személyes jelenlétet igénylő nagyszabású tanácskozás lett volna. Ő azonban tettekkel reagált erre, mert szerinte kár olyanon siránkozni, amit „nem tudsz megváltoztatni”. Cikkünkben megosztja velünk tapasztalatait 2020-ról és beszél arról is, hogy mit vár 2021-től. 

Sokat hallhattunk, olvashattunk a covidnak a különböző iparágakra gyakorolt hatásairól. A rendezvényszervező cégeké az egyik szektor, amely 2020 nagy vesztese, hiszen a közönség eltűnt a termekből. Csermely Ákos 1996-ban hívta életre a Media Hungary Konferenciát. Azóta minden évben megrendezi hazánk legjelentősebb médiaszakmai fórumát. Idén huszonötödször tartották volna az eseményt, de az élet közbeszólt…

A sosem tétlenkedő szervező rögtön reagált: a virtuális térben megtartotta a konferencia bizonyos részeit, ezzel is erősítve cége alap gondolatiságát, miszerint „a tudás mindenkit megillet”. A pandémia alatt elindította a Reboot Hungary hetente jelentkező webináriumát is. Április kilencedikén volt az első online „disputa”, a sorozat december tizedikén zárult. Az elmúlt hónapokban minden héten csütörtök délután neves szakemberek előadásait hallgathatták meg az érdeklődők, mindenki a saját számítógépe mögött ülve. Szintén a járvány „szülötte” a „Holtidő médiája” podcast, illetve a Digital Hungary konferenciatévé is a youtube-on.

Csermely Ákos az önmagáról szóló bemutatkozó írásában azt vallja cége honlapján, hogy a gyerekei mellett az élete fő művének tekinti a konferenciákat. Kérdésünkre elmondta, hogy az idei év teljesen lenullázta a rendezvényszektort, két nagyszabású rendezvénye maradt el.  – A verseny nem áll meg soha. Zsugorodtunk, mivel nem volt két konferenciánk, de az online programjainkkal növekedtünk. A covid miatt együtt kell élni ezzel a helyzettel. Ami persze nekem is nehéz, mert nincs a cégnek bevétele, az online konferenciákból nem tudunk profitot termelni.

De nem sírunk, előre megyünk! Meg kell próbálni megoldani a feladatot. Hiszen felelősek vagyunk az ügyfelekért, a munkatársainkért. Muszáj mindig előre menni! Nem önmérgezhetjük magunkat! – hangsúlyozza a Magyar Televízióban 1981-ben induló tévés. Abban az időben a Külpolitikai Szerkesztőség adásait gyakran 4,5 millióan nézték, a televízió egyeduralkodó volt a tájékoztatásban. Ez mára teljesen megváltozott, a technika fejlődésével, az internettel mindenki azt néz, hallgat és olvas, amit, amikor és ahol csak akar. Csermely Ákos egészen közelről tapasztalta meg ezt a változást: műsorok szűntek meg, tévéadók százai jöttek, berobbant a web. Mindeközben sosem pánikolt. Lassan negyven éve van a szakmában, s teljes pályája bizonyítja, hogy ő az alkalmazkodás embere. Konferenciáin a média- és kommunikációs ipar sokak által még nem is feltételezett, jövőbeli változásait bátran napirendre tűzi. Mer vizionálni. Ez is része a versenyben maradásért vívott vetélkedésnek.

Arra készülök, hogy 2021 úgy indul, mint 2019 mínusz 50 százalék. S ha ettől jobb lesz, akkor örülök. Folyamatosan gondolkodom, a két ünnep közötti időszak épp alkalmas lesz az elmélkedésre. Fel kell majd használni az új tapasztalatokat: mit tartunk meg kizárólag az online platformon és mit kell mindenképp offline megrendeznünk. A cégben már beszéltünk arról, hogy sok mindent át fogunk alakítani jövőre, például, hogy ne kelljen mindennap bejárni az irodába, mert mi megszerettük ezt. Vannak a terveim között új projektek is, de ezeket egyelőre még megtartom magamnak – mondja és így folytatja: – Az biztos, hogy a covid után egyből visszarendeződés nem lesz. Jelenleg nincsenek trendek amikhez igazodhatnánk. Csak hullámok vannak, jó nagy ötméteres hullámok, amikkel bizony meg kell küzdeni. Mindannyiunknak egy célja van: segíteni a piacot talpra állítani, új irányokat mutatni. Ezért dolgoztunk az online konferenciákkal, a webináriumokon a meghívott előadókkal – húzza alá.

A jövőről szólva Csermely Ákos szerint piaci ereje van annak, hogy újra fel fog értékelődni a munka, lesz munkaerő. A több könyv szerzőjeként is ismert szakember arra figyelmeztet, hogy aki jól akar kijönni ebből a helyzetből, annak most nem szabad fáradtnak és feszültnek lennie. – Óriási önuralom kell ahhoz, hogy az emberek megértsék, hogy a következő időszak nem a sebnyalogatásról kell, hogy szóljon. Mert akit jobb versenypozícióban ér majd az „új világ”, az lesz a jövő nyertese. Ehhez az is nagyon fontos, hogy ne más dolgával, hanem a saját feladatainkkal foglalkozzunk – fogalmaz.

A Digital Hungary vezetője úgy értékeli, hogy relatív győztese ennek az évnek. – De nem szeretnék jövőre is így győzni – teszi hozzá.

Az online szakmai tanácskozások visszanézhetők az interneten, s azt maga a szervező is ajánlja mindenkinek, hiszen a szakanyagokból tanulni lehet. A járvány ideje alatt új ajtók nyíltak meg, amelyeken érdemes benézni. Elérhető lett sok minden, amire egyébként nem lenne ilyen egyszerű bejutni. Ugyanakkor senki ne várjon aranymondatokat! – hívja fel a figyelmet Csermely Ákos. Így zárja gondolatait: – Csak azon az emberen lehet segíteni, aki akarja, hogy segítsünk rajta. Senkinek nem fogja más megoldani a problémáját. Most a piac meg fog változni. Mindenkinek meg kell keresnie azokat a lépcsőket, amelyek a változásban neki lehetőséget adnak. A KKV-k legnagyobb problémái, hogy aranymondatokra kíváncsiak. Nem tudunk ilyet mondani, mert a saját üzletét csak az ismeri, aki abban dolgozik. Viszont, ha valaki hajlandó a saját energiáját fektetni a saját területébe és át tudja emelni a hallottakat a saját piacára, akkor győztes lesz.

TOP 5+1 üzenet Csermely Ákostól:

1. A verseny nem áll meg soha.

2. Azon kár siránkozni, amit nem tudsz megváltoztatni.

3. Ne más dolgával, csak a saját feladataiddal foglalkozz!

4. Ne várj senkitől aranymondatokat! Inkább folyamatosan tanulj!

5. Akit jobb versenypozícióban ér az „új világ”, az lesz a jövő nyertese.

5+1: (az első Reboot Hungary webináriumon hangzott el) Döntés előtt tegyél fel magadnak három kérdést:
1. Mi tart vissza?
2. Mitől félsz?
3. Mi a legrosszabb, ami történhet veled?

Szerző:
Lakatos Katalin – Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 5 / 5. Összes értékelés: 1

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.