Milyen gazdasági-társadalmi változásokra készülj 2020-ban?

Hb Kep 1

Globális bizonytalanságok, de növekvő magyar gazdaság, tudatosabb vásárlók, erősödő zöld elvárások – csak néhány azon gazdasági-társadalmi változások közül, amelyekre a magyar vállalkozóknak is fel kell készülniük 2020-ban.

Ha valaki pontosan látja előre, mi történik a világgazdaságban és az egyes iparágakban, milliomos vagy milliárdos lesz. Aki nem vesz tudomást a fejleményekről és nem készül fel rájuk, gyorsan csődbe jut. Azt nem állítjuk, hogy pontosan látjuk a jövőt, de a különféle elemzőcégek jóslatait átnyálazva fel tudunk vázolni néhány olyan trendet, amelyek 2020-ban jellemezni fogják a világgazdaságot. Afelől pedig senkinek ne legyen kétsége, hogy a világtrendek inkább előbb mint utóbb Magyarországon is éreztetni fogják hatásukat.

Színre lép az új generáció

Jövőre már a világ népességének több mint egyharmadát teszi ki az Y generáció, a 15-35 év közötti korosztály. Ők már digitális bennszülöttek, magasan iskolázottak, öntudatosak és jómódúak, szívesen kísérleteznek az új technológiákkal. Szilárd elveket vallanak, meggyőződéseik, értékeik, viselkedési mintáik és életstílusuk nagymértékben befolyásolják a termékfejlesztési és marketingstratégiákat – elérésük, megszólításuk csak digitális csatornákon keresztül oldható meg. Mindeközben a munkahelyeikkel kapcsolatban is új elvárásaik vannak.

Bővülő középosztály

Csupán India és Kína gazdasági fejlődése mintegy 1 milliárd fővel növeli a középosztályba sorolható emberek rétegét a világon. Az újonnan megjelenő óriási vásárlóerő számos vállalatot késztet majd arra, hogy kimondottan nekik célzott termékekkel és szolgáltatásokkal jelenjenek meg.

Visszaszoruló készpénz

Az egyre könnyebben használható digitális mikrotranzakcióknak köszönhetően a világ mind több országában szorul a háttérbe a készpénzhasználat. A vállalkozásoknak fel kell készülniük az új fizetési módokra és az azokat fenyegető veszélyek kivédésére.

Átalakuló munkaerő

A technológiai fejlődés új kihívásokat támaszt a munkaerővel szemben is. Az alacsony hozzáadott értékű, repetitív, manuális feladatok egyre nagyobb mértékben válnak automatizálhatóvá és automatizálttá. Eközben folyamatosan nő az igény a magas fokú digitális készségekkel rendelkező munkaerő iránt. Országos és vállalati szinten is szükség van olyan képzési programokra, amely felkészíti a dolgozókat az átalakuló környezetben való helytállásra.

Környezettudatosság minden szinten

A klímakérdés átütötte a nagyközönség ingerküszöbét. Egyre több a tudatos vásárló, akinek fontos, hogy az általa megvásárolt termék környezetbarát módon készüljön, az azt előállító vállalat fenntartható, karbonsemleges és lehetőség szerint társadalmilag is felelős módon működjön.

Klímatűrő infrastruktúrák

A klímaváltozás kézzelfogható hatása az időjárási szélsőségek (hosszú szárazságok, forró időszakok, heves esőzések) gyakoribbá és erőteljesebbé válása. Erre nem csak az egyes vállalatoknak, hanem a teljes értékláncoknak is fel kell készülniük, ha zavartalanná akarják tenni az ellátást.

Mi lesz itthon?

A globális és a német gazdaság stagnálása, esetleges recessziója minden bizonnyal kihat majd a magyar gazdaságra is. A hazai politikusok ennek ellenére biztosak abban, hogy a következő két évben még kitart a magyar gazdaság hatodik éve tartó növekedése, ha nem is az idei, 5 százalék körüli szinten.

Jövőre 1 százalékos államháztartási hiánnyal és 70 százalék alatti GDP-arányos államadóssággal számolnak a gazdaság irányítói. Örvendetes, hogy az államadósságnak már csak 35 százaléka van külföldi kézben.

Továbbra is 5 százalék fölött nő majd a reálkereset, ami tovább növeli a fogyasztást és azon keresztül a kiskereskedelmi forgalmat.

Az adópolitika a fogyasztási adók terhére mérsékelni igyekszik a munka- és jövedelem típusú adókat; január 1-től egy százalékponttal, 12 százalékra csökken a kisvállalati adó mértéke.

Folytatódnak a kkv-kat célzó gazdaságélénkítő programok és pályázatok. Ezek között megtalálhatóak a digitalizációt, az Ipar 4.0 technológia bevezetését vagy éppen a munkaerő átképzését célzó konstrukciók.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!