Készülj-e idén a recesszióra? Így látják szakértőink a 2020-as évet.

Olvasási idő 5 perc
Kkv 011 Cikk Recesszio

Idén még biztos nem lesz recesszió, de lassulásra és bizonyos kockázatok növekedésére számítani kell – vélik az általunk megkérdezett szakértők. Lendületének egy részét elvesztő bővülés, uniós források szűkülése, és néhány felforgató találmány jöhet, de cserébe kitart még a növekedés, töretlen a belföldi fogyasztás, és olcsó marad a hitel is. Amit a kis- és középvállalkozások megtehetnek: óvatosak a beruházásaikban és folyamatosan figyelik a gazdaságot, a trendeket.

Sokat emlegetik újabban a várható gazdasági lassulást, mintegy elkerülhetetlen lezárását az eddigi növekedésnek. Valóban számíthatunk erre? Ha igen, milyen mértékben? Igazuk lesz azoknak, akik egyenesen recessziótól tartanak, vagy továbbra is nőni fogunk, csak kicsit kisebb lendülettel? A Hello Biznisz által megkérdezett szakértők szerint nem olyan borús a kép, és bár bizonyos kockázatok erősödnek, óvatosan még beruházni is érdemes.

Lassulás lehet, recesszió nem

Nemzetgazdasági szinten lesz lassulás, erre lehet következtetni a beruházási kedv alakulásából és az inflációs várakozásokból is. Nem valószínű ugyanakkor, hogy recesszióról beszélhetünk, hiszen ehhez két egymást követő negyedévben kellene esnie a GDP-nek, aminek a következő hónapjait már látjuk és az pozitív – nyilatkozta lapunknak László Géza. A Netvestor Kft. ügyvezetője hozzátette: egyes ágazatokban jól láthatóan lesz visszaesés. Nem csak az autógyártás, és az építőipar lassulhat, hanem például más olyan ágazatok, ahol az uniós források szűkülésének szerepe van. Ugyanakkor a lakosság fogyasztási kedve még mindig pozitív, ez sem jelez előre rövidtávú visszaesést – hangsúlyozta.

Azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e idén beruházásokba kezdeni, vagy ezt tanácsos most inkább halasztani, László Géza összetett választ adott. „A magyar gazdaság jelentős munkaerő kapacitásokat, 300-400 ezer embert veszített a válság után. Ha munkaerő kiváltására alkalmas beruházásról van szó egy olyan piacon, ami nem konjunktúrafüggő rövidtávon, akkor érdemes lehet meglépni. A nagy kockázatot, komoly eladósodást érdemes kerülni a növekvő kockázatok miatt.”

Nem mi döntünk, csak alkalmazkodunk

Azért várják sokan ezt az állítólagos válságot, mert abból a klasszikus közgazdaságtani alapvetésből indulnak ki, hogy lassan esedékessé válik. Az elméleti közgazdaságtan ugyanis azt a ciklikusságot vázolja fel, hogy 8-10 évente visszaesés következik be, és ez most lejárt – vélekedik a sokak által emlegetett recessziós félelmekkel kapcsolatban Dörnyei Otília. Az Inspira üzletág igazgatója szerint a legfontosabb szempont ennek kapcsán az, hogy nem mi irányítjuk a folyamatokat, amelyek Németországban, az Európai Unióban és más gazdasági térségekben történnek, azonban ránk is hatással van. Ehhez tehát alkalmazkodnunk kell. Mindez eddig is így történt, az EU-ban és a német gazdaságban tapasztalható konjunktúra hatására növekedett Magyarországon a GDP és a fogyasztás, miközben az infláció mérsékelt tudott maradni.

Dörnyei Otília ugyanakkor úgy véli: drámai visszaeséstől egyelőre nem kell tartani, inkább csak lassulást vár az elmúlt évek jó eredményei és kitartó növekedése után. Fontos szempont, hogy a forint nem csupán ezen az árszínvonalon marad, hanem várhatóan tovább gyengülhet még az idei évben. Fennmaradnak olyan strukturális problémák is, mint a munkaerőhiány, igaz, ezek nem egyformán érintenek egyes ágazatokat a jövőben is. „Az építőiparban és a kereskedelemben továbbra is komoly gondot okoz majd a munkaerő hiánya, de egyes szolgáltatási tevékenységekben, például a fodrászoknál nem kell ilyesmire számítani” – fogalmazott.

Lesz még olcsó hitel

Az üzletág igazgató szerint az olcsó forrás korszaka továbbra is tartani fog, vagyis a hitelközvetítő szereplők nagy tömegben és kedvező feltételek mellett tudnak pénzt juttatni a gazdaság szereplőinek. „Jelenleg mintha túl sok szabad pénz lenne a világgazdaságban, ez pedig keresi azokat a helyeket, ahol működhet. Emiatt nagy a nyomás a bankokon, hogy hitelezzenek, hogy a rendelkezésükre álló forrást kihelyezzék, amelynek érdekében kedvezményekre is hajlandóak” – tette hozzá Dörnyei Otília. A szakember ezért úgy véli, annak a vállalkozásnak, amelynek fejlesztési tervei vannak, továbbra is érdemes ebbe belevágni, ehhez hitelt felvenni, mert jelenleg is jó feltételekkel, olcsón lehet forráshoz jutni.

Talán alkalmatlanok az előrejelzéseink

Az az érzésem, hogy azért beszélnek sokan ma válságról, mert azok a gazdasági adatok, amelyek korábban a recessziók előtt szoktak megjelenni, ma ismét láthatóak, és ebből sokan arra következtetnek, hogy ismét visszaesés jöhet. A világban jelenleg zajló nagyarányú technológiai átalakulás azonban a korábbi előrejelzési módszereket is felülírhatja – vélekedett lapunknak Végvári Imre. A FILTER.hu marketingvezetője elmondta: „a körülöttünk zajló változások, különösen a technológiai fejlesztések olyan mértékben alakítják át a gazdaságot, hogy ebben a változásban nem is tudjuk elhelyezni magunkat, fogalmunk sincs, hogy hol tartunk. Hogy egy érzékletes példát említsek: a közelmúltban érkezett a hír, hogy elkezdett kiszáradni a Panama-csatorna, annak dacára, hogy a globális vízszintemelkedésről szólnak a hírek. Erre a fejleményre szerintem senki nem számított, márpedig ez jól példázza, hogy a változások összessége olyan bonyolult, új és szokatlan környezetet teremt, amelyben váratlan következményei is lehetnek a ma ismert folyamatoknak.”

Minden megváltozik?

Végvári Imre szerint az üzleti életben egyre hangsúlyosabb teret nyerő új technológiák, mint például a fintech cégek megoldásai, a blokchainben rejlő lehetőségek és a többi, feltörekvő újdonság együttesen olyan módon alakítják át a gazdaságot és a világot, hogy a régi előrejelzési módszerek ma már talán nem annyira megbízhatóak. Éppen ezért a sokak által várt válság nem akkor és talán nem olyan mélységben érkezik, mint azt sejthetnénk.

A szakember szerint a kis- és középvállalkozások akkor teszik a legjobbat maguknak, ha „árgus szemekkel figyelik a változásokat, és a történések mögött mintákat, trendeket igyekeznek felfedezni, megtalálni.” Manapság a változásra számos példát lehetne említeni, egy-egy ötletes startup gyökerestől fel tud forgatni iparágakat. Éppen ezért nagyívű, a változások miatt esetleg hamar feleslegessé váló fejlesztések helyett most Végvári Imre inkább a kis léptekkel való előrehaladást, a puhatolózó tervezést tartja célravezetőnek.

A kockázatok, amelyekre figyelni kell:

 • forintgyengülés
 • munkaerőhiány
 • növekedés lassulása
 • a német gazdaság lendületének mérséklődése
 • uniós támogatásbőség szűkülése
 • az innovatív megoldások egész ágazatokat forgatnak fel

Pozitívumok, amelyekben bízhatunk:

 • továbbra is tartani fog a gazdasági növekedés (csak lassabban)
 • a belső fogyasztás a jelek szerint fenntartja a bővülési ütemét
 • az innováció, digitalizáció új lehetőségeket hordoz
 • fennmaradni látszik az olcsó banki forrásbőség időszaka

Amit tehetünk a kockázatok mérséklésére:

 • munkaerőt kiváltó beruházások végrehajtása
 • tevékenység diverzifikálása, több lábon állás felé elmozdulás
 • óvatos hitelfelvétel, a kamatkockázat minimalizálása (hosszú kamatperiódus, vagy végig fix kamat)
 • folyamatos trendfigyelés
Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!

Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
regisztrálj a hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!

Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.