Így válassz futárcéget, ha gyorsan házhozszállításra térnél át

Olvasási idő 6 perc
Futarszolgalat

Mozgásterünk szűkülése magával hozta az üzleti modellek átalakulását is. A legtöbb feladatot otthonunk biztonságából kell elvégeznünk, ami azt jelenti, hogy azoknak a vállalkozásoknak is meg kell valahogy birkózniuk a házhozszállítás feladatával, akik korábban egyáltalán nem, vagy csak részben foglalkoztak ezzel.

Ez azonban nem egyszerű, hiszen egy egyszerű Google keresés a „futárszolgálat” kulcsszóra is rengeteg találattal jár. Persze mindenki a leggyorsabb, legmegbízhatóbb és egyben legolcsóbb megoldást keresi. De milyen partnercégek jöhetnek szóba, ha valóban gyors és hatékony futárszolgálatot keresünk?

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány lehetőséget, melyek segíthetnek megoldani a telefonos és online rendelések hatékony házhozszállítását.

A jó futárszolgálat legfőbb ismérvei

Az igazán jó futárszolgálat alapvetően három dologról ismerhető fel:

  • gyors,
  • megbízható,
  • és odafigyel az ügyfelek kéréseire.

Ezen felül természetesen minden ügyfél számára más tulajdonságok jelenthetnek fontos szempontot a megfelelő cég kiválasztása során.

A döntést befolyásolhatja az ár, a kiszállítás lefedettsége, az elérhetőség, és a csomagok nyomon követhetősége is, vagy akár az üzleti modell, melyben az adott futárcég működik.

Hazánkban alapvetően kétféle ilyen modellel találkozhatunk.

A jól ismert, nagy cégekkel, melyek nemcsak Magyarországon, de Európa-szerte, vagy akár az egész világon üzemelnek, illetve a helyi vállalkozásokkal, melyek kisebb kapacitással, sok esetben csak lokális lefedettséggel működnek.

Számít a távolság

Mielőtt kiválasztanánk a számunkra megfelelő futárszolgálatot, érdemes megfontolnunk azt, mekkora távolságban szeretnénk a rendelések kiszállítását vállalni. Vannak cégek, melyek akár az ország egész területén házhoz szállítják termékeiket, de akadnak olyanok is, melyek csak lokálisan, városon, vagy épp kerületen belül dolgoznak.

Egy étterem vagy egy cukrászda esetében például inkább az utóbbi megoldás lehet a jellemzően jó választás.

Abban az esetben ugyanis, ha csak városon vagy kerületen belül szeretnénk kézbesíteni a küldeményeket, akár egy biciklis futárszolgálat, vagy a saját futárok alkalmazása is kielégítő megoldás lehet.

Budapesten több olyan céget is találunk, akik kifejezetten kerékpáros csomagszállítással foglalkoznak, ilyen például a Hajtás Pajtás, vagy a Pikk-Pakk kerékpáros gyorsfutár-szolgálat is.

Viszont ha egy néhány kilométeres körön kívül szeretnénk vállalni csomagjaink kiszállítását, már mindenképp érdemes országos lefedettséget biztosító, nagyobb futárcéggel szerződnünk.

A legfontosabb szempontok a megfelelő cég kiválasztásához

A területi lefedettség és a csomagküldés ára alapvető tényezők, azonban ezekkel még csak két fontos alapfeltételt pipáltunk ki a sok közül. Ha szeretnénk megtalálni vállalkozásunk számára a leginkább megfelelő futárszolgálatot, akad néhány alapvető dolog, amiket ezen túl is érdemes figyelembe vennünk.

  • Csomagkövetés

Az egyik legfontosabb ezek közül a feladott csomag követésének lehetősége. Ez számunkra, valamint ügyfeleink számára is biztonságot jelent, hiszen egyrészt garantálja azt, hogy az adott termék a kézbesítés során nem keveredik el, és egész biztosan célba ér.

Másrészről azért is fontos, mert a csomagkövetés lehetősége biztosítja a megrendelők számára azt, hogy mindig pontosan tudják, mikor kell várniuk a futár megérkezésére. Így időbeosztásukat a csomag érkezése szerint alakíthatják, és nem kell törődniük az esetleges, utólagos átvétel bonyodalmaival.

  • Utánvét lehetősége

Fontos szempont lehet továbbá, hogy előre kifizetett, vagy utánvétes csomagokat szeretnénk kézbesíteni.

A futárnál történő fizetés nem minden szolgáltató esetében megoldható, így az utánvétes szállításhoz érdemes olyan logisztikai céget választanunk, ahol az ügyfeleink a kiszállítás napján, a futárnál is tudnak készpénzzel vagy bankkártyával fizetni az átvett küldeményekért.

  • Kiszállítási idő

És természetesen ne feledkezzünk meg a gyorsaságról sem. Sok futárszolgálat, legyen szó akár nagyvállalatról, akár kisebb, helyi vállalkozásról, már akár aznapi kiszállítást is vállal, azonban ez sok esetben drágább, mintha egy 24, vagy épp egy 48 órás időintervallummal számolnánk.

Ebben az esetben érdemes felmérnünk azt, hogy ügyfeleinknek mennyire fontos a szupergyors kiszállítás, és természetesen nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a termék szempontjából sem feltétlenül mindegy a kiszállítás ideje.

Élelmiszerek vagy cukrásztermékek esetében például érdemes lehet azt a céget választani, aki biztosítja számunkra a lehető leggyorsabb és leginkább gördülékeny kézbesítési lehetőséget.

Figyeljünk az értékelésekre

Manapság a legtöbb szolgáltató munkája nyilvánosan, online felületen is véleményezhető. Ha nagyon nehezen tudjuk szűkíteni a kört, érdemes megnézni pár ügyfélértékelést, és ezek alapján megfontolni, melyik futárszolgálat mellett döntünk.

Hazánkban az egyik legjobb értékeléssel rendelkező futárszolgálat a GLS. Nem véletlenül, hiszen az ország legnagyobb futárcégéről beszélünk, akik kisebb súlyú csomagok kiszállításában árazás, szállítási idő és a szolgáltatások színvonala terén is az élvonalat képviselik.

Hasonlóan népszerű a DPD futárszolgálat, akiknek egyik legnagyobb előnye, hogy a csomagok érkezése előtt 60 perccel is kiértesítik az ügyfelet, aki ezáltal megfelelően fel tud készülni a futár fogadására.

Ráadásul mindkét cég esetében megoldható a csomagok nyomon követése is, mely a kisebb vállalkozások esetében sokszor nem feltétlenül biztosított.

Ha teheted, biztosíts több lehetőséget

Sok vállalkozás akad, akik rendelés során lehetőséget kínálnak megrendelőiknek arra, hogy kiválasszák a házhozszállítás általuk legmegfelelőbbnek tartott módját. Sok webshop felületén adhatjuk meg például azt, hogy csomagjainkat a Magyar Posta futárszolgálata, vagy független futárcég kézbesítse.

Ez természetesen több munkával és több adminisztrációval járó feladat, és nagy eséllyel kevésbé költséghatékony megoldás, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy magában hordozza a rendelések számának növekedését is.

Sok olyan ügyfél lehet ugyanis, akiknek egy adott futárcéggel negatív tapasztalataik vannak. Éppen ezért, ha lehetséges, egy számukra szimpatikusabb megoldást szeretnének választani.

Amennyiben több lehetőséget biztosítunk a kiszállításra, abban az esetben az ő bizalmukat is hatékonyabban nyerhetjük el.

Sőt, ha több futárcéggel dolgozunk együtt, az megadja azt a lehetőséget is számunkra, hogy a lokális rendeléseket egy kisebb, olcsóbban dolgozó helyi céggel oldjuk meg, míg a városon vagy kerületen kívüli csomagokat egy nagyobb, országos lefedettséget biztosító futárszolgálat segítségével kézbesítsük a megrendelőknek.

Ha SOS megoldásra van szükség

Abban az esetben, ha helyi kisvállalkozásként sürgős megoldást keresünk a csomagok kézbesítésének problémájára, érdemes a helyi szinten működő futárcégek közül választanunk.

Egy étterem vagy egy cukrászda számára kiválóan alkalmas lehet a feladatra egy fentebb már említett kerékpáros futárszolgálat, ha pedig némileg nagyobb lefedettségre van szükségünk, a robogóval, személyautóval dolgozó szolgáltatók közül is böngészhetünk.

Több megyére, vagy egész országra kiterjedő szolgáltatások esetén azonban már érdemes a nagyobb logisztikai cégek közül válogatni, hiszen ez hosszabb távon nemcsak gyorsabb, de költséghatékonyabb megoldást is jelenthet számunkra.

A választás előtt érdemes összehasonlítani az árak mellett a szolgáltatások körét és azok minőségét is. Ebben az olyan, kalkulátorokkal rendelkező oldalak segíthetnek, mint például a Csomagnet, de a különböző logisztikai fórumok és a futárcégek oldalán olvasható testimonialok is hasznos információval szolgálhatnak számunkra.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Címkék

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!