Így hozz létre ütős honlapot! 5+1 ingyenes megoldás

Olvasási idő 6 perc
Hb Kepek Cikk Weboldal 5

A legkisebb vállalkozásnak is szüksége van az online jelenlétre, sok cég azonban nem engedheti meg magának, hogy százezreket költsön egy saját weboldal fejlesztésére. Számukra tökéletes megoldást jelenthetnek azok az ingyenes lehetőségek, melyek programozói tudás nélkül segítenek az egyszerű, ám funkcionális és esztétikus honlap létrehozásában.

Ez a cikk neked szól, ha erősíteni szeretnéd céged online jelenlétét, de nem tudod, hogyan is vágj bele a dologba.

Mikor érdemes ingyenes honlapot tervezned?

Az ingyenes weboldalépítés lehetősége remekül hangzik, azonban érdemes tudni, hogy nem való mindenkinek. Leginkább olyan kisvállalkozásoknak és kezdő üzleteknek ajánljuk, akiknek nincs kerete egy egyedi fejlesztésű honlap létrehozására, viszont a közösségi média mellett szeretnének egy, az online marketing szempontjából kiemelten fontos, saját platformon is jelen lenni.

Az ingyenes honlaptervező alkalmazások legnagyobb előnye:

  • egyszerűen kezelhetők;
  • könnyen és gyorsan frissíthetők;
  • nincs szükséged programozói tudásra;
  • csak a prémium funkciókért kell fizetni.

Akad azonban néhány olyan dolog is, amelyekkel jó, ha tisztában vagy, mielőtt belevágnál saját oldalad létrehozásába.

Mire figyeljünk, ha az ingyenes weboldal mellett döntünk?

Amennyiben úgy döntesz, hogy nem szeretnél az online megjelenésre pénzt költeni, százával találhatsz olyan cégeket, akik ingyenes honlapkészítési lehetőséget biztosítanak. A legtöbbjüknél magáért az üzemeltetésért sem kell fizetnünk.

És hogy mindez miért éri meg nekik?

Nos, azok a szolgáltatók, melyek a tervezést és az üzemeltetést is ingyenesen elérhetővé teszik, általában hirdetéseket helyeznek el az oldaladon, vagy bizonyos, prémiumként elérhető funkciókat fizetőssé tesznek.

Ha szeretnél megszabadulni a reklámoktól, vagy nagyobb teret szeretnél magadnak a tervezésre, arra a legtöbb esetben megfizethető csomagok megvásárlásával nyílik lehetőséged.

Éppen ezért az alábbi dolgokról érdemes megbizonyosodnod, mielőtt belevágnál a munkába:

  • Mekkora tárhelyet használhatsz ingyen?
  • Lehetséges-e a reszponzív weboldal tervezése?
  • Lehetséges-e a keresőoptimalizálás?
  • Megjelennek-e reklámok az oldaladon?
  • Igényelhetsz-e egyedi doménnevet?

Ha kevésbé szeretnél a szolgáltatótól függni, lehetőséged van olyan, ingyenes weboldaltervező programok használatára is, melyekkel honlapodat díjmentesen létrehozhatod, és csak magáért a tárhelyért kell egy adott, éves díjat kifizetned.

Az alábbiakban mindkét lehetőség közül bemutatjuk a legkedveltebb és legmegbízhatóbb alternatívákat.

Az 5+1 legjobb megoldás, ha ingyenes weboldalt szeretnél

Wix

A Wix egy rendkívül egyszerűen használható, úgynevezett „fogd és vidd” (drag and drop) módszerrel működő, felhőalapú alkalmazás. Rengeteg sablont kínál annak érdekében, hogy a legcsekélyebb programozói tudásra se legyen szükséged a tökéletes, ütős weboldal megalkotásához.

Ami a legjobb az egészben, hogy a Wix professzionális e-kereskedelmi megoldásokkal is rendelkezik, így egy egyszerű, bemutatkozó jellegű oldal mellett akár egy kisebb webshop felépítésére is alkalmas.

Az oldal úgynevezett freemium üzleti modellre épít, ami annyit tesz, hogy a felhasználók ingyen készíthetnek maguknak weboldalt, azonban bizonyos kiegészítőkért, például a saját doménnévért, a tárhelybővítéséért, vagy WIX-reklámok eltávolításáért fizetni kell.

Site123

A Site123 pillanatok alatt segít az ízléses, könnyen kezelhető weboldal megalkotásában. A munkát kész sablonok és elrendezések segítségével teszi pofon egyszerűvé, és használata talán még a drag and drop alkalmazásoknál is könnyebbé.

Az applikáció ráadásul nem csak ingyenes tervezési lehetőséget és tárhelyet kínál a felhasználói számára, de lehetővé teszi a mobilbarát oldalak létrehozását, az elérések felturbózása érdekében pedig még a SEO-optimalizálás lehetőségét is a kezedbe adja.

SimpleSite

A SimpleSite, ahogyan a neve is sugallja, egyike a legegyszerűbben kezelhető honlaptervező alkalmazásoknak. Segítségével akár percek alatt összedobhatsz egy komplett oldalt, melyről szinte senki nem tudná megmondani, hogy egy ingyenesen használható applikáció segítségével készült.

A SimpleSite ennek érdekében rengeteg sablont és néhány alapvető funkciót kínál. Ha szeretnél megszabadulni az oldalon elhelyezett reklámoktól és igénybe vennéd a prémium lehetőségeket, akkor csak úgy, mint a korábban említett alternatívák esetében, kissé bele kell nyúlnod a pénztárcádba.

Azonban egy szuperütős honlap megtervezése így is klasszisokkal olcsóbb, mintha szakemberekre bíznád a tervezését.

Weebly

A Weebly a fentebb említett megoldásokhoz hasonlóan egy modulos rendszerű webszerkesztő, melyet ingyenes regisztráció után használhatsz saját oldalad megalkotására. A Weebly a kész honlapnak 500 mega ingyenes tárhelyet biztosít, melynek köszönhetően oldalad a cégedneve.weebly.com címen azonnal elérhető lesz.

Ha szeretnél teljesen egyedi, .com végződésű domént, természetesen egy kisebb összeg ellenében erre is van lehetőség. Az applikációval azonban a fizetős funkciók igénybevétele nélkül is látványos és jól működő honlapot építhetsz.

Mobirise

A Mobirise egy olyan weblapszerkesztő alkalmazás, mely Windowsra, OS X-re és Androidra egyaránt ingyenesen elérhető. Ami pedig a legjobb benne, hogy nem csak asztali számítógépeden, de akár a mobilodon is összedobhatod saját, ingyenes weboldaladat.

Munkádat a programban rendelkezésre álló szerkesztői modulok segítik, melyekkel gyorsan és egyszerűen, a korábban említett lehetőségekhez hasonlóan programozói tudás nélkül építheted fel álmaid weboldalát.

A Mobirise ingyenes és fizetős modulokkal is bővíthető, és lehetővé teszi a komplex, több aloldalt tartalmazó honlapok megtervezését is. Sőt, a mobilbarát verzió létrehozását is támogatja.

Egyetlen hátránya csupán, hogy az applikáció segítségével készült oldalhoz nem tartozik ingyenes tárhely, így a Mobirise-ban tervezett honlapokat saját tárhelyeden kell üzemeltetned.

WordPress

A WordPress annyiban különbözik a fentebb említett lehetőségektől, hogy tulajdonképpen nem egy alkalmazás. Egy komplett, nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer, melyet teljesen ingyen használhatsz, segítségével pedig programozói tudás nélkül építhetsz saját honlapot, portált, vagy akár webáruházat is.

A WordPressben rengeteg ingyenesen elérhető modul és sablon áll rendelkezésedre, melyek többségét egy minimális programozói tudással akár teljesen elképzeléseid szerint alakíthatod. Nem véletlen, hogy a programot nemcsak kisvállalkozások, de több nagyobb cég, ismert hírportál és webshop is használja.

A WordPress egyetlen hátránya, hogy használatához mindenképp szükséged van egy saját tárhelyre, azonban letöltése és telepítése után néhány perc alatt létrehozhatod saját weboldalad.

Viszont a WordPress nem jelenít meg reklámokat az oldaladon, és a legtöbb, fontos funkció betöltéséhez alkalmazhatsz megbízható, ingyenesen letölthető kiegészítőket.

A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen

Mint azt a fentebbi példákból láthatod, rengeteg lehetőségből választhatsz, ha szeretnéd, hogy vállalkozásod akár már holnap fent legyen a neten. Az opciók közt találhatsz olyat is, mellyel pillanatok alatt, néhány kattintással elvégezheted a feladatot, akár okostelefonodról is.

Abban az esetben pedig, ha többre vágysz, mindig nyitott a lehetőség a modulok bővítésére, a kész oldalad folyamatos továbbfejlesztésére. Ha nem akarsz rögtön tízezreket költeni a dologra, az ingyenes weboldaltervező alkalmazások tökéletes lehetőséget kínálnak az indulásra. Így már egész biztosan nem lesz mentséged arra, ha a cégednek nincs saját honlapja.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!