Mire van szükséged a távmunka bevezetéséhez?

Olvasási idő 5 perc
Távmunka

A távmunka a legtöbb cégvezető, vállalkozó számára ma már nem csak pusztán lehetőség, hanem a napi rutin elengedhetetlen része. Egy kis odafigyeléssel nem csak hatékonnyá, de élvezetessé és biztonságosabbá is tudjuk tenni a házon kívül végzett munkát.

Egy cégvezetőnek, menedzsernek mindig kevés ideje van. Üzleti tárgyalások, belső meetingek, állandó telefonhívások, konferenciák, külföldi utazások – keveset van az irodában, és ha éppen bent is tartózkodik, akkor is leginkább a vállalat és a munkatársak ügyes-bajos dolgaira kell szentelnie idejét. Ha válaszolni akar a beérkező levelekre, ha utol akarja érni magát a napi feladatokban, sokszor bizony az esti pihenésből, a családdal töltött időből kell lecsípni többet-kevesebbet.

A modern technológia viszont legalább abban segít, hogy a napközben egyébként elvesztegetett időt hasznos munkára tudjuk fordítani. Várunk az üzleti partnerre egy kávézóban? Egy kevésbé érdekes előadást hallgatunk egy konferencián? Mind kiváló alkalom arra, hogy néhány perc alatt megválaszoljunk néhány sürgős levelet, feladatokat osszunk ki a munkatársaknak, ne adj isten a távolból jóváhagyjunk számlákat vagy indítsunk utalásokat. A mobilitás korában mindez lehetséges, hiszen az irodánkat mindig, mindenhova magunkkal tudjuk vinni (igen, sajnos a nyaralásra is….)

Milyen eszközöket használjunk?

Szerencsére számos különféle eszközt használhatunk, ha útközben akarunk intézni valami céges ügyet, és ezek többnyire már minden menedzser eszköztárában megtalálhatók.

Mobiltelefon

A mindig kéznél lévő sokoldalú mindenes. Legnagyobb előnye a kis mérete és az, hogy tényleg mindig elérhető távolságban van. Az okostelefonok már messze túlléptek azon, hogy egyszerűen csak beszélgetni lehessen rajtuk. A kommunikáció számtalan formáját kínálják a szöveges üzenetektől a chaten át a videochatig. A legjobb eszköz, ha gyorsan meg akarjuk nézni a leveleinket, naptárunkat, de akár egyes vállalati alkalmazásokat is telepíthetünk rá. Ebben az esetben összesített jelentéseket kaphatunk, munkafolyamatokat intézhetünk, és így tovább. Hátránya, hogy a szövegbevitel nehézkes, hosszabb szövegeket kényelmetlen írni rajta (és nem csak a 40+-os korosztálynak). A kijelző korlátozott mérete is akadályozhatja az érdemi munkavégzést.

Tablet

Mint egy nagyra nőtt mobiltelefon: többnyire ugyanúgy az Androidot vagy az iOS-t futtatja, ugyanazok az alkalmazások érhetők el rá. A tablet is könnyen hordozható, az akkumulátora bőven kibír egy hosszabb munkanapot is, a mobiltelefonnál nagyobb képernyő pedig megkönnyíti a levelek olvasását, az alkalmazások használatát. Ha billentyűvel egészítjük ki, még az írás is könnyebben megy rajta.

Laptop

Az eszköz, ami mindenre jó. Ma már szinte mindenki amúgy is hordozható számítógépen dolgozik, és nincs egyszerűbb dolog, mint a hónunk alá csapni (a táskába tenni), amikor elhagyjuk az irodát. Ha így teszünk, a gépen tárolt dokumentumok, adatok mindig velünk lesznek, egy internetkapcsolat segítségével pedig gyakorlatilag teljes értékű munkahelyet tudunk varázsolni bármilyen helyszínből.

Mire figyeljünk távmunka közben?

Az általunk preferált eszköz azonban csak szükséges, de nem elégséges feltétele a távmunkának. Hacsak nem az eszközre letöltött dokumentumokkal akarunk dolgozni, szükségünk lesz valamilyen kommunikációs technológiára is.

Biztonságos kommunikáció

A mobil eszközök, beleértve a laptopot is, két alapvető módon érik el az internetet: wifin vagy mobilhálózaton keresztül. A nyilvános wifi már rendkívül sok helyen elérhető: nem igazi kávézó vagy étterem az, amelyik nem kínál ingyen wifit, de egyre több közterületen is találunk csatlakozási lehetőséget. Bármennyire is csábító azonban az ingyen kapcsolat, bánjunk vele csínján. A jelszó nélküli hálózatokat (de azokat is, amelyeknek jelszavát gyakorlatilag bárkinek megadják) szó szerint filléres eszközökkel lehallgathatja bárki, aki a hatókörön belül van. Ugye senki nem akarja, hogy illetéktelenek lessék ki jelszavaikat, olvassák az e-mailjeiket vagy kutakodjanak a vállalati rendszerekben?

Két dolgot tehetünk az interneten folytatott kommunikáció biztonságossá tételére. Ha mindenáron wifin akarunk csatlakozni, használjunk úgynevezett VPN-t (virtuális magánhálózat, virtual private network). Anélkül, hogy belemennénk a technikai részletekbe, a VPN titkosított és így biztonságos csatornát kínál a mobileszköz és a szerver között még nyilvános hálózaton is. Léteznek ingyenes VPN-szolgáltatások, de céges használatra megéri előfizetni valamely szolgáltatónál.

A másik lehetőség a mobilnet. A mobilhálózaton folytatott kommunikáció nagyságrendekkel nehezebben lehallgatható, a 4G adatátviteli sebessége pedig Magyarország legtöbb területén bőven elegendő a munkához, sok esetben még a videózáshoz is. Havi tíz gigabájt mobilnet az átlagos használathoz tökéletesen elegendő, de korlátlan mobilnetet is viszonylag jó áron kapunk a céges előfizetések mellé. Ha kell, a tabletbe is vehetünk SIM-kártyát, a laptop mobilhálózati csatlakoztatását pedig megoldhatjuk a telefonunk hálózati elérésének megosztásával (mobil hotspot funkció), de ha ezt valamiért nem akarjuk, vehetünk USB-s modemet is.

Az eszközök védelme

Ha mobiltelefonról, tabletről érjük el a vállalati levelezést vagy más belső alkalmazásokat, mindenképpen gondoskodni kell azok védelméről. Sem az Android, sem az iOS eszközök nem mentesek a vírusoktól, ezért ezekre is kell vírusirtó alkalmazás. (A laptopon amúgy is van, nem igaz?) Mivel pedig egy mobilt könnyű elhagyni (ellopni), érdemes olyan szoftvert is telepíteni rájuk, amelyekkel egyrészt nyomon követhető a helyzetük, másrészt pedig a távolból is törölhetők a rajtuk lévő alkalmazások, adatok.

Az adatok védelme

Különösen fontos az adatok védelme a nagy tárhellyel rendelkező laptopok esetében. Széles választékban találhatunk olyan megoldásokat, amelyekkel titkosíthatjuk a teljes merevlemezt (vagy csak a kiválasztott könyvtárakat), így bizalmas adataink akkor sem kerülnek illetéktelen kezekbe, ha hordozható számítógépünk eltűnik. A Windows üzleti változata ráadásul beépítve is tartalmazza ezt a funkciót.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!