Így dolgozzatok együtt videókonferencián keresztül!

Olvasási idő 4 perc
Így dolgozzatok együtt videókonferencián keresztül!

A koronavírus által kialakult helyzet és a kijárási korlátozások különösen megnehezítik az olyan vállalkozások életét, melyek aktív jelenlétet kívánnak meg ügyfeleiktől. A jelenlegi szituáció nehezen érinti például az edzéssel, testépítéssel foglalkozó stúdiókat, és a személyi edzőket, jógaoktatókat sem kíméli.

A biztos megélhetés érdekében fontos a korábbi munkafolyamatok újragondolása, a hatékony átszervezés. Szerencsére manapság már rengeteg olyan eszköz áll rendelkezésünkre, melyek segítségével a különböző edzések és kurzusok személyes jelenlét nélkül is maximális hatékonysággal lebonyolíthatók.

Most megmutatjuk azt, jógaoktatóként vagy edzőként hogyan készülhetsz fel a távoktatás kihívásaira, és milyen alkalmazásokat használhatsz annak érdekében, hogy munkád otthonról is hatékonyan elvégezhető legyen!

Válaszd ki a megfelelő platformot

Az elmúlt évek technikai fejlődésének és a közösségi média népszerűségének köszönhetően egyre több, olyan applikációval találkozhatunk a piacon, melyek célja a hatékony online kapcsolattartás.

Ezek nagy része az egyszerű chatfunkciók mellett lehetőséget kínál az élő közvetítések, videóhívások és konferenciák lebonyolítására is.

Az, hogy melyik applikációt vagy programot választod, sok dologtól függhet. Technikai háttered, céljaid, ügyfeleid igényei, vagy akár anyagi lehetőségeid is befolyásolhatják a végleges döntést. Ennek tükrében pedig rengeteg ingyenes és fizetős, több vagy kevesebb kontakt kezelésére alkalmas program áll rendelkezésedre.

Videókonferencia a nagyobb interaktivitásért

Ha szeretnéd, hogy óráid közvetítésének többen is aktív részesei lehessenek, az egyik legjobb megoldást a videókonferencia jelenti. Ennek érdekében számtalan applikáció közül válogathatsz, melyek legtöbbje okoseszközökön és számítógépen is hatékonyan kezelhető.

 1. Az egyik legnépszerűbb opció a Skype, nem véletlenül. A program szinte minden eszközön elérhető, használata pedig semmiféle komolyabb tudást vagy előképzettséget nem igényel. Segítségével videóchatet és konferenciabeszélgetést is indíthatunk, így a kisebb csoportos órák levezénylésére tökéletesen alkalmas.
 2. Az élő közvetítésre és videókonferenciára jó megoldást jelentenek a Google alkalmazásai is, hiszen egyrészt ingyenesen elérhetők, másrészről pedig használatukhoz nincs szükség másra, mint egy aktív Google-fiókra. A Hangouts Meet segítségével például 10 fős videókonferenciát is indíthatunk, mely lehetővé teszi, hogy egy adott kurzus minden résztvevője becsatlakozhasson az edzésbe, feltehesse esetleges kérdéseit, és aktívan vehesse ki részét az órákból.
 3. Hasonlóan hasznos a Microsoft Teams szoftvercsomag, mely a videóhívások és konferenciabeszélgetések mellett a naptárkezelést, időpont-egyeztetést is egyszerűbbé teszi, és most akár díjmentesen is igénybe vehetsz!

A videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan kezdd el használni a Microsoft Teams szolgáltatást!

Jógaoktatóként akár olyan, speciális felületeket is igénybe vehetsz, mint például a Yogis Anonymous, ahol akár a világ minden táján élő érdeklődők számára is elérhetővé teheted kurzusaidat.

Mindig légy felkészült!

A jól megválasztott platform önmagában még nem minden. Figyelned kell arra is, hogy az online órák menete zavartalan legyen, és semmilyen technikai probléma ne korlátozza a maximális élvezhetőséget.

Mielőtt belekezdenél a közvetítésbe, mindig ellenőrizd, hogy a kamera és a mikrofon is működik, rendben van az internetkapcsolat, és a stream minden résztvevő számára elérhető.

Mindezek mellett érdemes óráid menetét pontosan megtervezned. Legyen szó akár élő közvetítésről, akár konferenciabeszélgetésről, az oktatás eme formája kissé egy interaktív műsorhoz hasonlítható. Minél részletesebb forgatókönyvvel készülsz a vezénylésre, annál gördülékenyebben és hatékonyabban fog működni a tudás távolról történő átadása.

Figyelj oda a résztvevőkre

Abban, hogy egy olyan aktív tevékenység, mint az edzés vagy a jógaoktatás online formában is hatékonyan működhessen, kiemelt szerepe van a megfelelő kommunikációnak. Fontos tehát, hogy az előre megtervezett virtuális órák során is ugyanúgy odafigyelj a résztvevőkre, ahogyan ezt személyesen is tennéd.

Segíts azoknak, akik láthatóan lemaradnának a gyakorlatokkal, és az edzés végeztével szánj időt az esetleges kérdések megválaszolására. Minél több időt áldozol az ügyfelekre, annál jobban érzik azt, hogy törődsz velük és a személyes fejlődésük is sokat jelent neked.

Így biztos lehetsz abban, hogy azokban a nehéz időkben sem pártolnak el tőled, amikor az edzőteremben történő, személyes megjelenésre nincs lehetőség.

Nem csak a karantén idején hasznos megoldás

Az online kurzusok olyan lehetőséget kínálnak az edzők és jógaoktatók számára, melyek nemcsak a bezártság idején, de bármikor könnyen hasznosíthatók. A virtuális csoportos órákon rengeteg olyan embert oktathatsz, akik egyébként idő hiányában vagy a távolság miatt nem tudnának megjelenni stúdiódban vagy edzőtermedben személyesen tartott kurzusaidon.

Fontos tehát, hogy mindennek a jó oldalát nézd. Sokak számára most az online órák jelentik az egyetlen lehetőséget a mozgásra és a kikapcsolódásra, ezért érdemes minden bennük rejlő potenciált a megfelelő módon kiaknázni.

Mind a zárt csoportokban zajló, élő közvetítés, mind pedig a videókonferenciák által kínált lehetőségeket megragadnod, hiszen ezek segítségével nem csak meglévő kuncsaftjaidat tarthatod meg a vészterhes időkben, de akár új, lojális ügyfeleket is szerezhetsz, akik a válságos időszak után is veled maradnak.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.5 / 5. Összes értékelés: 2

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Címkék

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.